Brief: Die krisisvergadering by Jacaranda FM

Tumi Morake en Martin Bester van Jacaranda FM

Kevin Fine, ruggraatlose stasiebestuurder: “Wat gaan ons aan die situasie doen, mense?”

Tumi Morake, “komediant”, professionele slagoffer en voltydse viswyf: “Watter situasie?”

KF: “Um, jy weet, Tumi, jou, um, uitlatings op die lug gister…..”

TM: “Wat bedoel jy, uitlatings? My uitlatings was die reine waarheid! Blankes is diewe wat gestraf moet word!”

KF (op sy knieë, terwyl hy mik-mik om Morake te aansienlike agterstewe te soen): “Ek is só jammer! Ek bedoel jou pogings om die nasie te bou. Ek is jammer dat ek die indruk mag geskep het dat ek jou onfeilbare woorde bevraagteken het.”

TM: “Jy beter jammer wees! Jy moet onthou, ek is ‘n slagoffer van apartheid. Witmense soos jy het my grond by my gesteel!”

Menslike Hulpbronnebestuurder, wat skepties lyk: “Jou leêr sê jy is in 1981 gebore. Jy was slegs nege toe Mandela vrygelaat is. Apartheid is amptelik geskrap toe jy dertien was. Teen die jare tagtig is baie van die apartheidswette reeds nie meer toegepas nie. Waar is die grond of besittings wat witmense van jou gesteel het, en wie presies was daardie witmense? Jy is ook, volgens jou personeelrekords, ‘n drame-gegradudeerde. Baie witmense het nie die voorreg gehad om universiteit by te woon soos jy nie. Help my gou dus verstaan wat daar presies van jou gesteel is?”

(Pandemonium. Madame Morake beleef ‘n Grace Mugabe-agtige uitbarsting wat oorgaan in geweld. Sy rand die menslike hulpbronnebestuurder met ‘n stoel aan. Skree dat hy ‘n rassis is, terwyl sy hom halfdood slaan met die stoel. Die nooddienste word ontbied om die slagoffer na die hospitaal af te voer, Kevin Fine lek die bloed van die vloer af met sy tong, en soen Madame Morake se skoene. Fine belowe ook om onmiddellik, desnieteenstaande sy beserings, die menslike hulpbronbestuurder agv rassisme te ontslaan, want hy is immers wit. ‘n Hele bottel Johnny Walker Blue Label word bestel om Madame Morake te kalmeer.)

KF: “Ek vra nederig om verskoning, me Morake, dat die menslike hulpbronbestuurder se rassistiese kop in die pad van jou stoel was. Ek hoop darem nie die skade aan jou stoel was te erg nie? Kan ons asb net dink hoe gaan ons die situasie hanteer?”

TM, wat reeds die helfte van die Johnny Walker Blue Label afgesluk het: “Dis eenvoudig. Ons maak soos Spur gemaak het. Ons blameer gewoon maar net die wit rassistiese luisteraars wat in KP-gebiede bly, wat na Jacaranda luister.”

KF: “Daar het wel ‘n boikot van die Spur ontstaan wat tot vandag toe nog aangaan. ‘n Aantal restourante is toegemaak.”

TM: “Dit wys jou net, wit rassisme is vir ewig en ongeneesbaar. En daardie wit varke verdien in elk geval nie om by ‘n restourant te eet nie. Hulle het die konsep van ‘n restourant by swartmense gesteel.”

KF: “Hoe dan gemaak met die boikot, die luisteraars wat ons gaan verloor, en die lokval-inbellers wat jou gaan aanvat?”

TM: “Dis geen probleem nie. Sedert ek my geweldige talente hier kom teentoonstel het, het derduisende van daardie blanke rassiste reeds vertrek en na ander, rassistiese stasies gaan luister. Ons transformeer bloot Jacaranda verder, totdat dit ‘n 100% swart stasie is, deur elke dag in die nuus denkbeeldige stories oor blanke rassisme uit te saai, Jimmy Manyi die stasiebestuurder te maak, en speel niks behalwe R&B-musiek nie.”

KF: “Dit klink na ‘n uitstekende plan! Welgedaan! Ek kry sommer nou vir iemand soos ‘n wafferse Bell Pottinger op die lyn, om ‘n ordentlike haatveldtog teen ons wit luisteraars van stapel te stuur. Ons sal daardie rassiste darem ‘n ding of twee wys! Martin, as iemand wat jy kan hoor wit is inbel, sny hom af. Rian, maak jy asb ‘n punt daarvan om blankes op die lug selfs nog meer te verguis!”

Rian van Heerden: “Jimmy Manyi as stasiebestuurder? Wat gaan dan van jou word, Kevin?”

(Kevin Fine lyk geskok. Hy het nie mooi besef hy is ook nou oppad om getransformeer te word nie.)

TM: “Kevin, Kevin, Kevin. Jy dink sekerlik tog nie jy, as ‘n wit gronddief, kan jou pos wil behou nie? Wie het in elk geval respek vir jou of ‘n ruggraatlose jellievis soos van Tonder by Spur; julle wat bereid is om julle eie mense uit te verkoop? Jy sal jouself moet opoffer wanneer die stasie miljoene in advertensie-inkomste verloor. Jy verwag tog nie dat ‘n swart persoon die sondebok moet wees nie?

‘Take one for the team, Kevin! You’re not a racist, are you?’”

—Jared van Niekerk

Hier is die klankgreep waarin Tumi Morake blykbaar die gewraakte anti-blanke stellings maak.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Anton Schutte

  once again, the very thin veneer of civilisation peels away, showing the true beast underneath

 • Die manifestasie van “black supremists” en “black privilege” word nou meer publiek, terwyl KP en HNP luisteraars na alternatiewe soek vir die ou Radio Pretoria wat deur “gematigde” blanke kruipsugtiges by sluimerende en talmende blanke konserwatiewes gekaap is. Dan lag ek maar in my mou vir ons almal, want waar sou die Nuwe SA, beter slegs vir sommige nie-blankes, gewees het as dit nie vir Janneman van Riebeeck, Totius en die Groot Trek met Koloniale Engels was nie? Die vraag is egter of die gety van anti-wit retoriek minstens in Afrikaner geledere omgekeer kan word en beter aangespreek sal word vanuit die Volkstaat.

 • Ou Transvaal

  Dit is nou die tyd waar die manteldraer uitverkopers die prys moet begin betaal …..hulle was te lank toegelaat om op die lyke van hul herkoms te klim om bo uit te kom . Hulle het dit nog altyd te maklik gehad omdat ons neig om te beskaafd met hulle om te gaan .
  Ek merk tydens ‘n soortgelyke geval van rasbytery op RSG in ‘n program oor Steve Biko se heilig verklaring tot engelstatus, dat daar ‘n oortuigende teenreaksie van die luisteraars gekom het wat veroorsaak het dat daar die volgende dag ‘n neutrale onderwerp gekies is …

 • leonlemmer

  ‘n Uitstekende parodie geskryf deur iemand wat die nuwe Suid-Afrika grondig verstaan.

 • Ferdi Van Staden

  Al wat ek vir die ousie kan se is dat ek blank is, en sy swart. Geen woorde van haat wat uit haar smoel kom, kan dit verander nie. En verder, die geskiedenis bewys ons een ding, wat bo is, gaan later ondertoe, en wat onder is, kom boontoe. Geniet maar die huidige tyd, want Boere sal weer bo kom.

 • Ciska

  Wat het die swart vlermuis nou eintlik te-sê gehad? Ek probeer oral op die net iets raaklees, maar al wat ek in die hande kry is dat sy een of ander wit rassis uitspraake gemaak het. Wat presies het die herrie veroorsaak? Kan iemand help?

 • Hans Onrust

  Pas na 2 x lezen begreep ik dat het hier om een hekelende vertoning handelt.
  Dat kan op zich 2 dingen betekenen.

  En verder :
  “Ons transformeer bloot Jacaranda verder, totdat dit ‘n 100% swart stasie is, deur elke dag in die nuus denkbeeldige stories oor blanke rassisme uit te saai, Jimmy Manyi die stasiebestuurder te maak, en speel niks behalwe R&B-musiek nie.”
  1. Wat zijn hier, in dit verband en breder in dit Suid Afrika, de mogelijke betekenissen en invullingen van ‘denkbeeldig’ ?

  2. Wordt de volgende hit ook veel gedraaid op Jacaranda ? https://www.youtube.com/watch?v=RM7lw0Ovzq0

  Deze JZ lijkt, trouw aan de wetten van z’n misdadige entertainment bazen, aan te willen zetten tot woeker(usury) maar vergeet voor het gemak, dat er daarvoor veel moeten lijden……?!?!
  500 jaar gelden heeft Martin Luther daarover de nodige rechtvaardige kritiek geschreven die nog immer hut snijdt.

  De puissante rijkdom van illustere graaiende zwarte oligarchen zoals Ramaphosa e.d. komt ook niet door Johnny Walker Gold i.p.v. Blue te nuttigen. En niet, terwijl dagelijks, de zichtbare realiteit voorbij schietend, ‘white monopoly capital’ uit de opruiende anc sacp luidsprekers schalt, wat bijv. regelmatig uitmondt in het kielhalen van een verarmde racistisch verguisde Boer, zonder schade aan de rest van het land en volken.

  Groet aan de Manor Farm.

 • Hier gaan ek al weer om die verregses te ontstel…

  Die enigste raad is om die radio af te skakel. Die “shock-jock” omroepers se strategie is om mense te onstel sodat almal volgende keer sal luister om te hoor watse verregaande uitlatings die omroeper sal maak. Hoe meer jy luister, hoe meer jy onstig word, hoe meer skei jou brein dopamiene af. Uiteindelik sal jy verslaaf raak aan die opoïde effek van die chemikalië wat jou brein afskei.

  Daarom kan ek tereg praat van die verregse Rian van Heerden verslaafdes en nou die verregse Tumi Morake verslaafdes.

  Skakel af! Maar julle kan eenvoudig nie, julle is verslaaf.

  • Hans Onrust

   waarom wordt er in dit SA überhaupt nog zoveel radio geluisterd en TV gekeken, Casper ?

   • Heinrich Nienaber

    Radio word in ons karre geluister, verder nie regtig nie

  • Jared van Niekerk

   Jy neem nou aan die sogenaamde verregses was ingeskakel op Jacaranda. Miskien het hulle, soos ek, van die voorval te hore gekom in die media….

   • Ek het in die verlede aardskuddende argumente gehad met diegene wat Rian van Heerden absoluut verpes, maar steeds ook nie vir hom kan afskakel nie….

    Maar jy het ‘n punt beet, bly afgeskakel.

  • Bittereinder

   Ek stem heelhartig saam! Niemand dwing jou om na swak musiek, uitgesproke homoseksuele en gedwonge integrasie te luister nie. Moet bloot net nie inskakel nie..

  • Kalium_Chloraat

   Luister lank al nie meer radio nie, het dekades laas ‘n TV gehad en julle is ‘n bord vol skille en wat daarop volg.

  • Heinrich Nienaber

   Miskien het verregses ‘n knoppie iewers waar hule “Logika” kan aanskakel

 • Suidpunt

  Salig, nog ‘n aansienlike voordeel van op die platteland in die Wes-Kaap bly: géén Jacaranda FM.

  https://www.jacarandafm.com/contact-us/broadcast-frequencies/

 • Rifrug

  “Jou leêr sê jy is in 1981 gebore.” – lêer

 • Rooikop

  Rakkerjanda? Bestaan hierdie gemors nog? Ek weet nie hoe mense na die drek kan luister nie. Die vroeë oggend gemors van ‘n paar leë blikke wat strooi praat – ons weet mos leë blikke maak die grootste geraas.
  Dankie tog vir ‘n af knoppie

  • Kalium_Chloraat

   En seker nog musiek wat klink soos iemand wat ‘n blikkie probeer doodslaan.

 • John

  Dit vat een ou om `n toegewyde FB blad saam te stel nes met die Spur geval. Lys elke Jacaranda FM adverteerder op die blad en speel Tumi se klankgreep oor en oor.
  Dan sal daar `n middeljarige blanke man met `n das verskyn en sê “ons gee om vir ons luisteraars, kom, laat ons hande vat”
  Dis nie `n ras isjoe nie, dis `n diep gewortelde I.K. probleem by Afrikaners. Die selle een wat hulle vir dekades lank verslaaf gehou het aan Beeld krant.

 • rsa dutchman

  Het die boere/afrikaners die britte al vergeet/vergewe vir wat hulle meer as honderd jaar gedoen het –NEE.
  Ek hoor nou nog van my afrikaanse vriende wat al vir vyf/ ses generasies niks met die engelse okkupasie te doen gehad het nie , stories en algemene neerhalende aanmerkings oor die britte. So wat is nuut aan wat sy gese het – absoluut niks !! Sy is trots op haar swart/afrika kultuur net soos ons mag trots wees op ons blanke/westerse kultuur. Elke kultuur/ras/samelewing het sy swak en sterk punte. Gun elkeen n plekkie onder die son. Ek wens almal kan n ander kultuur respekteer en nie noodwendig die een beter ag as die ander .

  • sussie se vissie

   Alvorens jy hier my Sondag kom ontstig met jou kumbaya-geweenklaag:-
   i – Jou oulike ou klimm8ghtjie se uitlatings was nie beperk tot slegs n ‘kultuurwaardering’ van haar eie nie.
   ii – Die Boernasie soek n skandmuur in die middel van Oxfordstr in herinnering van dit wat ons skreiend aangedoen is. Tewens, n paar ((( museums ))) wêreldoor sal help. Mense moet mos dam kan kennis neem van die ‘fair play’ mentaliteit waaroor die spul teesuipendes so graag oor roem?
   iii – Die kwien eers haar Vlok-oomblik beleef en oubaas vd Merwe se voete te was en soen.
   iv – Die geveinsdheid van die spul ondergrawers nie beperk is tot SLEGS die VERLEDE nie. Vra maar n ene Lord Tim Bell van Bell Pottinger-faam.
   In kort: Tsêk. Jou ‘plekkie in die son’ is beperk tot ‘gaan staan innie hoek’.

 • Fork

  Ek is so keelvol vir al die gemors wat hier aan gaan.
  Ons is op pad uit…en sodra ons daar land, brand my paspoort.
  ‘n Suid Afrikaner sal ons nie meer wees nie

 • Heinrich Nienaber

  Meeste Afrikaners respekteer ander kulture en sal dus nie ander volke kwalik neem vir hulle voorvaders se foute nie.