Migrante wil nie na Portugal toe gaan nie

Dit lyk asof die ware beeld van Portugal is dat migrante nie na die land wil gaan nie, terwyl ander EU-lede wag vir die naderende aankoms van miljoene Afrikane.

En die immigrante wat reeds in Portugal was, het aan die nasionale radio Antena 1 gesê hulle wens hulle het nie gekom nie.

Volgens ‘n verslag in die Franse dagblad Le Monde op 11 Augustus 2017 het selfs die Franse burgers die afwesigheid van migrante in die klein land op die Iberiese skiereiland opgemerk.

Onder die dekmantel van anonimiteit het hulle hul redes verstrek om na Portugal te verhuis: “Islam word op ons afgewding. In Frankryk is dit die noodtoestand. Hier het ons vrede. Net vrede. U het die indruk dat u in die Frankryk van die 1960’s of 1970’s met verskillende waardes woon. In Lissabon, selfs om 2 uur in die nag, voel jy nie in gevaar nie. Dit is die grootste luukse. Ek is ‘n burger van die wêreld, maar daar … Sodra jy ‘n debat oor bedekte vroue begin, die Belfégor [Belphégor is ‘n mitiese demoniese figuur, maar het ‘n Franse slêngterm vir die boerka geword] Hulle plak ‘n etiket op jou. Jy kan niks meer sê nie. Hier word jy nie beoordeel nie. Dit is die rede waarom ons Frankryk verlaat het.”

Marie-Claude voeg by: “Die mark in Carpentras [‘n Franse dorp], wat vroeër ‘n ambagsman se mark was, het ‘n soek [Arabiese mark] geword.” En hulle daar geen of baie min Arabiere in Portugal “want daar is geen welsynsvoordele nie”.

Luís Gouveia, die nasionale adjunk-direkteur van grense en immigrasiediens SEF, het aan Diário de Notícias gesê dat Portugal gereed was om 4 754 vlugtelinge (as deel van EU-kwotas) te ontvang, maar sal waarskynlik nie meer as 50 verwelkom nie, en selfs dié getal is nie seker nie.

Die probleem, het hy verduidelik, is nie net burokraties nie. Mense weier aktief om na sy land te kom, alhoewel Portugal se werkloosheidsyfer laer is as dié van ander Suid-Europese lande, waaronder Griekeland, Spanje en Italië.

“Die grootste meerderheid asielsoekers wat na Europa kom, wil na Duitsland en Swede kom, waar hulle familie het, of waar hulle weet hulle kan werk vind en ‘n goeie lewenstyl hê. Voorkeure is altyd vir noordelike lande,” het Gouveia gesê. “Die Iberiese Skiereiland is onbekend.”

Die min immigrante wat Portugal ontvang, kom hoofsaaklik uit Portugeessprekende lande soos Brasilië.

RTP se Antena 1-radiostasie het met verskeie “vlugtelinge” wat in Portugal woon, onderhoude gevoer en hulle waarsku dat migrante na ‘n ander land mot gaan.

Ali, Ayad en Mubarak het “drie verhale van ontnugtering” vertel, waarin hulle beklemtoon dat hulle deur die owerhede in Portugal “versaak” is en sonder waardigheid behandel is. “Minimum ondersteuning” is hoe Ayad die gebrek aan staatsvoordele in Portugal verklaar het.

Ayad het gesê hy wil so gou as moontlik uit Portugal kom en ander inkomende migrante gewaarsku dat hulle “Frankryk of Duitsland moet kies, waar die lewe lekker is. Maar hier, krisis, krisis, krisis. Laat die mense ‘n ander plek kies. Dit is beter vir hulle”.

Mubarak, van Somalië, het aan verslaggewers gesê dat drie weke gelede het drie gesinne die land met kinders vir Duitsland verlaat. Hoekom? As gevolg van alles wat hulle kry, sê hy.

Negatiewe kettingbriewe het ook die rondes op Portugese sosiale media gedoen en die wysheid van die uitnodiging van migrante “wat jihadiste in vermomming mag wees”, bevraagteken.

Menseregtegroepe kla dat hulle byna geen reaksie van Portugese owerhede, insluitend die Portugese Raad vir Vlugtelinge en die Rooi Kruis, kry nie.

“Sover ek weet, is nie een van ons aanbiedinge van hulp of verblyf aanvaar nie,” het Toin Adams gesê, van die Bem-Vindos Refugiados Algarve-inisiatief.

‘n Brief van ‘n werklose Duitse egpaar wat in die Beira Baixa woon, het ‘n “steenhuis wat amper leeg is” aan migrante aangebied. “Ons is op welsyn,” het Jan Feliz Krutsch geskryf. “Ons het dus nie veel geld nie, maar ons het kamer wat ons graag wil deel, veral met gesinne met kinders.”

Bem-Vindos Refugiados het die brief wyd gesirkuleer, en bly ‘n databasis van mense wat hulp en ondersteuning bied bywerk, ondanks die feit dat geen migrante dit wil gebruik nie.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.