Windbestuiwing by die Curroskool

In Sub A het ons lessenaars gehad waarop ons so twee-twee gesit het. Dit was sulke houtlessenaars, suur van die sweet van talle vorige geslagte skoolkinders. My lessenaarmaatjie was die slimste kind in die klas, Suzette. Ek was doodbang vir haar, selfs banger as vir die juffrou. Suzette het rooi hare en sproete gehad, en ‘n humeur om daarby te pas. Sy het my gereeld op my plek gesit. Sy was beduidend groter as ek, dwarsdeur die laerskool, asook beduidend slimmer. As sy minder as 95% gekry het vir enige vak, het haar ma-hulle die hoof in ‘n toestand van paniek gebel.

delport_manfred_600Ek weet nie wat die juffrou se plan was met my en haar by dieselfde lessenaar nie. Daar was waarskynlik nie veel van ‘n plan nie, buiten om ‘n stout seuntjie te laat intimideer deur ‘n dogtertjie wat op alle gebiede sy meerdere was. Suzette het die res van ons eweneens deur ons ganse laerskoolloopbaan uitgestof. Dit het my ook nie veel gehelp om langs haar te sit nie. Haar akademiese prestasies was helaas nie aansteeklik nie. Gelukkig ook nie haar sproete nie.

Gedagtig aan Suzette, moet ek erken dat ek so ‘n effe in die duister verkeer oor die huidige herrie rondom die Curroskool in Pretoria. Sowat dertig ouers, vermoedelik almal swart, is geweldig ontstoke agv die sogenaamde “apartheid” by die skool. Dié betrokke skool het ‘n meerderheid swart “lênnas”. Die skool se bestuur het dit egter goedgedink om voëls van enerse vere bymekaar in die klas te sit. Verbouereerde blanke graadeentjies is dus by ander blanke graadeentjies ingedeel, sodat die kinders by mense van hul eie kultuur aanklank kon vind, en kon maatjies maak.

Immer op die uitkyk vir die geleentheid om “dat’s rayyysssiiss” te skree-huil, het sowat dertig ouers van swart “lênnas” egter mal geraak van verontwaardiging. Hoe durf die skoolmaatjies van dieselfde kultuur saam wil groepeer? “Dis apartheid!”, het die ryk, swart ouers, wat hul kinders by ‘n privaatskool ingeskryf het, aan’t gil gegaan.

Dit is skynbaar onaanvaarbaar dat daar klasse is met slegs Sipho’s en Lindiwes, terwyl ander klasse weliswaar Sipho’s bevat, maar ook Jannies en Sannies. Die Ierse immigrant en kaartmannetjie met die skril stemmetjie op die radio, John Robbie, het op Talk Radio 702 ‘n onderhoud gevoer met die hoofuitvoerendebeampte van die Curroskole, en heel voorspelbaar het Robbie self, nes die ousies wat so geweldig aan’t skree gegaan het, geen oomblik verspil voordat hy die indeling van maatjies insgelyks probeer vergelyk het met PW Botha se optrede aan die grens met Angola nie. ‘n Klag van misdade teen die mensdom by die VN was stellig Robbie se volgende stap.

Waarom ek dit moeilik vind om te begryp, is die volgende: Die groot geteem oor swart staatskole handel eintlik oor dié skole se gebrekkige infrastruktuur en fasiliteite, die spreekwoordelike klaskamers onder bome. Beide die blanke en swart leerlinge by hierdie Curroskool gaan egter op presies dieselfde banke sit, onder dieselfde dak, voor dieselfde swart- of witbord. Hulle gaan presies dieselfde geriewe geniet, op alle vlakke. Hulle gaan deur dieselfde (blanke) onderwysers onderrig word. Siende hoe ons telkens vertel word hoe eners mense glo is, watter moontlike verskil kan dit maak, sou een klas meer swart lênnas en minder blanke kindertjies hê? Onthou: “Ons is almal dieselfde”, volgens die linksverkramptes, en die NSA is hoeka so kleurblind soos maar kan kom.

Voorts is daar heelwat mense wat beweer dat rassisme ‘n aangebore eienskap van blankes is. Sou dit wel die geval wees, waarom wil die mammas van die swart lênnas hul kinders op so ‘n jong ouderdom aan ontluikende blanke rassissies blootstel? Hou Sipho om hemelsnaam weg van die klein rassis, Jannie!

Dis dus voorwaar ‘n raaisel, hierdie vreemde geteem deur die swart ouers. Die enigste moontlike verklaring wat ek kan bedink, is dat die rassisme-gillers meen dat akademiese prestasie aansteeklik is, dat hul swart telgies moontlik dmv windbestuiwing by die blanke kinders hul intelligensie, en werksywer sal aansteek. As die klas 100% swart is, is daar as’t ware geen akademiese stuifmeel in die lug nie.

Helaas kan ek uit bittere persoonlike ervaring getuig: Ek het nie my akademiese prestasie by Suzette aangesteek nie. Windbestuiwing werk slegs as jy ‘n vrugteboom is.


Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Dolk

  Manfred Delport… Jou sinvolle humor lees soos die palm van my hand! Jou insig en Afrikaans is geskoei op Gillette Fusion® tegnologie.

  I LIKE!!!

  • Kaylee van Yken

   Ek dink nie iemand kan verbeter op Manfred se skrywe nie, natuurlik met die gepaardgaande humor – dit het my ‘n paar keer lekker lag besorg vanaand.

   Soos Manfred se rubriek, is jou kommentaar eweneens soos die lemmetjie (Dolk). Vlymskerp.

   • Dolk

    Daardie lot is soos ‘n groot drom vuil olie Kaylee… Waar dit omgeval het groei niks meer nie….

 • Riempies

  Min of meer sielsalig dik vir hierdie eensydige menseregte
  en vryheid van assosiasie. As almal n gelyke kans kry om by hierdie skool
  toegelaat te word is word menseregte betree om die kinders te maak assosieer
  met wie hulle nie mag nie.

  Perslot van rekening is dit maar net die voorbeeld wat die
  ANC regering stel om swartmense te beoordeel en teen blankes te diskrimineer.
  Die skool en wit kinders val maar net in by hierdie ANC beleid.

  As ek die skool is sal ek die saak in die hof gaan toets. Hulle
  bly maar net by die ANC beleid en wetgewing eensydige toelating by
  universiteite en werksgeleenthede. As die swart ouers daarmee n probleem het
  moet hulle dit maar met hulle regering gaan uitklaar.

  • Rooikop

   Vryheid van assosiasie – solank jy nie met blankes assosieer as jy blank is nie.

 • Kalium_Chloraat

  Met naspes koerante soos hulle is wonder ek of die skool volgens ras of volgens taal ingedeel het.

 • Dolk

  Is dit nie onverbrandbaar siek nie – alles wat die Afrikaan tot nou toe bereik het wat soos beskaafdheid en ontwikkeling voorkom, was aan hulle gegee! En hoe? Lamlendige rassisme! Die towerwoord wat die Afrikaan “baas” bo ons gemaak het. Was ons maar soos skape en hulle soos ‘n skaaphond – dan sou mens dit nog kon verduur…

  Ons het hulle nie ooit in strafkampe aangehou nie! Waarom bly hulle soos vuilgoed onder ons se naels inkruip? Want hulle het nie die vermoë om hulle Afrikaan natuur te ontsnap nie. Dis of stat toe of, stad toe…

  Die dag wanneer die Afrikane op hul eie en selfstandig onder ons uit trek – om ‘n eie beskawing soos ons blankes dit ken te begin, is die dag wanneer volstruise soos swane kan swem en soos valke kan vlieg…

 • Ek koop net Saterdae die burger vir ons om so n bietjie deur te blaai en met moontlike nuus wat deur die week gemis het op te vang.
  Hierdie Saterdag se koerant het n bylae gehad van die top leerders van 2014 se matrieks wat hul geheime tot sukses met studie met die lesers deel.
  Nege bladsye van fotos en inligting, en 99% van hulle is deur die bank blank.
  Dit was uiters opvallend, en insiggewend.

 • RSA PATRIOT

  Sjoe, maar is dit werklik so verskriklik dat soort by soort wil wees? Manfred is reg – daar is oral in die samelewing ‘n nood vir diversiteit. Ongelukkig is slegs een groep genoodsaak om te diversifiseer sodat hy hom kan verryk op die rûe van ander groepe, terwyl die ander groepe maar moet toekyk hoe hul demokraties oorrompel word en geforseer word om alles prys te gee.

  Maar ons het darem ten minste ‘n pragtige storie om vir die wêreld te vertel – ons is ‘n “reenboog nasie” en Mandela, die wonderlike redder, is ons vader van die nasie. Dít is iets om op trots te wees (as is dit maar net ‘n mooi storie wat geen water dra nie).

 • Rooikop

  Vermenging, assimilasie, uitwis van blanke gene – dit is waaroor dit gaan. Enige selfs halfhartige poging om aanklank by ander blankes te vind word per definisie as rassisties geklassifiseer (Nie dat hulle geen F idee het wat dit beteken nie. “Black Lawyers association” ens tekenende voorbeelde hiervan.)