Tony Leon raai Zille aan om te bedank

Die vreeslike gedans het toe niks gehelp nie
Deel op

Die voormalige DA-leier, Tony Leon het die Wes-Kaapse premier, Helen Zille aangeraai om te bedank.

Zille het tot môre tyd om redes aan die DA te verskaf waarom sy nie uit die party geskors moet word hangende die uitkoms van haar tugverhoor nie.

Zille word aangekla omdat sy kolonialisme verdedig het. Leon sê hy sou Zille aanraai om te luister na die leierskap van haar party.

Die wit Suid-Afrikaanse opposisie-leier is Saterdag geskors ná twiets waarin sy gesê het dat kolonialisme positiewe resultate gehad het.

Zille, sê die DA-leier, Mmusi Maimane, was te haastig toe hy aangekondig het dat haar skorsing onmiddellik sou wees omdat Maimane die party se grondwet misverstaan ​​het. Die DA het Zille bedien met ‘n kennisgewing van voorneme om haar lidmaatskap op te skort, na aanleiding van haar twiets.

Die premier het ook ontken dat sy spesiale behandeling ontvang het bó ‘n swart DA-LP Mbali Ntuli. Beide staar klagte in die gesig oor hul kommentaar op sosiale media. Sommige beweer dat Mbali binne dae van haar oortreding aangekla is, terwyl die party te lank met Zille se saak gevat het.

Die ANC in die Wes-Kaap het gevra dat Zille, onmiddellik bedank as provinsiale leier en as premier. Die ANC se waarnemende voorsitter in die Wes-Kaap, Khaya Magaxa sê Zille het die provinsie en sy mense in die verleentheid gestel deur haar voortdurende aanvalle op bruin en swart mense.

Hy sê haar uitlatings oor kolonialisme het nie net die DA nie, maar ook die gemeenskap in twee geskeur. Zille het intussen oor haar hangende skorsing gesê sy wil die kans gegun word om haar saak te stel.

Die DA-leier, Mmusi Maimane, het klaarblyklik voortydig aangekondig dat Zille uit alle partybedrywighede geskors word, hangende haar tugverhoor. Die party se federale raad het haar tot môre tyd gegee om voorleggings te maak oor waarom sy nie geskors moet word nie.

Zille probeer intussen haar twiet verdedig. Sy sê nou dat sy “nooit kolonialisme verdedig of geregverdig het nie” en dit nou ten sterkste veroordeel. “Ek het altyd gesê dat kolonialisme absoluut diabolies was,” het sy gesê.

Sy het onvoorwaardelik om verskoning gevra op sosiale media maar bygevoeg: “In my verskoning gaan ek nie skuld erken aan oortredings wat ek nie glo ek het gepleeg nie.”

Zille het in Maart gesê dat die koloniale erfenis nie net negatief was nie, met verwysing na “ons onafhanklike regbank, vervoerinfrastruktuur, waterstelsel, ens.”.

Die swart lede in die DA wil van sy wit leier ontslae raak omdat hulle haar as primêr verteenwoordigend van Suid-Afrika se wit liberale minderheid beskou. Sy sê self daar was ‘n sterk poging binne in die DA om van haar ontslae te raak sonder ‘n verhoor. Zille sê sy dring daarop aan om aangekla te word en deur ‘n behoorlike verhoorproses te gaan.

Die voormalige joernalis en anti-apartheid-aktivis wat gewapende ANC-terroriste in haar huis laat skuil het, Zille, is besig om te ontdek dat sy nie liberaal en links genoeg is om die party te lei nie.

Zille is van Joodse afkoms en is in Johannesburg gebore nadat haar ouers van Duitsland na die Tweede Wêreldoorlog na Suid-Afrika verhuis het.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.