Cachalia kritiseer ‘syferspeletjie’

Deel op

Appèlhofregter Azhar Cachalia het die Geregtelike Dienstekommissie het gister gesê hy is gekant teen die “syferspeletjie” as dit daarby kom om swart of wit regters aan te stel.

“As ek of my gesin of iemand wat voor ‘n regter verskyn, wil ek nie ‘n regter hê wat soos ek lyk nie, ek wil ‘n regter hê wat regverdig is,” het hy tydens sy onderhoud van een van die vier posisies op die Grondwethof gesê.

Hy het gereageer op ‘n vraag van die Onafhanklike Demokrate se leier, Patricia de Lille, oor of Indiërs en kleurlinge in die definisie van “swartes” ingesluit moet word.

Hy het gesê dat alhoewel breëbasis ekonomiese bemagtigingswetgewing swart as swart, kleurlinge en Indiërs definieer, dit iets was waarin mense “vasgevang” word.

Die fokus moet eerder daarop wees om iemand aan te stel wat ‘n nie-rassistiese, nie-seksistiese regsamptenaar sal wees.

Hy het gesê dat gedurende die apartheidseraregering van die Nasionale Party, wie se beleid daarop gebaseer was om swartes en blankes te skei, hulle uit ‘n poel blanke regters gekies is, en dat daar ‘n sterk gevoel was dat hulle kwotas vir Jode ingestel het.

“Daar kon nie meer as een of twee in die appèlhof wees nie. Hulle het al die ander uitgesluit en binne die wit troep het hulle die syferspeletjie gespeel en ek vol baie sterk daaromtrent en ons kan nie weer die syferspeletjie speel nie.”

Die IVP se Koos van der Merwe sê hy was daardie tyd in die Nasionale Party en het nooit van so iets gehoor nie, waarna Cachalia teruggekrabbel het en gesê het “dit is hoe dit in regskringe geïnterpreteer is.”

кабиныдепутат лобановский

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.