Dan Roodt: Waarom verengelsing so erg sleg vir ons is

Sedert 1994 het dit duidelik geword dat Afrikaners op allerlei maniere deur ‘n vorige geslag leiers verraai is. Sogenaamde grondwetlike “wigte en teenwigte” is nie die papier werd waarop hulle geskryf is nie. Te oordeel aan die staat, maar ook die howe, se opvatting van Engels as hoofomgangs- en staatstaal in Suid-Afrika, is Afrikaans nie eens ‘n amptelike taal meer van  die land nie. Tensy ons onder “amptelike taal” ‘n blote soort benoeming verstaan, iets in die trant van “diere het ook regte”, maar elke dag stuur ons hulle by die duisende slagpale toe. Ek meen Afrikaans verkeer insgelyks daagliks in die taalslagpale, want telkens word dit uit nog ‘n universiteit, nog ‘n skool, nog ‘n munisipaliteit, provinsie of staatsdiensafdeling geweer.

Terwyl daar voortdurend nuwe en beter “argumente” vir die voortbestaan van Afrikaans uitgedink moet word, hoef die voorstanders van Engels geensins hul optrede of beleid te regverdig nie. Aan die een kant geld ‘n soort “mag is reg” en aan die ander kant hoef hulle maar net te noem dat “Engels ‘n internasionale taal is” en dan verwag hulle dat jy jou bek sal hou en die Rooitaal sal praat. Die versameling van Afrikanerverraaiers en hensoppers het intussen ook aansienlik aangegroei en een van hul gunstelingredenasies, kwansuis ten gunste van die behoud van “‘n bietjie Afrikaans hier en daar” is dat “meertaligheid goed vir rassediversiteit is”. Verder word daar konstant allerlei geluide gemaak oor “moedertaalonderrig”, dikwels deur mense wie se eie bloedjies reeds op ‘n Engelse skool verkeer. Sover ek verstaan, stuur die meeste joernaliste by Naspers se Afrikaanse publikasies en media byvoorbeeld reeds hul kinders na Engelse skole. Die voorbeeld is deur Tim du Plessis gestel, wie se dogter op ‘n Engelse skool was en aan die Universiteit van Kaapstad – daardie giftige Boerehaatinstelling – afgestudeer het.

Vir die doeleindes van my huidige argument, neem ek aan dat daar nie werklik ‘n goeie rede is waarom Afrikaans behoort voort te bestaan nie, net so min as wat daar ‘n goeie rede is waarom die mensdom of planeet Aarde behoort voort te bestaan. ‘n Mens kan seker voorhou dat alles op aarde, waaronder Afrikaans, deel uitmaak van die Skepping en daarom bestaansreg het, maar gewoonlik maak dié argument nie veel hond haaraf teenoor die aggressief progressiewe en sekulêre voorstanders van Engels nie. Dus neem ek hier aan dat, soos Jean-Paul Sartre eens gesê het: “Nee, die heelal bly donker”, en dus sinneloos. Terloops, dié woorde verskyn as motto by Breyten Breytenbach se bundel kortprosas, Katastrofes, wat in 1964 by Afrikaanse Persboekhandel verskyn het. Dit druk ‘n soort Westerse pessimisme en moegheid uit, waaraan vele verengelsde Afrikaners ook lei.

Engels, veral in Suid-Afrika, speel egter ‘n uiters funeste rol. Trouens, ek sou selfs beweer dat Engels in ons land tot volksmoord en misdade teen die mensdom lei. (Noem dit “stelling een”.) Waarom sê ek so? Wel, daar is reeds getuienis daarvan, want toe Sargent en Lord Alfred Milner teenoor mekaar die konsentrasiekampe vir Boerevroue en -kinders geregverdig het, het Sargent onder andere gesê:

“We must appeal to England, and ask the sisters and daughters of those who have been fighting for the Empire to come out and complete that part of the work which their male relatives are unable to accomplish. Our military police had gathered the greater part of the child population into these camps and … I feel that the opportunity during the next year of getting them all to speak English is golden”.

Die voorstanders van Engels mag nie meer Britse imperialiste wees nie, maar hulle bly steeds Engelse imperialiste, dus mense wat Engels as heersende taal agressief wil uitbrei. Boonop was die huidige geslag ANC- en SAKP-leiers eens terroriste wat bomaanvalle op onskuldige burgerlikes geloods het.

Panyaza Lesufi

Dit lei tot my tweede stelling teen Engels: In Suid-Afrika spruit Engelse kultuurpolitiek steeds uit ‘n sin vir heerssug en terreur. Nie net ontken die Engelsgesindes alle norme van taalgelykheid of taalregte nie, maar hulle ontken die reg op lewe self. ‘n Mens hoef maar net te sien hoe die Gautengse LUR vir onderwys, Panyaza Lesufi, optree om te besef dat my stelling juis is.

As ‘n derde stelling: Engels in Suid-Afrika is geen normale taal soos Engels in Engeland of in die VSA nie. Dit word met beide kolonialisme en kommunisme verbind. Die leidende Engelse figure, of dit nou skrywers (soos Nadine Gordimer) of intellektuele (soos Jeremy Cronin of Joe Slovo) of predikante (soos Trevor Huddleston) is, was almal kommuniste of radikale sosialiste wat hul bepaalde totalitêre siening op die res van die samelewing wou afdwing. Dus: Engels is kakiebos, ‘n koloniaal-kommunistiese onkruid hier by ons wat vir ons tot dusver net rampspoed beteken het en vorentoe in verdere volksmoord en menseregteskendings gaan ontaard.

Dit amuseer my nogal dat die teenstanders van Afrikaans voortdurend die Soweto-onluste van 1976 moet ophaal. Op sy beste is dit ‘n tweesnydende swaard, want bewys dit nie óók dat Engels tot die afbrand van skole en die ontwrigting van opvoeding lei nie? Oor die afgelope jaar of meer is ongeveer 30 skole in die Limpopo-provinsie afgebrand. Dit is skole waar Engels as onderrigmedium gebruik is. Die voorstanders van Engelse heerssug brand daarom dikwels skole af, waar Engelse amptenare soos Lesufi nie skole terroriseer, afdreig of die ouers en beheerrade op totalitêre wyse van hul regte ontneem nie.

Verder (stelling vier): Engels lei tot eentaligheid en onkunde. Die meeste ingeligte Engelssprekendes wat ek ken, erken ten minste die bestaan van ander tale en kulture, asook dat sodanige tale en kulture inherent waardevol is. Vele Engelse skrywers soos die Romantiese digters van die negentiende eeu, George Orwell, D.H. Lawrence, Ezra Pound, T.S. Eliot, Oscar Wilde, die Amerikaners Henry James en Ernest Hemingway en James Joyce het Frans geken, asook in Parys gewoon. Die hedendaagse Suid-Afrikaanse gedagte dat alle kennis en insig slegs van een taal – Engels – afhang, is bedenklik en word selfs nie eens in ander Engelssprekende lande gehuldig nie! Plaaslike anglomane demonstreer dikwels ‘n barbaarse onkunde en haat teenoor ander kulture, spesifiek die Afrikaanse kultuur.

Samehangend hiermee, as ‘n vyfde stelling: Engels sonder ons af van Europa en ons Europese erfenis. Suid-Afrika het as ‘n Europese, spesifiek Nederlandse, vestiging ontstaan. Vandaar dus die internasionale afkorting vir die land: ZA, wat staan vir “Zuid-Afrika”. Dwarsdeur ons hele geskiedenis is veral Afrikaners voortdurend vanuit Europa beïnvloed en was daar ‘n wisselwerking met veral Noord-Europese lande waar tale wat aan Afrikaans verwant is, gepraat word: Nederland, Vlaandere, Duitsland, Oostenryk, Switserland, Skandinawië. Die geprogrammeerde uitwissing van Afrikaans soos dit tans geskied, gaan ons vir seker van so ‘n wisselwerking in die toekoms beroof.

Dan: verengelsing lei tot Zimbabwifisering (stelling ses). Soos ek reeds hier bo genoem het, is die Suid-Afrikaanse Engelse kultuur radikaal-links, ekstremisties, selfs terroristies en daarom verwant aan die soort denkbeelde wat daar noord van die Limpopo in Zimbabwe heers. Dit spreek vanself dat die volslae verengelsing van ons land tot dieselfde soort absurde Afro-Saksiese, anti-blanke heerssug soos in Zimbabwe onder Robert Mugabe en sy ZANU PF sal lei. Trouens, so ‘n Afro-Saksiese heerssug is reeds by ons voelbaar.

Sewende stelling: verengelsing lei tot die verdomming van Afrikaners. Daar is geen Afrikaner so dom soos een wat verengels het nie. Nie net het so ‘n persoon ‘n erfenis van etlike duisende jare (die eerste opgetekende waarneming van Nederlands is deur die Romein Tacitus gedoen) afgesweer nie, maar in die praktyk assimileer sulke mense juis by die laagste gemene deler van Engelsheid. In dié opsig verteenwoordig verengelsing ‘n verghwarring by Afrikaners, want ‘n hoë kultuur, ‘n kultuur van Noord-Europese oorsprong omgewe van letterkunde, musiek, styl en verfyndheid, word verruil vir ‘n ontwortelde Engelse kultuur van die massa. Soos die “Franskiljons” van België, raak sulke mense veral hatig op Afrikaans, as ‘n oordrewe blyk van hul nuwe lojaliteit jeens Engels en Engelsheid. Weereens is die verengelsde Naspersjoernaliste soos Adriaan Basson of Max du Preez goeie voorbeelde van dié sindroom.

In die lig van bogaande sewe stellings, gaan veral die Afrikanerbevolking nie verengelsing oorleef nie. Dit gaan tot ons ondergang lei en kan selfs in fisieke volksmoord ontaard soos wat die atawistiese Engelse idees van die negentiende eeu begin oorheers. Ook die totalitêre, kommunistiese Engelsheid van die twintigste eeu wat ons met Slovo en Cronin, asook hul vele dissipels soos Mandela of Blade Nzimande, verbind, hou vir ons ‘n lewensgevaar in.

Ns. Terwyl ek dié geskryf het, het ek tydens ‘n internetsoektog ‘n ou stuk van my ontdek wat hierby aansluit en blykbaar nie hier op Praag beskikbaar was nie. Daarom word dit nou ook hier geplaas, hoewel met die oorspronklike verskyningsdatum rondom 2006:

Dan Roodt: Koos Kombuis en die verghwarring van die Afrikaner

 

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Antonie Geyser

  lees op internet: Creating a British World: British colonial
  teachers and the Anglicising of Afrikaner
  children, 02.pdf

 • Rifrug

  Dankie Dan dat jy in so ‘n hartseer artikel ook ‘n bietjie humor kon inwerk … ” intellektuele (soos Jeremy Cronin of Joe Slovo)”!!

  • sussie se vissie

   Temperend met die blinde sambok!
   Dawie-wil-net-Gee, Roelfie wil net Mumfie, en Pik wil net Snik.
   Lsg is ‘after all’…die crème de la créme van Afrikaner intellektualisme! No?
   Pssssst…..
   Gesien die Khoi het na n voetstap van 1000km n memorandum aan die Uniegebou oorhandig?
   So tussendeur die flouval vir puriteins Afrikaans…hardloop die wilde daggarokende nasie weg met n eie tuisland.
   Wêreldhof se muhr man!

  • Kalium_Chloraat

   Intellektuele bantamgewigte.

 • Ciska

  So waar wat jy sê Meneer!!!!!! Ek lees toevalling ‘n ou boek (sonder voorblaaie en titel by die vlooimark opgetel vir R1 – ek het gedag dit iets oor Verwoerd) waar Dr Verwoerd na Republiek (of daarvoor) wit Europeërs na Suid Afrika wou lok as immegrante (veral uit Nederland en Vlaandere), en die Ingelse wat soos spiritsmeide tekere gaan en NEE, ons moet Ingelse uit Engeland hierheeen laat kom! Die Ingelse het net ‘n ingebore veneinigheid / arrogansie teenoor Afrikaners, vandat hulle in 1805 hierheen gekom het deur diefstal. Ek beleef dit en sien dit elke dag hier in Kaapstad, selfs die kleurlinge word arrogant en venynig teenoor ons. Toevalling in die boek word ook genoem dat dit die LAE klasse Ingelse was wat deur hul regerings met beloftes uit Engeland weggelok was, dis die “common” Ingelse en die hoë klasse wat kolonies toe was nie. (en die ergste van als is ons eie mense vandag wat “ja, dis nou maar soos die jeug is” ens inplaas daarvan om die strop te gryp en hulle ‘n helse pak slae te gee en hierdie jong mans army toe te stuur dat hul takhare afgesny kan word en van hulle mans gemaak word as hierdie “blommetjie” kinders………..)

  • sussie se vissie

   “….in 1805 hierheen gekom deur diefstal”.
   Hoe’t hulle ongesiens die skippie innie reistas gepas?

   • Ciska

    Nou ja, jy lees nie…….. dalk moet ek jou los in jou etopia. Nederland was op sy knieë met Napoleon wat die hele Europa ore aansit. Die Engelse het die Kaap GEVAT met onderduimsheid en skelmgeit met onderhandeling tussen Nederland en die oorwonne volke in Europa, om hulle see-toevoer na hulle kroon juweel Indië oop te hou, maw, hulle was doodbang vir Napoleon. Gaan lees oor hoe die Ingelse……. ag wat dit help nie……

  • Joe Hall

   “…Toevalling in die boek word ook genoem dat dit die LAE klasse Ingelse was wat deur hul regerings met beloftes uit Engeland weggelok was, dis die “common” Ingelse en die hoë klasse wat kolonies toe was nie…”

   Wonder dikwels wat ons Afrikaners se ‘skatryk en slim’ Duitse, Franse, Hollandse, Vlaamse, Skandinawiese ‘hoë klas’ voorvaders en voormoeders besiel het, om na hierdie onbekende, onontwikkelde bekveld iewers aan die suidpunt van ‘n pikdonker vasteland op piepklein skepies te verhuis.
   Hier aangekom het hulle opnuut met die LAE klas soute opgeskeep gesit wat hand ommie blaas met Sannie Stranddrawwer en Sollie Strandsloper gesit en karring het. Soveel so dat ons voorvaders en moeders weereens moes opsaal en die wille woeste in getrek het. Uiteindelik oorlog teen die LAE klasse wat ons daaimints en goud kom steel het mbv verskroeide aarde, konsentrasiekampe en wat nog alles. Om uiteindelik meneer wigte en swigte te forseer om die jille kaboedel aan oorle’ Mandela en sy kommie pelle te oorhandig.
   Sal nooit ooit daai voorvaders en voormoeders van my se redes verstaan waarom hulle
   🙂

   • Ciska

    Ook jammer jy lees nie….ons praat nie oor die wit Afrikaners nie – ons praat oor die Ingelse, jy’s nes mense is wat die wit Afrikaners as agterlik sien. Sê weer, lees ‘n bietjie weier as wat jy gewoonlik doen…..

    • sussie se vissie

     Jy herinner my aan bome in ‘BOT’…

     • Joe Hall

      ‘n Boom in BOT is nog ‘n mooi ding. Wetie van hierrie ene nie.
      :-)))

     • sussie se vissie

      Goed. Die aanhalingstekens met opset en dryf jy my nou tot kwetsing.
      Verwyder jy dit…en jy kyk na
      ‘blunt,
      dull,
      slow-witted’….of pleinweg
      agterieklip.

     • Ciska

      Of sommer net “commin”? Ek sê weer; hoekom lees julle nie? Gewoonlik beskuldig die mens ander mense van dit wat in jou eie lewe tekort skiet…..

     • sussie se vissie

      Sê dit vir Stompie my wederhelf.

   • Rooikop

    Hulle was opsoek na vryheid – daardie ding waar jy heeltemal jou eie potjie krap. Nie een of ander spul adders wat “kwien en kieng” speel nie. Nie allewig een of ander despoot wat se ingeteelde telge moet oorvat en jou toekoms bepaal nie – belasting eis op jou handewerk/verdienste – wat jou oorlog toe stuur omdat hy een of ander probleem met sy eie familie wat koning is in die buurland nie.

    Kyk maar hoe daardie blou-bloede gemaak het – (Brave Heart is ‘n goeie voorbeeld – vele andere ook) Dit is juis om weg te kom van die spul, en dan natuurlik ook die katolieke wat bloed gesoek het omdat hulle nie meer die po(u)s se woord vir als wou aanvaar nie (eintlik maar net nog ‘n groot belasting heffing in die naam van godsdiens).

    Ek reken DIS hoekom die mense liewer die wildernis ingetrek het.

    • Joe Hall

     Jis Rooikop!
     Soos gewoonlik kom jy met ‘n goed gefundeerde, objektiewe en sterk antwoord vorendag.
     Stem grootliks met jou saam.
     Dit help ook om spasie aan my voorouers te gee. Dat hulle hierdie stap uit desperaatheid kon geneem het, om van die onregte in hul tuislande te ontsnap.

    • sussie se vissie

     Herre.
     Was hul vandag hier rond…was al hul perde en esels verseker July-wenners.

     • Joe Hall

      hehehe

 • sussie se vissie

  n Onlangse studie onder 50 lande toon dat die huidige graad 4 NSA-gebroedsels as MEES ongeletterd voorkom.
  In die proses om te verdom begin ek amper die afdwing van Engels omarm.
  Skink da enetjie op bubba Kader Asma[l] en Queen Mary Metcalfe…seg ek.

  • Vissie, mens moet miskien toegee dat die Engelse se standaard van onderrig, ook in ou Afrika kolonies soos (nou) Zimbabwe en Kenya, ‘n (selfs voortlewende) gehalte toon. Die Frankofoon lande in Afrika is beduidend swakker af in onderrig en administrasie – hoewel, helaas, Afrika (en SA as voortgesette Britse Kolonie), tans ontsaglike verval toon. Maar tog raak SA en Afrika nou mankoliek-ryp om gepluk te word deur Europese geldmagordes, subtiel maar ferm gestu deur die Pous se gesag en die VSA se mag. Hoe gebeur dit in praktyd? Hulle (Joodjies, Engelse, VSA, Europa, Geldmag enmet die Pous se invloed oor die kerke) begin besighede in Afrika lande, borg boerdery, finansier leierskap en transformasie opleiding, borg kerkseminare, beman bybelskole, skenk boeke en swerm deur met hulpverlening op soveel moontlik terreine (veral ook in die mediese en tegnologiese veld in Afrika). Pionne-elite Afrika glimlag met ‘n ekstra en ruim sakgeldjie. Burgers en Boere op grondvlak kripeer. Die Boere-Afrikanervolk is (steeds) ideologies maar onprakties verstar.

  • Kalium_Chloraat

   Jis, wie all spiek de red lengwitch.

 • skobbejak

  Daai tjeks en balances van ou FW -is laaankal gesteel deur die Guptas en vervals en die balances is ongebalanseerd verklaar en is resident in weskoppies. Lank lewe die Volkstaat.

  • Kalium_Chloraat

   Jip, van die wigte en teenwigte is daar net booswigte oor.

 • Dankie dr. Dan. Ja, die Engelse (en die Joodjies) werk met ‘n veel slimmer, doelbewus-sistematiese en veel meer deurdagte plan as die sit-sit-so Boere. Jou analiese is strategies ontledend in die kol. Engels is juis bedoel as deel van die hele British Empire se oorheersingsplan (wat na mening tans net die Albert Pike Plan, met die groter Geldmag vennote, as moontlike kompetisie het). Juis, – Engels moet of verkneg of vernietig!

  • Charles

   analise:)

   • Dankie Charles. Waardeer. Ons het juis sulke onderskeidende fynproewers daar by die ASK (Afrikaner Strategie Komitee) ook nodig. Nog 22 Volksterreine bly braak. Lyk beslis of ek baie beter doen in die antieke vaardighede van kaartlees, navigasie, kompas kalibreer en sterrenavigasie met ‘n sekstant, as met spelling deesdae! Sal eendag vir jou vertel van die kaart en kompasformule TVMDC (True virgins make dull companions). Tipies van die seemansmilieu! Met die gepaardgaande Engelse wiskundige formule is daar ook minder kans vir taalgebruik- en spelfoute.

 • Charles

  Dankie Dr Roodt, ons sal oorwin.

 • Kalium_Chloraat

  Hy wie kleintyd op twee tale voed drink rasverdeeltheid in sy bloed. – GA Watermeyer