Swartes brand geskiedkundige Bloemfonteinstadsaal af

Die geskiedkundige stadsaal van Bloemfontein, wat as ‘n nasionale gedenkwaardigheid in Suid-Afrika geklassifiseer is, is gisteraand deur ongeveer ‘n duisend stakende munisipale werkers afgebrand. Die werkers behoort aan die Suid-Afrikaanse Munisipale Werkersunie (Samwu) en eis ‘n salarisverhoging van R2500 per maand.

Tot tien nuwe vullisverwyderingvragmotors van die munisipaliteit is gister gekaap en gebruik om amok te maak.

Laat gisteraand het die polisie gepoog om die werkers deur middel van skokgranate, water en rubberkoeëls te stuit, dog nie voordat die gebou aan die brand gesteek is nie.

Verbygaande motoriste is ook deur die onlusmakers onder die klippe gesteek. Blykbaar moes die nabygeleë Volksbladgebou ontruim word omdat brandalarms afgegaan het.

Die munisipale bestuurder, Tankiso Mea, het die skade kom besigtig maar wou nie kommentaar lewer nie.  Volgens hom sal hy en die burgemeester vandag ‘n verklaring uitreik waarin die gebeure onder die loep sal kom.

Die stadsaal van Bloemfontein is oorspronklik in 1883 opgerig toe die gebou deur die bekende Vrystaatse argitek van Duitse afkoms, Richard Wocke, ontwerp is. Hierdie gebou is egter in 1934 gesloop en deur die huidige gebou vervang.

 

Die munisipale werkers probeer die uitvoerende burgemeester van Bloemfontein, Olly Mlamleli, afpers om aan hulle ‘n verhoging van R2500 per maand toe te staan. Toe sy weier om so ‘n ooreenkoms te onderteken, het chaos losgebars.

Van die werkers het ook gesê: “Ons kan haar nie vertrou nie. Olly het k** gemaak en sy moet f**of. Olly moet voetsek.”

Daar word ook van oorlog gepraat. Volgens die werkers word hulle deur die Suid-Afrikaanse Kommunisteparty (SAKP) en Sanco ondersteun.

‘n Woordvoerder van Samwu het gesê: “Olly het haar hond, Patrick Monyakoane, ‘n lid van die burgemeesterskomitee, wat blykbaar R900 000 per jaar met net ‘n laerskoolkwalifikasie verdien, op ons losgelaat. Ons gaan al ons honde op haar loslaat. Dinge gaan nooit weer normaal wees nie. Die oorlog het begin.”

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Ou Transvaal

  Die kulturele veryking deur diversiteit vorder mooi in die NSA ……tot binne die stad sodat niemand later dom kan speel en voorgee dat hulle nie geweet het nie …”IT IS TIME” weerklink nog in Bloem se strate met voorspelbare gevolge .
  Die oorlog verklarende stakers moet weet : Dit is maklik om oorlog te verklaar …maar jy weet nooit of jy daarna lewend sal wees of seevierend sal wees nie …gelukkig is dit die revolusie wat nou teen homself veg !!

  • Edkrause

   “IT IS TIME” weerklink nog in Bloem se strate…..” kom dit van die rotvanger van Hamelen!! en almal wat hom volg is soooo geskok.

  • Willem

   “You can decide where to start a war, but you cannot decide where it will end..”
   ..het iemand met ondervinding genoem.. As ek reg onthou was dit Sun Tzu.

 • Rooikop

  So word ons kultuurerefenis stuk vir stuk vernietig.
  Hierdie is dieselfde probleem as die aktes wat “verlore” is – vernietig die bewyse en so kan dit betwyfel word of die blanke ooit iets besit en/of opgebou het.

  • Johann Schutte
   • Rooikop

    ‘n Prentjie van die wig (Spies van die nasie) – geen teenwig.

  • Owen
   • Johann Schutte

    How do you get the pic embedded into the message?

    • Rifrug

     Johann, jou vraag is nie heeltemal duidelik vir my nie. Vra dit in Afrikaans – dan help ek graag.

    • Owen

     The little window in the comment block , in the bottom left uploads pics.

     I have thousands of pics on my laptop, some are of no interest to me they are merely there to mislead anybody who attaches themselves to my laptop & somehow views them, I do the same with my history.

   • Johann Schutte

    Johann Wingard is a former Chairman of the Statutory Volkstaat Council from 1994 to 1996. In an article dated 4/5/2008, and on record at http://www.boerevryheid.co.za/forums/archive/index.php/t-12113.html, Wingard reportedly castigates Mike Smith for the latter’s appeal to Afrikaners to ‘come out and fight for their own homeland, rather than trying to make a living in an African state’ stating that this sentiment amounts to classical denialism (whatever that means), and that Smith’s appeal sickens him.

    Wingard’s abhorrence of Smith, is inversely balanced his adoration of Zuma. In the article Wingard
    reportedly states as follows:

    ‘I met him (Zuma) first in 1994 and have kept contact with him since. We still meet from time to time.

    Nelson Mandela called himself a South African. Thabo Mbeki called himself an African. Jacob Zuma confesses that he is a Zulu when he goes to bed at night.

    What does it all mean?

    It means that Jacob Zuma has the sensitivity to listen to others, unlike most African leaders we know. He is sensitive to minorities and their quest for self-determination. He has the emotional intelligence that cements all the different factions of the ANC together.

    During my recent visit to him he said: “The President of this country is not the person who would be steering the economy of the country. He has hundreds of PhD’s to do that. His job is to maintain peace and stability between people of all races and cultural communities. I believe that I have demonstrated that I can do that.”

    And I concur. Nobody I know can do that job better than Jacob Zuma.’

    Elsewhere in the article Wingard is reported to have said:

    ‘Smith also scorns Zuma as an illiterate. Wrong again.

    Jacob Zuma has graduated from the “University of Robben Island”, that island jail where Nelson Mandela spent a quarter of his life. Zuma was an inmate from 1963 to 1973 and was privileged to study economics, politics and associated disciplines with other philosophers who were interned with him.

    He received several honorary doctorates, including:

    –Received an Honorary Doctorate of Literature from the University of Fort Hare (2001)

    –Received an Honorary Doctorate of Administration from the University of Zululand (2001)

    –Received an Honorary Doctorate of Philosophy from Medical University of Southern Africa (2001).

    These honorary degrees do not make him a literate man, but illustrate how true academics in his civilization rate him as a man.

    Understanding the man and knowing a little more about the Afrikaners, it is easy to grasp why Jacob Zuma would want to hear what the white trade unions like Solidarity and organizations like Afriforum have to say.’

    The rest of the article imparts the wisdom that Afrikaners should not pursue a homeland, as this would simply be an extension of apartheid.

    Now I ask you: How is it possible for a man with such beliefs and sentiments to have ever been the Chairman (no less) of the Statutory Volkstaat Council ?

    I wonder what his current sentiments re Zuma are.

    • Owen

     I dont know Wingard & i have never met him or read any of his statements.
     I will take your word & the links you provide as truthful however.

     He could be working for the state like Simon Roche from the Suidlanders.
     This Statuatory Volkstaat Council you mention- is this VVK & if not who are they ?

     Why should Afrikaners not be fighting for one ?
     And if they decide to fight for one, when will this occur ?

     • Johann Schutte

      I don’t know for sure what the SVC is/was, but presume that it operates in terms of article 235 of the the NSA’s constitution, i.e. the article on self-determination that allowed Viljoen en the rest of his flipflopping nobodies to be elected in 94.

      I remember Wingard as being quite influential here on PRAAG some years ago. As a matter of fact he is still listed on the site as one of the contributors.

      I was just astounded that a man so vehemently opposed to self-determination could become the chairman of said body.

     • Owen

      Ja, in rsa there are so many fakes & agents around that almost any cause could actually be a front for something else, sometimes just information gathering by the state intelligence etc.

   • DEMO CRAZY. HEHE

 • Chroom

  Wat skookkend is, is dat hierdie element, net besluit, steek die plek aan die brand, ongeag geskiedenis, waarde, trots of wat ook al. Hierdie ding van afbrand kom al alnk met hierdie element saam, maar wat hulle nie besef nie, is dat dit ons na presies dieslfde beeld as die res van Afrika kry. Dit is vernietiging. Ek was ‘n slag in Senegal Dakar. ALLES wat die Franse daar gelaat het vir die outjies is vernietig. Daar was ‘n pragtige spoorweg stasie gewees, n mooi plek, hy is vernietig. Die trein rytuie staan ook daar, gestroop van alles wat van waarde kan wees. Kyk na Zimbabwe en die res van Afrika, ‘n pragtige kontinent, maar geen ordentlike infrastruktuur nie. Ek sê weer, Suid Afrika was die vlagskip van Afrika, maar nou is ons die rioolplaas van Afrika, want al afrika se gemors is hier saamgetrek.

  • More Chroom,
   dit is nie werkloosheid nie, dit is werklusheid.
   Daar is n totale afwesigheid vir die lus om te werk, en dit is al dekades die swart volk se probleem.
   Hulle wil net vreet en biersuip, en dan natuurlik by soveel vrouens as moontlik slaap. Afgesien van die probleem of hy dan n kind verwek of nie. Dit is nie sy saak nie.
   As mens gaan kyk na die werklike aanwas syfers van die swartes vanaf 1994 tot nou sal ons dit besef. Groete ou maat.

  • sussie se vissie

   Diesulks se onvermoë om drie-dimensioneel te kan dink en doen – sluit hierby aan.
   In betragting van n Mona Lisa as voorbeeld – vir hul n blote ‘plat prent’ van een of ander simpel vrou.
   Intrinsieke waarde lê/staan buite hul begrip vir die estetiese en rasionele denke.
   Daarenteen: –
   Beendere van hul voorvadergeeste, dolosse en heksery word na groot waarde geskat en eerbiedig.

 • Jared van Niekerk

  Rassisme bestaan in meeste gevalle nie. Sogenaamde rassisme is in wese blote goeie oordeel. Mense neem waar hoe swartes optree, en maak die korrekte gevolgtrekking oor wat in swartes se aard is. Hierdie afbrandery is ‘n primavoorbeeld van optrede wat lei tot die korrekte gevolgtrekking. Penny Sparrow se enigste fout was om hardop die waarheid te praat oor wie strande besoedel.

  • Justice

   Ons moet eintlik vir haar n kollekte hou en die boete vir haar teruggee…..

 • Celia

  Waardeer jou stelling! Baie waar!