Afrikanerbond smeek Ramaphosa vir ‘ministerie vir minderhede’

Deel op

Die Afrikanerbond het op Sondag 19 Mei voorgestel dat ‘n permanente ministerie van Suid-Afrikaanse minderhede / gemeenskappe gestig word.

In ‘n brief aan president Cyril Ramaphosa het die hoof van die Afrikanerbond, Jan Bosman, die president gevra om ernstig oorweging te skenk aan die vestiging van ‘n skakelingmeganisme vir minderhede en Suid-Afrikaanse taal-, kulturele en godsdienstige gemeenskappe om die bekommernisse en spesifieke aspekte te bevorder, te evalueer en te monitor, asook die behoeftes van hierdie groepe in die verskillende regeringsdepartemente, provinsies en staatsinstellings.

In hierdie verband het die organisasie een of meer van die volgende voorgestel:

  • ‘n Permanente ministerie van Suid-Afrikaanse minderhede / gemeenskappe;
  • ‘n Ombudsman vir Suid-Afrikaanse minderhede / gemeenskappe; of
  • ‘n Spesiale kantoor vir Suid-Afrikaanse minderhede / gemeenskappe in die presidensie.
Jan Bosman

“Daar is baie internasionale voorbeelde van spesiale meganismes in Europa sowel as die Ministerie van minderheidsaangeleenthede in Indië, waaruit Suid-Afrika die beste praktyke kan neem,” het hy gesê.

“Ons het die politieke wil nodig om internasionaal erkende minderheidsregte in Suid-Afrika te onderskryf.”

Dit kan gedoen word in die vorm van ‘n handves van minderheidsregte as ‘n toevoeging tot die Grondwet. So ‘n handves moet gegrond wees op internasionale konvensies en verklarings oor minderheidsregte.

Dit moet nie net die regte van minderhede of gemeenskappe insluit nie, maar moet ook die verpligtinge van die staat en die regering teenoor minderhede uiteensit.

“In hierdie opsig kan u [Ramaphosa] die proses as deel van die voorstel vir ‘n skakelmeganisme begin,” het Bosman gesê.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.