H&M vra verskoning vir ‘oulikste apie in die oerwoud’-advertensie met swart kind

Die globale Sweedse klerewinkel H&M het om verskoning gevra vir die foto van ‘n swart kind met ‘n kappiehemp waarop staan, “oulikste apie in die oerwoud” (coolest monkey in the jungle op Engels).

Aanlynbeelde van die swart kin in die “apie”-kappie het woed op sosiale media ontketen. Die internasionale modeketting het om verskoning gevra nadat sy webblad die swart kindermodel met die “oulikste apie in die oerwoed”-kappie vertoon het.

Van die aanlynkritiek wat uitgespreek is, sluit beskuldigings van “onvanpas”, “walglik” en “nalatig” in.

Die klere-item vir kinders wat op die winkel se blad in die Verenigde Koninkryk as ‘n “gedrukte top met kappie” beskikbaar is, is Sondag opgemerk, onder andere deur die woernaalskryfster Stephanie Yeboah, wie se ontstoke skermafdruk van die klere-aanbod viraal versprei het.

H&M het intussen die groen apietrui van sy webblad verwyder, terwyl twee blanke kinders met ontwerpe in dieselfde kategorie steeds op die blad aanbly.

Een dra ‘n hemp met die woorde: “Mangrove jungle” of “Official survival expert”, terwyl ‘n ander ontwerpe van kameelperde of tiere vertoon.

Die swart Britse Arbeider-LP Kate Osamor het getwiet:

British Labour MP Kate Osamor tweeted: “I was totally shocked, dismayed to say the very least to find this online imagine. @hm do you think this imagery is an appropriate representation of a young black boy?”

The Weeknd, ‘n Kanadese popster wat mansklere vir die ketting geprodoseer het, het gesê dat hy sy bande met die maatskappy verbreek.

Nog ‘n Twitter-gebruiker het gekla:

“n Rubriekskrywer vir die New York Times, Charles M. Blow, het gevra: “Het julle van julle verdomde koppe af geraak?”

Lebron James, ‘n swart Amerikaanse professionele basketbalspeler, het ook teen die beeld op Instagram uitgevaar:

“U got us all wrong! And we ain’t going for it! Straight up! Enough about y’all and more of what I see when I look at this photo. I see a Young King!! The ruler of the world, an untouchable Force that can never be denied!”

“We as African Americans will always have to break barriers, prove people wrong and work even harder to prove we belong but guess what, that’s what we love because the benefits at the end of the road are so beautiful!!”

‘n Woordvoerder vir die kleinhandelaar het gesê:

“Dié beeld is nou van alle H&M-kanale verwyder en ons vra om verskoning aan enigiemand wat aanstoot kon geneem het.”

Maar dit was eintlik ‘n Afro-Amerikaanse regisseur, Spike Lee, wat die idee van “swartes-uit-die-oerwoud  gewild gemaak het in sy film oor verhoudings tussen die rasse, Jungle Fever, in 1991.

In Calais, Frankryk, het die sedertdien afgebreekte en berugte migrantekamp as die “Oerwoud” (Jungle) bekendgestaan, maar niemand het ten tye van die bestaan daarvan oor rassisme gekla nie.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Jared van Niekerk

  Daar is onmiskenbare genetiese verskille in terme van breingrootte, been- en skedelstruktuur en ander fenotipes wat aantoon dat sekere groepe nader aan ‘n gemeenskaplike voorouer is, as wat ander mag wees. Almal weet dit, maar niemand mag dit hardop sê nie. Vandaar die ongelooflike geskrou wat opgaan sodra iemand aan hierdie “onaangename” feit herinner word.

  As die kappiehemp pas, trek hom gerus aan…..

 • Ou Transvaal

  Ek voel gedryf om ook my afsku in die woord “COOL” te registreer , hierdie vermenging van taal maak my naar !!!(sarkasme af)

 • Karel Combrinck

  Ek dink dis die beskrywing “oulikste” waarteen hulle beswaar het.

 • Suidpunt

  Ek onthou nog my moeder het vir my die hemp gekoop “Raised by Monkees”. Ek dink dit was by Mr. Price. Op die hemp self was daar die hoor/sien/swyg-ape op. Nie dat ek die hemp ooit gedra het nie; nog minder skool toe daarmee. Daarvoor was ek te skaam*. As mens vandag deur my kas kyk, is alles buitendien meestal effekleurige T-hempe. Sedertdien grawe ek my klere by tweedehandse winkels uit.

  * Ek het eers teen 2005, toe ek 15 was, uiteindelik uitgevind wat ‘n geldmaakstorie handelsetikette is. Aangesien “groepsdruk” as normaal bestempel word [en op daardie tydstip net erger en erger geword het], het ek al my geld gespaar vir so ‘n baadjie van Billabong wat lyk asof ek Noordpool toe gaan. As jy hierdie “wolbalie” gewas het, veral in die winter, moes jy hom drie dae in die son laat droogword, want ‘n tuimeldroër laat die ding net meer vog trek. Natuurlik “Made in China” [dit is nie ‘n vervalsing nie!]. Ek was seker die laaste kind van my graad wat etiketklere aangeskaf het. Toe ek een oggend op ‘n “sivvie”-dag met hierdie baadjie aankom, is dit asof die gekarring van die Afrikaanse kinders met een skoot platgeval het. En die belangstelling in etiket-klere ook.
  Kort daarna het die Engelse meisies hul oumas se wasgoedmandjies begin plunder: “grannyprint”-hemde met moue waardeur ‘n duim gesteek word (die gat is spesiaal geknip), reënboogserpe, macrame, skreeupers rompe, … Shakespeare het gewaarsku teen Engelse modes. Die Afrikaanse kinders was eintlik… verbeeldingloos aangetrek volgens wat die plaaslike winkels verkoop.

 • Charles

  Hehe !!!

  Skreeusnaaks- die waarheid maak seer.

 • Anton Schutte

  oh, the delicate, sensitive nature of the beast….poor petals…True to nature they will responsively toi-toi, burn a few cars, rape and pillage for a while, and yet never a truer word spoken than on boon-boy’s “hempie”..

 • Mattewis Kat

  Mis ek iets, maar ek kan nie help as om te let dat nuus artikels soos hierdie deesdae maar min & dun gesaai is op PRAAG. Die laaste nuus insetsel voor hierdie een was op 5 Desember gepubliseer. Niks bv. oor die huidige stryd van Hoërskool Overvaal teen die aarts-rassis Lesufi nie?

  • Ons het ‘n paar tegniese probleme gehad, en was meer as ‘n week van lyn, maar dit gaan nou beter. Ons volg die Lesufi-sage van naby. In die verlede het ons al meermale oor hom berig.

 • Wim Kotze

  Ek dink daar is ouliker apies in die oerwoud. Hierdie een maak my dink aan die Engelse uitdrukking; “gnats breed lice”.

 • leonlemmer

  H&M is ‘n verkorting van Hennes & Mauritz. Die armsalige RSG spreek H&M Engels uit. As hulle op hierdie fout gewys word, word dit eenvoudig geignoreer. Ek maak ook tevergeefs beswaar teen RSG se voorliefde om voorletters Engels uit te spreek. Afrikaners moet hulle daarvan weerhou om veel vertroue in RSG vir die bevordering van Afrikaans te stel.

 • sussie se vissie

  Die gedrag en optrede van die enajebbob in rooi se optrede, onderstreep maar net die groot waarheid met Trump se ‘sh*thole’ verwysing.
  Nog n blanke BEE gesneuwelde se t-hemp verkope hier in die Groot Vlak met 80% op.
  Gedruk voor-op:
  ‘Pure boer-bôjaan…en trots daarop’.
  Wat bewys ons pandoer maatjies se velletjies is maar papierdun en hul minderwaardigheidheidsgevoel iets ysliks.

 • Iemand wat beter bekwaam is met Photoshop as ek moet asseblief tog Fializ Fiatah Julius se kop op daardie groen hoody figuur plaas, dit is iets wat smeek om gedoen te word en sal baie vinnig virale satus bereik op die Internet.

  Wat hier plaasvind, is dit: Daar word gesoek na rassisme totdat dit gevind word. Dan word die vure van woede op sosiale media aangeblaas, totdat die ontploffing (wat die oogmerk is) plaasvind. Al hierdie dinge gebeur vanwee ‘n agenda om dit spesifiek te laat gebeur, dit is geensins spontaan nie. En die goue draadjie onderliggend deur al hierdie dinge is, “haat teen wittes.”

 • Riaan

  Ek kry so bietjie lekker. Die Swede het mos baie geld vir die swartes gegee deur die jare – H&M deur middle van belasting seker ook.. Persoonlik sal ek geen traan stort as Swede en Brittanje pyn en elende ervaar deur hulle eie skeppings nie.

 • Vrystaat

  En soos wat het hulle dan opgetree deur die H&M winkels te plunder???