Dan Roodt: Engels lei tot dwelms en domheid op skool

Britse opskrif oor die dwelmprobleem op skool in dié land.

Vroeër vandag het ek iets getwiet wat myns insiens voor die hand liggend is:

Dit het egter heelwat kritiek op Twitter en Facebook ontlok. Volgens my kritici kan ‘n mens nie so ‘n verband tref nie. Miskien neem ek te veel aan, naamlik dat mense met die Suid-Afrikaanse Engelse kultuur bekend is. Baie Afrikaners ken hier en daar ‘n Engelssprekende, maar het nog nooit in Johannesburg of Kaapstad of Natal tussen hulle gewoon nie. Daarom dink hulle aan Engelse as “blankes” of mede-blankes wat ‘n kultuur met hulle deel. Die Engelse elite in die groot stede het egter niks met ons in gemeen nie en woon nie in dieselfde land nie. Eintlik het niks sedert Paul Kruger se dae verander nie: Daar is steeds “uitlanders” wat vir Suid-Afrika en veral Afrikaners net minagting koester. Hulle het wesentlik Brits gebly en is ewe dekadent as hul mede-Britte oorkant die water.

Veral Johannesburg verteenwoordig ‘n eiland in Suid-Afrika wat op die res van die land se rykdom teer, selfs parasiteer. Salarisse hier is baie hoër as elders en mense leef in ‘n borrel, ‘n soort “klein Engeland” waar Britse norme en kultuur geld. Dit sluit die Britse geneigdheid tot dwelmgebruik in. Die Londense koerant The Guardian het onlangs berig dat Engeland geheel en al in die greep van dwelms verkeer: I was relaxed about Britain’s drug culture revolution – but not any more.

John Harris skryf in dié artikel:

According to figures released last month, 2016 saw the highest-ever recorded number of deaths in England and Wales from what the Office for National Statistics calls “drug poisoning”, which includes everything from paracetamol to amphetamines: 3,744, up from 2,600 20 years ago. Heroin and morphine were involved in 1,209 deaths, which amounted to about a third of the total; cocaine was cited in relation to 371 fatalities. And ecstasy was named on the death certificates of 63 people, up from 57 in 2015, 43 in 2014, 31 in 2013 – and, back in 1993, a mere 12.

Meer Britte gaan weens dwelms dood as mense wat vanweë plaasmoorde in Suid-Afrika sterf, te oordeel aan die syfers hier bo. Trouens, selfs in Suid-Afrika is dit moontlik dat meer mense weens dwelmmisbruik doodgaan as in plaasmoorde. Presiese jaarlikse syfers is nie beskikbaar nie, maar volgens ‘n berig op die IOL-webblad wat navorsing deur die Universiteit van Pretoria aanhaal, het 385 mense net in Pretoria tussen 2003 en 2010 aan dwelms gesterf. En dit was hoofsaaklik jong blanke mans:

The race or ethnic profile of the deceased who tested positive for drugs was mostly white – accounting for 85.1 percent of positive cases, despite only making up 20.1 percent of the general Tshwane population.

Toe ek destyds van ‘n Afrikaanse hoërskool (Helpmekaar) na die Universiteit van die Witwatersrand toe is, was dit opvallend hoe drasties die Afrikaanse en Engelse kulture verskil het as dit by dwelms kom. By die Hoër Seunskool Helpmekaar was daar gerugte dat daar twee seuns in die skool was wat al dagga gerook het. Ons het dit met groot oë vir mekaar vertel. Self het ons nie eens geweet hoe dagga lyk nie en dit ook nooit teëgekom nie. Ons het wel mettertyd alkohol begin gebruik, selfs misbruik, want dit kon ‘n mens by die naaste drankwinkel koop en destyds was daar kwalik ‘n ouderdomsperk daarop.

By Wits aangekom, het ek tot my stomme verbasing uitgevind dat die meerderheid Engelse jongmense dagga rook. By enige partytjie het pakkies dagga onmiddellik te voorskyn gekom. Dit was algemeen.

Eenkeer is ek na ‘n partytjie in ‘n ou huis in Crown Mines uitgenooi. Dit was nog in die dae van segregasie tussen wit en swart, maar ek sou sê dat ‘n derde of die helfte van die partytjiegangers swart of gekleurd was. By die Johannesburgse Engelse elite het apartheid nooit eintlik gegeld nie; lees maar Nadine Gordimer se roman A world of strangers wat in die vyftigerjare afspeel.

In elk geval, die gasheer wat sy verjaardag gevier het, was reeds twee dae lank besig om dagga te rook en daggakoekies te eet. Op die eerste verdieping was daar ‘n soort toegemaakte stoep met strooi waarin hy soos ‘n dier rondgekruip het. Ek was nogal geskok, maar al my Engelse medestudente het net gelag. Dit was bloot pret. ‘n Deel van die partyjie het in ‘n verlate ou gebou plaasgevind, waar daar vuur gemaak, dagga gerook en op die maat van Bob Marley en Peter Tosh se reggae-musiek gedans is. In dieselfde tyd skat ek het die gemiddelde Afrikaanse student na Gé Korsten en Min Shaw geluister. Waarskynlik sou jy by Tuks of Potch geskors word indien jy dwelms gebruik. By Wits sou hulle egter die hele kampus moes skors.

Die meeste studente het uit gegoede huise gekom. As jy nie ‘n Alfa-Romeo of Lancia, wat destyds duur klein sportmotors was, gery het nie, het die meisies nie eintlik in jou belanggestel nie.

Een van my klasmaats het elke dag by die swembad op die kampus dagga gerook. Trouens, sover ek onthou het hy eenkeer sommer in die klas dagga gerook. Destyds kon ons in die klasse ook rook, bedoelende nou tabak. Ek het so ‘n Peterson-pyp gehad en het altyd agter in die klas gerook dat die blou wolke trek. Gelukkig het ek dié nare gewoonte binnekort laat vaar en nooit weer ‘n pyp of sigaret opgeneem nie.

In my honneursjaar het ek in ‘n kommune in Yeoville gewoon. Daar was verskeie sulke kommunes in Yeoville waar ideologiese en regte dagga vrylik gerook en op allerlei maniere verbruik is. Ons het al die marxistiese skrywers onder die son gelees en bespreek: Marx, Hegel, Lenin, Marcuse, Horkheimer, Adorno, Sartre, Althusser, ens.

Ek het verskeie Joodse meisies gehad. Een se ouers was besonder welaf en het in Houghton gewoon met ‘n vakansiehuis aan die Kaapse kus. Een vakansie is ons daarheen. Ons het skaars by die dubbelverdieping met ‘n see-uitsig aangekom, of die dagga is uitgepluk. Daar is selfs ‘n koek gebak met dagga as bestanddeel.

Hoewel ek my lewe lank al tussen Engelse in Johannesburg woon, verstaan ek nie hul obsessie met dwelms nie. Waarom wil jy jou bewussyn verdoof wanneer die werklikheid so boeiend en pragtig is? Elke sonsondergang is vir my ‘n wonderwerk. Om die ligte bries op jou vel te voel, kan ‘n mens noop om ‘n gedig te skryf. Maar Engelse benodig dwelms soos ander mense kos en water, lyk dit my.

Sedert 1994 verkeer ons onder ‘n Engelse regering. Die ANC is ‘n Engelse organisasie wat jare lank in Engeland deur die Britte vertroetel en befonds is. Goed, Nederland en Swede het ook ‘n groot finansiële bydrae aan die ANC gelewer, maar dit was onder invloed van die Britse media wat deurentyd die ANC opgehemel en Suid-Afrika as “apartheidsland” afgekraak het. Soms wonder ek hoeveel van daardie Engelse joernaliste was onder die invloed van dagga en ander dwelms terwyl hulle hul eensydige berigte oor Suid-Afrika geskryf het.

Onlangs tydens my besoek aan Amsterdam was ek oplaas by die Rijksmuseum wat ‘n tyd lank vir opknappings gesluit was. Ek het my verwonder aan Rembrandt, Vermeer, Frans Hals en vele ander groot kunstenaars van die sewentiende eeu. As ‘n mens aan Nederlandse kuns dink, het jy byna onmiddellik Rembrandt voor jou geestesoog. Om voor sy Nagwag te staan, is ‘n onbeskryflike sintuiglike ervaring, soveel beter as enigiets wat ‘n dwelm jou kan bied.

In die tyd toe ons voorouers in Nederland en Vlaandere van die grootste kuns ter wêreld voortgebring het, was Engeland agterlik en onbeskaaf, ‘n broeiplek vir seerowers en diewe. Trouens, Elisabeth I het haar koninkryk op seerowery gebou, deur koninklike briewe aan vrybuiters soos Sir Francis Drake uit te reik om ander skepe ter see te gaan beroof. ‘n Vlaamse skip wat eenkeer in ‘n Britse hawe vasgemeer het, is dadelik beroof deur ‘n Engelse vrou wat dit uit haar kamervenster gewaar het.

Vermeer: Meisie met pêreloorbel.

Daar was min of geen Engelse kuns in die sewentiende eeu nie. Vandag is daar egter Engelse “kuns”, soos die groteske falliese beelde van Sarah Lucas wat Brittanje by die Venisiese Biennale verteenwoordig het.

Sarah Lucas: beeld, deel van die reeks ‘I scream Daddio’.

Daar bestaan baie groot verskille tussen Engelse en Afrikaners. Ek weet, want ek het lang tye in albei wêrelde deurgebring. Die gemiddelde Afrikaner het geen benul van wat Engelsheid werklik behels nie, terwyl die Johannesburgse of Kaapstadse uitlander insgelyks geen begrip vir ons patriotisme, aardsheid en verknogtheid aan Afrikaans het nie. Vandaar dus die argeloosheid waarmee die huidige Afro-Saksiese alliansie ons en ons kultuur wil uitwis.

Terloops, my twiet oor Engelse en dwelms het ontstaan toe Jani Allen ‘n boek deur ene Dominique Botha, Valsrivier, by my aanbeveel het. Dit is ‘n outobiografiese werk waarin die skryfster se ouer broer, Paul, op die ouderdom van 27 weens ‘n oordosis dwelms in Londen beswyk. Blykbaar was hy op ‘n Engelse hoërskool en waarskynlik ‘n Engelse universiteit.

Engelse skole en kampusse is sinoniem met dwelms. Ek staan by daardie stelling en enige ernstige navorsing oor dié onderwerp sal my gelyk gee.

Maar daar is ook ‘n ander aspek aan Engels wat dit veral in ons konteks ‘n funeste, aaklige taal maak. In die VSA, asook Brittanje, bestaan daar wel mense wat nie linkse dwelmgebruikers is nie en sekerlik soos die meeste Afrikaners tradisionele gesinswaardes aanhang. Die probleem is egter dat die heersende Engelse kultuur wat vanuit New York en Londen uitstraal, wesentlik deur kultuurmarxisme en politieke korrektheid gekenmerk word. Dit staan ook vyandig teenoor sowel Afrikaners as Vastelandse Europeërs. Ek het al male sonder tal in Britse publikasies gelees hoe agterlik Franse, Duitsers of Nederlanders nou eintlik is. Die Londense Financial Times het al dikwels die ondergang van die euro voorspel, sonder dat dit ooit bewaarheid is. Nietemin beskik Duitsland oor ‘n veel groter ekonomie as dié van Brittanje. Die kleine Nederland wat maar oor ‘n kwart van die Britse bevolking beskik en ‘n landjie so groot soos die Krugerwildtuin, voer meer as die Verenigde Koninkryk uit.

Ek dink dit het tyd geword dat ons moet rebelleer teen Engelse hovaardigheid en verdrukking, veral in Suid-Afrika. Die huidige plan om Afrikaanse skole finaal die nekslag toe te dien, is waarskynlik deur Barbara Creecy, die aartsvyandige Panyaza Lesufi se regterhand, uitgedink. Dit gaan deur ons Engels-eentalige parlement gestoomroller word en soos wat “Afrikaans Must Fall” by Tukkies, Kovsies en elders geseëvier het, gaan Afrikaanse staatskole in al die Afrikaanse buurte summier oorgeneem, verengels en vernietig word.

Hoewel Franssprekendes in Kanada ‘n minderheid verteenwoordig, geniet Frans gelyke status met Engels in dié land. Verskeie Kanadese eerste ministers het reeds beweer dat die tweetaligheid van Kanada ‘n integrale deel van dié land se identiteit uitmaak. Sover ek weet, het geen Engelse politikus in Suid-Afrika nog ooit iets positiefs oor Afrikaans kwytgeraak nie. Oor die afgelope tweehonderd jaar was hulle feitlik deurentyd vyandig teenoor ons en ons taal. Ek verwag ook nie dat enige Engelse openbare figure in die huidige stryd hul steun vir die behoud van Afrikaanse skole aan ons sal toesê nie.

Daar is egter reeds meer Europeërs en suidelike Amerikaners wat ons ondersteun as plaaslike Engelse. Ons het hulle, hul taal en dwelmgewoontes nie nodig nie. Trouens, ons kinders moet liefs teen Engelse beskerm word wie se dekadente, beginsellose en polities korrekte idees en gewoontes tot hul dood mag lei, soos in die geval van Paul Botha, waaroor sy suster in haar boek skryf. Vandat Engels op Afrikaanse kampusse ingestel is, het dieselfde triestige atmosfeer hom daar voelbaar gemaak.

Behalwe dat Engelsheid ‘n mens benewel, sluit die opgang in ‘n eentalige monokultuur ook enige diversiteit van denke uit. In Engeland word daar tans sensuur toegepas en word mense wat die verkeerde dinge op sosiale media sê – soos byvoorbeeld kritiek op Islamitiese terreur – strafregtelik vervolg. Onder andere het die Britse owerheid die Nederlandse politikus Geert Wilders verbied om hul land te besoek.

Vele Engelssprekendes ken net hul eie taal en verwag dat ander hul daarby moet aanpas. Hierteenoor is die meeste Vastelandse Europeërs twee- of meertalig. Die meeste Afrikaners ken ook Engels en ander tale. Tot onlangs is Duits in die meeste Afrikaanse skole as vak aangebied.

Die Engelse kultuur is oppervlakkig en het ‘n gebrek aan diepgang. Telkens as ek in Europa, veral Frankryk of Duitsland kom, is dit vir my ‘n groot verligting om agter te kom dat daar steeds intelligente, denkende wesens op die planeet Aarde verkeer. Dit is mense wat eeue se geskiedenis en verwikkelinge, tesame met filosofiese of kunshistoriese verwysings in ‘n gesprek kan inweef sodat ‘n mens eintlik lus kry om dae lank net aan te hou praat en debatteer. In ons toenemend Engelse Suid-Afrika ervaar ek feitlik nooit daardie gevoel nie. Hoe meer Afrikaners weens verengelsing van hul Europese erfenis ontneem word, hoe oppervlakkiger en dommer word hulle. Dan praat ‘n mens nie eens van die hanskakies – diegene wat sommer vrywillig verengels en Engelse stereotipes oor Afrikaners hul eie gemaak het – in ons midde nie. Skepsels soos Max du Preez, Adriaan Basson, Roof Bezuidenhout en baie ander sanik aanmekaar oor apartheid, witskuld en ander onderwerpe wat links-liberale Engelse eindeloos interessant vind.

In welke mate sulke hanskakies aan breinskade ly weens al die dwelms wat hulle saam met hul Engelse vriende verbruik het, sal mens nooit weet nie. Maar hulle is oogluikend nie helder of genuanseerd in hul denke nie.

Verengelsing en verdomming gaan inderdaad hand aan hand. Wee ons kinders wat binnekort dalk almal in Engelse skole ingedwing gaan word waar hulle benewens dwelms, aan die uitsigloosheid van ‘n Engelse opvoeding blootgestel gaan word. Die gemiddelde wiskundepunt in Soweto se honderde Engelse skole is reeds twintig persent; ek vermoed dit gaan die nasionale norm word soos wat ideologiese konformisme alle kennis en denke in ons land verdring.

Soos ek verder getwiet het:

Die hopelose Engelse skole met hul Anglikaanse name begin mos almal met “Sint”. Pleks dat hulle “Sint Kokaïen”, “Sint Dagga” of “Sint Heroïen” genoem word; dit sou meer beskrywend wees.

Daardie kwasi-Engelse sangster Karen Zoid wat in eie reg ‘n opperste Boerehater is, het op tipies Britse wyse in haar liedjie “Katriena” oor dwelms gesing:

Sy deel in haar pad
Met die heroinmonster
Sy voel hoe sy asem
In haar ore fluister
Sy sien
Sy versteen
As die lewe wyk
As die lewe wyk
Na die ewigheid

Ignoreer vir ‘n oomblik die groteske anglisisme in die eerste reël, want sy is mos Engels. Dan is daar nog die volgende strofes:

Katriena heroina
Katriena amfetamina
Katriena kokaina
Katriena

Liefde het ‘n lettergreep

Katriena Katriena Katryn
Was lief vir haar lewe
En bietjie vir my

Katriena Katriena Katryn
Was te opgevang
In haar sadness en pyn

Dis amper so swak soos die poësie van Ingrid Jonker.

Jare lank het die sarkasties neulende Engelse ons ‘n utopie belowe as hul gunsteling-ANC net die land mag regeer. FW de Klerk, wat self deesdae Engels as huistaal het, het besluit om voor dié idee te swig. Nou blyk dit dat die Engelse utopie van die “nuwe Suid-Afrika” wat eintlik ‘n meer derdewêreldse weergawe van Engeland verteenwoordig, eintlik ‘n distopie is. Dis ‘n land van verskrikking, van geweld en korrupsie, van vernietiging.

Die arme Afrikaner: so ver van God en so naby aan Engeland!

Mag ons binnekort van Engelsheid verlos word.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Suidpunt

  Ek is bevrees… in 2005 was die hookapyp reeds onder die Afrikaanse hoërskoolleerders uiters gewild. Toe ek ‘n klip in die bos gooi dat hulle dagga rook, word ek net gesê dit is “molasses” en “bietjie vog op die longe” wat hulle kan kry. As hulle so sê. En die exposé in die Vrouekeur… En al die plakkate wat duidelik in “Binneland” se hospitaalgange te sien is… En dit was juis wat hierdie rokery was – om mekaar te beïndruk. Niks “casual” soos mens in Turkye en elders vind nie. Ewe veel is ‘n toiletrol vol goed (wat dit was weet ek nie, hopelik tee) gestop en gerook. Op ‘n selfoonvideo lyk die kooltjie wat in die donker brand nogal indrukwekkend groot.

  Maar dis op die platteland wat geen afleiding bied nie. Ek is seker in die stad is daar waarskynlik meer intellektuele groepe te vinde wat Dadaïsme en orgideekwekery in die mahonieboekrak-boekerye oor ‘n koppie tee bespreek? As jy eers op die vyfjaarwaglys aanvaar is? Nie?

  In 2014 skryf “The Guardian” in Engeland het subkulture [https://www.theguardian.com/culture/2014/mar/20/youth-subcultures-where-have-they-gone] heeltemal van die straat verdwyn. Die vraag is, hoekom? Een rede is dat die skokwaarde van subkulture verdwyn het. Die internet het ook byeenkomste verminder. Die toebehore en aanhangsels wat verkoop word van Punkgroepe (dink Cyberpunk van die 1990’s) het ook sy skokwaarde verloor, want iemand word daardeur ryk – en punkgroepe is juis gekant teen kapitalisme en die orde soos dit bestaan. Of dalk het die Britte en Europa uiteindelik die sosialistiese regering gekry waarvoor hulle so lank gevra het? Hoewel ek dink The Guardian se oë sit op die verkeerde plek – want Furries, ‘n subkultuurgroep, is orals! Veral die voormalige Wes-Duitsland. Besoek gerus furrymap.net. Opmerklik is hulle baie uitgedun op die Franse platteland en Italië en Spanje!

  Soortgelyk dink ek het dwelms ook nou sy skokwaarde verloor en eerder ‘n verbuikersitem vir verveeldes geword. In Jung-hulle se jare was dit nog ‘n manier om vinnig by die onbewuste uit te kom. Dalk probeer die ander ook daarmee eksperimenteer. Vir my is dit onsinnig, want jy kan eenvoudig ‘n kaleidoskoop optel en dieselfde prentjies kry.

 • Karel Combrinck

  En dan vat hulle die tente ook.

 • leonlemmer

  Na aanleiding van die verwysing na sint-skole: Daar is nog ‘n Engelse nes: Wim de Villiers se St Ellen’s Bush Diversity.

 • Jip, buiten Royal Navy tradisies het ek bietjie tyd in die dikwels Engelssprekende handelsvloot ook gedoen. Matrose het soms joints aanboord versteek. Dis jammer dat Afrikaans se reikwydte nie sover strek soos Engels as internasionale handelstaal nie. Ek sal my nou moet laat toets vir domgeit, maar dit het nie gelyk asof die manne se daggarook op die kwartdek in Engels of Afrikaans enige verskil gemaak het aan die effek nie! Maar waarom dan word die ou SA vlag, – nou onlangs blatant kwaadwillig deur ‘n kwaadstoker liberale aanjaag-joernalis as vals vlag by Swart Maandag betrek, – dan verdedig as die Union Jack daarop pryk? Was daar nie sprake van ‘n heraldies regverdigbare Volkstaatvlag met die Kaapse vierkleur, die OVS vlag en die ou Transvaalse Vierkleur nie? Netnou, per abuis, nooi ons die Britse geskroeide aarde en konsentrasiekampe terug d.m.v. ‘n geheime simboliese boodskap om weer ‘n Volkstaatkolonie van Engeland te wees! Laastens lyk dit vir my in beskeie oplees asof onderrig eintlik die kulturele en godsdienstige taak van die ouers en die gemeente of kerk is, en nie van die staat nie?

  https://uploads.disquscdn.com/images/0781dbda1d67e68d952226803478e6e68073da92394b77a9849fdef41622e6b3.png

  • Rooikop

   Daardie vlag met die ingelse se tafeldoek daarop was nog altyd vir my ‘n skandvlag. Niemand in sy regte verstand sal dit swaai nie.

   • Ou Transvaal

    Stem saam , ‘n regte kompromie vlag .

  • Charles

   Dankie Johnny, wat van die Voortrekkervlag? Dis pragtig! Pietsblou, met rooi strepe wat kruis in die middel daarvan.

   • Goeiedag Charles. Dit is een van die hartseer resultate van Afrikaner-wederstrewigheid, dat deurdagte grondwerk maar net weer deur deur die volgende Afrikaner afgeskiet word met die resultaat dat ons eenvoudig nie iewers kom nie. Daar is egter, – jou en ander gewaardeerde opmerkings hier inaggenome, – wel navorsing gedoen oor al die geskiedkundige Afrikaner vlae tot datum, om heraldies met ‘n tegnies-aanvaarbare voorstel te kom, en dit is om die “tafeldoek” met die Kaapse Vierkleur met oranje i.p.v. die rooi kanton, ter vervang. Een van ons bitter duur volksmisoeste rondom die kaste en kaste vol wel beredeneerde en goed gefundeerde selfbeskikkingsbeplanning tot datum, is die gebrek aan effektiewe kommunikasie, wedersydse respek en opgewasse, gefokusde Afrikaner uitvoering.

    https://uploads.disquscdn.com/images/412136847dc761a1e01056424f785bcad5bd0bdd4b1c4966d4e4b1bf4e582c1d.png

    • Rooikop

     Ek hou meer van die een – noudat die “kwien se pentie” daaruit verwyder is.

 • Karel Combrinck

  Dankie, dr Roodt vir die uitstekende artikel.

  Dekadensie het vele oorsake, verskyningsvorms, simptome en gevolge. Van die verskyningsvorms is sedeloosheid, losbandigheid, veragting van die eie, bewondering van die vreemde, geestelike en kulturele ontworteling, gryp na strooihalms soos welklinkende ideologieë, solank hulle maar uitheems en modieus is en dan, uiteindelik, natuurlik verdowingsmiddels.

  Maar miskien is die belangrikste faktor van almal die onvermoë of perverse weiering om gevare en bedreigings onder die oë te sien. Die geskiedenis is van hierdie verskynsel vol : Die Romeine wat nie meer in staat, of bereid is om die bedreiging van die kant van barbaarse hordes te herken, of iets daaromtrent te doen nie, Lodewyk XVI wat by die venster van die koets uitkyk waarmee hy besig is om vir sy lewe te vlug, Tsaar Nicholas wat geen benul het of wil hê nie van die proletariese monster wat grom in die duisternis daarbuite.

  En dit bring ons natuurlik by ons eie FW De Klerk wat weens naïwiteit of onnoselheid of kortsigtigheid, of die begeerte na populariteit by die (Engelse) wêreldmening, of arrogansie, of al hierdie dinge saam, ons land en volk aan ‘n heidense rampokkerbende uitgelewer het.

  Het enigiemand al ooit gedink oor die enormiteit daarvan dat FW De Klerk ons kernarsenaal, die swaard van die volk, in die skoot van die vyand, Amerika neergelê het. Selfs nie die dekadente Romeine het heeltemal so ver gegaan nie.

 • sussie se vissie

  En da lê Eugene Marais toe pens en pootjies innie lug.
  Selfdood as enigste uitweg vir die Ingilse wat hom tot verslawing gedwing het!?
  Phfftt.
  Nou ja. Op Trumpiaanse wyse begin u Mbalula & Kie n ding of twee leer.
  Eers die spelling van ‘what’ onder die knie kry alvorens u as die ‘twat’ van twitter bekend staan.
  Hierdie skrywe n laagtepunt.
  Eintlik ‘baffling’.

 • Owen in Durban

  JZ or his wife Dr N D Z are no british creations, in fact the british went to war with the zulus as much as they did with the boers. Both the Boers & Zulus were anti colonialists.

  A few times the zulus even refused to be used by the british as pawns against the Afrikaners/ Boers.

  The british were very lenient on the xhosa & other tribes, an example being madiba, but of course we now know those days are well & truly over.

  I think the anc have a great future under Zulu leadership especially with Carl Niehaus as head of MK & their opposition to the british crown alongside the Rothschilds.

  • sussie se vissie

   Hey Soutie!…take heed of Doc Dan’s ‘wisdom’ en klim vd blog af.
   Lees ek jou skrywe raak ek lus vir aaptwak.

   • Owen in Durban

    Luister Meneer ek wil ook n boek skryf.

    • sussie se vissie

     As Engels mens ‘verdom’ – wonder ek hoeveel zolle het FW en Roelfie saam geswaai.
     ‘Parcel’ p/d?
     Wil verder blyk daai Ingilse ‘dom’ Lord knyp die Guptaanse eier$ waar dit tel.
     Nogals ‘singel handedly’ so.
     Hierteenoor sit ons plaaslike Afrikaanse intellektueles van die VF+ /VF en rol planloos mielies.
     Die verdomming van lsg kan egter nie voor die deur van mnr Ganja en/of The House of Lords gelê word nie.
     Dit dui op n meer inherente gene-defek.

     • Mr Domestos

      Reg in die kol. Die dril in die dronkwater is nie net Engels nie – ook Pik se spruite is goed bekend met die vreugdes van Swazi Gold…

     • sussie se vissie

      Almal Oxford afgestudeer dan nie?
      😉

      PS.
      Geweet Jannie Smuts het ‘Tjokkie my Ou’ van Siener innie Subarbs-faam, n ‘go’ gegee na sy draai op Cambridge?
      Piet Ore Koornhof het ( vir dieselfde redes ) hoeka in Woodstock probeer ‘score’.
      Oppie koop-toe sommer n m8ght pasella gekry.

     • Mr Domestos

      Derhalwe die wysheid van die JS grysheid :). Volkspele treffers – Afrikaners is plesierig en dan maak hulle almal so, en weer so en weer… Pikkie was mos meestal goed gemarineer, die tjinners so aartjie na hul vaartjie. Bluegums is mos nie ‘n kougom nie, maar kou gaan jy kou.

 • Mr Domestos

  Ag nee, rêrig? Artikels skryf en bobbejaantwak in De Walletjes werk nie lekker saam nie.

  • Nee kyk, ons vat die trotse PRAAG nou op nuwe nie-fiksie en nie-akademiese of nie-litterere paaie! As die kat in Europa is, is die muise, Guptas en struikrowers in SA baas. Maar ja, met sowat 700 000 gefrustreerde en verarmende oud weermaglede in omloop sou ryk Jodinne (in die gebrek aan of veruim van eendrag-maak-mag selfregerende Boere-ordes), moontlik uitkoms of wederkoms, selfs in Engels, kon bied! Maar hou asb. hierdie spasie dop vir die nuwe Afreekaner Club in wording. (Kaaps) Later meer by fb “ASK Afrikaner Strategie Komitee”. (Net Afrikaners met geld asb.)

   • Mr Domestos

    En daar val ek toe met laasgenoemde uit die bus. As oud SALM lid, sonder pakket of pensioen, het ek net nie gefilte fish juis as langtermyn opsie gesien nie, en halva proe buitendien soos karton. Voorts onthou ek ook hoe daar in die 80’s Vrydae brownies in Lugmag HK uitgedeel en verorber is deur stoere Afrikaners. Ons kan nie net die Engelse blameer vir ons ellende nie, dit was immers nie net hulle wat “JA” gestem het in ’94 nie. It takes two to tango.

 • Angelique Rodrigues

  Did Dr Roodt ever date any cute Jewish girls from Yeoville ?
  I know he once visited the british constructed state of Israel a few years back.
  Here in Cape Town the english also smoke dagga & crawl on their balcony floors here in Muizenberg.

  • sussie se vissie

   The answer…NO!
   Purely because there’s no such thing as a ‘cute’ Jewish girl.
   Think fat.
   Think halitosis.
   Think dandruff.
   Think bunions.

   • Angelique Rodrigues

    Some of the jewish girls who frequent my beauty salon here in cape town are big spenders, drama queens & drug addicts.

    One is even married to a famous black politician from the western Cape.
    Many are even german or even afrikaans looking.

    • Mr Domestos

     They’re generally not very particular when it comes to their choice of a hubby – basically anything goes as long as the bank balance is on the hefty side.

     • Angelique Rodrigues

      I am myself looking for a wealthy porra man to marry, one of those handsome ex sadf types.
      One of my sisters has half afrikaans / porra kids.
      Hopefully they too can go live in Orania one day for their own safety.

     • sussie se vissie

      In the hope of finding a sadf sammajoor, you’ll have to work on that moustache.
      Should’nt take much effort?

     • Angelique Rodrigues

      Mussolini was sexy, so was Hitler & Franco.
      Ironically all were dark haired like myself.

     • Hans Onrust

      May I ask what you think about Reinhard Tristan Eugen Heydrich from that perspective ? The Gestapo and SS leader that was killed near Prague. https://uploads.disquscdn.com/images/bbcaee7e33f8204849481afc469de2ea0d20fb393f097d225ee3b6fe3d3a9ee6.jpg

      Some are sure there was Jewish blood in his ancestry.

     • Angelique Rodrigues

      They said the same about Hitler, but was it true ?

     • sussie se vissie

      Indeed.
      The German helmet a replica of his castrated Jewish foreskin.

     • Angelique Rodrigues

      All my brothers are castrated at a young age, we are all Portuguese, not jewish.
      Many christian males are this way too.

     • sussie se vissie

      Sorry to hear you won’t be greeting nephews and nieces soon.
      More like NEVER.

     • Angelique Rodrigues

      In the South Africa were I grew up, we Portuguese had the full protection of the NP government.

     • Hans Onrust

      Castrated or circumcised ? Who told them that was a good idea ?

      Clearly this side of Christianity talked too much about Peter and too less about Paul.

     • Angelique Rodrigues

      Circumcised.
      Even they have told me it makes for a cleaner existence.

    • Hans Onrust

     In dat verband : kunt u het volgende van binnen en buiten walgelijk sujet niet eens een diepgaande opknapbeurt geven, zodat de uitstraling van een al weken dooie vis ‘mee kan met de tijd’ ?

     Misschien dat B’nai B’rith, na er weer een ‘bevrijde’ echte Germaanse dame voor over de tafel te hebben getrokken, de kosten wel betaald. En als u om de hangwangen te liften niet met mesjes werkt, heeft u ook niets van de omringende ‘ex’ mossad agenten (ref. Weinstein en z’n misdadig imperium) te vrezen.

     https://uploads.disquscdn.com/images/ec9265c1c6f2521451d0d480e5216fa429fd0be799b7fd4d505a709f6e0fdd24.jpg

     • sussie se vissie

      Hans,
      Daai 🙁 herinner sterk aan my oumagrootjie.
      As matriarg het daai kennetjie gewip as sy bevele van die plaasstoep afkondig.

     • Hans Onrust

      Als die bevelen dan maar wel hebben geleid tot, laat ons zeggen, een goed eindproduct, Vissie 😉

 • Hans Onrust

  Ik weet niet waar de vader van Sid Vicious was maar zijn moeder gaf hem klaarblijkelijk de ‘heroïsche’ nekslag met een shot heroine

  Nou da’s een voorbeeldige levensloop van een gezin in de EUSSR. Terwijl ‘gezinshereniging’ voor ‘migranten’, ook in de huidige regeringsonderhandelingen met Merkel’s groene beulen in Duitsland, prioriteit heeft.

 • Charles

  Dankie Dr Roodt, jy IS SKYNBAAR DIE ENIGSTE EEN WAT SE, WAT GESE MOET WORD.
  Christelike Volkseie Onderwys(CVO), en nog Afrikaanse Christelike privaatskole, waar Afrikaans EN AFRIKANERKINDERS hulle regmatige plek het; hier kom ons!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ons sal maar net doodluiters moet saamwerk, en trusts en fondse op die been bring vir die stigting en verbetering van die huidige en reeds bestaande privaat Afrikaanse skole(CVO en HELPMEKAAR)- nadat Soliforum natuurlik weer op eg “paaibeleid” wyse die stryd verloor het om Afrikaanse openbare skole en die reg om ons geliefde kinders te onderrig in ons geliefde taal.-

  Mooipraat en soebat help nie meer nie. Ek het nog altyd gedink dat die Amerikaners in ‘n kulturele geveg betrokke is vir hul siel en erfenis ( -sien die verfoeilike en vuil aanval teen die Christelike Senaatskandidaat Regter Roy Moore; wat geloods is deur die satanistiese demokrate, hul verloopte republikeins- slegs- in -naam maatjies; Soros en hul loodsplatform, die Washington “compost”; wat deel is van die korrupte en bedrieglike hoofstroom-establishment en media.) MAAR SJOE- HULLE KAN ‘N LES OF TWEE KOM LEER BY DIE AFRIKANERBOERE VAN SUID-AFRIKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Dit is tog te vreemd dat die swartes in samewerking met hul engelse marxistiese vriendjies, skynbaar met gemak regkry wat die Engelse alleen nooit in 200 jaar kon doen nie.????
  Te oordeel aan die negatiewe en vyandige kommentaar vanaf Engelse en verloopte Afrikaners op Dr Dan se twitter blad: Het ons so pateties, liggelowig, self-hatend/veragtend, oikofobeties, en naief geraak; as om moedswillig en doelbewus ons oe vir die nare waarheid te draai, en soos skape in ‘n trop nie die waarheid te wil sien nie en dit wat ons eie is te verwoes en te los vir die wolwe??
  Ons is besig om die ware en nare gevolge van Brexit te beleef, die verplasing van Engelse kultuur, en verengelsing van Suid-Afrika.
  MAAK GEEN FOUT: Die Engelse en verloopte “afrikaners” sou graag wou sien dat Afrikaanse “staatskole”-soos dit voortaan gaan heet- heeltemal verdwyn. Hulle wil ons taal en trotse kultuur heeltemal van die aardbol vee.
  Hulle ken egter nie ‘n boer se hart en liefde vir sy eie nie, waarvan #SwartMaandag meer net ‘n voorloper van was!!!!!!!!!!!! Hulle weet ook skynbaar nie dat ‘n Boer altyd ‘n plan maak nie…

 • Rooikop

  Ek ken heelwat Engels sprekende mense wat PRESIES dieselfde soos ons Afrikaners voel en dink oor hierdie land. Ek kom met baie van hulle in my werksomgewing in aanraking. Hulle het baie waardering en respek vir die Afrikaner, sy vermoë ens. Hierdie mense dink en redeneer soos ons en voel ook soos ons oor die land, sy toekoms en natuurlik oor hoe ons eintlik ons eie land behoort te hê sonder die las van die res.

  Ek het bitter min met dwelms in my lewe in aanraking gekom – een keer by ‘n partytjie met engelse en die ander kere was met Afrikaans sprekendes – almal natuurlik linkslib – dit was nog in my studente dae. Maar nee dankie. Daar is genoeg ander gif in die lewe ek het nie daardie gif nodig nie. Die lewe is deurmekaar genoeg en die realitiet rondom my vreemd genoeg dat ek dit nie nog chemies wil verstel nie dankie.