Leon Lemmer: Jacques Pauw oor Suid-Afrika as ‘n ‘gangster’-staat

Jacques Pauw

In sy boek, The president’s keepers: Those keeping Zuma in power and out of prison (Cape Town: Tafelberg, 2017, 423p; Amazon Kindle $17,66) beskryf Jacques Pauw Suid-Afrika as “Zuma’s gangster state – the state within the state” (Kindle 3741). Suid-Afrika is glo “[on] the brink of a mafia state” (72). In ‘n land wat in so ‘n groot mate in kriminaliteit verval het, word “gangster” tot my spyt deesdae as ‘n Afrikaanse woord erken (AWS, 2017, p 323). Pauw openbaar merkwaardige talent vir ondersoekende joernalistiek. Hy verdien die finansiële voordeel wat sy arbeid oplewer en die publisiteit wat hy tans geniet, al toon die boek duidelike tekens van die haas waarmee dit geskryf is.

Wat in gedagte gehou moet word, is dat Pauw en sy boesemvriend/”gabba” (210) en “maverick” (869), Max du Preez, jare lank propaganda vir ‘n swart politieke bewind in Suid-Afrika gemaak het, bv toe hulle albei joernaliste by die Vrye Weekblad was en ook toe hulle aan die SABC verbonde was. In daardie sin is hulle daadwerklik mede-aandadig aan die huidige onverkwiklike situasie. Deesdae woon albei in Riebeeck-Kasteel, waar die tradisionele inwoners hulle teenwoordigheid kwalik sonder meer as ‘n aanwins kan beskou. Du Preez pleeg steeds aweregse joernalistiek en beveel die boek op die voorkant aan, terwyl Pauw sy boek benut om sy restaurant te adverteer.

“There were times during the writing of this book when I felt as though I was back in the late 1980s at the anti-apartheid newspaper Vrye Weekblad, where we exposed the police death squad at Vlakplaas. Then we lived under a white dictatorship” (45). Die boek kan help om Jacob Zuma en (sommige van) sy meelopers uit hulle magsposisies te ontsetel, maar die outeur en Du Preez sal niks doen om die land op ‘n heeltemal ander en beter grondwetlike grondslag te plaas sodat blankes en veral Afrikaners tot hulle reg kom nie. Pauw verwys na “our beautiful Constitution” (1120) en daarteenoor na die Boeremag as ‘n “gang of Afrikaner separatist right-wingers” (307).

“What I regard as the primary objective of Zuma’s presidency: to stay out of prison … This is closely followed by his greed to fill his and his family’s pockets. Cronies are welcome to help themselves but their priority is to assist him to retain his freedom. Only after Zuma has looked after himself comes the small little problem of governing the Republic and its millions and millions of hungry, uneducated and jobless voters who are looking to him for salvation and deliverance” (232). Hierdie tekort aan kos, onderwys en werk word deur die miljoene onwettige inkommers vererger, maar Pauw verwys nie daarna nie. “In the dying minutes of 30 March 2017, Zuma emptied his cabinet of his critics and replaced them with collaborators and keepers” (4873).

Wat dwarsdeur die boek opval, is hoe baie oudterroriste tans hoë poste beklee, selfs sonder dat hulle matriek as kwalifikasie het. Die resultaat is onvermoë om suksesvol te funksioneer. Immorele en misdadige gedrag kom in baie gevalle voor. As sulke javels se werksituasie plaaslik onhoudbaar word, gebeur dit glad te dikwels dat hulle ambassadeursposte in die buiteland kry. Hulle oorkompensasie word dus ten koste van die belastingbetalers voortgesit. Dit is verbasend hoe baie misdadigers van een pos na ‘n ander herontplooi word. Pauw verkwalik hulle net vir misdade van ‘n nie-politieke aard. Nêrens opper hy beswaar teen die politiek-gemotiveerde misdade wat hulle voor 1990/94 ten koste van die blanke bewind en die land gepleeg het nie. Twee ANC-“vryheidstryders” wat in topposte in die polisiemag ontplooi is, word deur Pauw geloof vir hulle “devotion to law and order. They are the faceless heroes of our police force” (4370). Elders sê hy egter van die polisiediens: “The rot is deep and wide” (4887) en “the last thing criminals in this country fear is the police” (4939).

Volgens Pauw word die Staatsveiligheidsdiens op so ‘n manier gelei en beman dat Zuma en sy meelopers beskerm word. “The problem with the recent history of crime intelligence is this: there is little honour, no moral compass, a complete lack of integrity. And this is why South Africans should be very, very concerned” (4723). Aanvanklik was wat by die Staatsveiligheidsdiens gebeur het nie kenmerkend van die Inkomstebelastingsdiens nie, maar deesdae is die situasie daar dieselfde. Nie net word Zuma se nie-nakoming van sy belastingverpligtinge met ‘n sagte hand benader nie, maar ook dié van kriminele elemente, bv gangsters; dermate dat baie minder belasting ingevorder word as wat moontlik is.

Wetstoepassingsagentskappe, bv die Nasionale Vervolgingsgesag en die Polisiediens, span ook saam om die Zuma-kabaal te beskerm. “The government’s law enforcement agencies have been disembowelled to guard the politically connected cronies of our rulers” (4017). “The police have declined into a bunch of fractured, bungling and hopeless law enforcers who are fast losing the war against crime” (4273). Blykbaar is die howe nog redelik vry van hierdie verderflike invloed.

Die finansiële mag en gevolglik invloed van die Guptas word uitgebeeld as wesenlik deel van die staatskaping; dus dat Zuma en sy meelopers na hulle pype dans. Thuli Madonsela se verslag “unmasked the Zuma presidency as oozing Gupta puss from virtually every state orifice” (4796). Hierdie probleme begin by en sprei uit van Zuma, onder meer omdat hy finansieel roekeloos en gierig is – “a financial leech and sycophant” (973), “a financial problem child” (1014) – terwyl hy as staatshoof ‘n voorbeeld behoort te stel. In sy private lewe is Zuma ook nie gedissiplineerd nie. Pauw verwys bv na Zuma se “polygamy and serial philandering” (973). “[He] had scant control over his carnal urges” (1080).

Die opset geskets in die vorige drie paragrawe bring mee dat by uitstek pro-Zuma-mense hulle in daardie topposte bevind en dat staatsgeld op groot skaal en op misdadige maniere vermors word. Pauw skryf van “squads of hooligans that are prepared to harass and hound any Zuma adversary into submission” (571). Daar is geen manier hoe Suid-Afrika in sy huidige situasie ekonomies vooruit kan gaan en voorspoedig kan wees nie. Dit gaan om baie meer as ‘n “klein fokôppie” (617). In politieke geledere word daar graag beweer hoe immoreel die blanke bewind was, maar deesdae is die swart regering sekerlik in groter mate immoreel.

Pauw gaan eintlik (of grootliks) van die standpunt uit dat hierdie immoraliteit met Zuma se staatshoofskap begin het en korrupsie veral in sy tweede termyn buite beheer geraak het. Myns insiens het baie van die ANC-kamerade van 1994 af eerder na hulle eiebelang as die landsbelang omgesien, “using state resources and agencies all the way for their own benefit” (4409). Immoraliteit is ‘n wesenskenmerk van die ANC en het met verloop van tyd bloot al hoe meer momentum gekry. Dieselfde verskynsel kom in ander Afrikalande voor, bv Kenia. Lees in hierdie verband bv Michela Wrong se boek (wat ek nog wil bespreek): It’s our time to eat: The story of a Kenyan whistle-blower (2009, 371p; Amazon Kindle $11,83).

“The state’s integrity is in peril. Our state institutions have been hijacked for the benefit of the elite few … the state, the government, the ANC and the president have been infiltrated and turned into enablers of the violation of our sovereignty. This has impoverished the nation, crippled key state institutions and jeopardised our security. This is nothing but treason, a breach of the allegiance that every citizen owes to his or her country. It becomes more serious when committed by those entrusted by the Constitution, and by law, to prevent this” (4504). “Zuma is the ‘ultimate traitor’ for having subverted the police, the Hawks, the National Prosecuting Authority (NPA) and the intelligence agencies” (4517). “Perhaps the greatest wound that Zuma has inflicted upon our Republic is that he has buried decency and accountability under rubbish heaps of sleaze and corruption” (5041).

Waarin Pauw slaag, is om talle ongure dinge waarvan ons oor die afgelope jare in die politiek en openbare lewe kennis geneem het – “an orgy of depravity and venality” (757) – met mekaar in verband te bring; ‘n tafereel waarin geen ordentlike, beskaafde mens behae het nie, maar waarvan verantwoordelike burgers kennis behoort te dra.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Suidpunt

  Ek sien weer baie komplimenterende byvoeglike naamwoorde, tussenwerpsels, bysinne en bygedagtes in die boek opduik. Ek is seker my tippex sal op wees nadat die boek klaargelees is, van doodtrek en uitvee. Ek is seker die boek sou hoogstens tot 30 bladsye verminder kon word. En dis nog voor ons by die eintlike vuurproef te staan kom: die uitsoek van logikafoute. Dan sal ons oorbly met 5 bladsytjies verteerbare inligting.

  • leonlemmer

   Suidpunt, ek het waardering vir jou insig. Die boek is nie ‘n langer resensie werd nie. Ek het nagelaat om te noem dat die gedrukte uitgawe R280 kos.

   • sussie se vissie

    Haal uit en wys…soos ons plebs.

   • sussie se vissie

    Uhm.
    Toergids vir Europa = O.
    Pauw = R32,000,000.00…tot hede.
    PS.
    Man kan baie brood breek…met dit onnerie blad.

  • sussie se vissie

   Saambou?

 • Rooikop

  Ou jakkie is nou soooo besorg. Tog het die reg(s)denkendes julle gewaarsku voor 94 dat hierdie daan gebeur maar toe is ons mis “agterlik” en “verkramp”.

  Hy is ook hier besig om weer ‘n ander groep se vuilwerk te doen so hy moet liefs stilbly en in du hoekie sit. Ek sal not ‘n dêm sy boek koop nie

  • Ou Transvaal

   KOLSKOOT ….dit klink soos dieselfde gesanik wat die Doringbos regering opsit , selfs hulle bronne klink bekend . Ek wil stout wees en vra of die magtige oposisie nie vroeer al kon alarm maak nie ..of is die tyd vir regime verandering nou eers hier !!

 • sussie se vissie

  Suur druiwe.

  • Suidpunt

   Ek kan aan heelwat boeke dink waaroor ek ook aambeie kry. Elke Rand wat hulle ge-in het, was ‘n rand te veel. Ons kan ‘n aftel begin. Eendag is eendag, dan kan mnr. Lemmer ook sy lys plaas van swakste en beste boeke. Ek fokus nou net op die swakstes waarvan ek weet (ek vermy doelbewus sekere politieke boeke, so my indeling is geweldig subjektief).

   #10. “Die reuk van appels”, met die volgende aanhaling van pa aan seun: “is daar al skuim op jou piepie?”. Verder word die boek net ‘n ensiklopedie wat die Afrikaner as huigelagtige witgeverfde grafstene stereotipeer. Grensdae, onder andere. Verraad. Slegs liberale is gevrywaar om te stereotipeer. Die res van ons wat dit durf waag… is rassiste.

   #9. Erich von Däniken se boeke. Selfs al was ruimtewesens verantwoordelik vir die aardse saadjie van beskawing, verklaar dit vir my nie waarom hulle juis sekere volke uitgesonder het om die werk vir hulle te doen en ander nie. Tensy daardie volke afstammelinge van ruimtewesens is en die ruimtewesens se intellek d.m.v. gene het om te verstaan. Maar hoe bewys jy jy het ruimtewesebloed in jou are? En wanneer kom hulle ons tog nou haal – ek raak so verveeld met die ondermaanse hier op aarde.

   #8. ‘Orgie’ deur André P. Brink. ‘n Ou geskiedkundige beleef ‘n eksistensialistiese oomblik tydens ‘n lentebal/maskerbal in Kaapstad waar hy in ‘n orgie betrokke raak met ‘n “bokkie”, wat verstrengel raak met sy geliefde en sommer met ‘n ou fees uit Babilonië wat die lente vier. Die oud en die nuut word versinchroniseer. Onthoubare aanhalings: “Ek is ‘n seemeeu” en “jou klein vag donker skaamhaar… wat het geword van die geurige bos?”. [Sluit maar die res van sy oeuvre ook hier in]

   #7. Die opvolg van “Dis ek, Anna”, genaamd “Die Staat teen Anna Bruwer”. Die eerste verhaal, gegrond op ‘n ware verhaal, wek nog simpatie. Die tweede een verkrag die hele Suid-Afrikaanse regstelsel gegrond op die geregtigheid wat die publiek wil hê. En die djadj knik net die hoof en gee die volk sy sin. Anna bring skaars 24 uur in die tronk deur nadat sy haar verkragter vermoor het. Duidelik ‘n stem vir die vrouebeweging, maar glad nie realisties nie. Aan die een kant simbolies, aangesien dit weer ‘n ou vuil blanke man wat aanleiding tot die misdaad gegee het, omdat hy die volgende geslag opgeneuk het. Ek dink maar uit ‘n hoofstroomuitgewer se oogpunt.

   #6. “Poppekas” deur Deborah Steinmar. ‘n Vrou raak verlief op ‘n outomaat en probeer agter die kap van die byl kom. Of die kap van die soesjimes. Uiteindelik kry sy haar regse teenstanders aan tafel by die Voortrekkermonument. Aanhaling om te vergeet: “Wat ‘n geskiedkundige versoeningsgebaar moes wees – die ANC-jeugliga se vredesaamtrek by die Voortrekkermonument, tradisionele bastion van wit Afrikanertrots – het gister in chaos ontplof toe twee mense dood is in wat lyk na ‘n selfmoord-sluipmoordaanval”. Ek gee jou drie raaie wie hiervoor verantwoordelik is? Ek het al gewonder of dit ‘n parodie van ‘Moltrein’ moes wees?

   #5. “Ontluisterde wêreld: Die Afrikaner en sy kerk in ‘n veranderende Suid-Afrika”. Jaap Durand voer aan deur sinkretisme en samesmelting en toegewing en omgeegroepies sal die kerke weer groei. Gaan lees maar my Goodreads-resensie.

   #4. “Oes die stormwind van volksgodsdiens”, waar die Afrikaner al sy nasionalistiese monumente moet afbreek. p. 210: “…dit is ’n feit dat geen ander bevolkingsgroep [naas die Afrikaner] die hele Suider-Afrikaanse gebied in ’n grondliggende territoriale verbond met die gebiedsmagtevan duisternis ingesluit het nie. Geen ander vorm van heksery, afgodery of towery van hierdie omvang het hiervóór of hierná in Suid-Afrika gebeur nie.” Soos die resensent Louis Louwrens skryf:

   “Wat Woods óf nie weet nie óf gerieflikheidshalwe verswyg, is dat okkulte praktyke soos die
   geloof in bose geeste, towenary, heksery, waarsêery en moeti- ofte wel rituele moorde, tans
   steeds springlewendig in Suid-Afrika se swart gemeenskappe is. Desondanks vergoeilik sy
   hierdie praktyke deur te beweer dat dit nie naastenby van dieselfde omvang is as die ‘heksery, afgodery en towery’ waaraan die Afrikaner hom skuldig gemaak het nie. ’n Hanetree van die Voortrekkermonument af is Vryheidspark wat na etlike jare steeds in aanbou is en uiteindelik ver oor die R700M sal kos. Reeds voor die voltooiing van hierdie projek is daar al op dié terrein op sekere feesdae saamtrekke gehou waar swart Suid-Afrikaners onder leiding van hulle geestelike en politieke leiers praktyke uitgevoer het soos, onder meer, die brand van kruie as offer aan hulle voorvaders.”

   #3. Nommer vakant.

   #2. Nommer vakant.

   #1. “What if there where no whites in South Africa?” Ek dink persoonlik dit is die laagste wat iemand rasioneel kan daal.

   • sussie se vissie

    SP,
    Die literêre meriete van oom Grys Skoentjies & Kie om Die Ambassadeur te verban/verbied….was, of lê waarin gesetel?

    • Suidpunt

     1. Iemand uit die publiek moes ‘n formele klagte gaan indien oor een of twee sake.
     2. Indien enige godslastering, die slegmaak van ‘n volk of buitensporige kru taal of seksualiteit / aanstoot gee, kon ‘n klagte ingedien word.
     3. Die klagte loop dan so vyf maande rond van kantoor tot kantoor en mors die belastingbetaler se geld.
     4. Daar was geen literêre meriete enigsins betrokke nie! Dit het alleen gehandel oor die aanstoot, en die aanstoot alleen. Vra maar vir Dr. Dan oorkant die waters. Sy werke is twéé van geblok, sjeim.

     “Volgens 5 (2) is ‘n publikasie ongewens indien dit of ‘n deel daarvan
     onbetaamlik of onwelvoeglik is of vir die openbare sedes aanstootlik of
     skadelik is; godslasterlik is of vir die godsdienstige oortuigings of
     gevoelens van enige bevolkingsdeel van die Republiek aanstootlik is;
     enige bevolkingsdeel van die Republiek belaglik of veragtelik maak; vir
     die betrekkinge tussen enige bevolkingsdeel van die Republiek skadelik
     is; of vir die veiligheid van die Staat, die algemene welsyn of die
     vrede en goeie orde nadelig is.

     Artikel 6 gee dan ‘n omskrywing wat onder ‘onbetaamlik of onwelvoeglik
     of vir die openbare sedes aanstootlik of skadelik’ verstaan moet word:
     indien dit na die oordeel van die hof die strekking het om die gedagtes
     van persone wat waarskynlik aan die uitwerking of invloed daarvan
     blootgestel sal word, te verderf of te laat ontaard; waarskynlik
     skokkend of walglik sal wees vir persone wat dit waarskynlik sal lees of
     sien; of op onbetaamlike wyse handel met ‘n lang reeks onderwerpe soos
     moord, wetteloosheid, verslaafdheid, allerlei vorme van seksualiteit
     e.d.m. Daarby mag die doel van die skrywer of uitgewer nie by die
     vasstelling van onbetaamlikheid of onwelvoeglikheid in ag geneem word
     nie.”

     Ek het ‘n kort artikel geskryf ‘n paar jaar terug wat moontlik insiggewend sal wees: https://af.wikipedia.org/wiki/Sensuurwet_(Apartheid)

 • Slaan my met ‘n pap snoek! Hoewel, – ek het Jacques Pauw as ‘n deeglike joernalis leer ken tydens een van die SAS OUTENIQUA (SA Vloot Gevegsteunskip) se logistieke hulpekspedisies aan SA Augulhas en die DOW om materiaal in Antarktika te besorg vir die nuwe SA/ Internasionale navorsingstasie te Vesles Karvet, nadat die ander stasies deur die ysbank (ice shelf) vernietig is. Boek-skryf is mos in. Selfs in sendingkringe vra hulle deesdae: “but are you published?”. Maar meer oor onse President Zuma en die Roofdierstaat van Guptazania. Werklik verstommend na die Grensoorlog, kuspatrollies, lugpatrollies, grensbeheer en ekonomiese opbloei, dat die land so weggegee is deur ‘n skelm porkureer! Dan kom die “Volk” steeds nie verby faksie-gevegte, kermende burgers en bloeiende boere nie. Maar nog blanke protesoptogte gaan dit mos nou alles teen 2018 reg laat verloop en selfbeskikkingsgesprekke afdwing … voordat die Pous nou die laaste Gaia gedagtes by die samewerkende geloofsgenootskappe laat in 2018 en die Nuwe Orde afgekondig word. Waarom vertel iemand dat Afrf? en VF- eregaste gaan wees? Gevierde skrywer Jaques Pauw, – waar pas onse Pres. Zuma nou eintlik in die holistiese poppekas in?

 • Owen in Durban

  I hope he ends up with Suna Venter, both him & Max.
  They should both relocate to Hillbrow & stop hiding under the DA .