Universiteit van Transkei betaal studente ‘per ongeluk’ R14m, toe tref sy die winkels

Geld wat reën... Lêerfoto.
Deel op

‘n Diensverskaffer van die voormalige Universiteit van die Transkei, wat tans as die Walter Sisulu-universiteit bekendstaan, het vyf maande gelede “te veel nulle” by ‘n betaling vanuit die NFSAS-beursfonds gesit en R14 miljoen aan ‘n studente betaal. Die eintlike bedrag moes R1400 gewees het.

NUUT!

Die studente het dit aanvanklik stil gehou en het reeds R500 000 van haar “meevaller” uitgegee alvorens die universiteit sy fout agtergekom het. Dit was eers toe die gelukkige Transkeise studente begin het om ‘n strokie van haar rekening op sosiale media te versprei dat die administrasie van die Walter Sisulu-universiteit onraad bemerk het.

Radiostasies het vanoggend gegons oor die R14 miljoen en op Radio 702 het omroepers en luisteraars die rede gevoer oor wat hulle sou doen indien dit met hulle gebeur. Oor SAFM het Yonela Tukwayo, die universiteit se woordvoerder, gesê dat “die studente daarvan bewus is dat die geld per ongeluk in haar rekening gedeponeer is”. Sy kon egter geen besonderhede verskaf oor waarop die studente intussen die geld bestee het nie. Hulle hoop om die geld van haar terug te eis omdat NSFAS reëls neerlê waarop beursgeld bestee mag word.

Sy het net R68 by die Spar van haar fortuin bestee, maar die oorblywende boerpot op die strokie toon meer as R13,6m.

Die hoof van die Betalingsvereniging van Suid-Afrika, Walter Volker, het egter tydens ‘n onderhoud gesê dat dit nie so eenvoudig is om die geld terug te eis nie. Geen bank mag die geld uit haar rekening onttrek nie en die universiteit sal haar eers moet dagvaar om dit van haar terug te eis.

“Dit is wat ‘n mens noem ‘n ‘elektroniese-fondsoorplasings-krediet’,” sê mnr. Volker. “As die geld in die ander persoon se rekening is, is dit hulle geld. En die bank kan nie eensydig net die betaling omkeer nie. Ooglopend kan die bank, indien daar ‘n fout van die een of ander aard was, kan die bank die persoon vra in wie se rekening die geld verkeer, of hulle dit vrywillig aan die regmatige eienaar sal teruggee. As hulle nie daartoe bereid is nie, dan het die persoon wat die fout begaan het geen ander keuse as om ‘n regsproses aanhangig te maak nie… Dit kan duur wees.”

Die hof van die SA Betalingsvereniging het voorts gesê dat die meeste mense sou toelaat dat die bank die transaksie omkeer en die geld aan die regmatige eienaar laat terugkeer. “Maar as hulle nie saamwerk nie, dan is die enigste uitweg om ‘n mens na die howe te wend, want die banke beskik nie oor die reg om net eensydig fondse rond te skuif nie,” sê Volker.

Blykbaar “ondersoek”die universiteit die saak en waarom die studente “so lank stilgebly het”.

 

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.