Karel Combrinck: Skuld en skuldgevoelens

Marine Le Pen

In Frankryk is vir dae lank reeds ‘n polemiek aan die gang oor stellings wat Marine Le Pen onlangs tydens ‘n televisie-onderhoud sou gemaak het. Soos dit met polemieke in Frankryk gaan, is hierdie een ook meesal histeries.

Gedurende die onderhoud het die joernalis aan Marine Le Pen gevra of Frankryk verantwoordelik gehou moet word vir die deportasie van Jode gedurende die laaste WO. ‘n Mens sou wel kon vra wat dit nou eintlik te make het met die Franse presidentsverkiesing van 2017, behalwe natuurlik om Marine Le Pen te probeer swartsmeer. Nietemin, sy antwoord toe dat die Vichy-regering wat die uitvloeisel was van die besetting van Frankryk deur dié wat die deportasiebevele gegee het, nie die Franse volk verteenwoordig het nie, maar dat die ware Franse regering saam met generaal De Gaulle in Londen was. Daar bestaan trouens ‘n Franse wet (van 1944) wat die Vichy-regering onwettig verklaar het.

Die Franse hoofstroommedia stel nou hierdie antwoord van Marine Le Pen voor as ‘n soort regverdiging van die deportasie van Franse Jode gedurende die oorlog!

Die vanselfsprekende vraag is natuurlik: Watter antwoord moes Marine Le Pen dan gegee het? Moes sy gesê het die Franse volk is verantwoordelik vir die deportasie van Jode deur ‘n regering wat op hulle afgedwing is en wat onwettig was? So nie, wat sou sy dan moes sê?

Hierop het die massamedia geen antwoord nie, maar in stede daarvan kom hulle met die slenter dat Marine Le Pen se opmerking “in die lig van die Front National se reputasie” en van Marine se pa se loopbaan onder verdenking is.

Die slotsom is dus: Die Franse volk is skuldig aan die deportasie van Jode en wat meer is, hulle moet skuldig voel daaroor. En dit is natuurlik die kern van die saak: Hulle moet skuldig voel en enigiemand wat ontken dat die Franse rede het om skuldig te voel, is noodwendig anti-Semities en selfs ‘n “Holocaust-ontkenner”.

Nog ‘n vraag wat hieruit voorspruit is dus: waarom moet die Franse, Duitsers, ens. knaend daaraan herinner word dat hulle skuldig is en skuldig moet voel ? Die rede is dat hoe meer ‘n land of volk skuldig voel, hoe meer kan hulle gemanipuleer en afgepers word. Daarvan het ons in Suid-Afrika tog ook dure ondervinding.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Hans Onrust

  Bonjour mes amis.

  Pa wilde niet dat WOII een detail van de holocaust zou zijn. Dat zoiets gezegd moet- maar nauwelijks KAN worden, zegt genoeg over het klimaat en vrijheid in de EUSSR.

  p.s. bij destijdse opsporing en deportaties van Joden uit Amsterdam speelde de Joodse raad nogal een gewichtige rol.
  Dat werd later eenvoudig afgedaan als ‘onder dwang van de Duitse bezetter’ maar dat wordt vanzelfsprekend niet onverdeeld aanvaard.

  • Charles

   Net een woord-Siek! Hey Hans, hoe gaan dit? Ek sien jy lewer ook soms kommentaar op Breitbart;)

   • Hans Onrust

    J.M. Le Pen is in die richting reeds 2 of 3x rechterlijk veroordeeld in Frankrijk, Charles.

    Naar omstandigheden redelijk wel.

    Ja. Maar ook daar, vooral ook lezen en leren of ‘een vinger aan de pols houden’ 😉

 • sussie se vissie

  Jaaa Karel.
  En die kwien en haar gespuis-nasie sit hoog en droog en bolletjies rol.
  Botter kan nie in daai pruilbêkkies smelt nie.
  In die opsig is Hymie & Kie ons een voor.
  Nes hul museums van smart soos spaza winkels verrys, skort ons een in die middel van Trafalgar Square.
  Sout word nie genoeg in die wonde gevryf vir dit wat ons volk eens aangedoen is nie.
  In die opsig moet ons ons seker self blameer.

  • Rooikop

   Ons vergewe soos van ons verwag word daarom bly ons nie die sout in die wonde vryf nie.

 • Skisofreen

  (((Napoleon))) – Benjamin Disraeli

 • Kyk, die Joodjies se gedurige histerie oor “anti-semitisme” raak bietjie van ‘n pyn in die stert. Lyk my hulle was ook oral en agter als, en as hulle uitgevang word is dit ‘n groot boehaai. Ek het begrip vir huidige navorsing wat weer kyk na die Twaalf Stamme van Jakob en die verspreiding van “Josef/ Efraim”. Nou is die Skrifgerigde ontleding dat die 12 Stamme weer sal verenig natuurlik ook handig in die huidige internasionale bewimpelde politieke situasie. Maar ek let al hoe meer op dat “Efraim” nie eers internasionaal saamstaan nie, of werklik ‘n Sakser (seuns van Isak) “stam identiteit” toon nie, wat nog van herkou aan internasionale eenheid om ‘n Gemenebes van Twaalf Stamme te vestig. Selfs die Boere is dik vies vir besighede en plase wat deur slim Joodjies ingepalm is, en dit gebeur steeds. Kerk en Regering in die Nuwe SA (beter vir almal met die beste Grondwet) is natuurlik ewe verbouereerd oor “Israel”, in welke vorm ookal. Neewat, die Duitsers en Franse voel skynbaar baie skuldig oor die Jode, – maar die Jode self hou net aan om te boelie en te infiltreer saam met hulle hooflakeie in die VK en VSA et al, Bybel onder die arm. Hiermee ontken ek nie die bydrae wat Jode en die land van Israel maak tot die navorsing en bewaaring van Skif-feite en tersaaklike geologiese ontledings nie.

  • sussie se vissie

   Die (((proviand smouse))) het post depressie talle Namakwalandse plase laat ‘opskryf’ weens van die boere se onvermoë om hul skuld te delg.
   Sommige vir n appel & ei.

   • Hans Onrust

    onder tsaar Alexander I in Rusland(rond 1810), werden Koelakken en Kozakken boeren, de schulden in gejaagd met opgedrongen alcohol verkoop en hun dieren werden afgenomen om die schulden te betalen. Wat ook toen al tot ‘man made’ hongersnood leidde.
    Staat in hoofdstuk II van deel I van ‘200 jaar samen’ door Alexander Solzhenitsyn. Een meesterwerk.

 • Betzie van Rensburg

  Om weer te lees…….. The Tyranny of Guilt. An Essay on Western Masochism. Geskryf deur Pascal Bruckner.

  • Hans Onrust

   kunt u in het kort 3 of 4 belangrijke punten noemen uit dat boek, Betzie ?
   Staan er ook suggesties in die tot een minder doorgeslagen realiteit kunnen leiden ?
   Wat heeft bv, Duitse jeugd, in een akelige onredelijke onderdrukkende erfschuld constructie, te maken met (vermeende) misdaden door opa ?

   • Betzie van Rensburg

    Hans, ek het die boek redelik lank gelede gelees, juis n.a.v. iemand wat op Praag daarna verwys het.
    Daar is soveel om te sê.

    ” A people that is never held accountable for its acts has lost all the qualities that make it possible to treat it as an equal. Thus we must enlarge the circle of repentance, open it to all continents, and not confine it to Northern Hemisphere countries alone. ” p. 42/43.

    ” Old men like to teach good precepts in order to console themselves for no longer being able to give bad examples. ” La Rochefoucauld. p. 87. Aan die ander kant : ” Europe…….inoculates its childern with its guilty conscience and conceives its survival only as an escape from the torments of humanity . ” p.96.

    T.o.v. jou derde vraag, skryf Pascal : ” Nothing is more insidious than the idea of a collective sin that is supposed to be handed down from generation to generation and to permanently stain a people or community…… There is no more a hereditary transmission of the status of victim than there is a transmission of the status of tormentor……the duty to remember does not imply the automatic purity or corruption of the great-grandchildren.

    History is not divided into sinful nations and angelic continents or cursed races and inviolable peoples, but rather into democracies that recognize their despicable acts and dictatorships that conceal them by draping themselves in the faded garments of martyrdom……….

    Through their struggle , formerly colonized peoples have become actors in their destiny ; they are therefore accountable for their acts.” p. 99/100

    ” Let us beware of anyone who values the foreigner only out of disdain for himself:his self-aversion will end up infecting his sympathies.” p.101

    ” Once we have recognised any faults we may have, then the prosecution must turn against the accusers and subject them to constant criticism as well.” p.221

    • Hans Onrust

     Dank u, Betzie.
     Die punten lijken alleszins redelijk en logisch.

     Deze niet laten meewegen werkt in de hand dat er een politieke laag van lieden ontstaat, die de eigen bevolking met een soort OERSCHULD onderdrukken kan.
     Wat nog eens corruptie en schijnheiligheid verhoogd en anderen er voortdurend voor te laten opdraaien.
     Dat heel duidelijk aan de orde in bv. politiek Duitsland.

     Er wordt volop tegen naties en volken in geregeerd maar bij boetedoening mag een volk op blijven komen draven.

     Maar dat begreep u al.

     Het ga u goed.

 • Maus

  Die wereld is al vir 2000+ jaar al nie rasioneel nie. ‘n Mens soek wors in ‘n hondehok en raak kwaad as jy dit nie daar kry nie. Vir meeste is rasionaliteit (rede) van min belang nie. Vir hul is daar net wat ‘n mens kan doen en wat ‘n mens nie kan doen nie. Dit geld vir menige ateis en kerkganger. Werklikheid word bo waarheid gestel of daarmee gelyk gestel terwyl daar ‘n verskil is. Werklikheid kan deur die mens gevorm word soos klei, maar waarheid kom van buite die mens en bly vas. Dis van bo. Dis die wil van God.

  • Karel Combrinck

   Waarheid en werklikheid. Werklikheid sonder waarheid is dwaalleer en bedrog. Waarheid verwyder van die werklikheid is ook ‘n vorm van leuen. Miskien moet dit ons ideaal wees om die twee so na as moontlik aan mekaar te bring. Die ideaal sal ons egter tydens ons aardse bestaan nooit volkome verwesenlik nie. En dan, Maus, dis waar dat die wêreld nie rasioneel is, of rasioneel lyk nie en dat vir die meeste rasionaliteit van min belang is. Gelukkig is daar en was daar nog altyd ‘n klompie rasionele mense. Jou kommentaar getuig daarvan.

   • Maus

    Ja, dis belangrik om te verstaan dat daar een waarheid is wat buite menslike manipulasie is en wat nooit ‘n leuen kan wees nie (want anders is nie die waarheid nie). Dis hierdie waarheid waarna ek verwys. Wanneer die werklikheid verskil van die waarheid kan dit nooit wees omdat die waarheid die een is wat afgedwaal het nie. Dit bly vas. Byvoorbeeld iets het gebeur of dit het nie gebeur nie, ongeag of dit korrek in geskiedenisboeke of hofuitsprake opgeteken word. En dan, ek glo rasionaliteit is iets wat mens kies. Jesus praat van die lig wat in die wêreld gekom het, maar die mense het die duisternis liewer gehad as die lig; want hulle werke was boos. As mens se prioriteit nie die soeke na waarheid (rasionaliteit) is nie, is iets anders die prioriteit. Die wêreld probeer die mens oortuig dat daar nie ‘n absolute waarheid bestaan nie, of dat dit van min tot geen belang is, of dat die mens hul vertroue in ander mense (gewoonlik met titels soos Pous of Professor) se “rasionaliteit” moet plaas, terwyl hul goed weet dat Mammon alles in hul guns sal reel. Op die swakhede van mense bou hul dan ‘n nuwe toring van Babel wat hul dink vir hul ‘n ewige troon sal oplewer.

 • Charles

  Hehe, genoeg gehad van die skuld K*K!! Die goed wil ons uitwis!!

  • sussie se vissie

   Daar sê jy dit in een sin.