Nederlandse verkiesings: ‘Die vermetelheid en domheid van mag is gestraf’

Thierry Baudet, leier van die FvD
Deel op

Die behoudende Nederlandse party Forum vir Demokrasie (FvD) is nou die sterkste party wat uit die verkiesings vir die Nederlandse provinsiale raad kom. Met twaalf setels het die VVD soveel ontvang as die liberale VVD-party van premier Mark Rutte.

Baudet het gesê dat hy nie ‘n paar transaksies in ‘n agterkamertjie met Rutte sal sluit nie, en ‘n beroep op nuwe parlementêre verkiesings gedoen.

In absolute terme is die meerderheid van stemme op die FvD uitgebring, wat in 2016 deur Thierry Baudet gestig is (14,4 persent, VVD: 13,8 persent). Die Christen-Demokrate en GroenLinks het elk nege setels behaal. Geert Wilders se Partij voor de Vrijheid (PVV) het byna die helfte van sy kiesers verloor in vergelyking met 2015 en het net ses in plaas van nege setels gekry.

In sy sege ná die middernag-uitslag het Baudet gesê hy sal “teen die vermetelheid van mag” optree. Hy het beklemtoon dat die FvD nou een van die grootste partye in die land is en dat die verandering aan die gang is. “Ekonomiese en politieke kapitulasie kom tot ‘n einde,” het hy aan NOS gesê.

Baudet het die gevestigde politici gekritiseer. “Hulle glo in niks, maar aanbid net een afgod: klimaatsverandering.”

Die party van Baudet, wat teen immigrasie gekant is en skepties staan teenoor klimaatsverandering, wil die Paryse klimaatooreenkoms van die tafel vee en die moontlikheid van bindende referendums weer inbring.

“Ons word vernietig deur die mense wat ons moet beskerm,” het Baudet in sy toespraak gesê, wat deur die nasionale nuuskanaal uitgesaai is. Hy het gesê hulle moet bekommerd wees oor die Nederlandse beskawing, sy kuns, musiek en voorspoed. “Die vermetelheid en onnoselheid van mag is vandag gestraf.”

Die publieke uitsaaiers en die meeste van die klassieke media het voor die stemming ‘n haatveldtog teen Baudet gevoer. Op sosiale media is vergelykings met 1933 en 1939 deur linkses geskets. “Haat het oorwin,” het die linkses gekla. Die media vergelyk Baudet se oorwinning met dié van Donald Trump in die VSA.

Die dag voor die verkiesing het ‘n spotprent met Baudet op ‘n kis in ‘n koerant verskyn. En die nasionale televisienetwerke het die potensiële kiesers van die Forum vervloek as “mense wat swartes haat”.

Maar Baudet het blykbaar geen skade gehad gely weens die haatveldtogte wat teen hom en sy party gerig is nie.

Die wenners van Woensdag se verkiesing sal nie net hul setels op provinsiale vlak vul nie, maar hulle sal ook die samestelling van die Eerste Kamer, die Nederlandse Senaat, bepaal. Dit sal in Mei plaasvind, met nuwe lede wat op 11 Junie hul plekke inneem.

PVV-leier Geert Wilders het Baudet met sy veldtog gelukgewens en het beklemtoon dat die “unieke PVV-klank” steeds in die Senaat gehoor sal word. “En ses sitplekke is nie niks nie.”

Selçuk Öztürk van die Turkse DENK het gesê dat sy party nou vir die eerste keer deel van die Senaat is. Volgens hom sal DENK die opposisie teen partye soos FvD en PVV en hul “xenofobiese” idees steeds.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.