Katalonië wil onafhanklikheid van Spanje verklaar

Betogers eergister by Barcelona se Plaza de la Universidad
Deel op

Katalonië gaan “binne dae onafhanklikheid van Spanje veklaar”, het die leier van die outonome gebied aan die BBC gesê.

Tydens sy eerste onderhoud sedert Sondag se referendum, het Carles Puigdemont verklaar dat sy regering “aan die einde van dié week of die begin van aanstaande week gaan optree”.

Die streek het tot stilstand gekom nadat duisende betogers die strate in gevaar het tydens ‘n massastaking om beswaar te maak teen die Spaanse regering se gewelddadige onderdrukking van kiesers tydens die onafhanklikheidsreferendum, wat deur Madrid as onwettig beskou is.

Honderde duisende mense het in Barcelona op straat gegaan om te betoog teen die Spaanse regering se besluit om die uitslag van die referendum te ignoreer terwyl die meeste Katalane ‘n dag van massastakings in die hele streek eerbiedig het. In Barcelone het 700 000 aan ‘n optog deelgeneem, volgens die stadspolisie wat deur die AFP-nuusagentskap aangehaal is.

In die laatmiddag het betogers by die stad se Plaza de la Universidad bymekaar gekom (sien foto hier bo).

Koning Felipe van Spanje het die Katalaanse owerheid daarvan beskuldig dat hulle die “eenheid van Spanje” wil verbreek en gewaarsku dat die onafhanklikheidsbeweging die land se maatskaplike en ekonomiese stabiliteit kon bedreig.

In ‘n rare en ‘n sterk bewoorde televisietoespraak Dinsdagaand, het hy die Katalaanse regering daarvan beskuldig dat hulle “die harmonie en naasbestaan binne die Katalaanse maatskappy as sodanig wegkalwe en besig is om dit te verdeel”.

Die koning se toespraak het gevolg op ‘n BBC-onderhoud met Puigdemont waarin hy hom daartoe verbind het om met pogings te volhard om van Spanje af weg te breek.

Die Europese Kommissie het intussen gesê dat die gevalle van Spanje se provinsie Katalonië en Serwië se provinsie van Kosowo en Metohija “nie vergelykbaar is nie”.

Op dieselfde dag het die EU “verklaar” dat die Katalaanse onafhanklikheidsreferendum wat die vorige dag gehou is, ongrondwetlik volgens die Spaanse reg sou wees.

“As dit kom by die erkenning vir Kosowo, was daar ‘n baie spesifieke konteks. Die standpunt is deur verskeie VN-deklarasies en verskeie VN-resolusies, asook die internasionale gemeenskap, ingeneem. ‘n Baie spesifieke konteks, met spesifieke redes,” het die EU-woordvoerder Margaritis Schinas gesê.

Maar hy kon geen rede of verklaring verskaf aangaande die VN-deklarasies en resolusies waarna hy verwys het nie — of wat die “spesifieke kwessies” was nie. Schinas is die huidige hoofwoordvoerder van die Europese  Kommissie, asook ‘n adjunkdirekteurgeneraal by die Kommissie se kommunikasiedepartement.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.