Zuma gryp in by staking

Deel op

Die Suid-Afrikaanse president Jacob Zuma het gesê ministers moet onmiddellik onderhandel oor ‘n openbaresektorstaking en verwag dat beide die regering en vakbonde moet toegee, het sy woordvoerder gister gesê.

Tot dusver het die regering gesê dat hy kan nie bekostig om aan die eis vir salaristoenames van meer as dubbel die inflasiekoers toe te gee om die staking deur ongeveer 1.3 miljoen mense te beëindig nie. Die staking betree nou sy derde week en dreig om verder deur Afrika se grootste ekonomie te versprei.

Zuma verkeer reeds onder druk groeiende politieke as gevolg van die staking deur werkers, insluitende onderwysers, verpleegsters en klerke. Sy woordvoerder het gesê die president was veral bekommerd oor die impak op gesondheid en opvoeding.

“Die president is van mening dat die staking so gou as moontlik tot ‘n einde moet kom, binne die volgende paar dae,” het Zizi Kodwa gesê en toegevoeg dat Zuma oor die naweek aan regeringsministers gesê het om gesprekke te hervat.

“Hy het ‘n beroep op beide kante gedoen om die belange van die land eerste te stel. Dit sou ‘n proses van gee en neem aan beide kante van die onderhandelings beteken,” Kodwa gesê. Hy het nie besonderhede verskaf oor die toegewings wat Zuma wil hê die regering moet maak nie.

Suid-Afrika se grootste staking sedert 2007 in terme van verlore dae het aandele, effekte, en die rand het grootliks onbeïnvloed gelaat, maar markspelers het gesê die staking kan winste deur die rand beperk en kan ‘n groter impak hê as dit voortsleep.

Die vakbondfederasie Cosatu het Zuma se kommentaar verwelkom.

“Die Federasie hoop dat ‘n verbeterde aanbod nou ter tafel gelê sal word en dat die staking so vinnig as moontlik afgehandel kan word, deur middel van’ n ooreenkoms wat vir die werknemersaanvaarbaar is,” het die vakbond in ‘n verklaring gesê.

Dubbele inflasie

Die werkers eis ‘n 8,6 persent loonverhoging – meer as dubbel die inflasiekoers – en 1 000 rand ($ 136)per maand as ‘n behuisingstoelaag. Die regering het onderskeidelik 7 persent en 700 rand aangebied.

Die staking het ‘n breuk laat verdiep binne die regerende alliansie tussen Zuma se African National Congress en COSATU, wat gehelp het om hom aan die mag te stel, maar teleurgesteld is oor wat hy gedoen het en nie sy beleid na links verskuif het nie.

COSATU het gedreig om later hierdie week die staking na alle lede van die vakbonde wat dit verteenwoordig  uit te brei,blykbaar sowat 2 miljoen werkers.

Ontleders verwag dat Zuma en die ANC-regering, wat gewoonlik aan werkerseise toegee, gou ‘n ooreenkoms sal bereik wat ten gunste van die vakbonde gelaai sal wees en later oor die skade aan die staat se besteding te bekommer.

Enige ooreenkoms wat ‘n einde aan die staking maak, sal waarskynlik staatsuitgawes met 1 tot 2 persent laat toeneem, wat die regering gaan dwing om nuwe fondse te vind terwyl dit juis probeer die begrotingstekort van altesaam 6,7 persent van die bruto binnelandse produk te verminder.

Vakbonde het ook die arbeidsoptrede aan Zuma se politieke toekoms gekoppel. Die volgende verkiesing vind eers in 2014 plaas, maar die regerende alliansie sal lank voor daardie tyd besluit wie sy kandidaat gaan wees.

COSATU se sekretaris-generaal Zwelinzima Vavi het oor die naweek gedreig om sy steun vir die ANC in te trek, maar die vakbondfederasie het vandag ‘n meer versoenende houding ingeneem deur persoonlike aanvalle op Zuma te veroordeel.

стоматология улыбкаАлександр Фильчаков Васильевич

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.