Watergateslaai

Deel op

{jathumbnail off}

‘n Leser het hierdie resep vir Watergateslaai aangestuur. Nooit geweet daar is kos uit politieke inspirasie geskep nie. Dis eintlik ‘n poeding, soet en nie vir die gesondheidsbewustes nie!

As die politiek hier ter plaatse resepte gaan oplewer, kan ‘n mens net raai wat dit gaan wees. ‘n Gereg uit die oudste swart republiek, Haïti, dalk?

Watergateslaai, anders as die intrige waarna die dis vernoem is, is gelukkig nie ingewikkeld nie. Styfgeklitste, versoete room, 400ml, of gegeurde grenadillajoghurt, ‘n blikkie fyn pynappels en ‘n pak malvalekkers. Meng, en hou in die yskas tot die malvalekkers uitpof.

Vir ‘n meer feestelike slaai voeg ‘n paar kersies by, klapper en gekapte pistachioneute daarby.

Aanvanklik was die malvalekker nie die glukosebom wat dit vandag is nie. In die 1800’s het dokters die sap van die heemswortelplant se wortels geneem en die sap onttrek. Hulle het dan die sap gekook saam met eierwitte en suiker. Die konkoksie is geklits totdat dit ‘n skuimerig meringue gevorm het. Die mengsel het dan verhard.

Hierdie mengsels is vir kinders gegee om te eet as hulle kele seer was. Maar dit was nie al gebruik nie. Dit het ook gehelp om hoesbuie te onderdruk, die immuunstelsel te versterk en om wonde te genees.

Dit is nie net in die 1800’s wat die sap van die heemswortel gebruik is nie. Die eerste gebruik en die maak daarvan dateer terug na antieke Egipte toe. Daar het hulle heuninglekkergoed verdik met die sap van die plant.

In die laat 1800’s het die mense egter begin om gelatien te gebruik in plaas van die heemswortel se sap. Toe hulle dit begin doen het was dit ook die einde van die helende eienskappe van die lekkerny gewees. In 1948 het Alex Doumak uitgevind dat mens die gelatienmengsel in pype kan sit en dan in stukke kan sny. Dit het die produksie natuurlik versnel.

‘n Heemswortelnagereg klink baie gesonder!

 

липецк вентилиданильченко юрій Харків

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.