Zuma skop Blade uit in kabinetskommeling

Terwyl die Suid-Afrikaanse Kommunisteparty sedert die laat veertigerjare ‘n invloedryke of selfs oorheersende rol in die ANC gespeel het, het president Jacob Zuma vandag verras deur die SAKP-leier, Blade Nzimande, heeltemal uit sy kabinet te laat. In ‘n onverwagse kabinetskommeling is Nzimanda as minister van hoër onderwys deur Hlengiwe Mkhize vervang.

In weerwil van die spekulasie rondom Zuma se voormalige vrou, Nkosazana Dlamini-Zuma, wat moontlik die nuwe leier van die ANC kan word, is sy nie in die kabinet aangestel nie.

Die minister van staatsveiligheid, David Mahlobo, is na die energieportefeulje verskuif. Mmamaloko Kubayi is as minister van kommunikasie aangestel. Mahlobo se vorige pus is deur Bongani Thomas Bongo gevul.

Dit verteenwoordig die tweede kabinetskommeling vanjaar. Ayanda Dlodlo wat tydens die vorige skommeling as kommunikasieminister aangestel is, is na binnelandse sake toe verskuif.

Buti Manamela, wat ‘n adjunkminister in die presidensie was, is nou adjunkminister van hoër onderwys gemaak. Die vorige adjunkminister, Mduduzi Manana, het bedank na ‘n skandaal toe hy ‘n vrou in ‘n nagklub te Fourways, Johannesburg, aangerand het.

 

 

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Suidpunt

  Ek belowe jou: eergister nog skryf ek ‘n resensie by Goodreads oor die boek “Kommunisme: teorie en praktyk” ( https://www.goodreads.com/review/show/2154868622 ), uit 1969, juis waar ek sy naam “Blade” gebruik. Net die volgende dag word aangekondig hy waai. Maar wat my nogal skok in hierdie boek is die gebruik van die woorde “White monopoly capital” (p. 183) in Marxistiese geskrifte in die 1960’s. Nie alleen dit nie, “Congress of the People” was in die 1960’s ‘n Frontorganisasie van die Kommuniste. Vandag is dit die naam van ‘n politieke party (Cope). En blankes het in die beginjare (selfs nou nog?) vir hulle gestem!

  Ek het nog minder geweet GroenLinks in Nederland het die Kommunistiese Party van Nederland opgeneem. Dis vandag ‘n triviale feit op die Nederlandse Wikipedia. Dink jy nou wragtig hierdie jakkals sal van streke verander? Kommunisme is nog lank nie dood nie.

  • Suidpunt
  • More Suidpunt,
   ek sou nogal baie graag in die binnekringe wou wees op hierdie tydstip, net om agter die” kap van die byl” te kom met hierdie skielike skommelings in die kabinet kader.
   Dalk is daar reeds iemand wat insae het en ontledings kon maak wat die inligting met ander sou deel.
   Groete.

   • Suidpunt

    Ek wonder oor nog iets: waarom is daar twéé Kommunistiese Partye in Suid-Afrika? Die EFF is openlik Leninisties, die SAKP is openlik ‘n vleuel van die ANC. Gee dit meer mobiliteit soos ‘n tennistafel waar jy almal in die war kan stuur?

    • ernie

     wat interessant is dat die EFF asook die Kommunistiese Party van Blade nie werklik die dogma wan kommunisme uitleef /verstaan . Hulle het lankal die hele ding verwater om by hulle aan te pas..

    • Persoonlikheidsverskille tussen Julius en Jacob het direk tot die stigting van die EFF gelei. In terme van staatsleer het ons te doen met ‘n flou revolusie (die ANC/SAKP) en ‘n ideologies gesuiwerde teenrevolusie (die EFF). As Zuma oorleef, sal die SAKP moet uittree en hul eie vorm van ‘n teerevolusie bewerk. Sedert die 1960’s beskou die SAKP die tussentydse post-apartheid regering as ‘n orgaan wat tot die sosiale en ekonomiese ondergang van SA moet lei sodat ‘n ware Marxistiese revolusie ontketen kan word en hulle die land kan oorneem. DIe huidige anargie en selfs die Zuma verskynsel is juis die verstalting van ‘n langtermyn SAKP plan.

     • Suidpunt

      En dit komende van ‘n persoon, gewese president van die Joef-liegh, wat gesê het: “Ons sal moor as Zuma nie aan bewind kom nie!” . Zuma se persoonlikheid het absoluut niks sedert die 1990’s verander nie – hy was nog altyd wat hy was (ekskuus, dit klink nou dubbelsinnig…).

 • Johann Schutte

  ‘Mahlobo se vorige pus is deur Bongani Thomas Bongo gevul.’ Julle kon darem regtig eerder `n mooi Afrikaanse woord gebruik het.

  • Rifrug

   Dankie Johann …

 • leonlemmer

  Blade is uit maar Lemmer hoop om vir ‘n wyle voort te gaan.

  • Leon, was daar al ooit ‘n regering iewers wat so kon mors as wat sedert 1994 in SA aangaan terwyl die burgers dit asemloos bloot gade slaan of soos skim-figure agter die hand fluister? Moes die Volksraad nie al lankal ‘n alternatiewe ekonomie en selfbeskikkende regering vir die blanke Afrikaner begin implementeer het nie? Daar is deurdagte dokumentasie vanuit die Volkstaatraad wat al sedert 1983 en 1995 werkbare beginsels daarstel. Wat is fout met die versugtende maar verswygende blanke (Boere) Afrikaner? Het die Almagtige ons dan sonder plan of plig laat versamel (met ‘n eie taal) vanuit Europa, die Kaap van Storms, verby Blaauwkranz, Vegkop en Bloedrivier, kaalvoet oor die Drakensberg, deur konsentrasiekampe en die Britse geskoeide aarde, die Boere Republieke, 1910 … sonder ‘n rentmeesterskapverwagting van ‘n nasie (Boerevolk) met ‘n Gelofte? Wie woon, werk (speel) en mors tans in die Uniegeboue op my ou familiegrond? Om bewerig en versugtend al sit-sit-so die “flou-flikkerende vlam brandende te hou” is ‘n mooi gedagte, – maar dit verg saamstaan, saambeplan en saamwerk. Spoedig! Hoe lank nog wil ons mors met ons salwing terwyl onderduimse of ongoddelike Afrikaner “leiers” en slaprug-burgers baie harde en goed deurdagte Boere-Afrikaner beplanningswerk verongeluk?

 • boerseun

  Die Rooies het mekaar nou aan die keel beet, soos ‘n klomp honde wat baklei om die kosbak! Mag en geld! Dis hoekom ons ‘n veldtog moet loods om as volk te eis dat ons belastinggeld eksklusief vir ons volk aangewend word. Dit klink dalk verregaande, maar dit sal ‘n saadjie plant. Ons betaal reeds hopeloos te veel belasting (en dit gaan toeneem) om die miljoene parasiete en trogvreters te onderhou, en dit is nie volhoubaar nie!

 • Karel Combrinck

  Wat hy ookal doen of nie doen nie skeel my min. Al wat ek weet hierdie is en bly maar een liederlike bantoe.

 • Ou Transvaal

  Die politici gaan domastrant op hulle eie rigting voort , sonder mandaat of meegevoel van hulle stemvee ……die stemvee is in elk geval so gebreinspoel dat dit vir hulle reg is wat JZ aanvang , solank die gehate wittes net nie teveel woel nie ..Vraag ; is JZ se eiesinnige optrede en die van bv, Merkel se immigrasie beleid so verskillend ??Feit bly staan dat politici al hulle mooi beloftes vergeet sodra die eerste salaris tjek oorbetaal is .
  Die stelsel is bedoel om te val en dit wat hierdie sirkus gaan vervang gaan nog meer onrus veroorsaak …die kaskar moet geheel en al gebreek word sodat ons dit met Volksregering kan vervang ..
  Hulle is geweeg en te lig bevind , die eksperiment gaan dieselfde pad as die DODO .
  Waar is die geleerde mense wat destyds so vol lof vir JZ se aanstelling was na Mbeki ?

 • TotusTuus

  Mahlobo se vorige pus is deur Bongani Thomas Bongo gevul.. Dit klink vir my maar sies.

  • Rifrug

   Stem saam. Ek is egter bly dat praag dit so gespel het dat dit met ‘mus’ kan rym, as hulle dit gespel het sodat dit met ‘moes’ kan rym – sou dit REGTIG sies gewees het!!! 😉

   • Kalium_Chloraat

    Altwee van hulle is pusse.

 • Mr Domestos

  Ek dink ook nie ons moet die invloed van die Indiërs in die regering onderskat nie (Guptas is nie die enigstes nie). In bykans elke staatsdepartement is daar ten minste een van die groepie wat geweldige mag uitoefen op die regeringsbesluite. Ek was deel van die ’94 oorgangsregering en was verstom om te sien hoe voorbereid hul was om hul “deel” te doen – veral in onderwys en gesondheid. Die CEO van ‘n organisasie wat hoër onderwys reguleer het die volledige versameling Afrikaanse boeke wat deel was van een van ons bekendste universiteite se vise-kanseliers versameling doodeenvoudig in die drom gegooi. Hul haat Afrikaans en is meesters manipuleerders, ook van koevertjies onder die tafel.

 • Owen in Durban

  SACP are puppets controlled from London.
  The anc are moving away from british control.

  • And SA mining interests have moved outside of the control of the west. Which would explain why Julius Malema’s EFF is being funded by British industrialists.

   • Owen in Durban

    Anglo american are registered on the london stock exchange.

 • Rifrug

  “In ‘n onverwagse kabinetskommeling is Nzimanda … ” – ‘Nzimande’

  “Mahlobo se vorige pus is deur Bongani Thomas Bongo gevul.” – ‘pos’

  • Mr Domestos

   Nzimanda – straks is dit dalk net korrek – sy peertjies is mos nou verwyder…

  • Ek maak al vir dekades rassistiese grappies oor “Mr Bongo from the Congo.” Weereens is dit bewys dat in Suid-Afrika moet jy liefs nie grappe maak nie want jou grappe word vorentoe die waarheid.

 • Hoekom maak julle almal dit so moeilik? Hier is die paar eenvoudige reëls om te verstaan: Julle Zoeloehoofman eet eerste. Dan eet sy indoenas. Dan eet die res. En diegene heel onder sal altyd honger en plankdun wees. Dis Afrika, dis hoe dit werk in Afrika, in Afrika moet dit so wees. Julle Zoeloehoofman het gesê, “Die wittes sal nie wen nie.” So hou op stry en berus julle by Afrika, julle het in 1992 daarvoor gestem.