PRAAG vertaal Disqus in Afrikaans

Deel op

PRAAG het ‘n rukkie gelede die internasionale kommentaarstelsel vir webwerwe, Disqus, in Afrikaans vertaal. Van gisteraand af is die eerste Afrikaanse weergawe van Disqus lewendig op praag.co.za.

“PRAAG stel hom ten doel om Afrikaans sover moontlik op die internet te bevorder. Ons het aanvanklik Disqus in die Nederlandse weergawe op ons webwerf gebruik, maar toe toestemming verkry om dit in Afrikaans te vertaal en dit is onlangs sogenaamd deur Disqus ‘ontplooi’,” het dr. Dan Roodt, direkteur van die Pro-Afrikaanse Aksiegroep, gesê.

Disqus maak dit vir gebruikers moontlik om kommentaar op hul eie woernale (blogs), asook op webwerwe soos praag.co.za te sentraliseer. Die stelsel maak ook voorsiening vir terugsporings (trackbacks) waarmee gebruikers heen en weer tussen woernale ander gebruikers oor hul reaksies op hoogte kan hou. Gebruikers kan ook van hul Facebook- of Twitter-profiele gebruik maak om aan te teken.

Volgens dr. Roodt, “het PRAAG reeds geruime tyd gelede besef dat die stryd om oorlewing wat Afrikaans tans in Suid-Afrika voer, ten dele ook op die internet beslis gaan word. Dis interessant dat, uit die honderde en selfs duisende tale ter wêreld, slegs 35 tale tans op ‘n stelsel soos Disqus beskikbaar is. Danksy PRAAG se vertaling, is Afrikaans nou een van daardie tale, waarop ons erg trots is. Solank Afrikaans onder die topveertigtale op die internet kan bly, tesame met byvoorbeeld die kleiner Skandinawiese tale, het ons taal beslis ‘n toekoms.”

Die vertaling van die Disqus-stelsel sal deurlopend verbeter word en die huidige moet as ‘n “beta”-weergawe beskou word. PRAAG ondersoek ook ander stelsels wat wêreldwyd onder internetgebruikers gewild is en wil veral in die oopbronprogrammatuurwêreld sorg dat Afrikaans die nodige erkenning geniet as ‘n ontwikkelde taal wat deur ‘n klein, maar opgeleide en rekenaarvaardige taalgemeenskap intensief op die internet gebruik word.

“Die internet is ‘n interaktiewe medium,” het dr. Roodt gesê. “Hoewel PRAAG byvoorbeeld ongeveer 35 000 woorde per week in Afrikaans publiseer, plaas ons lesers ongeveer net soveel teks by wyse van Disqus op ons webwerf. Die gewone Afrikaner en Afrikaansgebruiker – sommige is ook uit die Lae Lande afkomstig – het net so ‘n groot rol in die nuwe interaktiewe publikasiewêreld as professionele skrywers of joernaliste te speel.”

 

поильник для детейлобановский политик

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.