Karel Combrinck: Vryheid

Deel op

Vryheid! Die eeue oue strewe van volke en indiwidue, in die aangesig van kragte met gevestigde belange wat vryheid nie kan gedoog nie.

Uiteindelik is vryheid nou weer aan die orde van die dag — selfs in die mode: Skotland, Katalonië, Lombardye, Venesië en nog meer. In Europa is daar talle lidlande wat begin kriewelrig raak onder die dwingelandy van die Europese Unie : Pole, Tsjeggië, Hongarye en so gaan dit aan en aan.

En dan ons eie volk: het ons nie deur die eeue steeds geswoeg en gestry vir daardie kosbare besitting, vryheid nie: Eers teen die Engelse koloniale bewind aan die Kaap, toe weer teen die Britse imperialisme en nou weer teen ‘n kommunisties geïnspireerde verdrukker in die vorm van die weersinswekkende ANC-bewind.

Ons slagspreuk en leuse as Afrikaanse volk moet steeds wees: Vryheid, Vryheid, Vryheid. Teen vryheid is geen argument in te bring nie en geen stategie kan kragtiger en meer gerespekteer wees nie. Met die slagspreuk vryheid kan ons wen as ons net wil.

Dan sal ons weer met selfrespek die Ou Transvaalse Volkslied kan sing :

Kent gij dat volk vol heldenmoed Ken jy die Volk vol heldemoed
En toch zo lang geknecht? En tog so lank verkneg,
Het heeft geofferd goed en bloed Hy het geoffer goed en bloed
Voor vrijheid en voor recht Vir Vryheid en vir reg .
Komt burgers! laat de vlaggen wapp’ren Kom burgers! laat die vlae wapper
Ons lijden is voorbij Ons lyding is verby
Roemt in de zege onzer dapp’ren Roem in die sege van onse dapp’res
Dat vrije volk zijn wij! ‘n Vrye volk is ons!
Dat vrije volk, dat vrije volk ‘n Vrye volk, ‘n Vrye volk
Dat vrije, vrije volk zijn wij! ‘n Vrye, Vrye volk is ons!

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.