Rand onder druk weens praatjies oor Reserwebank, ‘radikale ekonomiese transformasie’

Die Suid-Afrikaanse rand het vanoggend verder verswak tot R13,10 per dollar nadat dit Maandag twee persent van sy waarde verloor het in reaksie op ‘n verklaring deur die openbare beskermer, Busisiwe Mkhwebane, wat gesê het dat die Reserwebank nie meer die waarde van die geldeenheid in ag moet neem as dit kom by die “beskerming van die maatskaplike status van Suid-Afrikaanse burgers nie”.

Standard & Poor het gister gewaarsku dat indien die Reserwebank se onafhanklikheid aangetas sou word, sou die land se kredietgradering nog verder verlaag word. Wat skuld in buitelandse geldeenhede betref, verkeer Suid-Afrika reeds op sogenaamde “rommelstatus”-vlak.

Die vrystelling van die Mynbou-handves wat swart eienaarskap van myne van ‘n verpligte 25 persent tot 30 persent verhoog, speel ook ‘n rol by die negatiewe sentiment wat daar tans oor die rand bestaan.

Dit wil voorkom asof daar steeds kapitaal uit die land vloei, want die tekort op die lopende rekening het in die eerste kwartaal toegneem van 1,7% tot 2,1% van die BNP. Die tekort op die lopende rekening in die eerste kwartaal het toegeneem tot R92 miljard, ‘n syfer wat gister vrygestel is. Markontleders het verwag dat die syfer tussen R79 miljard en R85 miljard sou wees.

Daar word egter verwag dat die swak verbruikersvraag in die SA ekonomie die geldeenheid in die komende maande mag ondersteun, soos wat minder goedere ingevoer word.

Verskeie ANC-politici het oor die afgelope dae weereens die slagspreuk “radikale ekonomiese transformasie” herhaal, waaronder nasionalisering van bates verstaan moet word. President Jacob Zuma het ook op Jeugdag gesê dat die jeug “radikaal en revolusionêr” moet dink.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Ou Transvaal

  Laat ons ongeskrewe geskiedenis hierdie aanval op die (((Reserwebank))) as die versekerde val van die NSA /ANC opteken !!!
  Die belaglikheid van ‘n onafhanklike reserwebank , wat mag het om regerings en volke te vernietig sal nooit toelaat dat (((hulle))) melkkoei se mag oorgeneem of selfs bevraagteken word nie .
  Kyk hoe gaan daar nou vars komplotte en verduistering van fondse op die lappe gebring word en ons kan met redelike sekerheid hierdie fluitjieblasers ((DA,AFRIFORUM en kie ,bv.)) volg na die nuwe regering van SA …..na die fatale selfmoord van die ANC…..hou vas nou gaan dit rof raak !!!

  • Rooikop

   Ek wonder hoekom hulle die teendel in Zim toegelaat het. Afrika bly maar ‘n vreemde verskynsel

 • Ou Transvaal

  MIN DAE ANC BITTER MIN DAE !!!!!

 • Karel Combrinck

  Asseblief tog nie weer “vrygestel” nie. Uitgereik of bekendgemaak of gepubliseer is mos beter Afrikaans.

 • Maus

  Die lugenpresse moet bont staan. Kan sien hoekom hulle Verwoerd laat uithaal het of ten minste nie behoorlik beskerm het nie. Die gierige broeders wou SA plunder saam met die Engelse bokryers, en Verwoerd het in hul pad gestaan. Gelukkig kom die dinge nou uit hoe hulle hulself gehelp het ten koste van die land. Britte, Zulu’s, Xhosas en verloopte Afrikaner.. elkeen het sy tuisland behalwe die Boer. Sy land (die republieke) is ‘n meevaller kolonie van eersgenoemdes.. ‘n Andermansland wat verkrag kan word na willekeur.

  • Ou Transvaal

   KOLSKOOT!!!

 • Rooikop

  Dit gaan lyk soos zim

 • Hier word daar nou letterlik en figuurlik gekrap waar dit nie jeuk nie. of dit nou neusgate of enige ander gate is. Die gevoel kom baie sterk op dat die nuwe OB nie dieselfde DIEPTE en onkreukbare ,doelgerigte, onpartydige, taak gerigte ondersoeke, kan behartig nie.