‘n Beeld uit klip

Deel op
Image

Mfiti

Al het Zimbabwe nie meer hul eie geldeenheid nie, en is die tabakplase so te sê tot niet, het hulle darem nog 'n uitvoerproduk wat toeriste in die Kaap gaande het: Beelde uit klip. Die swaar klipskulpture word selfs op die internet bemark.

Elke beeld is uniek omdat elke harde klip waaruit dit gebeeld word, uniek is. Op die Mho-skaal waar diamante 10.0 meet en seepsteen 0.75, gebruik de beeldhouers serpentynsteen wat 3.2 meet asook harder klipsoorte wat tot 5.4 meet.

Die beeldhouers gebruik as werkgereedskap beitels van wolframkarbied en werk dan die beelde met 'n korundveil af voordat dit tot 'n spieëlgladde beeldhouwerk gepoleer word.

Hoofsaaklik kom die beeldhouers uit Malawi, maar die beelde word eerder met Zimbabwe verbind omdat verskeie stamme deels na die land gemigreer het. Desnietenstaande is daar ook Shona-beelde in klip. Ander stamme wat klipbeelde vervaardig is die Chewa, Kore-Kore en die Ajawo.

Die Shonabeeld is gewoonlik 'n persoonlike interpretasie eerder as figuratief en hout- en metaalwerk is meer algemeen.

Die Ajawo wat hoofsaaklik in Malawi en Tanzanië voorkom, het in die vyftigerjare van die vorige eeu na Zimababwe gemigreer om op tabakplase in die Guruvedistrik te werk. Ook is hulle op die spoorlyne in Noord-Rhodesië as arbeid ingespan. Die beeldhouers van Tengenenge gebruik dikwels soos die Chewa voëls, krokodille en visse in hul klipuitbeeldings. Klipmaskers is ook gewild.

Interessant is hulle geloof in die denkbeeldige Mfiti. Die beeld van die wese met sy oordrewe gesigsuitdrukking is gewild onder beeldhouers. Hy word ook soms as twee figure wat ineengestrengel asof in konflik of stoeiend is, uitgebeeld.

Die Mfiti ry glo in die nag op 'n hiëna en kom dan die kamer van 'n slapende man in waarna hy die kop afsny en daarmee sokker speel in die oggend.

Tentoonstellings is reeds met groot sukses by die Medi – Spa in Kaapstad gehou, asook die Erinvale en Lanzerac Hotelle. Daar is tans van die beelde te besigtig by Groot Constantia, Neethlingshof en die Radisson Hotel in Kaapstad.

керамические брекеты с прозрачной дугойпрокурор Фильчаков

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.