Ramaphosa se miljardêrmentor deur VSA gedagvaar oor geldwassery

Ivan Glasenberg, hoofuitvoerendebeampte van Glencore
Deel op

Mnr. Ivan Glasenberg, wat volgens ingeligte bronne die “sakementor” en vennoot van Cyril Ramaphosa is, is so pas gedagvaar om dokumente in die VSA bloot te lê. Die dagvaarding is onder die land se wetgewing op geldwassery en teenkorrupsie uitgereik.

Glasenberg, die HUB van Glencore, verskaf ook ‘n aansienlike deel van Eskom se steenkool en is in Switserland woonagtig. Hy beskik oor die grootste aandeel in Glencore, wat hom een van Suid-Afrika se rykste mense maak, hoewel hy in sy kanton in Switserland baie min belasting betaal.

Ramaphosa, tans leier van die ANC en president van SA, is Glasenberg se swartbemagtigingsvennoot by Glencore, waaronder die maatskappy se mynbedrywighede. Ramaphosa het intussen sy twee maatskappye, Shanduka en Pembani, saamgesmelt.

Die oorsprong van Ramaphosa se aanvanklike rykdom is duister, maar daar word bespiegel dat Glasenberg daarby betrokke was. ‘n Ander Joodse miljardêr, Brian Joffe, het glo tydens Ramaphosa se onlangse stryd om die ANC by Zuma oor te neem, vir verblyf in vyfsterhotelle betaal sodat ANC-afgevaardigdes vir Ramaphosa by die kongres kon stem.

Glasenberg mag ‘n baie groot boete van die Amerikaanse regering op die hals haal omdat hy na bewering, tesame met die Israelse miljardêr, Dan Gertler, by omkopery in die Demokratiese Republiek van die Kongo betrokke was. Britse aanklaers is besig om Gertler, wat ‘n bondgenoot van die Kongolese president, Joseph Kabila is, te ondersoek, volgens inligting wat in Mei vrygestel is.

Glencore se oorspronklike stigter, Mark Rich, was lank voortvlugtig uit die VSA vanweë belastingkwessies en omdat hy met Iran in olie handel gedryf het terwyl daar Amerikaanse sanksies teen dié land bestaan het. Rich het uiteindelik amnestie van Bill Clinton op die laaste dag van sy presidentskap in 2001 ontvang.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.