On slim te wees is ‘n ‘kulturele voorreg’

Deel op

Dit was ook net ‘n kwessie van tyd voordat die kultuurmarxiste op slimmes sou toeslaan: Die nuwe voorreg na ‘n wit vel, is ‘n werkende brein.

Die Universiteit van Iowa se studentekoerant het die ontdekking aangekondig van ‘n spesiale voorreg wat intelligente mense as ‘n toevalligheid by geboorte verkry. Hierdie nuwe voorreg – genaamd “kognitiewe voorreg” – funksioneer in wese op dieselfde manier as wit voorreg.

Die Daily Iowan het vroeër vandeesweek die ontdekking van hierdie nuwe voorreg onthul.

Wit voorreg “is ‘n belangrike onderwerp wat ‘n openbare bespreking verdien,” meen die koerant wat poog om “kognitiewe voorreg” te verduidelik, maar dit is ook “verstandig om ten minste die breër konsep daarin te noem: die van voorreg self.”

Voorreg in die algemeen is “sekere voordele wat geheel en al deur geboorte-toeval ontstaan en dit is “onmiskenbaar dat die voorreg self ‘n werklikheid is,” verduidelik die studentekoerant.

Soos met velkleur en nog baie meer, voer die skrywer Dan Williams, aan, dat mense geen beheer het oor hoe slim hulle is nie. Die lewe is ‘n groot kosmiese lotery vol wenners en verloorders.

Kognitiewe voorreg is een van “baie soorte voorregte benewens wit voorreg.”

Williams verklaar ook dat robotte handarbeidersposte sal uitwis, maar op een of ander manier nie werk wat beskikbaar is vir lede van ‘n spesiale kognitiewe elite, sal beïnvloed nie.

“Dus, die ongeluk dat jy gebore is, slim genoeg is om suksesvol te wees, dit is ‘n groot voordeel wat jy absoluut geensinds verdien het nie. Gevolglik het jy niks om op trots te wees op die feit dat jy slim is nie.”

Williams glo dat Amerika beter in staat sal wees om “wit voorreg” en die “warm onderwerp van rassevoorregte” te bespreek as dit die bestaan ​​van “kognitiewe voorreg” erken.

“Die doel om iemand se voorreg uit te wys, is om hulle te herinner aan die oneindige aantal ervarings wat moontlik is en die baie groot ervarings wat werklik is waarvan hulle baie min weet.” Niemand weet hoe Willams dié kennis opgedoen het nie, maar vermoedelik is dit uit domheid.

Die konsep van “wit voorreg” is in akademiese kringe gewild gemaak deur ‘n skripsie van 1987, getiteld “White Privilege: Unpacking the Invisible Knapsack.” Die skrywer was Peggy McIntosh, ‘n onbenullige wit feminis waarvan die meeste mense nog nooit gehoor het nie, waarskynlik agv haar kognitiewe agterstand.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.