Karel Combrinck: Met Jerusalembesluit haal Trump hom argwaan op die hals

So pas het mnr Trump aangekondig dat hy Jerusalem erken as die hoofstad van die staat Israel en die Amerikaanse ambassade daarheen verskuif. Daarmee het hy die gramskap van die grootste deel van die aardbol teen hom verenig. In die jongste stemming van die Veiligheidsraad van die Verenigde Nasies het al die verteenwoordigers, behalwe Amerika, teen die besluit gestem. Amerika staan dus met hierdie besluit alleen. Tog aanvaar hulle die situasie so en bly by hulle besluit. Waarom?

Eestens is daar die Amerikaanse binnelandse politiek. Mnr Trump se presidentskap is nie bo aanvegbaarheid verhewe nie en ‘n baie groot persentasie van die Amerikaanse volk is trouens teen sy presidentskap gekant. Mnr Trump moet dus klou aan die konserwatiewe kant van die spektrum ten einde sy greep op die presidentskap te behou. En hierdie konserwatiewe kant is in sy geval die fundamentalistiese, oftewel Sionistiese Christenfaksie wat van harte glo dat die bestaan van die staat Israel Bybels gegrond is en dus die wil van die Here is. Hierdie onderwerp behandel ek binnekort breedvoeriger in ‘n afsonderlike artikel.

Benewens die Bybelse argument motiveer die “konserwatiewe” Amerikaanse openbare mening, soos ook natuurlik die linkses, die steun aan Israel op grond daarvan dat dit “die enigste demokratiese staat in die gebied” is. Nogal. In watter opsig is die staat van Israel dan nou meer demokraties as wat bv die apartheidstelsel was wat universeel deur die linkses en konserwatiewes van die Amerikaanse, asook wêreldpolitiek verdoem is? En wat nou van die talle ander lande in die Midde-Ooste wat dan noodwendig minder “demokraties” is as Israel, soos bv Saoedi-Arabië met wie die Amerikaners die hartlikste van verhoudings handhaaf? Wanneer is demokrasie dan belangrik en wanneer nie?

Feit van die saak is dat die Christenfundamentaliste, aangespoor deur hulle goedgelowigheid oor Bybelse beloftes en lobbygroepe wat mnr. Trump gemanipuleer het om die posisie van wat die Amerikaners noem, die “fall guy” in te neem. Met ander woorde, wat Israel betref, is hy nou die sondebok wat in die oë van die wêreldmening die skuld dra vir die rampspoedige besluit om Jerusalem die amptelike hoofstad van die staat Israel te maak. Daarmee het mnr. Trump, soos soveel ander voor hom, die status van die bruikbare idioot bekom.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Nico

  Jy vergeet die mag van die Joods/Israel lobby in die Amerikaanse politiek.

  • Hans Onrust

   Goedemorgen Nico.

 • Hans Onrust

  In “die enigste demokratiese staat in die gebied” werd Yitzhak Rabin anders even ‘kalt gestellt’ m.m.v. maniac (Norman Finkelstein) Bibi.

  De staatsraison van zogezegd bevrijd Duitsland is een blanco cheque, incl. een cadeautje van 6 Dolphin duikboten, voor Israel.

  • Hans Onrust

   Leon de Winter zegt trouwens na minuut 29 terecht dat Israel niet kan bestaan zonder dit (quasi democratische) Duitsland. Waarin de Germaan politiek juridisch financieel NIKS te zeggen heeft volgens o.m. Dr. Wolfgang Gedeon.

  • Chroom

   Julle besef natuurlik dat die sogenaamde EU die nuwe wêreld orde is wat aan die gang moet kom. Nou gooi die Amerikaners en Britte ‘n stok in die wiele en daarom is die outjie kwaad vir Engeland se May, Farage en vir Donald Trump.

 • Chroom

  Nou kry President Trump die probleme, maar tot soveel as 8 presidente het Jerusalem as die hoofstad van Israel verklaar, maar nie een het die moed gehad om te sê nou gaan maak ons, ons ambasade daar oop nie. Die engelse het ‘n mooi gesegde. “Money buys the whisky” Sit daad by jou woord en as jy dit nie kan doen nie, hou den bek Ons moenie vergeet dat President Trump ‘n besigheidsman is nie. In die besigheidswêreld dra jou dade en woorde veel gewig en as dit nie gebeur nie, “fire” jy die ou wat jou kortwiek. Glo my daar gaan nog baie koppe rol wat hom gaan probeer kortwiek en dan sal dit wees soos hy in sy veldtog gesê het, “drain the swamp” Tans gebeur dit dat die ouens wat hom teenstaan of ge”fire” word of hulle gee self pad. Aan die anderkant is die teendeel ook waar. Kyk in ons eie land hoe is die massas mislei deur vals beloftes en wat gebeur nou, onenigheid.

 • John

  The Middle East Peace Process thus far.

  1967 : Resolution 242 was passed on 22 November

  Hamas Covenant
  “..calls for the .. obliteration or dissolution of Israel

  1978 : Camp David Accords

  Hamas Covenant
  “..calls for the .. obliteration or dissolution of Israel

  1991 : The Madrid Conference

  Hamas Covenant
  “..calls for the .. obliteration or dissolution of Israel

  1993 : Oslo Agreement – Clinton

  Hamas Covenant
  “..calls for the .. obliteration or dissolution of Israel

  2000 : Camp David – Clinton

  Hamas Covenant
  “..calls for the .. obliteration or dissolution of Israel

  2001 : Taba

  Hamas Covenant
  “..calls for the .. obliteration or dissolution of Israel

  2002 : Arab Peace Initiative

  Hamas Covenant
  “..calls for the .. obliteration or dissolution of Israel

  2003 : Roadmap

  Hamas Covenant
  “..calls for the .. obliteration or dissolution of Israel

  2003 : Geneva Accord

  Hamas Covenant
  “..calls for the .. obliteration or dissolution of Israel

  2007 : Annapolis – George “W”

  Hamas Covenant
  “..calls for the .. obliteration or dissolution of Israel

  2010 : Washington – Obama

  Hamas Covenant
  “..calls for the .. obliteration or dissolution of Israel

  ‘ ” ”
  ” ” ”
  ” ” ”
  ” ” ”
  ” ” ”
  ” ” ”

  2017 : Trump recognizes Jerusalem as Israel’s Capital and Orders U.S. Embassy to Move

  Hamas Covenant
  ..amended .. real peace is near.

 • John

  Mens kan die groot bek, onopregte, arrogante, plastiek Yank toesnou wat jy wil. Maar die ou se toepassing van bisnis 101 vir ander ewe onsmaaklike kreatiere is tog besig om op dreef te kom.
  Hy bom, op tipies impulsiewe wyse, `n Siriese aanloopbaan en verloor amper sy ganse steun basis terwyl die heks Clinton haar gat af lag. En tog, `n rukkie later is Vladjimir Poohtin besig om ISIS te bom, waar hy voorheen die burgelikes help vergas het. `n Effe merkbare besparing vir uncle Sam, want bomme kos baie.

  Mens moet ook seker onthou dat prins oranje ook ingeteel is met die volk van God. Vir hom is dit persoonlik. en hy voel die gees van die Almagtige oor hom sweef. Dis `n roeping.

  Tog snaaks hoe nie `n enkele Araap staat aan `n Palestyn wil vat nie, Nie aan hulle elende nie, en soek ook nie hulle Hamas nie. Die goed het nou maar eenmaal `n wit man nodig om die wie-spyker-wie koriografie te behartig.

 • Ou Transvaal

  Merk niemand op dat dit Liberaliste is wat in werklikheid teen die vals Israelstaat opstaan nie , dit terwyl hulle nog altyd geflikvlooi het na die Kzare ??? Gaan dit nou ‘n nuwe siklus van die eeu oue jode haat weer laat herleef ….ek wag in spanning !!!

 • Dankie mnr. Combrinck. Hierdie is na mening ‘n krities-toonaangewende onderwerp. Die Groot Skaakspel stoom voort! Lig en donker, links en regs, wit en swart, ‘n rypgedrukde (Nuwe) Jerusalem of ‘n sonryp Rome … maar na “Een Nuwe Orde” marsjeer ons voort. Die vraag is hoe gaan die Boere of die Volk (of die Afrikaner) loop? Op die brede weg na die Nuwe Rome of die effens smaller weg na die “Nuwe” Jerusalem. Die werklike smal weg en volhoubare leefstyl is lankal verwelg, en mistasting word “deurgedra” deur die verwronge Westerse Christendom (Geestelike Israel?). Wie lei die Boere of Christen “Volk”? Waarheen? Het die Seuns van Isak (verspreide Israel), van Odin (Germane), die Seuns van Engeland (Saksers) en die Afrikaner (Broeders) nie maar histories in die beginsels van die Sionisme gewandel nie? Ek sien uit na die uitleg oor Bybelse Israel wat darem ‘n handboek, ‘n stel beginsels en ‘n historiese oorlewering het en nie net op menslike redenasie wat vootgeset-seisoenaal opwel en dan faal, tuimel en skuif, steun nie.

  https://uploads.disquscdn.com/images/1d6fdac1f384e490bebb9ac4ee84cab160ac2c0c00453cc3d56ebc03e24cc32a.jpg

 • HV

  Lyk nie juis vir my Trump is n ou wat hom steur daar aan om n sondebok te wees nie. Onthou hy is n besigheids man en onthou hoe hy voor die verkiesing gesè het hy gaan al die oorloë stop en nou is hy voor in die koor om skoor te soek. Amerika se wapen besigheid is baie baie groot en net om gedurig in gevegte betrokke te wees ,kan die industrië aan die gang hou. Die manier wat hul te werk gaan is om gaos te skep en dan in die konflik betrokke te raak. Hulle het hard probeer om slaag te raak met Puten maar hy het nie daar voor geval nie. Nou het Puten boonop hul planne in Sirië gefnuik. Volgende is Noord Korea en Irak. Oeps en nou het Noord Korea gewys hulle tande is dalk net bietjie skerper as was Amerika gedink het. Irak lyk ook nie so maklik nie want China en Rusland staan agter hom. Hierdie lyk maar vir my na n doelbewuste skoor soek en wat kan nou meer plofbaar wees waar geloof betrokke is ?