Gesels, Afrika se tydverdryf

Deel op
Image

Nommer asseblief!

Armoede is blykbaar nie ‘n rede om nie ‘n selfoon te besit nie. Die selfoonmark in Afrika is ‘n snelgroeiende bedryf. Die groei is trouens dubbel so hoog soos die gemiddeld elders in die wêreld en vier keer so hoog soos in Wes-Europa. Van die 900 miljoen Afrikane het ten minste 200 miljoen ‘n selfoon aan die oor. Net verlede jaar is 60 nuwe selfoonkontrakte gesluit. In vergelyking daarmee is daar slegs 27 miljoen vaste telefoonverbindings op die kontinent.

Deel op

Selfs in die oorlogsgeteisterde Darfoer word nuwe maste deur tegnici vir ‘n vale opgerig. Saam met Siemens en ABB beweeg die Suid-Afrikaanse MTN en Kuwaitse MTC in om die mark te bedien. Reeds drie digbevokte lande, naamlik Nigerië, Egipte en Suid-Afrika, word tans as mededingende selfoonafsetgbiede gereken en daarom word alle hoop op lande soos Soedan en die DRK toegespits om die belowende groei voort te sit.

Khaled Muhtadi, van MTC-filiaal Mobitel, verwag binne die volgende drie tot vyf jaar besondere sterk groei in Soedan. "Ons het skaars ‘n mas in ‘n nuwe gebied opgerig, of dit word oorlaai,"sê hy. Op die oomblik spog byna 12% van Soedanese met ‘n selfoon. Die olierykdom in die land skep die stygende aanvraag. Die BBP het van 3% na 6% toegeneem vanaf 2000.

Hoë insetkostes het tot onlangs nog verhoed dat die kontinent se vaste telefoonverbindings uitgebrei word. Omdat apparate en verbindingsmoontlikhede aansienlik goedkoper geword het, is dit baie aantreklik. Veral voorafbetaalde kontrakte is gewild omdat dit klein bedrae behels. ‘n Hele paar spelers is in die Soedanese mark aanwesig waaronder Sudatel en NOW.

Afrika se bevolking is meer bereidwillig as Europeërs om inkomste aan gesels af te staan. In Rwanda spandeer ‘n klant gemiddeld 35% van sy besteebare inkomste om bereikbaar te bly. Die deursnit-Afrikaan spandeer dus soveel op ‘n selfoon soos ‘n Europeër op ‘n huis, terwyl ‘n Europeër slegs 1,5% op ‘n selfoon sal uitgee.

пневмоинструмент интертулФильчаков Харьков

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.