Beyoncé se ‘Global Citizen’-konsert by FNB-stadion eindig in misdaadchaos

70 000 mense het die Global Citizen-konsert by die FNB-stadion bygewoon, net om agterna deur misdadigers oorval te word...
Deel op

Die Amerikaanse popster Beyoncé en ‘n beweerde 58 staatshoofde wat ‘n konsert van die organisasie “Global Citizen” bygewoon het, het ‘n voorsmakie gekry van die anargie wat in ANC-beheerde Suid-Afrika gedy toe honderde skreeuende konsertgangers van bendes diewe en gewapende rowers weggehardloop het. Die polities korrekte gebeurtenis, wat op 2 Desember as ‘n liefdadigheidskonsert aangebied is “om die nalatenskap van Suid-Afrika se eerste demokratiese president Nelson Mandela te vier”, het by die groot FNB-stadion in Nasrec, net suid van Johannesburg, plaasgevind. Die stadion is amper binne loopafstand van Soweto, die land se grootste stedelike konsentrasie van swartes waar bendes straffeloos te werk gaan en waar 93 persent van elektrisiteit gereeld van die munisipaliteit gesteel word. Volgens Stadionbestuur Suid-Afrika het die Mandela 100-leërskare van die Wêreldburgerfees bekendes soos Naomi Campbell, Bonang Matheba, Sir Bob Geldof, Gayle King, Tyler Perry en Forest Whitaker ingesluit.

Beyoncé en die Afro-Amerikaanse rapper Jay-Z is omstreeks 19:00 saam op die verhoog gesien. Maar toe die konsert geëindig het en Beyonce met helikopter na die luukse Saxon-hotel in Sandton weggeraap is, het geweld en rooftogte uitgebreek met konsertgangers wat nie van die toneel kon wegkom nie. Selfoonkommunikasie het ook misluk en die meeste kon nie bel of teks nie. Vele het by ‘n Sasolvulstasie naby die stadion begin saamdrom waar Ubertaxi’s beskikbaar was om hulle weg te vervoer.

Maar die Sasol-garage het die toneel geword van die ergste aanvalle en rooftogte. Een jong swart video-woernaler van Johannesburg, bekend as Lasizwe, het die konsert bygewoon. Na afloop daarvan het hy ‘n YouTube-kommentaar opgelaai met die titel “I almost got killed at Global Citizen”. In die video by ongeveer 5:17 bevestig hy dat “… te midde van al hierdie dinge, was die Suid-Afrikaanse Polisiediens nêrens te vinde nie.”

Nog ‘n ooggetuie het op Twitter gesê: “the police did nothing”.

#GlobaCitizenFestivalSA so heart broke by what was happening at sasol garage and outside the stadium I even tripped and fell. Thank God no one fell on me. Witness so many robberies. Police did nothing. — Anele (@AneleBethuna) December 3, 2018

Die amper volledige afwesigheid van die polisie het ‘n absurde of selfs komiese aanskyn aangeneem toe top-polisiebeamptes op media-navrae gereageer het deur te sê dat daar nie genoeg senior lede was wat by die Wêreldburgerfees by die FNB-stadion aan diens was om junior lede te beveel om te reageer op die hulpkrete van die publiek nie”. Dit is so: in Suid-Afrika sal ‘n polisieman net reageer op ‘n hulpkreet van ‘n slagoffer as ‘n senior beampte hom opdrag gee om dit te doen.

PRAAG het met lede van die Suid-Afrikaanse Polisie, sowel as die Johannesburgse Metropolitaanse Polisiedepartement, gepraat. Terwyl hulle verkies om anoniem te bly, het hulle ons vertel dat hulle streng bevele gehad het om bloot “sigbare polisiëring” vanuit hul voertuie te beoefen.

“Ons is aangesê dat ons om die stadion moet ry om sigbaarheid te toon,” het hulle gesê. Maar toe die rooftogte en gevegte uitbreek, het hulle nie bevele ontvang om uit hul voertuie te klim en iemand te help nie.

Aangesien daar nie “senior amptenare” op die toneel was om hul bevele te verander nie, het hulle binne hul motors en vragmotors gebly. Een van die polisiewaens is heeltemal deur vreesbevange konsertgangers oorval wat voor die aanvallers gevlug het, en desperaat die veiligheid van die onaktiewe polisie wou opsoek.

Die Suid-Afrikaanse minister van polisie, Bheki Cele, het in die loop van vandeesweek erken dat “die polisie op Sondagaand beter op misdaad rondom die stadion kon gereageer het”. Hy het beweer dat vyftig klagtes by die polisie gelê is, wat tot vyf sake gelei het wat reeds voor die howe gedien het. Ses mense was glo Sondagaand na die konsert in die polisieaanhouding op aanklagte wat verband hou met die rooftogte.

‘n Verskoning wat deur die polisie aangebied is om nie by die Sasolvulstasie te reageer nie, was dat die gebied “nie deel was van ons veiligheidsplan nie”. Cele het erken dat polisiëring nie met so ‘n beginsel doeltreffend kan geskied nie.

“Dit is waarom ons poog om te sê dat ons beter moes opgetree het, asook meer tydig. Maar om te sê dat daar ‘n gebied is waar die SAPD nie oor die verantwoordelikheid beskik om te polisieer nie, kan nie die geval wees nie,” het die ANC-minister tydens ‘n mediakonferensie gesê.

Global Citizen, die organiseerders van die konsert, het gesê hulle is “erg ongsteld” deur die gebeure. “Die veiligheid van ons gaste is altyd vir ons van die uiterste belang, en ons verstaan ​​en word diep geraak deur hul seer en woede,” het Andrew Kirk, wêreldwye direkteur van openbare betrekkinge vir Global Citizen, in ‘n verklaring gesê.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.