Afrikaans kry die doodstraf in howe

In nog ‘n klugtige voorbeeld van Afrikaners se “grondwetlike regte” wat nie die papier werd is waarop dit geskryf is nie, het die land se hoofregter, Mogoeng Mogoeng, verlede Donderdag afgekondig dat Afrikaans voortaan in die howe verbied word en dat slegs Engels as registrasietaal toegelaat word.

In strafsake sal aangeklaagdes van tolke gebruik kan maak om hul getuienis in hul moedertaal af te lê, waarna dit in Engels vertaal sal word. In siviele sake sal enigeen wat getuienis in ‘n ander taal wil voorlê egter self op eie koste die getuienis in Engels moet laat vertaal.

Joe Slovo: Hy sou die laaste sê hê oor taal in Suid-Afrika.

Soos wat die onderhandelaars van die Suid-Afrikaanse Kommunisteparty soos Joe Slovo in die vroeë negentigerjare beoog het, beteken “elf amptelike tale” eintlik een, naamlik Engels. Mogoeng het weereens dié “argument” in ‘n verklaring herhaal deur te sê:

“As jy daarop gaan aandring dat al elf tale registrasietale moet wees, dan beteken dit dat indien ses mense wat verskillende tale praat partye in dieselfde saak is, moet die hofrekord die getuienis van elkeen in sy of haar taal weerspieël. Dit beteken dat indien die saak op appèl gaan, sal al die appèlregters, of hulle al die tale ken of slegs een van hulle, al daardie tale voor hulle hê. Die vraag is hoe hulle veronderstel is om sin te maak van al daardie tale?”

Volgens Mogoeng sal slegs-Engels “toegang tot geregtigheid beteken”.

“Dit is die verantwoordelikheid van elkeen wat ongelukkig is met ‘n uitspraak op die vlak van die laer hof om te sorg dat die rekord aan die appèlregters beskikbaar gestel word in ‘n taal wat hulle verstaan,” het Mogoeng voortgegaan. “Wat beteken, as jy finansieel tekort skiet en jy het hierdie hofrekord in een of in vyf tale, gaan daardie arme persoon soveel geld uitgee om sy saak op appèl te neem, dat hy eers al sy hulpbronne sal moet uitput deur vertalers te betaal om die saak in ‘n taal te vertaal wat vir die appèlregters verstaanbaar gaan wees. Dit sal toegang tot geregtigheid belemmer.”

Desnieteenstaande meen Mogoeng dat “Suid-Afrikaners steeds hul moedertaal in die hof sal kan praat”, mits hulle dit teen eie koste in Engels laat vertaal.

Vanuit die geledere van die gevestigde Afrikanerdom was die reaksie “versigtig”. Me. Alana Bailey van Afriforum het aan Netwerk24 gesê: “Ons en ander belanghebbendes wil kyk of ons nie oplossings kan kry deur gesprekvoering nie.”

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Suidpunt

  Nou toe nou. Die staat ken van werk skep. En dit is mos sy werk om werk te skep, dan nie? Moet ek solank kyk by Careers24.com (nog ‘n vriendelike Naspersfiliaal) hoeveel mense toustaan om tolke te word? Ekskuus, om ‘n beëdigde tolk te word gaan beteken ‘n onmiddellike leemte word skep – want die proses om een te word duur so lank soos om pous te word. Mits jy die tolk van Oscar Pistorius is. Of, by Mandela se begrafnis. Aangesien die grootste gros in hierdie land in elk geval nie Engels verstaan nie (dink self wie die meeste misdadigers demografies is, in elk geval mense wat nie hoog opgeleid is nie)… dink net aan al die “beëdigde” tolkskole wat soos sampioene gaan opskiet.

  • sussie se vissie

   As die grootste gros sukkel om Engels te verstaan – wat moet hul maak as n oënskynlik regsgeleerde vanaf die regsbank lostrek met ‘dollies eventchillis’? ( dolus eventualis )
   Persoonlik is ek heel inskiklik met die idee.
   Die ‘Oxfordian Society’ kan tandknersend in rilling staan….nes ek wanneer ek K[aap]sikaans moet verduur.

   • Suidpunt

    Ek is so, so jammer, Sussie. Maar daardie bietjie genot is ook nou op ‘n Tongelos/Villa Rosa-einde.

    Hulle het ons een voorgespring.

    Ek het lank gewonder hoe lank sal die staat kan volhou met die Latynse begrippe. En daar slaan die ghong! Wat sal jy doen as die meerderheid studente nie Latyn I, II, III, IV… XX gehad het op universiteit nie? Eenvoudig, elke keer wanneer jy ‘n wet hersien, skrap jy die Latynse woorde, en plaas ‘n Engelse interpretasie daarvan in.

    So verneem ek op 26 Mei van die volgende: https://www.parliament.gov.za/storage/app/media/Docs/bill/ffd3aa9e-77f2-4903-b496-13fa282056ef.pdf

    “mutatis mutandis” word byvoorbeeld “with the necessary changes” op bladsy 20.

 • Vicky

  Nog n langtermyn gevolg van Afrikaners wat in 1992 te lui was om FW se absurde Grondwet te lees.

 • Karel Combrinck

  Dit alles vul ‘n mens met wrewel en walging. Maar as dit sal meehelp dat die Afrikaner hulle nog meer sal haat as reeds, dan sal dit tog ‘n goeie doel dien. Die ergste van alles is die “versigtige ” nat vatdoek kommentaar van die mens van Afriforum wat ‘n oplossing wil vind met “gesprekvoering”. Dis die “gesprekvoering” van De Klerk, Leon Wessels en Roelf Meyer wat ons laat beland het in die posisie waarin ons is. Daar is net een uitweg en dit is die opsie wat Katalonië nou uitoefen en dit is om af te stig. Het die Afrikaner genoeg murg in sy pype om dit te doen?

  • sussie se vissie

   Vertrekpunt is afstig en juis daarin lê my Praag-dilemma gevestig.
   Derms uitryg oor Pienk Frikkie & Roelfie Oemfie se stoksinnige flaters en verraad – is legio en reeds goed gedokumenteer.
   Ek soek gesonde debat ( wat hoop bied ) om afstigting op n rasionele/haalbare/nugtere wyse, te deurtrap en dink.
   Helaas.
   Dit bly net n blêrrie getjommel oor ‘boerskap’ en allerlei cuck.

   • Karel Combrinck

    Met alle respek, voer dan die gesonde debat.

    • sussie se vissie

     Met wie?
     Die weg van n monoloog so eensaam.

     • Suidpunt

      Nou goed Sussie, ons kort ammunisie. Soos in inligting.

      Ek onthou êrens in my agterkop was daar iewers ‘n verhandeling oor volkstaat en of dit toegelaat word, aldan nie. Ons sal maar moet teruggaan skoolbanke toe.
      Ek soek nog na daardie dokument.

      Onlangs het ene Roets (2016) ( https://repository.up.ac.za/bitstream/handle/2263/53186/Roets_Peiling_2016.pdf?sequence=1&isAllowed=y ) ‘n nugter verhandeling geskryf oor minderheidsregte. Daar hang ‘n groot leemte in die grondwet rakende kollektiewe groepsbelange en individuele wet. Druk Ctrl + F en soek volkstaat. My enigste kritiek tot dusver teen Roets se werk is die gebruik van “promotor” pleks van “studieleier”. Slegs ‘n doktorsgraadstudent maak gebruik van ‘n promotor – ‘n M-graadoutjie maak gebruik van ‘n studieleier. Maar dis harekloof oor niks. Lees maar solank gerus deur.

   • Riaan Slabbert

    Wat weet en dink julle van Adriaan Nieuwoudt (kubuskoning) se Eureka storie?

    • sussie se vissie

     Riaan,
     Eureka n bekende suurlemoen varïeteit.
     Oppas maar as Adriaan sy storie as nawelsap verkoop.

  • Owen

   Karel,
   George Soros is funding the riots in Catalonia, Amabunghane & the opposition in zimbabwe.
   The british communist party have also criticized the spanish “facist state” immensely over the issue.

   In South Africa, he is funding the DA & Fw De Klerk foundation, so no luck with independence for Afrikaners from him or de-klerks side.

   • John

    If that succession in the making in Spain was not left wing it would not have been on the news. Imagine Aunt Merkel’s rise in popularity for instance after a brutal crackdown on her citizens after Bavaria holds a referendum.

   • Jacques

    Ek het iewers gelees dat Sorros selfs die DA befonds. Verbaas my nie as ek aan die jode daar dink nie.

    • Vicky

     DA loop oor van Jodegeld, MAAR China befonds vir Zuma so dit is n lekker tweestryd.

  • John

   Afstigting is en bly prakties onmoontlik oor een rede : homogene konsentrasie bestaan nie.

   • Ciska

    Maak nie saak nie – as ons eers net gestem het vir selfbeskiking, DAN kan ons begin koppe bymekaar sit oor die waar’s en hoe’s en al die ‘sssss! Het jy al gehoor van ‘n boer maak ‘n plan? Kry net eers ‘n mandaat van die wit Afrikaners wat g@tvol is vir hierdie multi-foefie-staat waar ons binnekort geen regte gaan hê nie! Ons het nie NOU ‘n LEIER nodig nie, ONS het nie NOU ‘n grondgebied nodig nie!, ons het nie nou (in alle geval enige iets nie!), kom en stem net vir iets wat GAAN gebeur in die toekoms – ons skuld ons kinders dit! (Gaan kyk op die gevreet-blad wat FN van al die ou dingetjies sê)

    • Jacques

     Ek hou van wat jy hier sê. Waar ‘n wil is, is daar ‘n weg!

  • Jacques

   Stem 100% met jou saam. As ons as volk wil vorentoe gaan moet ons daardie Volkstaat gevestig kry. Om te doen wat Afriforum doen is net om heeltyd vure dood te slaan om ons. Dit hou ons uit die werk na ons Volkstaat toe. 10 uit 10 vir die Kataloniers, terloops.

 • Owen

  The british still control the courts & SA mines leaving the locals penniless while their own citizens enjoy ub40, free medical, education & university.

 • Anton Schutte

  n morseltjie op n slag…so word Afrikaans stadig maar seker van daaglikse gebruik verwyder.

  • John

   Die Aardklop fees op Potch is gepeper met daardie morseltjies.

  • Jacques

   Dit staan bekend as “The Slow War”…….. Om soos ‘n slang sy prooi stadig maar seker te versmoor, elke keer as hy asem haal, sy greep te versterk. Verwys die artikel wat Mike King onlangs op sy webtuiste geplaas het:

   http://www.tomatobubble.com/id979.html

   So ook is Europeërs in vir ‘n moeilike toekoms. Tensy hulle wakker skrik.

 • flippie van dyk

  Hou ‘n kaartjie byderhand waarin jy enige staatamptenaar inlig dat jy alleenlik in Afrikaans kommunikeer en dat jy weier om Engels te verstaan en te praat, want dit is die taal van die onderdrukker, die verkragter, die moordenaar en die hater van Afrikaans. Jy neem geen instruksies on enige taal behalwe Afrikaans nie.

 • Ou Transvaal

  Die klomp agterblywende volkies besef werklik nie dat hulle nou gekoloniaseer word nie , dit terwyl die meeste van hulle hulself nie in verstaanbare Brits kan uitdruk nie …Die “City of London ” berei voor vir hul bewinds verandering terug na Brittanje toe .
  Die ding gaan vir die volkies meer skade aanrig as wat hulle dink ..

  • John

   Daar is `n wesenlike verskil tussen die ander minderhede vir wie Dottor Piet Muller so hard voor geveg het en die wit Afrikaanse minderheid. Lg. is trots op sy status. Die swart man se engels sprekende kind weier om in Fulani bid.

 • “If people say I’m fighting the Boer War all over again when I fight for my language- well, then I am fighting a war”
  ~PW Botha
  NP meeting, Sutherland, 13-5-1972

 • John

  Sal nogal waardeer word as PRAAG so dan en wan ook ander aktuele berigte plaas. Soos bv. weerens die onlangste massa slagting in Vegas. Daar’s nou `n hele aantal media bronne op die www wie vir ons goeie perspektief bied en hulle sit nie links van Marx nie.

 • John

  Vrinne verskoon dat ek hier in die taal van die onderdrukker skryf maar dis eintlik `n koppie’n pyst jop.

  Without extensive elaboration on why there is such a thing as an Afrikaner who finds himself on the verge of extinction in his own country, I’d like to state that my personal feeling is that it is – at least in great part – due to indifference. And it is that indifference which is so cunningly exploited by the agents of the left and the media with which they are one. As soon as that indifference wears thin and misery strikes too close to home for the zombies then the agents kick in and the drug gets released. Anyone who complains is a fanatic. Anyone who spots injustice of the kind not seen by the media is hysterical. And so, with mass medication applied, only a few fanatics at a time split off and awaken. The bulk of the brainless continue to float in a trans-like state, heaving up and down in a sort of ocean of induced mild happiness .. or cluelessness.

  So many times now I have argued that Afrikaners miss opportunities when they fail to see the benefits in a seemingly bad situation. Having your culture cut out of the S.A.B.C. is not bad, it’s good. Having to establish Afrikaans schools and institutes with private money when the government bans exclusive Afrikaans state schools is not bad, it is good.
  Just about any form of perceived antagonism of the government against Afrikaans has within it an elixir that can be used to further unity among Afrikaans and as such Afrikaners.
  When that same indifferent sod finds out that he or she can’t properly defend himself in court due to a lingual constraint, what then is more important ? The fact that a single Afrikaans person will lose a case in 3 minutes flat OR that hundreds of Afrikaans people will – over the span of a week – suddenly sit upright in dismay.
  Another benefit of enormous value is of course the fact that, even though small at first, the legion of Afrikaans speaking a-holes in black suits who make a living out of Afrikaans speaking justice and Afrikaans misery will now have a slightly harder time at work. The myriad of opportunities for miscarriage that arise now as a direct result of an administrative colossus being thrown onto the legal team and its client will add to the disenfranchisement of thousands – not just Afrikaans people.

  Yes, there is pain involved when blatant injustice is perpetrated against an individual in court because he speaks Afrikaans.

  But quite frankly, what the hell was that person thinking would happen when he or she drew the cross in the wrong box two and a half decades ago ?! Did the bulk of South Africa’s white population honestly think that certain rights are so precious that even Africans will respect it for ever more ?

  Remove the Afrikaans language from schools, TV and courts, confiscate land from Afrikaans speaking wine farmers, prosecute those who employ them.
  If Afrikaners can survive that then they were meant to. If it means the end, then so be it. But for the love of all things real, Afrikaans people need to come to their senses and understand that there is no such thing as accommodation in Africa. It’s them or us.

  • “The Afrikaans people should adapt itself to another world in order to play its role in the future”
   ~PW Botha
   Kruger Day celebration, Johannesburg, 10-10-1960

   • Karel Combrinck

    Die “other world” waarby die Afrikaner moes aanpas is die other world wat ons vandag het. Daartoe het PW Botha met hierdie soort praatjies geen geringe bydrae gemaak. En watter soort rol speel ons nogal vandag?

    • You play the role you want to play…

     • Karel Combrinck

      Hy praat nie van die rol wat indiwidue verkies om te speel nie. Hy praat van die rol van die Afrikaanse volk.En dit is my vraag: Watter rol speel die Afrikanervolk nou nadat hy op PW Botha se patroon ge-“adapt” het?

     • Even Carl Niehaus is one of the Afrikaner volk.
      It all depends what role YOU want to play.
      Politicians can only do so much.

     • Karel Combrinck

      If you took the trouble of reading my comments properly you wouldn’t utter nonsense such as this.

     • I read your comment, A volk is made up of individuals.

     • Owen

      Kroks, it takes a unique leader to lead the volk & unite the volk.

  • Jacques

   Hoor hoor! Laat die “Ja” stemmers bietjie hande opsteek….. Hulle het niks om oor te kla nie. Demokrasie het vir hulle gewerk, hulle het presies gekry waarvoor hulle in 1994 gestem het.

   • sussie se vissie

    Bevrees jy gaan gn handjies sien nie.
    Mos ( in hindsight ) duidelik elke Tom, Dick’n Harry het ‘NEE’ gestem.
    Skalks uself?

    • Jacques

     As jy so sê 😉

    • Wim Kotze

     Nee, hy het net sy leier, die groot generaal, gevolg. En toe by Tony Leon se “terug veg” veldtog aangesluit.

   • Ciska

    Ha, hulle was die eerstes wat hul tassie gepak en getoer het na die ingelse kolonies……………
    En die res sit met hul hande in die hare omdat hulle gedink het hul GROOT geld sal hulle beskerm……………
    Jy gaan nie handjies sien nie…………..

    • Jacques

     Sonder twyfel. Onthou die Ja-stemmers sal nie hierdie blad lees nie. Hulle is te “toe”. Seker die wat oorgebly het vreet nogsteeds Naspers se str0nt soos honger varke op.

  • sussie se vissie

   ‘…confiscate your land, prosecute those that’.
   Gee jou die versekering as bg realiseer ( vra my ala Rhodesië ) – is die laaste ding op jou dhonnerse ‘mind’ dat die besetters en aanranders van jou familie….dit tog in JOU TAAL moet doen !!

  • Charles

   Haak en plak John.

   • John

    Die Wiki vertel vir my dat dit “knip en plak” heet. Maar ek reken haak’n plak rol beter.
    Wat’s die Afrikaans vir “Cookie” en “Cache” ?

    • Charles

     Jammer John, kan nie help daar nie:)

 • “I have respect for the English language. Its a beautiful language. But I also ask respect for my own language.

  For as long as the United Party has unilingual people in Parliament, we shall expose them”

  ~PW Botha
  Oudtshoorn, 17-4-1972

  • Charles

   Waarom dan die Engels Krokodil?

 • Skisofreen

  Soos ek die grondwet en die Internasionale handves van menseregte lees, kom die beskerming van taal en kultuur bloot daarop neer dat groepe nie verhoed sal word om onderling binne-in die groep hul taal en kultuur uit te oefen nie. Dit wil nie voorkom asof die teks in ieder dokument ooit bedoel was om sekere tale te beskerm in soverre dit die amptelike gebruik daarvan betref nie.

 • Die eerste interessantheid vir my is die sistematiese groei van Engels as taal in die internasionale arena. Soveel “gesaghebendes” en angstige kantlyntoeskouers kerm oor die kolonialisme, maar tog word die koloniale taal bo plaaslike tale verhef, al mag Engels glo nie wetlik in ‘n ander land as ‘n amptelike landstaal buite Brittanje erken word nie. Intussen is daar steeds meer gebruikers van Chinees en Spaans, as Engels (maar dis nie hier ter sake nie en kundiges kan my reghelp met terloopse statistiek of navorsing asb.) Nou oor die handhaawing van Afrikaans? Hoe op dees aarde, na Totius, C.J. Langenhoven, PRAAG et al se harde werk en Afrikaner organisasies soos die FAK, ATKV, GHA, AfriForum, VF+, edm. sukkel ons om Afrikaans in SA te handhaaf. Dit bring my by my inset vir vandag, en na/v/ die artikel her bo geplaas: Boere, Boerinne, taalhelde, outeurs, akteurs, volksgenote, mede-burgers, taalkundiges, Organisasi leiers en veral Jan en San Alleman wat vir alles en almal moet opdak maar die toenemende skade in die Nuwe SA (slegter vir almal) erf;- hoe gebruik ons ons voete, ons lojaliteit en ons ledegeld? “No cure – no pay!” sou ek wou meen.

 • Owen

  “Eradicate the last vestiges of Afrikanerism from South Africa”
  Lord Alfred Milne, 1902 https://uploads.disquscdn.com/images/020ead2fcef1917749507da2748d64b97cbc8e63a93729101dd82b251e18e89a.jpg

  • sussie se vissie

   Gesig soos n familiebybel.
   Sien ek hom…wil ek hom net oopslaan.

   • Charles

    My vuis, sy gevreet.

 • Vicky

  Natuurlik is die klomp Johannesburgse Ingelse stil hieroor. Ek byt gewoonlik my tong maar jis elke jaar is ek meer en meer oortuig dat Ingelse nie Europeers is nie. Hulle is eerder n soort semiet/baster/troll ras

  • Chroom

   Ek het ‘n familie lid wat in Afganistan gewerk het. Hy reken die engelse is ‘n klomp”vuil gatte en seker die mees arrogante karakters wat jy kan kry. Hulle is lui, vuil en vieslik.

   • sussie se vissie

    En onder die sweem van ‘fair play’ – agterbaks & ondergrawend.
    Sal in jou gesig donkiedhrolle as ‘curlers’ verkoop.

 • Chroom

  Ek kan nie engels praat nie, maar verstaan hom ook nie. O hel wat die ouens wat net engels wil praat en Afrikaans nie wil verstaan nie

 • Charles

  Daai Mogoeng dink hy’s ‘n regte Afrika (onderdukkende) diktator; wat net vir almal kan voorskryf, vanwee sy kamtige hoe “posisie”. REGTER in sy patetiese ogies beteken= DIKTATOR! Ek het 0% respek vir die kamtige “regter”. Indien hy ‘n “regter” is, is ek seker President! Inderwaarheid is hy “dit”, maar ook ‘n swart rassis wat lustig meedeel aan diskriminasie en die opdragte van sy patetiese politiese meesters uitvoer wat vir hom voorskryf oor die ideologiese “stink” wat die regpleging moet infiltreer; maar welke meesters nie eers ‘n eens florerende land behoorlik kan regeer nie, want hulle is te F@kken dom! Mogoeng kan gaan doppies blaas!

 • Dit is vir nog steeds onverklaarbaar waarom die swart mense so behep is met engels. Die Britte het hulle soos die uitskot van die see behandel, maar nog steeds hang hulle soos bosluise aan die taal van die ware onderdrukker.

  • Charles

   Yep, presies, maar gaat staan en verduidelik dit nou vir die goed.

  • sussie se vissie

   Die stommerike se Ingilse beheptheid slaan my stom.
   In die huidige getuienislewering van die Esidimeni-sitting…knik dit heel inkennig kop.
   Daarna moet mnr Tolk n uur spandeer om als in klik-klak dialoog – oor te vertaal.
   Wat my by die vraag bring:-
   Who’s fooling who…and what is the pêpoes of it all??

 • Karel Combrinck

  Dit tref my net weer vandag hoedat ons, gedurende die jare wat ons aan die bewind was, die Engelse taal beskerm en vertroetel en bevorder het: Tweetaligheid in die staatsdiens, tweetaligheid in die howe, tweetaligheid op die SAUK, Afrikaanse onderwysers wat Engels doseer op skool en self op universiteit, tweetalige klasse in die klaskamers waar Afrikaanse onderwysers die leermateriaal in Afrikaans en Engels moes aanbied. En wat het ons nou eintlik daarvoor gekry? ‘n Skop in die tande. Feit is ons moes die Engelse taal liewer in sy moer laat gaan het. Dis van probeer nice wees dat ons nou niks is nie.

  • Charles

   Dit is so Karel, dit moes gevrot het, en vergete gelaat gewees het in die stink en vuil gehuggies oral oor SA WAAR ENGELS HOORT!
   Nou gedy die sprekers daarvan op hulle klein gemaksugtige eilandjies/kolonietjies in Durban, Johannesburg, PRETORIA en Kaapstad (MAAR VERAL DBN!)EN WEIER STEEDS NA JARE EN DEKADES OM ‘N WOORD AFRIKAANS TE SPREEK (ek het ‘n vermoede hulle kan Afrikaans in elke geval GOED verstaan en MOOI praat SOOS REGTE BOERE as hulle wil ); met Afrikaner/Afrikaanshatende buiteposte soos Eunice in Bloemfontein.

   Eintlik verstaan ek hulle afguns en nyd- ONS HET HULLE “EMPAAIER”, en die kanse dat hy sal/kan floreer in Suid-Afrika- GEBREEK! LEKKER!!!

 • Charles

  Die rykes gee nie om oor die (gepoogde) oorheersing van Engels nie, want Engels is geld in hulle klein en skewe oortjies; EN GELD; is die enigste taal wat hullle verstaan.
  Afrikaans loop deur al Suid-Afrika se grond, sy armoede, sy heimlik verswee heimwee en tragedie, en sy bittere swaarkry, en geensins die verbeeldinglose SA Engels nie. Die bewyse daarvoor is die gebrek aan Suid-Afrikaanse Engelse literatuur. (die enigste noemenswaardige voorbeeld waaraan ek kan dink in die kategorie is HC Bosman)
  Afrikaans is die bloed, sweet en trane en die “springbokboud volgestop met spek smaak voorste bos toe”; wat Engels NOOIT sal wees nie.
  Die verbintenis met alles wat SA is, sy geskiedenis, leed en lagbye; het die “STIFF UPPER LIP” nie voor tyd nie.