Wilders sê hy is steeds beskikbaar nadat koalisie-gesprekke in duie stort

Klaver, Rutte, Wilders
Deel op

Geert Wilders, die Nederlandse anti-immigrasiepolitikus, het gesê sy party is nog steeds beskikbaar nadat koalisiesprekke tussen die VVD se premier Mark Rutte en drie ander partye in mislukking geëindig het.

Een van die moontlike koalisievennote, GroenLinks, het geweier om hul belofte oor oopgrens-immigrasie te verbreek. Wilders het die ineenstorting “baie goeie nuus” in ‘n twiet genoem.

Edith Schippers, die uittredende minister van gesondheid wat die onderhandelinge gelei het, het aan verslaggewers gesê immigrasie was die mees verdelende kwessie. “Migrasie te moeilik om te oorbrug,” het sy gesê. “Ons kon nie ‘n gesamentlike basiese besluit bereik nie.”

GroenLinks, onder leiding van die 31-jarige Jesse Klaver, het ‘n veldtog gevoer vir ‘n meer vrygewige asielbeleid, ‘n baie ongewilde houding in die land.

Wilders, wie se party tweede gekom het, is heeltemal uitgesluit van die gesprekke. Sy PVV-party word geïgnoreer ten spyte daarvan dat hy die tweede grootste aantal setels in die parlement gewen het, omdat premier Mark Rutte en ander linkse partye geweier het om saam met hom te werk.

Onderhandelinge tussen liberale van die VVD, die Christen-Demokrate (CDA), die progressiewe Demokratiese Party (D66) en die ver-linkse GroenLinks het uiteindelik ná die weke van stryery oor immigrasiebeleid op niks uitgeloop nie.

Ander beleide, insluitende klimaatsverandering en inkomstevlakke, het ook tydens die gesprekke probleme veroorsaak, volgens Rutte. “Ons wou hê dit moet suksesvol wees, maar ons het nie geslaag nie. Ons het saam besluit dat dit net nie sou werk nie,” het hy gesê.

Rutte moet nou met die konserwatiewe Christelike Unie saamwerk om ‘n baie klein 76-setel meerderheid te verseker, maar Maandag se ineenstorting sal waarskynlik die vorming van ‘n regering vir maande vertraag.

Die CU het nie in die verkiesing setels bygekry nie, anders as die Groenes, maar hul arbeids- en belastinghervormingsbeleid sluit aan by dié van Rutte se liberales en die Christen-Demokrate.

Die Christelike Unie is egter konserwatief en Euroskepties, teen orgaanskenking en politieke integrasie in die eurosone.

GroenLinks het 20 distrikte gewen en is as noodsaaklik beskou om ‘n gemaklike 85 setel-voorsprong te verseker. “Ek is baie teleurgesteld,” het die CDA-leier, Sybrand Buma, gesê. “Die verskille tussen ons was te groot, veral in terme van immigrasie.”

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.