Pierre Fouché: Oor leiers

Die V.S. Marine Corps se 1997-boek getiteld Warfighting, stel dit dat oorlog gekenmerk word deur die interaksie van fisiese, morele, en verstandelike kragte. “Moreel” in hierdie sin is nie beperk tot etiek nie, maar het betrekking op kragte wat sielkundig in plaas van tasbaar van aard is.
Dit stel verder dat morele kragte moeilik is om te begryp en onmoontlik is om te kwantifiseer. Kragte soos:

 • Nasionale en militêre voorneme (Volkswil)
 • Nasionale of individuele gewete, emosie, vrees, moed, moreel, leierskap, of esprit (geestigheid).

Hier kom ‘n mens weer “wil” en “moed” teë wat so alomteenwoordig is in regse kringe, en nog meer die geval is in Germaanse kringe. Die onmiskenbare belang van hierdie konsepte kan nie genoeg onderstreep word nie.

Die leser sal nou hopelik “leierskap” raak gelees het in die tweede punt hier bo genoem, en dit is waarom hierdie rubriek handel.

Voor ons verder beweeg wil ek interessantheidshalwe hierdie stukkie aanhaal:

“Although material factors are more easily quantified, the moral and mental forces exert a greater influence on the nature and outcome of war. This is not to lessen the importance of physical forces, for the physical forces in war can have a significant impact on the others. For example, the greatest effect of fires is generally not the amount of physical destruction they cause, but the effect of that physical destruction on the enemy’s moral strength (bl. 16).”

‘n Groep sonder leiers, moet in ‘n stryd teen ander groepe met leiers, altyd verloor. Soos ‘n mens se liggaam nie sonder sy kop kan veg nie, so kan ‘n onthoofde volk geen weerstand teen dié wat hom wil verkrag bied nie. In dieselfde sin moet ‘n man sonder moed altyd die neerlaag ly as hy teen ‘n man met moed opgaan. Dit is iets wat ons teenstanders goed verstaan, en dit is hoekom hulle altyd soveel moontlik doen om ons leiers hier en elders in die wêreld so gou moontlik te ontsenu, sowel as om hulle propaganda (op slinkse en ondermynende wyse) in te span om ons te demoraliseer.

Teen die demokratiese gebabbel, stel leiers die pas, en steur hulle nie aan wat hulle dink die volk wil hê nie. Met byna alle propagandamiddele in ander hande, sal die volkswil altyd nader en nader om die drein spoel. Afwaarts en nie opwaarts nie.

Xenofon van Athene (430? – 355? v.Chr.) het gesê:

“Wat die leiers is, dit, as ‘n reël, sal die mans onder hulle wees.” [bl. 59, The 33 Strategies of War, Robert Greene, Penguin Books – Joost Elffers, 2006]

Nou staan ons op ‘n punt waar ons ons volk met net ‘n handjie vol leiers betrag. Boonop woon ons almal wydversprei vanaf mekaar.

Djengis Khan het sy leër gedurende vredestyd in die winter die Groot Jag laat oefen, om hulle koördinasie en samehorigheidsgevoel te versterk. Die Groot Jag het in die grasvlaktes van Sentraal-Asië, teenswoordige Mongolië plaasgevind. Khan het sy leër in ‘n 80 myl lange lyn versprei, en honderde myle vanaf die leër ‘n vlag geplant. Die leër het dan na hierdie vlag toe voortbeweeg. Soos die leër nader aan die eindpunt gekom het, het die punte van die lyn begin buig sodat ‘n boog om die eindvlag begin vorm het, wat dan uiteindelik ‘n sirkel uitgemaak het. Die sirkel het dan nouer en nouer getrek om die eindpunt, en so al die diere wat binne gevang was beet gekry. (Soos wat al die wilde diere in die leër se weg voorentoe gejaag is, moes individuele soldate ook gevaarlike diere soos tiere teengaan, dit was deel van die doel om dapperheid in die mans te bewerk.) [Strategies of war, bll. 75-76, ibid.]

Ons posisie is soortgelyk en kan met die Groot Jag vergelyk word.
Ek dink dat die tydperk waarin ons nou verkeer bloot ‘n oefening vir die Afrikaners is, ter voorbereiding van iets groters. Die tyd sal my nog reg of verkeerd bewys. Die huidige stand van sake kan vergelyk word met ‘n klomp jagters wat wyd om ‘n sentrale punt verspreid is. Die sentrale punt is in ons geval oorlewing. Aangesien ons nie tans een saamhorige blok vorm nie, is ons min of meer soos enkele of klein groepies jagters in die vlakte.

Nou, ek vermoed dat amper almal van ons in ons harte al die klok gehoor lui het; en dat ons weet dat die tyd vir optrede aangebreek het. Selfs nou wag die buiteland in spanning om te sien wat ons gaan maak. Mens moet hom nie mislei oor die erns van hierdie tydvak nie. Iedereen moet nou besef dat hy sy weg moet inslaan na die sentrale vlag toe, hetsy alleen of saam met ander in ‘n groep. Vir dié wie nie ander mense vertrou nie, gaan dan alleen, maar besef dat jou pad ‘n moeiliker een gaan wees.

Dit is teen hierdie tyd te verwagte dat daar mense is wat soos ons lyk en soos ons praat, maar nie soos ons is nie. Hulle het verwronge harte en wil ander verlei om dieselfde vreeslike lot as hulle te deel. Sulke mense se fisionomie en hulle narcistiese persoonlikheid verraai hul gewoonlik; ons volk moet leer om hulle te identifiseer en te verwag.

In hierdie Wilde Jag sal daar natuurlik ook voëltjies wees wat “die nuus en feite” versprei om al die diere van die ryk “in te lig”. Vir nou kan ons niks aan dié saak doen nie, en moet die voëltjies maar los om hulle liedjies te versprei soos dit in hulle aard is.

Dié wat die eindvlag aan die einde van hierdie oefentydperk haal — en dit kan die meeste van ons wees, mits ons fokus — sal diegene wees wat die fondament vir ‘n nuwe wêreld gaan lê. Die leiers van vandag gaan die helde van môre wees.

Die Wilde Jag sluit almal van ons volk in, ongeag jou posisie in die lewe. Dus moet dié met onbuigbare moed, grootheid van siel, en opregte karakter vandag begin leiding neem by hulle werk, hul kerk, hul skool, of hul gemeenskap.

Dit is soos wat Ralph Waldo Emerson gesê het:

“If good men will not lead, they must be content if lesser men do.”[Ek kon nie hierdie aanhaling weer opspoor nie. Ek het dit ~2 jaar gelede gelees en is 80% seker dit kom van Emerson af.]

Soos wat “bekommerde” pasifisme aansteeklik is, net so is wilsgedrewe aktivisme aansteeklik.

Vir die wankelmoedige ou mans wat geskiedenis uit ‘n eskatologiese hoek bekyk: hou jou Semitiese waarsêery vir jouself. Moet nie die stand van die wêreld misgis vir die stand van jou eie lewensduur nie, naamlik naby aan die einde.

Ons staan nou aan die einde van hierdie, die mees skandelike tydperk in ons volk se geskiedenis. Laat die toekomstige gedreun van ons tromme en die gesing van ons volk vir ons elkeen ‘n besielende vooruitsig wees.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Betzie van Rensburg

  Ai, Pierre,ek begrawe oor ‘n paar dae my broer en hy het so met hierdie lied geassossieer. Op sy dag was hy ‘n fiere luitenant in die infanterie. Sy weermagjaar vir hom ‘n hoogtepunt in sy lewe.

  • More Betzie,
   eerstens, ons innige megevoel vir julle verlies. Van medeafrikaner tot jou. Mag julle al die mooi herrinneringe koester.
   Ek is daarvan oortuig hier staan baaaaaaie manne en vroue op, en is gereed om met die jag te begin.
   Alles voel net vir my so baie asof goed beplan en bespreek word onder n kombers en om te probeer bepaal hoe, en waar jy jou gewig kan ingooi is daar net n vakuum.
   Interne sekerheid is natuurlik van die aller grootste belang want sou van die voëltjies iets te hore kom is die verrassings ellement ook daarmee heen, en daarvoor het ek ook respek,

  • Hendrik Stander

   Sterkte aan julle.

 • Pierre, baie dankie vir hierdie besonderse gedagtes wat jy met ons deel, en ek moet sê jy vat die raakpunte kort en gou vas sonder veel omhaal van woorde. Ja ek is dalk ook een van die ou manne waarna jy verwys, maar neem geen aanstoot deur wat jy sê nie. Ek wil egter net graag noem dat ons die kennis en ervaring van die gryskoppe nie mag minag nie. Ons hoef sekerlik nie noodwendig die leiding te neem in die volle sin van die woord nie maar kan nogtans glo ek n belangrike bydrae lewer in beplanning tot besluitneming. Welgedaan, ek hou van wat ek hier gelees het en vertrou opreg dat dit knoppie is wat aangeskakel het vir n wekroep tot ons jong leiers om hand op te steek.

  • sussie se vissie

   ‘Fishing for compliments…are we’?
   As ‘ou man’ sien u goed daaruit.
   Net die trekke van n jonger Max du Preez wat hinder.
   🙁

   • Ai, hoe lekker lag ek nou.
    Neewat ek is nie gebou vir komplimente nie haha.
    Dankie in elk geval . Ek word oor so n paar maande 74 en ek dink omdat ek nie rook nie en net my rooiwyntjie geniet is dit die rede vir n heel jong houding. Ek is ook oortuig dat jou gesindheid jeens die lewe positief moet wees en dit dra ook verseker daartoe by. MAAR.
    Ek ken my plek en weet daar is mense wat baie jonger en met baie meer ervaring en lewenskennis is wat leiding goed sal kan neem.
    Max se mxxr ek wil niks vergelyk word met hom nie. Ek sal sommer summier my baard afskeer.

  • itchy8me

   “wankelmoedige ou mans” .. misschien wel meer een metafoor dan en aandijding van echte leeftijd.

 • Karel Combrinck

  “Vir die wankelmoedige ou mans wat geskiedenis uit ‘n eskatologiese hoek bekyk: hou jou Semitiese waarsêery vir jouself. Moet nie die stand van die wêreld misgis vir die stand van jou eie lewensduur nie, naamlik naby aan die einde.”

  Wat die verdientstelikheid van die res van die artikel ookal mag wees, lanklaas ‘n paragrafie gelees wat so min sin maak soos hierdie een.

  • Satan

   wat irriteer jou van die paragrafie?

   • Rifrug

    Jacob Mouw, wat van hierdie paragrafie het jou ses maande sluimerende satan weer laat opstaan?

  • itchy8me

   Doet zeker pijn.. want het klopt toch echt wel!

   • Rifrug

    En jy wil ons vertel wat sin maak en wat nie …

    My two cents. When I have periods of no use, I feel like I did before
    I started smoking at 14. I face my issues daily. Really I don’t hide
    from my past and definitely still feel , talk and ponder my problems.
    I’m not hiding from anything.

    That being said, when I don’t use I
    feel terrible, I’m unmotivated and depression is heavy. And that other
    feeling which I have been unable to bring to definite words ,
    restlessness , hopelessness. I have stopped smoking for more than a
    year, been in and out of psychiatric treatment and like I said, I hide
    nothing about my past and the things I have done or that have been done
    to me.

    I feel that all these studies concluding these symptoms are
    withdrawal symptoms are bogus. I think they are the foundations of a
    traumatised soul that has not healed yet. And you cannot force healing.

    • itchy8me

     yes, and what is your point?

     • Rifrug

      My punt is eenvoudig … iemand wat ‘in en uit’ psigiatriese behandeling kom is NIE ‘n goeie beoordelaar van wat sin maak en wat nie!

      As jy dalk ‘n bietjie meer van eskatologie geweet het sou jy nie so hopeloos en depressief gewees het nie maar met afwagting en opgewondenheid uitgesien het na wat kom!

     • itchy8me

      mmmmpphh.. been there ,done that. Ik hecht veel waarde aan de bijbel, meer zo nu dan toen ik christen was. Je beoordeling is ontrecht, ik heb zelf jaren lang als ‘eschatologische christen’ geleefd. Ik was in het kader van ‘zeven daagse adventisten’.

      Ik zeg niet dat eschatologie geen waarde heeft. Helelmaal niet. Het heeft zeker weten waarde, voor mij ook.

    • itchy8me

     I have no shame for having to use crutches to walk friend, my only shame would be if i did not walk!

  • itchy8me

   Actually, there is a lot to be unpacked from that. Basing ones existence on eschatology alone can erase the individual… how do we call that? communism? Zionism….?

 • Dit is seker een van ons grootste swakpunte onder Afrikaner-leiers, dat daar maar gesukkel word om met uiteenlopende standpunte, – hetsy vanuit menslike redenasie, filosofiese denke of Skriftuurlik gefundeerd, tot eendrag maak mag te begelei.

 • Hendrik Stander

  Puik stukkie skryfwerk

 • Charles

  Baie dankie Pierre:)

 • Rifrug

  ” … hier bo genoem, en dit is waarom hierdie rubriek handel.” – ‘waaroor’

 • Maus

  Die “moed” wat nodig is kan nie verkry word deur “oorlewing die sentrale punt” te maak nie. Nie individuele oorlewing nie, want dan sal niemand dapper sy lewe vir die groep waag nie. Ook nie groep oorlewing nie, want dit verskaf ‘n verskoning aan kleingelowiges soos FW om oor te gee.. ter wille van oorlewing. Wat ons mense maak en nie maar net diere nie, is juis dat ons nie als bloot ter wille van oorlewing doen nie.

  Dit mag moeilik vir sommige mense wees, maar daar bestaan wel iets soos reg en onreg net soos daar waar en vals bestaan. Wat ‘n slaaf of gevangene laat opstaan en veg is nie oorlewing nie. Hy vat sy goed en trek as hy onreg ervaar. Vir reg en geregtigheid sal hy sy rug styf maak teen ‘n Empaaier. Dit is wat die Boervolk vir my relevant maak. Dat hy nie maar ook ‘n Empaaier wil word nie, ook nie maar net ‘n Brit wat ‘n ander taal praat of rugby in ‘n ander styl speel nie.

  • Ou Transvaal

   KOLSKOOT!!!

 • Ciska

  https://www.amren.com/news/2010/10/is_a_multiracia_2/

  https://www.amren.com/archives/back-issues/september-1996/#cover

  https://www.amren.com/news/2011/01/if_we_do_nothin/

  Gaan lees wat die man geskryf het vanaf 1996, ons is oppad ondertoe, maak nie saak wat ons doen nie, die wit westerling is sy eie moordenaar, gin wonder jy het soms diktators soos Hitler nie, mense wat begin haat vir eie oorlewing. EN ja asseblief, ons weet almal hoe “vreeslik” wreedaardig Hitler nou eintlik was (SOOS IN ONS KELE AFGEDRUK WORD TOT VANDAG TOE), maar gaan lees hoe dit werklik was vir die troste Duitsers na die eerste wêreldoorlog, hoe vernederd hulle was deur die Engels-sprekende wêreld, watse geweldige baie armoede daar bestaan het, en dan vra jy jouself af, sou jy nie ook glo aan / in iemand was sy oorspronklike verkiesings beloftes nagekom het nie?

  • Johann Schutte

   Daar is `n kontinue stroom inligting oor die Duitsers, Hitler, en die Nasionaal Sosialiste op die dokumentere kanale. Daar is ten minste een propagandastuk op enige gegewe oomblik op BBC knowledge, Discovery of NatGeographic. Ek is verbaas dat ons nog nie `n toegewyde kanaal het nie. Iets soos ‘Der Fuhrer’ channel.

   • Ciska

    Waar wat jy sê; daar is omtrent elke dag een of ander artikel oor die Nazi’s & Hitler & die tweede wêreld oorlog net in die dailymail.co.uk doer in Engeland – elke dag! Daar word aangehou om die Duitsers as hierdie bose mense uit te maak – 80 jaar na die gebeure – na die 3de / 4de / 5de geslag al – en dit sal nie ophou nie. Gaan lees The German Trauma van Gitta Helmund van hoe dit werlik was na die the oorlog vir die Duitsers – verskriklik hoor!