‘Die Franse taal lê op sterwe’

Die amptelike voogde van die taal van Mollière, die Académie Française, het gewaarsku dat Frans op sterwe lê.

Die lede van die illustere Académie, die amptelike liggaam wat die Franse taal beskerm teen ongewenste invloede, staan ​​bekend as die “onsterflikes” in Frankryk en hul seldsame uitsprake dra baie gewig.

Donderdagaand het die Akademie ‘n “plegtige waarskuwing” aan die regering uitgereik, het AFP berig.

Die onsterflikes is nie hierdie keer so woedend oor Engelse woorde wat in Frans gebruik word nie, maar eerder oor die opkoms van “inklusiewe skryfwyses” wat manlike en vroulike vorms van selfstandige naamwoorde in dieselfde teks meng.

Die kontroversie is aangevuur deur die uitgewer Hatier wat gekies het om ‘n skoolhandboek te herskryf met behulp van ‘gender-gelyke’ grammatikale vorms, vreemd aan Frans.

Die Akademie het dit as ‘n “aberrasie” beskryf wat “nou die Franse taal in ‘n doodsgevaar stel en ons aanspreeklik maak vir toekomstige geslagte.”

Gewoonlik het Franse tekste slegs die manlike vorm van selfstandige naamwoorde ingesluit, byvoorbeeld citoyen (burgers) consommateurs (verbruikers), ens. As inklusiewe skryfwyses gebruik word, word die woorde soos volg geskryf om die vroulike en meervoudsvorme in te sluit: citoyen.ne.s, consommateur.rice.s, agriculteur.rice.s

Ander voorbeelde sluit in: acteur.rice.s (akteur / aktrise) en directeur.rice.s (direkteure).

Een inklusiewe skryfwyse wil die woord man vermy, waar moontlik, en stel voor dat “en vroue” in alle gevalle bygevoeg word.

Maar die Akademie Francaise het die polities korrekte taalgebruik verwerp: “Die vermenigvuldiging van die ortografiese en sintaktiese punte wat dit veroorsaak, lei tot ‘n onaanvaarbare taal, onduidelikheid in sy uitdrukking en skep verwarring wat grens aan onleesbaarheid.

“Dit is onduidelik wat die doel is en hoe dit die praktiese struikelblokke van skryf, lees – visueel of hardop en uitspraak kan oorkom.”

Die nuwe geslagsgebruik sal studente van Frans selfs meer verwar, aangesien dit alreeds ‘n ingewikkelde taal is om te leer, het hulle gesê. Ander tale, veral die aartsvyand Engels, sal eerder hierby baat vind.

“Dit is al moeilik genoeg om ‘n taal te verwerf,” het die voogde uitgewys, selfs sonder om al die nuwe vorms aan die einde van die woorde te voeg.

Maar feministiese groepe het die gebruik van inklusiewe skryfwyses ondersteun.

Die Akademie het in die verlede voortdurend gesukkel teen die inval van Engelse woorde in die Franse taal.

“Meer as enige ander instelling, is die Académie Française sensitief vir ontwikkelings en innovasies in die taal … By hierdie geleentheid is dit minder as voog van die norm as wat dit borg van die toekoms wil wees, wat tot die wekroep gelei het,” luidens die verklaring deur die organisasie.

Hoewel peilings suggereer dat 75 persent van Franstalige sprekers ten gunste van “inklusiewe skryfwyses” is, is slegs 12 persent eintlik bewus van wat dit beteken en hoe om dit te gebruik.

Frankryk se minister van onderwys het ook besluit dat dit te kompleks is om in skoolhandboeke gebruik te word.

Vroeër vanjaar het die onsterflikes gekla oor die slagspreuk vir die Olimpiese Spele in Parys 2024. Die gekose slagspreuk “Made for Sharing” was in Engels. Die Académie het gesê dit klink soos ‘n pizza-advertensie.

Die Akademie is amptelik in 1635 deur kardinaal Richelieu, die hoofminister van koning Louis XIII, gestig. Onderdruk in 1793 tydens die Franse Revolusie, is dit in 1803 deur Napoleon Bonaparte as ‘n afdeling van die Institut de France herstel. Dit is die oudste van die vyf akademieë van die instituut.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.