Verlinkse Kaas rand swart lesbiër aan uit ‘frustrasie’ nie ‘rassisme’ nie

Verlinkse Groen woonsteleienaar, Anita de Horde; Slagoffer Nkumbi
Deel op

‘n Swart Suid-Afrikaanse toeris is Saterdag in Amsterdam beseer nadat sy ‘n argument met haar Airbnb-gasheer gehad het by ‘n woonstel wat aan ‘n lid van die Groenlinks-party behoort. ‘n Video van die voorval wys hoe die swart vrou na ‘n argument by die trappe afgegooi word, het die koerant AD berig.

NUUT!

Die swart Suid-Afrikaanse lesbiër is ‘n vriend van die Suid-Afrikaanse fotograaf Zanele Muholi, wie se werk tans in die Stedelijk Museum in Amsterdam uitgestal word. Muholi het die video van die aanranding op Instagram gepos. “Ek is so kwaad daaroor dat ek nie eers kan slaap nie. Dit is rassisme en kan nie geregverdig word nie,” het sy geskryf. “Geweld op swart liggame soos jy kan sien in hierdie video.”

Die persoon wat die toeris van die trappe gestoot het, is in hegtenis geneem, het ‘n polisiewoordvoerder aan die Telegraaf bevestig terwyl die slagoffer na die hospitaal geneem is vir behandeling. Sy het ‘n klag teen die dader gelê.

Vreemd genoeg verdedig die Groenlinkse aktiviste gereeld plakkers – genoem krakers in Nederland – wat huise onwettig in die stad beset. Die swart toeris het gesê dat die aanvaller haar vertel het dat “dit nie Afrika is nie” voordat sy haar in die trappe gestoot het.

Die eiendom van Amsterdam se Airbnb is tans in besit van die prominente GroenLinkse lid Anita de Horde. Omdat die eienaar van die woonstel van Groenlinks is, argumenteer haar ondersteuners dat rassisme nie ‘n moontlike motief kon wees nie.

“Dit was waarskynlik die gevolg van frustrasie. Ek het gehoor dat die huurders nie haastig was om te vertrek terwyl die uitkloktyd al langer as ‘n uur verstryk het,” het een inwoner aan die Nederlandse media gesê. “Die opsigter weet ook dat die Airbnb-gaste van verlede week baie geraas gemaak het,” het De Telegraaf berig.

De Horde is geaffilieer met Bureau de Helling, die wetenskaplike kantoor van GroenLinks. Dit is bekend dat De Horde se party erg teen Airbnb-verhuring in die gebied gekant is. Voorheen het die party bevind dat die munisipaliteit ‘n einde moet maak aan “woeker vakansiehuur via Airbnb”. Hulle wil ook die ooreenkoms beëindig wat die munisipaliteit met Airbnb aangegaan het.

Terwyl De Horde voorgee om in die woonstel te bly, is dit duidelik dat sy dit slegs uithuur om juis te woeker.

De Horde maak asof sy in die huis woon, saam met die 47-jarige Gijs Davelaar, met blanko bordjies langs die deurklokkie. Hy was verantwoordelik vir die stoot van die Suid-Afrikaanse gas.

Davelaar is deur die polisie in hegtenis geneem, maar volgens die Openbare Vervolgingsdiens is hy vrygelaat omdat hy ‘n permanente inwoner is met voltydse werk en geen kriminele rekord het nie. Maar toe De Telegraaf die maatskappy waarvoor hy gesê het hy werk skakel, is hulle vertel dat hy op vakansie was. Ten spyte van verskeie versoeke het De Horde of haar vennoot, Gijs Davelaar, nie gereageer op telefoonoproepe, sms’e of e-posse nie.

Anita en Gijs se profiele is deur Airbnb uitgevee. Die maatskappy het ‘n lewenslange verbod op Gijs aangekondig. “Ons sal die hardste maatreëls tref wat ons kan neem teen sulke verwerplike gedrag, insluitend die lewenslange verbod op sulke mense van ons platform en sal die polisie en justisie help met hul ondersoek en moontlike kriminele vervolging,” het David King, wat die maatskappy verteenwoordig, gesê.

Die swart toeris is geïdentifiseer as die Suid-Afrikaanse “rolprentmaker” Sibalhe Nkumbi, wat in Europa studeer. Sy was in Amsterdam om ‘n vriend se kunsuitstalling te hersien.

Volgens haar het die Airbnb-gasheer sy humeur verloor en haar van die trappe gegooi. Hy is deur sy vrou ontbied, het The Independent berig. In die video kan hy gehoor word, waar hy skree: “Uit, uit”, voordat sy haar by die trappe afstoot.

“Ons het geweet ons is laat,” het sy verduidelik in ‘n video wat op YouTube geplaas is. “Ons het die klokkie gehoor. Die dame was duidelik ontsteld … sy het gesê dit is nie aanvaarbaar nie, jy moet nou oppak en gaan. Ek het baie verskoning gevra omdat ons laat was.”

Nkumbi sê dat sy en haar vriende besig was toe die vrou met haar man teruggekom het, wat beledigend geword het. Hy het hulle “julle mense” genoem en gesê: “Jy is nie die koningin wat jy dink jy is nie … dit is nie Afrika nie.”

“Enige persoon van kleur wat dit lees en rassistiese aanvalle waargeneem het, weet wanneer dit met jou gebeur,” het Nkumbi die Britse dagblad vertel. “En die dader maak altyd seker dat hulle iets vaag sê … sodat hulle niks kan bewys nie. As dit ‘n wit persoon was, kan ek jou verseker dat dit anders sou gewees het.”

Volgens haar wou hy haar aspris van die trappe af gooi. “Toe ek teen die muur vasgryp, probeer hy my tot sy posisie dwing en uiteindelik het ek my greep verloor en dis toe ek gevlieg het.”

Hy het probeer om dieselfde ding aan haar kollega te doen maar sy het aan die reling vasgehou en gesê hy moet haar nie aanraak nie. “Ek onthou nie hoe dit gebeur het nie,” sê sy. “Ek het wakker geword in die hospitaal. En toe het ek die video van die storie gekry. Almal het te kere gegaan, die polisie het my uitvra.”

Nkumbi sê sy het harsingskudding opgedoen. Op die video toon sy groot kneusplekke oor haar arms wat sy sê, veroorsaak is deur Davelaar se greep. “Ek kom van Suid-Afrika waar jy dit sal verwag omdat rassisme sigbaar is,” het sy bygevoeg. “Maar om hierheen te kom en so aangeval te word, ek het dit glad nie verwag nie. Ek is eintlik baie teleurgesteld.”

En dit deur ‘n lid van Groenlinks.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.