VS-verkiesing: het swart amptenare in 4 state die stem gekook?

Deel op

Die legitimiteit van die Amerikaanse verkiesingstelsel het ‘n geweldige knou gekry. Trump verwerp die uitslag en ‘n bekende ontleder skryf in ‘n nuusbrief dat al vyf state waar die tellery vir 3 ure gestaak is en Biden daarna “wonderbaarlik” alle bykomende stemme ontvang het oor Demokratiese goewerneurs beskik. Die groot stede in ten minste vier van daardie state beskik oor groot swart meerderhede, asook swart kiesbeamptes wat die stemme getel het, iets wat op Twitter tot die volgende kommentaar gelei het:

Die klimaat rondom die uitslag van die Amerikaanse presidentsverkiesing gaan steeds agteruit. Beskuldigings van bedrog deur die Trump-groep duur voort as gevolg van die vele onreëlmatighede in die stemming en tellery. Hierdie onreëlmatighede in die stemmerny is nie beperk tot die volgende nie: die onverklaarbare staking van tellery in vyf state laat op die verkiesingsaand nie; die voortdurende en geheimsinnige “vondse” van groot hoeveelhede stembriewe wat oorweldigend – en in sommige gevalle uitsluitlik – ten gunste van Biden was; “rekenaarfoute” wat die rooi Republikeinse stemme laat kantel het ten gunste van blou demokratiese stemme; mense wat opdaag om persoonlik te stem, net om te hoor dat hulle reeds gestem het hoewel hulle nooit ‘n afwesige stembriefie aangevra het nie; Demokraties beheerde state wat toegang tot Republikeinse waarnemers beperk, selfs in weerwil van eksplisiete hofbevele; ens.

En hoewel sulke ernstige vrae nie beantwoord word nie, het ‘n lid van Joe Biden se veldtogspan op Vrydag 6 November die toon aangegee. Andrew Bates – ook ‘n woordvoerder van die Demokratiese kandidaat – het op die beskuldigings van bedrog deur die Trump-span gereageer deur te sê dat indien Donald Trump sou weier om die nederlaag toe te gee, daar geen probleme sou wees om die “indringers” uit die Withuis te “verdryf” nie:

“Die Amerikaners sal die uitslag van hierdie verkiesing beslis. (…) Die Amerikaanse owerhede kan die indringers uit die Withuis verdryf.”

Benewens die vele vermoedens van bedrog wat die Republikeinse kamp vir etlike dae geopper het, is vandeesweek ook deur geweld en intimidasie gekenmerk. Vanaf verlede Dinsdag het groot betogings in Washington voor die Withuis uitgebreek. ‘n Paar dae voor die verkiesing het die hoofstad homself heeltemal afgesper, uit vrees vir groot onluste. Betogings in Seattle en Portland was ook gewelddadig. In laasgenoemde stad, die hoofstad van Oregon, waar Joe Biden heel ver gewen het, het betogers gewapen met aanvalsgewere opgeruk en Amerikaanse vlae gebrand.

Trump het reeds daarop gewys dat Biden ondersteun word deur “spesiale belangegroepe” wat bevestig dat Biden se donateurs hoofsaaklik uit beleggingsbankiers, tegnologiereuse en mediamaatskappye bestaan. Terwyl Biden deur 47 groot Amerikaanse koerante onderskryf is, kon Trump net op 7 kleiner firmas reken. Ook het Twitter die president se twiets oor onreëlmatighede by die stemmery aktief beperk. Daar is verhoed dat enigeen van sy twiets kon hou en dit te hertwiet. Ander twiets van Trump is met waarskuwingsetikette uitgereik, wat deur Twitter aangebied is as hul “veiligheidsbeleid”.

Dit is dus nie verbasend dat die media Biden as die wenner verklaar het nie. Maar soos Trump-prokureur Rudy Giuliani Saterdag in Philadelphia voor die pers opgemerk het: “Die media besluit nie wie president is nie.”

“Op nasionale vlak was die grootste donateurs van ons opponente Wallstraatbankiers en spesiale belangegroepe,” het Trump gesê: “Ons donateurs was polisiebeamptes, boere, alledaagse burgers.” Die bydraes van die Trump-veldtog kom hoofsaaklik van Amerikaners uit die werkers- en middelklas, van gewone mense soos bestuurders, konstruksiewerkers, masjiniste, boere en loodgieters.

Aangesien 2020 verreweg die duurste federale verkiesing in die geskiedenis van die Verenigde State was, het die Demokrate boonop byna twee tot een meer as die Republikeine bestee. In 2012 en 2016 was die besteding nog eweredig gebalanseer tussen die twee partye, volgens gegewens wat deur OpenSecrects.org opgestel is.

President Donald Trump het intussen ‘n verklaring uitgereik oor die verkiesingsuitslag van die 2020-verkiesing wat deur die pro-Biden-media uitgeroep is.

“Ons weet almal waarom Joe Biden haastig is om hom valslik as die wenner voor te stel, en waarom sy media-bondgenote hom so hard probeer help: hulle wil nie hê dat die waarheid blootgelê moet word nie. Die eenvoudige feit is dat hierdie verkiesing nog lank nie verby is nie. Joe Biden is nie as die wenner van enige state gesertifiseer nie, wat nog te sê van enige van die hoogs betwiste deelstate wat op pad is na verpligte hertellings, of state waar ons veldtog geldige en wettige regsgedinge het wat die uiteindelike oorwinnaar kan bepaal. In Pennsilvanië, byvoorbeeld, is ons wettige waarnemers nie betekenisvol toegelaat om die telproses waar te neem nie. Wettige stemme besluit wie president is, nie die nuusmedia nie.

“Maandag begin ons proses om ons saak in die hof te bring om te verseker dat die wette van die verkiesing ten volle gehandhaaf word en dat die regmatige wenner aangewys word. Die Amerikaanse volk is geregtig op ‘n eerlike verkiesing: dit beteken dat u alle wettige stembriewe moet tel, en geen onwettige stembriewe moet tel nie. Dit is die enigste manier om te verseker dat die publiek die volle vertroue in ons verkiesing behou. Dit bly skokkend dat die Biden-veldtog nie met hierdie basiese beginsel wil saamstem nie en dat hulle meen die stembriewe getel moet word, selfs al is dit bedrieglik, vervals of onregmatig of behorende aan oorlede kiesers. Slegs ‘n party wat verkeerd optree, sal waarnemers onwettig uit die telkamer hou — en dan in die hof veg om toegang daartoe te weerhou.

“Wat steek Biden dan weg? Ek sal nie rus voordat die Amerikaanse volk die eerlike stemme het wat hulle verdien en wat die demokrasie vereis nie. ”

Die verklaring is uitgereik terwyl Trump by sy klub in Virginia gholf gespeel het.

 

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.