Taalstryd in skole: Panyaza Lesufi vaar teen Afrikaans uit

Panyaza Lesufi, LUR vir onderwys in Gauteng

Die LUR vir onderwys in Gauteng, Panyaza Lesufi, het opnuut teen Afrikaans uitgevaar, na aanleiding van die huidige hofstryd tussen die Hoërskool Overvaal en die provinsiale onderwysdepartement oor taal. Hoewel die skool vol is, wil Lesufi dit dwing om nog Engelstalige leerlinge in te neem sodat Overvaal verengels kan word.

Vol vertroue dat die howe met Boerehaatregters en vyande van Afrikaans gepak is, het Lesufi alle Afrikaanse skole in die provinsie “uitgedaag” om die onderwysdepartement “hof toe te vat”. “Ons het miljoene rande om met julle in die howe klaar te speel. Afrikaans moet uit,” het Lesufi gesê.

Die Hoërskool Overvaal het Dinsdag in die Gautengse Hooggeregshof te Pretoria dringend aansoek gedoen om Lesufi en sy departement daarvan te weerhou om hulle te intimideer en te dwing om 55 ekstra Engelstalige leerlinge in te neem waarvoor daar nie plek by die skool is nie.

Lesufi het met druipende sarkasme in ‘n verklaring gesê:

“Hier is ‘n skool wat Afrikaanse leerlinge bo ander tale verkies. Op die waglys, wat hulle doen is die volgende: as jy Engels, isiXhosa of isiZulul praat, sien hulle jou oor en kyk vir iemand wat Afrikaans praat en trek daardie persoon nader, waardeur hulle mense ondermyn wat betyds aansoek gedoen het. Ons het die skool aangesê om hiermee op te hou en hulle het ons hof te geneem. Daarom sê ons: doen dit maar, ons is nie bang vir die howe nie, hulle is Engels en aan ons kant, en julle Afrikaners is net setlaars wat nie in ons land hoort nie.”

Volgens die skool het hy geen meer plek vir ekstra leerlinge nie. Maar die onderwysdepartement aanvaar dit nie en wil hê dat daar met Afrikaans weggedoen word. Lesufi het hom al verskeie kere in die verlede teen Afrikaans as onderrigmedium, asook teen Afrikaanse skole, uitgespreek.

In sy verklaring stigmatiseer die onderwysdepartement Afrikaans as ‘n “apartheidstaal wat deur 90% van Suid-Afrikaners verwerp word”. Die gedeelte in sy verklaring lui:

“Dit is ongelooflik en/of ongelukkig dat ons tot vandag toe, in hierdie Engelstalige grondwetlike demokrasie, ‘n gemeenskap het wat niks verkeerd sien met Afrikaans, ‘n taal wat as ‘n instrument van segregasie en diskriminasie gedurende apartheid gebruik is en deur 90% van Suid-Afrikaners verwerp word.”

Volgens die departement beskik hy oor die volste reg om soveel leerlinge as wat hy wil by die skool te plaas aangesien die beheerliggaam “geen rol by die toelating van leerlinge speel nie en nie ‘n skool vol (mag) verklaar nie aangesien dit die departement se plig is”.

Die skool beskik oor 21 klaskamers wat reeds ongeveer 30 leerlinge per klas bevat.

Die saak is Dinsdag tot môre (Donderdag 11 Januarie) uitgestel om nog getuienis toe te laat en om regter Willem Prinsloo kans te gee om al die stukke te lees.

 

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • sussie se vissie

  Die profiel vd die eerwaarde lid, herinner aan Mugabe met n halwe ‘lip’.
  Of ek as eense joolkoningin wat in my haas om te gaan dans in die Blue Moon…soort van half geskeer het.

 • Rooikop

  Die rassis. Ek mag nie my taal in die skool praat nie.
  Die ENIGSTE manier om Afrikaans in skole aan te hou gaan wees om die skole te privatiseer en ongelukkig is daar min mense wat daardie vorm van onderrig kan bekostig.
  Sê maar dankie vir mandela se klerk, sy maatjie roelf en die volgende president siraaal wat die hele spul wittes ore aangesit het. Ons taal en ons mense is op hierdie vieslike altaar van “medemenslikheid” geoffer. Ons groot stryd is nou aan’t kom, noudat almal wat voorheen paraat was, oud en afgeleef is, noudat die huidige generasie reeds gevoer is dat ingels manier is om dinge te doen. Ingels se g@t.

  • Blykbaar betaal die regering vir kinders in “kwintiel 5-skole” (die ou model-C-skole) slegs R200 per kind per jaar. Dis al wat ons van al die wonderlike belastings vir skole ontvang, dus R16,66 per maand! Al die ander kostes van die skole word reeds deur die ouers gedek. Waarom kan die idiotiese onderwysdepartemente nie net die Afrikaanse skole aan ons oordra sodat ons self verder kan opsukkel sonder hulle “rojale hulp” van R16,66 per maand nie? Elkeen van ons kan seker R200 per jaar iewers ekstra vind of die skole kan ‘n bietjie minder rojaal aan die terreine en sportvelde bestee, dan sal hulle wel die mas kan opkom. Baie van die skole beskik reeds oor trustfondse waaruit ‘n gedeelte van die kostes gedek word. Oud-leerlinge kan daartoe bedra en sodoende kan die skole volledig onafhanklik van die klomp trolle soos Lesufi raak.

   • Suidpunt

    Uit wat u sê begin ek al meer dink dit is waar. By die model C-skool in die Overberg waar ek was het die ouers en sakebedrywe ruim geld gegooi om hul kinders in bevoorregte posisies soos prefekskap in te prop of om gratis advertensie te kry. Name en vanne op nuutgeskepte pryse, bekers en sertifikate word uitgedink. Ek het ‘n Protea-toekenning gekry omrede ek nooit afwesig was nie en omdat ek dwarsdeur die jaar soet was / nie uitgevang is nie.

    Of ‘n naamplaatjie word op ‘n baksteen beloof as jy R1000,00 geborg het. Papiere wat verkeerd afgerol is, is eenvoudig in die snippermandjie gegooi, al was daar blankovelle agterop wat weer gebruik kon word. So ook ou vraestelle. Die ou boereskole onder Britse bewind wat vreeslik “suinig” was met wasvelle, kryt en swak beligting bestaan vergange jare nie meer nie.
    Want volgende jaar kom die volgende geld weer. Die staat het eintlik net vir die verf gesorg van die skool. Die ergste is, daar is soveel druk op jou geplaas met fondsinsameling – jy het altyd skaamgekry as jy nie ten minste R1000,00 ingesamel het nie. Sportbyeenkomste is die eintlike geldverdiener en -vreter – want elke besoeker betaal ingangsgeld.

    So waarom bly Afrikaanse skole nog onder staatsbewind? Dit is vernaamlik die onderwysers en skoolhoofde wat ruim salarisse betaal word vergeleke met wat die stiksuinige beheerliggaam bied. Ek weet, want my suster was in albei kante van daardie draad.

   • Rooikop

    Ek stem saam dat dit mos nou ‘n goeie oplossing sal wees – dra die skole aan die beheerliggame oor – dit is soos ‘n logiese blanke sal redeneer. Hierdie spul is egter uit op wraak – wel verblind deur woede vir die blanke en sal liewer hulle eie kele afsny as om iets vir ‘n blanke te gun.

    • Maddox1

     Ek stem, dit is suiwer haat wat hulle dryf, omdat hy so minderwaardig voel teenoor Afrikaners en blankes in die geheel.

     • Rooikop

      Dit is daai minderwaardigheids gevoel wat hulle so blind van woede maak. Net jammer hulle het so baie mag om daai woede teen ons te kan uitdruk. Ons weet ook die volgende ding waarna hulle gryp is geweld – (Veral as ons lees wat Leon elders oor Fanon skryf).

     • Maddox1

      Weet jy Rooikop ek wonder baie keer, het hulle werklik so baie mag?..of is dit dalk omdat ons so gebreinspoel is deur PK dat ons dit toelaat. Ek wonder baie daaroor.

     • Rooikop

      Hulle het tans beheer oor die howe, wetgewing, polisie en weermag (en moenie die mag van die brandende massas wat in en om ons is uit die oog verloor nie – kyk maar na Coligny). Op hierdie stadium reken ek daai is werklike mag – soos wat boelies uitoefen.

     • Maddox1

      En tog kon net ‘n klein groepie Boere die oormag Zulu’s verslaan het by Bloed rivier. Wat het dus verander vannaf destyds tot nou toe?

     • Rooikop

      Ons moeilikheid is nie groot genoeg nie. Die situasie moet eers heeltemal hopeloos wees – dan sal die uitkoms weer kom – ‘n Gideonsbende van 300? ‘n Dawid wat ‘n Goliat verslaan?

     • Maddox1

      Kolskoot Rooikop, en soos die dinge al meer lyk gaan dit nie so lank wees voor die blanke Afrikaner daai punt van totale hopeloosheid bereik nie. Ek vermoed die padda begin nou eers die hitte begin voel in die pot.

     • Charles

      Rooikop, slaan jy nou die spyker op sy kop.

     • sussie se vissie

      Die mammies in hul 4×4’rs wat vir Juandré na balletklasse neem.
      .22 Kadetoefening is te ‘boers’.

     • Ou Transvaal

      KOLSKOOT!!!

     • Charles

      Niks nie, ons doen dit weer.

     • Charles

      Nee, hulle het eintlik inderdaad nie baie “mag” nie en is dit ‘n illusie. Wanneer die eerste paar skote klap hardloop/vlug hulle holderstebolder weg EN DIS ‘N FEIT! Ons sal maklik met hulle klaarspeel…

     • Rooikop

      Ons hoop dit bly so want dan staan ons ‘n kans.

     • Charles

      Hulle het eintlik inderdaad nie baie “mag” nie; wanneer die eerste paar skote klap hardloop/vlug hulle holderstebolder weg EN DIS ‘N FEIT! Ons sal maklik met hulle klaarspeel…

   • Mattewis Kat

    Inderdaad! Mens hoef slegs ‘n skoolraad vergadering by te woon en na die begroting te luister om te weet dat dit nie ‘n groot sprong sal wees vir ons om ons skole algeheel self te finansier nie. Die feit dat hy ongrondwetlik optree maak op aarts-rassis Lesufi geen indruk nie. Nie dat dit tans veel indruk op die wêreld maak nie, maar ek dink in die lig van hierdie gebeure kan Dr. Gregory Stanton maar die data oor Suid-Afrika op sy webwerf opdateer.

 • Arrie

  Besef hy wat hy aan die arme ou swart kindertjies wil doen……!?

 • Antonie Geyser

  Die haat teen afrikaners, ons kultuur en taal kom duidelik deur. Om ons nog steeds ‘colonizers’ te noem honderde jare nadat jan hier aangekom het is swak/twak. Dit is jammer dat die media so n persoon en departement se uitlatings getrou publiseer, hy moet die hele geskiedenis gaan leer, die wonderlike engelse het ook sy nasie geintimideur en be-‘preek’ en gedomineer, hoekom kan afrikaanse skole nie deur volkseie mense geadministreer word nie?

  • Jacques

   Hulle is besig met volksmoord. Om ons taal van ons wag te neem is maar net een stap.

   • Ek meen jy het gelyk Jacques. Onlangs het ek weer bietjie nagelees oor die historiese patrone, motiewe en metodiek vir volksmoord. Dit gee ook stukrag aan magsbehepde of magsmisbruikers soos die hoofkarakter in hierdie artikel oor die aftakeling van Afrikaans en onderwys. Ons Afrikaner mense en ons (te lig in die broek?) Afrikaner “leiers” onderskat na mening die totale aanslag teen ons as blanke Christen Afrikaners. Wat my kwel is die apatiese harnekkigheid waarmee ons sit-sit-so en dink dat ons met die huidige landspolitiek en die groter “Deep State” politiek daaragter, – deur blote arrogante witmanskap, of dan deur blote apatiese godsdienstigheid, – kan beding of meeding. Ons moet ons Afrikaner geografie, demografie, sosio-politiese en sosio-ekonomiese selfbestuur en selfbeskikking tasbaar, progressief en verantwoordbaar bewerkstellig. Dit beteken nie dat almal hoef te trek of binne die selfbeskikkingsgebied hoef te woon nie, of dat alle selbestuurde “Volksfasiliteite” binne die Volkstaat moet wees nie. Maar hand-op-die-blaas op die plaas se voorsoep of agter die koerant, gerieflik op pensioen of dom-astrant manhaftig-grootmeneer in my broeder of ander “organisasie” soos nog tot in 2017, gaan ons Afrikaners nie volhoubaar deurhaal, verskans of instandhou nie. Vir die van ons met ‘n Skriftuurlike lewensbeskouing dui Spreuke twee keer aan dat daar ‘n weg is wat vir die mens reg lyk, maar na die dood lei.

    • Jacques

     Ek stem met jou 100% saam. Ek dink Afrikaners is in die opsig maar soos meeste Westerlinge – gebreinspoel. Ons is geleer deur die hoofstroom media, Hollywood, onderrig, ens om op ‘n sekere manier na dinge te kyk, om nie instaat te wees om onafhanklike menings te vorm nie. Volksmoord is ‘n fantasie, ‘n sameswerings teoerie, ens. Hulle sal sit wel begin besef wanneer dit te laat is, wanneer lang messe ons mense se kele afsny.

   • Charles

    PRESIES.

  • common-tator

   Ek kan my voorgeslagte in SA terugspoor (met dokumentêre bewys) na die 1690s – soos seker baie ander Afrikaners. Ek wonder hoever die agbare Lesufi bewys kan lewer? ‘n Swart vel as sulks bewys niks.

   • Wim Kotze

    Waarskynlik ‘n afstammeling van ‘n trekarbeider op ‘n jaar kontrak wat deur Wanela in Mosambiek gewerf is.

 • eduard

  As die Afrikaanse skole geprivatiseer word, kan die ongekroonde platneuse niks daaraan doen. Daar moet gekyk word om Afrikaanse skoolgeboue uit te koop dmv skenkings. Die verdomde ongekroonde platneus het nog die vermetelheid om ons setlaars te noem en te se dat ons nie hier hoort nie, maar hy se niks van die Sassanachs nie. En dit terwyl hy self nie hier hoort nie. Maar seker is dit die ou edomietjood Soros weer daaragter sit.

  • Rooikop

   Die staat besit die geboue en ongelukkig ook al die sportvelde wat die mense bygevoeg het met harde werk, koekverkopings ens. Dit is tyd dat ons weer miskien onder die bome met leie leer – ek is seker ons kan dit doen (motorhuise met stoele en tafels) en ons sal nogsteeds beter in die eksamens presteer as die ander. (Miskien ook sommer ‘n eie onafhanklike eksamen met behoorlike standaarde bo en behalwe die “triek” (Kul jou hier en kul jou daar en siedaar jy is klaar met skool!)

   • eduard

    Miskien moet daar gekyk word om die geboue uit te koop. As dit nie wil nie dan kan daar gedink word om sogenaamde “containers” te modifiseer in klaskamers in. Die goed is goedkoop en kom in verskillende groottes.

    • Wim Kotze

     Hier is ‘n better plan. Neem meer swartes in, dwing hulle om te leer totdat hulle in opstand kom sodat hulle die skool afbrand, en koop dan die murasie teen ‘n groot afslag by die staat. Restourasie behoort baie goedkoper te wees as nuwe bou..

     • Rooikop

      ‘n Gebou wat gebrand het moet jy liefs afbreek en oorbou gegee die struktuurskade. Ek hou van die skeepshouer idee – hulle is goedkoop en word maklik geriefliek gemaak met isolasie, vensters ens.

     • Wim Kotze

      Ek het daai ou rooisteen skole uit vanmelewe se dae in gedagte. Voor Phinias toegelaat was om ‘n troffel op te tel.

     • Rooikop

      Die bou en materiaal gehalte op meeste van daai skole is besonder goed. (Eintlik maar so gewees op meeste van die staatsgeboue)

    • boerseun

     Die NG kerke – wat aandadig was aan die uitverkoop van die blanke aan die ANC/SAKP – loop leeg, en kan dalk vir ‘n appel en ‘n ui opgekoop word. Genoeg ruimte: kerk, galery, kerksaal, ens.

  • Nico

   Daar is reeds BCVO skole … maar die mense wil nie hulle kinders daarin sit nie want hulle rêppie en atletiek is nie so goed nie. Hulle speel net ‘n paar wedstryde en nie twee per week nie.

   • Kalium_Chloraat

    Die brood en sirkusse van die nasie is baie aantreklik, maar hoe groter die probleem in die staatskole word, hoe gewilder sal die BCVO skole raak.

    • Charles

     Jip, Afrikaans leef!

 • Ciska

  Hierdie het ek aan die vreeslike nuwe south afrêkens by die sabese gestuur – geen antwoord terug ontvang nie. Dalk is die pen magtiger as die swaard, al dra ek net my beskei deel by;

  fokus@sabc.co.za

  DateMon 10:04

  Message Body

  I was
  lazy & lying on the couch, watching the “Afrikaans dialekte” inset
  on your show. I was socked that you & this prestigious program would
  show so many untruths & half truths regarding Afrikaans as a
  language. How is it possible that someone can say that Afrikaans as an
  language was spoken by people before whites every sit foot on African
  soil, that Afrikaans was spoken by “slaves”, long before the English
  colonial government in South Africa, thus the white Afrikaners like
  Hertzog fought that Afrikaans be recognize as indigenous language of
  South Africa in the 1930’s. Where were the whites before all this
  happened? Do you people actually know that Afrikaans and Flemish (or
  your low Dutch) are almost the same. Afrikaans is a Low Franconian West
  Germanic language descended from Dutch and spoken mainly in South Africa
  – thus European decent. Why do you hate white Afrikaners that much if
  the language you spoke was created and standardize by the same white
  people? A sad day indeed….

  Maak julle self reg, hierdie jaar gaan nie ‘n goeie jaar vir ons wit Afrikaners wees nie.

 • common-tator

  Verstommend dat hulle bereid is om hul smetlose telge bloot te stel aan die vieslike rassiste – en erger nog, die Taal.

 • Charl Coetzee

  Elkeen van hierdie gebeure dwing Afrikaners om kant te kies. Die draadsitters word min en die skeiding groter. So sal die kaf van die koring geskei word en al hoe meer sigbaar wees.

  • Charles

   Dankie Charl, presies en mooi opgesom. In daardie opsig is dit ‘n goeie ding. Beter om iemand te he wat jy weet se kop sit op die regte plek, as ‘n ruggraatlose, stilswyende drek.
   Ek hoop hierdie keer reken ons behoorlik af met die joiners, en laat hulle nie weer met vrede nie!

 • Wim Kotze

  RSG berig nou dat net 7 van die 55 sg. Engelstalige leerlinge nog nie elders ingeskryf is nie. Lyk my Phinias vat die baas vir ‘n ride…

 • sussie se vissie

  ‘If you give in once, you’ll do it twice’.

 • Karel Combrinck

  Is daar werklik nog ‘n taalstryd? As daar een is lyk dit na ‘n verlore stryd. Al waaraan ek my troos is dat die oorgrote meerderheid wittes insluitend Afrikaners, agter De Klerk aangeloop het en moes verwag het wat hulle nou kry.

  • Charles

   Dis nie ‘n verlore stryd nie, die Derde Taalbeweging is sterk op dreef! Wat anders is hierdie hofsaak dan as ‘n voortsetting van die Taalstryd, en die nodige skop onder die watsenaam, wat ons nodig gehad het?

 • Karel Combrinck

  Ek self is gehoon en verag telkens wanneer ek probeer waarsku het. Ek onthou nog soos vandag die vergadering in die laerskooltjie in Pretoria waar my kinders op skool en was waar bespreek is hoe om die skooltjie veelrassig te maak, “in die gees van die nuwe Suid-Afrika” Dit was trouens nog voor die “nuwe Suid-Afrika” werklik aangebreek het. . Ek was letterlik die enigste persoon in die saal wat beswaar gemaak het en is onmiddellik eenparig deur die ander aanwesiges uitgejou en beskuldig van “rassisme”. Hoe sê sommige kommentators hier op Praag: kry vir julle.

  • Suidpunt

   My grootste simpatie.

   Ek herinner my ook aan die nuwe kurrikulum by ‘n ouervergadering wat die “uitkomsgebaseerde” stelsel bespreek het in 1997/1998. Laat ek net gou diegene herinner: groepwerk [x3], kriteria wat nagekom word, meer sieldodende aktiwiteite as eenvoudige leerwerk, die hele klas wat gestriem word deur een vertraagde kind, seksvoorligting, VIGS-take [elke liewe jaar], op geselsende wyse met ‘n onderwyser peusel aan die betrokke werk [die juffrou word my fasiliteerder/maatjie]…

   Eintlik weet ek nie waarom hulle nog vergadering hieroor gehou het nie, want die skoolhoof sou tog net doen wat hoofkantoor besluit het. Slegs my moeder en ‘n ander man (‘n weerkundige) was daarteen. Dalk het hy die onweerswolke sien aankom. My moeder se standpunt was Amerika het reeds hierdie stelsel uitgesmyt, waarom moet ons dit kry? Weer het ons hier te make met die wonder van demokrasie – die meerderheid weet niks, of dink hulle weet iets “want my vriendin het gesê hoe wonderlik dit werk” [komende van ‘n onderwyseres; duidelik was logika en redeneerkuns nie deel van hul tersiêre opvoeding nie, want anders sou sy nie hierdie denkfout gemaak het nie]. Op die platteland is die geslagsregister ook nog bykomend ‘n faktor – inteling [en genetiese agteruitgang] maak nie saak nie, jy is immers deel van “ons”. En ons almal, die meerderheid, stem saam.

   • Johann Schutte

    ‘It”s the majority’s right to be wrong, in fact they seem to consider it their duty..’ (Mencken, geparafraseer).

    Afrikaners verteenwoordig `n intelligensie paradoks. Die Broederbond was sekerlik een van die slimste organisasies ooit, en kon net bestaan het as die onderliggende substraat intelligent genoeg was om die tipe intellektuele aristokrasie op te lewer. Die AB het uitmuntend geslaag in opheffing en politieke oorname in rekordtyd.

    Dieselfde aristokrasie het met ekwivalente sukses daarin geslaag om alles af te breek, weereens in `n rekordtyd. Hoe hulle daarin geslaag het om die meerderheid met soveel entoesiasme en persoonlike oortuiging te bring tot omhelsing van hul eie ondergang, is bewonderingswaardig vanuit `n emosioneel-gedistansieerde oogpunt.

    Intelligensie is gewoonlik `n korrelaat van indiwidualisme. Die Afrikaner blyk die uitsondering te wees. Dis asof sy intelligensie in diens van `n groter tropdier mentaliteit funksioneer, wat moontlik sy sukses in die GT, die vestiging van die Boererepublieke, en die ABO verklaar. Anders gestel kan die wet van kinetiese energie as `n metafoor aangewend word. Jy kry hom moeilik aan die gang (Chrisjan De Wet moes blykbaar by tye met `n sambok onder die NAFI soldate inspring), maar as hy eers aan die gang is, stop jy hom nie maklik nie.

    • Charles

     Uitstekend! Ons staan op…

  • Verkenner

   Dit is so waar, nou offer ons die kinders, ons toekoms vir die afgode in die land, hul kan nie vir hulself kies nie! Maar ons as ouers is verantwoordelik vir ons kinders en hul gaan van ons hand geeis word en ons sal nie kan se ons het nie n keuse gehad nie. Sterkte vir elke ouer met hul kinders, hul is kosbaar vir die Vader!

 • Karel Combrinck

  Terloops, is daar glase in daardie bril?

  • sussie se vissie

   Is daar n brein agter die lens?

   • Charles

    Nee.

 • Charles

  Jinne maar die Lesufi is ‘n vieslike ding.
  Sy jaloesie jeens Afrikaners ken geen einde nie, en is hy die eintlike setlaar, maar hy is te dom om dit te weet.