‘n Geseënde Kersfees aan al ons lesers!

Aan al ons getroue lesers en diegene wat al byna agtien jaar lank meedoen aan die PRAAG-avontuur, word ‘n Geseënde Kersfees toegewens!

Die foto hier bo is vanuit Nederland waar die Sinterklaas-en-Zwarte-Piet-tradisie vanjaar vir heelwat omstredenheid gesorg het. Net soos wat Nederlanders stry om hul tradisies te behou, moet ons daagliks veg vir ons taal en identiteit in Suid-Afrika. Dit sluit selfs Kersfees in, want dis ‘n fees wat as “te Westers en te Christelik” gesien word en daarom toenemend onder skoot kom van die huidige bewind en die heethoof- linkse hoofstroommedia in ons land. Wêreldwyd bestaan daar ‘n alliansie tussen die links-liberale en die Moslems wat sowel die Christelike as die sekulêre tradisies in die Weste wil vernietig.

Selfs Kersfees verteenwoordig daarom ‘n vorm van rebellie teen politieke korrektheid. En soos N.P. van Wyk Louw gesê het:

“Opstand in ‘n volk is net so noodsaaklik soos getrouheid. Dit is nie eens gevaarlik as rebellie misluk nie. Wat wel gevaarlik is, is dat ‘n hele geslag verby sal gaan sonder protes.”

Ons dink ook aan diegene wie se gesinne weens regstellende aksie en geweldsmisdaad verstrooid oor die wêreld woon. Mag elke Afrikaanse gesin — al is dit bloot in die gees — vandag herenig wees.

Terwyl Kersfees simbolies met sneeu en rendiere voorgestel word, doer uit die koue Noorde van waar ons vandaan kom, is daar aan die ander kant niks so tipies Afrikaans soos ‘n Kersfees in die buitelug en soms kaalvoet te midde van ons warm somer en Desembervakansie nie. Dit is iets unieks in die Westerse wêreld en mag dit, soos ons volk self, nooit vergaan nie.

Mag elkeen vandag ‘n gelukkige dag hê, omgeef van daardie warmte, geselligheid en gasvryheid wat so eie aan ons mense is en byna nêrens elders in dieselfde graad bestaan nie!

En watter beter manier om dit te sê as Steve Hofmeyr se onlangse liedjie “Feeslied”, vanaf sy album Skree?

— Die PRAAG-redaksie

 

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • France Vermaak

  Geseende Kersfees aan Pro-afrikaanse Aksiegroep, personeel, friende en ondersteuners. Laat ons vandag al is dit net vir ‘n oomblik is, dink aan die minderbevooregtes en mag ons die boodskap van liefde deur woord en daad onder ieder en almal versprei. Voorspoed.

  • sussie se vissie

   n Geseënde Kersvees aan u en alle minderbefoorregte Avrikaner gesinne in plakkerskampe.

   • sussie se vissie

    Ek dink fissie ween.
    Go vigure.
    Nietemin. Dki virrie ‘oppie’, jongeheer Fermaak.

  • Naand France,
   ‘n vrede en vreugdevolle kersgety ook aan julle hier vanuit ‘n (saans)koue en droë Weskaap.
   Jou mening huldig ek van harte.

 • Hans Onrust

  Merry Christmas.

  Vorige week, net als vorig jaar, een eenvoudige kerstdienst van de Mennonieten bij kunnen wonen in het Gleimhaus te Halberstadt Sachsen Anhalt.
  Er werd kort ingegaan op het verhaal van de drie wijzen uit het Oosten en hun giften voor de geboorte van Jezus. Het geheel werd opgeluisterd door een jeugdkoor uit Bielefeld. Heel fijn. https://uploads.disquscdn.com/images/6154be4a6e7775e8fa7b50f10bdadde0588c5a237c4707ad08e0c5cd1ebe8b91.jpg

  • Naand Hans,
   geseënde Christus fees van ons gesin aan julle.

 • sussie se vissie

  ‘Opstand in n volk is net so noodsaaklik soos getrouheid’. – NP v W Louw.

  4 dae gelede is 4 lede van die McKenna huisgesin in KZN vasgebind en hul plaaswoning aan die brand gesteek.
  n Aaklige dood was hul beskore.
  VRAAG:-
  Waar is ons ‘opstand’… anders as om skouerkloppend okselhaartjies te vleg en op die maat van ‘seënwense’ hoender- wensbeentjies met mekaar te breek?
  5 Sterf in Guatamala na n modderstorting, en CNN, SABC en die BBC raak beserk.
  Intussen neurie Afrikaners eerder saam met Laurika Rauch om ma, pa en Mannetjies Roux left, right & center te ‘seën’.
  Of beteken dit op Heilige dae is enige vorm van ‘opstand’ taboe. Soort van ‘time out’?
  Van my kant dus: Seënwense se muhr.
  My hart gaan uit na die McKenna gesin…en diegene wat nog gaan volg.

  • Suidpunt

   Sussie, ek wil al vlug as dit Kersdag raak, want ek wonder wat hierdie keer verkeerd gaan loop. Gesinstyd = gesinsdrama. Moeder en suster se muhr strip vir mekaar en moeder weier om aan dieselfde tafel te eet, die hele dag bring sy in die wendyhuis en toe in die slaapkamer deur. Daar hang ‘n wolk oor die huis en ek stap maar Checkers toe om ‘n Googlekaart te gaan koop. Selfs die Sjinese winkels is toe. Tog, terwyl ek stap dink ek: “Vandag is 25 Desember, ‘n Maandag, dag 359 van 2017. As mens kyk na die weer lyk die een dag soos al die ander.” Ek laai die kode foutloos in, koop ‘n paar Russiese boeke en voel beter. My susterskind (baba) kry sy geskenke onder die boom – sonder teenwoordigheid van Ouma. Nie goeie idee nie. Die etenstafel word ‘n slagveld en ek besluit om my eie kersfeesklapper te trek. ‘n Legkaart van Kersvader en harebolletjie. Die hele dag sit die drie soorte vleis wat maande voor die tyd voorberei is in my keelgat vas. Die middag bring ek “in camera” deur en die aand gee ek die tuin water. As gevolg van my “slukprobleem” eet ek Weetbix. Teen 20:00 kan die kind nog nie slaap nie en die moeder vat eenvoudig die pad – Ouma en Oupa en Oom se probleem. Die probleem is net – die kind wil aan die slaap gesus wees en “Mamma” moet by wees. Amper soos kode X kort kode Y. Vind Y. Indien Y afwesig, kan kind nie slaap. So klim ons die kar om kersliggies te gaan kyk – en dit raak 21:00. Die hele dorp is gevrek – niemand het hierdie jaar moeite gedoen om kersliggies in hul ruite op te sit nie. Die dag se verwagtinge draai uit op ‘n antiklimaks. Teen daardie tyd raak die kind histeries. Na vele oproepe na ‘n foon op “stil”-stand kom die moeder uiteindelik terug om 22:30 en die kind slaap teen 23:19.

   So, in die jaar 2018 gaan ek vir my minder boeke koop en begin spaar vir ‘n woonstelletjie langs die see…

  • Vissie, – ek is ook dik vies! Die Christen bybelstudies, bid-ure, huis-selgroepe en aanddienste is “toe” oor die vakansieseisoen, want nou het ons dit nie nodig nie (?) en Jesus is seker in elk geval terug Nasaret-toe vir die Kersvakansie. Net so erg vir my kry ek ‘n “kantoor is toe tot 15 Jan Kersgroete & mooi Nuwejaar” van AfriForum Veiligheid toe ek per e-pos iets skryf oor die feit dat die GPF strukture moontlik nie toegerus of ontwerp is vir toenemende plaasterreur druk nie, en dat ‘n SAPD/ GPF Inspektoraat ondersoek en gemeenskapsopnames moontlik ‘n beter pad rondom burgerlike beveiliging sou kon help bepaal vorentoe en deur 2018, na al die gekleitrappery t.o.v. beveiligingssamewerking en plaasaanvalle van 2017. Ek steun jou prinsiep, Vissie, – plaasaanvalle en plaasmoorde stop nie, maar ons hou vakansie i.p.v. om saam die wag en weerbaarheid te help hou met die SAPD wie se roterende vakansiegeleenthede weereens hierdie vakansieseisoen opgeskort is. Nee a! Het ons dit erns oor die bestryding van plaasterreur (en, jy mag nie moord pleeg nie) in SA of is dit ‘n brutale manipulerende politieke spel ten koste van ons landbouboere en burgers op die grond se beveiliging, besitreg en hulle lewens!?

 • Willem

  Dit is nie net vanuit linkse geledere dat Kersfees ondermyn word nie.
  Of laat ek dit eerder stel; Die linkses is baie hard besig om goedgelowiges in protestandse en evangeliese geledere op te sweep en te gebruik teen Kersfees..
  Dit is nou ‘n heidense en afgodsdradisie blykbaar..
  (‘n Tipies kultureel-marxistiese aanslag, en alles maar alles wat met Christenskap/Westerse beskawing te doene het word ondermyn..)

  • Heil Willem. Dis maar ‘n gemors. Wie is wie en wat is reg? Ek self stel belang in die mens se godsdiensgees wat skynbaar ingebore is, en ons ongelukkig, – so lyk dit my in my opleesstokperdjie sedert 1999 naas pastorale studies, – baie blootgestel laat aan elke lering onder die son. Dan gryp ons mekaar mos aan die keel as elkeen nie deur dieselfde bril, opvoeding en invalshoek (of roeping/ oortuiging) kyk en redeneer of handel nie! Opgesom is daar twee godsdiens hoofstrome soos ek dit lees: (1.) Die oorlewering en godsdienstradisies sedert Adam, en (2) die stoom wat vanaf Nimrod/ Babel/ Babilon/ Semiramis (met Mithras/ Tammuz) inbeweeg het (kom ons noem l.g. maar opgesom en saamgevoeg as die Sonaanbidders wat voortgesit is met die amalgamasie van die Oorblyfsel van die Gemeente van Handelinge uit die Adamiese/ Abrahamitiese/ “Jacobite” (verspreide Israel) tradisie met die kumulatiewe Sonaanbidding vir Romeinse oorheersende politieke strategie, voorgedra deur die Pouse en die Rooms Katolieke kerk en “Geestelike Israel”.) Nou, vriend Willem, kom die ex-Eurpese nasate wie na opregtheid en waarheid streef, hier in SA bymekaar as die Boere-Afrikanervolk. Ons praat nou nie van die lekkerleef, “godsdienstige” maar onderskeidinglose klip-Christen of Losie Afrikaner saam met hulle Baalpriesters uit die hoererende Roomse [‘mysterie Babylon”] wortel uit nie. Daar word ook nie onderskei onder meeste Afrikaners, tussen die impak van die heidense-preserverende Roomse Wortel van die gestagneerde Protestantisme vs. die Weg, die Waarheid en die Lewe nie. Omrede elke mens handel en wandel, redeneer en besluit (m.a.w. moraliteit en etiek) vanuit sy of haar godsdiensbeskouing (en moederskoot lering), is daar ‘n groot verskil in die benadering, en groot, diepgesetelde vyandskap, tussen die Afrikaner aanhangers van die feeste van die heidendom (‘n universele en Een Nuwe Orde benadering) en die Feeste van die Lewende God (‘n eksklusiewe benadering, – m.a.w. heilig, eenkant geplaas of te wel afgesonder). Hoofstroom, populer en “in” seevier gewoonlik histories, terwyl die Volksgewete onder die (eweneens verwarde en gerieflik-onkundige) Konserwatiewes, al meer taan en kwyn (wel ook deel van die totale Volksmoordaanslag en aanval op norme, sedes en waardes vanaf ‘n God met ‘n Gebod), – met gepaardgaande gebrek aan Volkswaardes en vrugte wat hou. ‘n Beskeie slotsom, Willem, is dat die Christendom in die Roomse Wortel maar ‘n vermengde godsdiens is met ‘n progressie van ge-assimileerde tradisies en gebruike wat nie Bybels is nie, en nie is wat die Messias van Nasaret uitgeleef het nie. NB. Dit verdien miskien om vermeld te word dat mens nie hiermee aan die ander kant in die Joodse lokval verstrik sou raak nie (waarmee die sekulere staat van Israel o.a. vir politieke steun ploeg). Hierin, lyk dit my, struikel die Messiaanse gelowige wie Skriftuurlik weer soek na die Gemeente van Handelinge se tradisie, en soms dan oorkantel na die Joodse gebruike wat weer ‘n heel ander beskouing en eeue-oue okultiese vermengings handhaaf. Is ons dan as die versugtende Afrikaner, op die brede weg, die effens smaller weg of op die smal weg? Weet ons as sorgvuldig-uitgeleides, – oor die Drakensberg en deur Bloedrivier, – wie ons is, hoe ons moet leef, en waarheen ons op pad is?

   https://uploads.disquscdn.com/images/1f36c19021ad2bb66d1fe7577e08b6544006c8f41dd7eee521d1e4940c0dc042.jpg .