Bob bedank nadat hy sy land totaal vernietig het

Deel op

Zimbabwiese president Robert Mugabe het bedank. Die Afrika-bevrydingsheld en een van die wêreld se mees berugte diktators het Dinsdag as president uitgetree, ‘n week nadat die weermag en sy voormalige politieke bondgenote teen hom gedraai het.

Die spreker van die parlement, Jacob Mudenda, het ‘n brief in Mugabe se afwesigheid gelees waarin hy verklaar het dat hy “met onmiddellike effek sal gaan”. Diegene wat gister nog vir Grace Mugabe ondersteun het, juig nou saam dat die Mugabes geskiedenis is.

Sondag was Mugabe nog steeds aan bewind ná ‘n bloedlose staatsgreep deur die weermag. Hy het aanvanklik geweier om uit te tree selfs nadat hy uit ZANU-PF geskors is, die politieke party wat hy vir vier dekades gelei het.

Terwyl Zimbabwiërs laat in die nag te kere gegaan het, is daar geen verwagting dat die land sal verander nie. “Bob”, soos hy in Suid-Afrika bekend is, was 37 jaar lank aan bewind en het een keer gespog dat “alleen God” hom kon verwyder.

Prominente wit Zimbabwiese opposisie-politikus David Coltart het ná Mugabe se bedanking getwiet: “Ons het ‘n tiran verwyder, maar nog nie ‘n tirannie nie.”

Die Afrika-despoot het sy land met vrees regeer en ‘n eens belowende ekonomie, die “boordmandjie van Afrika” verwoes.

Mugabe laat ‘n ekonomie, eens die grootste mielie-uitvoerder in Suider-Afrika met ‘n beraamde 95 persent van die arbeidsmag werkloos, openbare infrastruktuur wat totaal ineengestort het en wydverspreide tekorte aan kontant en kos wat gereeld gerapporteer word.

Byna ‘n kwart van Zimbabwiërs het tans voedselhulp nodig en 72 persent leef in armoede, het The Economist berig.

Die land se ellende is gewortel in Mugabe se steun vir die beslaglegging op plase in wit besit, wat die landbouproduksie, uitvoerverdienste en belastinginkomste vernietig het. Maar dit is ‘n beleid wat die ANC in Suid-Afrika hoop om na te boots.

Vanaf Januarie 1983 is ‘n terreurveldtog teen die Ndebele-etniese groep in Matabeleland, in die weste van Zimbabwe, gevoer. Die Gukurahundi-volksmoord het meer as 20 000 burgerlikes gedood, na ‘n moordtog van Robert Mugabe se gevreesde Noord-Koreaanse Vyfde Brigade.

Mugabe se mededinger Joshua Nkomo, leier van Zapu, het oorweldigende steun onder die Ndebeles geniet en in die woorde van “Bob” moes die mense van Matabeleland “heropgevoed” word.

Sydney Sekeramayi, minister van verdediging, het na bewering gesê dat Mugabe nie net bewus was van wat aangaan nie, maar dat die Vyfde Brigade onder Mugabe se eksplisiete bevele opgetree het.

Soos met die aanvalle op wit boere in Zimbabwe, het Westerse regerings niks gedoen toe die omvang van die bloedbad bekend geword het nie, en Mugabe het sy veldtog van etniese suiwering voortgesit.

Linkses in die Weste het Mugabe se aanklag van “neo-kolonialisme” gedienstig herhaal om sy misdade toe te smeer, in die hoop om ondersteuning van Afrika-leiers te verkry.

Trouens, Mugabe se volgehoue ​​en strategiese poging om alle politieke opposisie binne vyf jaar van onafhanklikheid te verwyder, het aan hom ‘n Britse ridderskap besorg wat deur koningin Elizabeth II self aangespeld is.

Mugabe se ZIPRA-vegters het in 1979 sy guerrilla-oorlog “vir vryheid” van stapel gestuur. Hulle het in 1979 die Air Rhodesia Viscount Flight RH827 afgeskiet met ‘n infrarooimissiel, ‘n Russiese Strela 2 wat al die wit passasiers en bemanning aan boord gedood het. Dit bly tot dusver die dodelikste lugvaartvoorval in Rhodesië.

Op 25 Februarie 1979 het die Rhodesiese Lugmag, met geheime hulp van Suid-Afrikaners, Operasie Vanity geloods, teen ‘n ZIPRA-kamp in Angola, in antwoord op die lugaanval.

Die eens hoogs suksesvolle Britse kolonie, Suid-Rhodesië, is opgeoffer vir politieke opportunisme om ‘n eenparty-Marxistiese diktatorskap te vestig.

So onlangs as Julie vanjaar het Mugabe se oproep om al die oorblywende blanke kommersiële boere van hul eiendomme uit te skop, ‘n nuwe golf invalle in die land veroorsaak.

Tydens ‘n saamtrek in Marondera het Mugabe gesê sy party se jong ondersteuners moet die oorblywende grond konfiskeer, het News24 berig.

Ndebele-werkers op die plaas het Mugabe se handlangers beskuldig dat hulle Rusape-polisiebeamptes omgekoop het om ‘n wit boer te terroriseer, wat veroorsaak het dat die polisie vuurwapens op kwaai swart dorpenaars gerig het wat by die eiendom vergader het ter ondersteuning van die wit kommersiële boer, Robert Smart van Lesbury Farm.

“Die polisie het ‘n kluis oopgemaak wat Smart se geld bevat het en weggeloop met $75 000 wat bedoel was vir die betaling van werkers se salarisse,” het ‘n bron op die plaas vertel.

Verslae het getoon dat Mugabe se Zanu-PF-party swaargewigte en die weermag ‘n deel van ‘n plaas binnegeval het waar een van die voorste landbou-opleidingsinstitute in Suider-Afrika, Blackfordby College of Agriculture, geleë is.

Die Afrika-oorlogshelde is meer geïnteresseerd in hulself as om die armoede-geteisterde miljoene op te hef. Die grootskaalse korrupsie en gierigheid, nepotisme en bedrog wat deur die Mugabe-regering gepleeg word, word deur die ANC geprys.

Reeds in 2008 het inflasie ‘n koers van 231,000,000 persent getref. Die geldeenheid moes swig voor hiperinflasie.

Die Suid-Afrikaanse regerende party, ‘n sterk ondersteuner van die Mugabe-regime, het nog nie ‘n verklaring oor sy bedanking vrygestel nie.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.