Trump se merkwaardige ommekeer van sy Sirië-beleid

Donald Trump het sterk standpunte voor sy verkiesing as die VSA se president oor die Amerikaanse beleid in Sirië onder voormalige President Obama gehuldig, sedert 2013 toe hy herhaaldelik die potensiaal vir direkte Amerikaanse betrokkenheid begin kritiseer het. Dus is die besluit om militêre mag te gebruik teen Sirië, ‘n merkwaardige ommekeer vir Trump.

Voordat hy president was, het Trump voortdurend getwiet dat die VSA Sirië moet uitlos. Van 2013-2014 het Trump gewaarsku teen militêre optrede in Sirië, insluitend ‘n twiet wat die Obama-administrasie aangeraai het om “die hel uit Sirië te bly”.

Trump is nou egter self besig met aggressiewe militêre betrokkenheid in Sirië, iets wat hy as die Republikeinse genomineerde tydens die 2016 presidensiële verkiesingsveldtog sterk teengestaan het. Hy het voorheen daarop aangedring dat die Obama-administrasie se verbintenis tot politieke korrektheid in die pad staan van die stryd teen terrorisme.

In ‘n onderhoud net enkele weke voor verkiesingsdag, het hy gesê die beleid van sy opponent betreffende Sirië, wat die vestiging van ‘n vliegspersone ingesluit het, sou lei tot ‘n wêreldoorlog.

“Wat sal ons kry vir ‘n bombardement van Sirië behalwe meer skuld en ‘n moontlike langtermyn konflik?” het Trump gereageer in ‘n twiet. “Obama moet die Kongres se goedkeuring eers kry.”

Hy het ook getwiet: “Wat ons moet doen, is fokus op ISIS. Ons moet nie fokus op Sirië nie.”

Daar is nog geen bewys dat die Siriese president Bashar al-Assad chemiese wapens op sy eie mense gebruik het nie, maar Trump het nogtans Donderdag se aanval in ‘n amptelike verklaring aangekondig.

Trump sê nou, omdat hy ‘n “buigsame persoon” is, het hy sy gedagtes verander oor Sirië. “Dit aanval op kinders het ‘n groot impak op my. Baie groot impak,” het hy gesê. “My houding teenoor Sirië en Assad het baie verander.”

Net meer as ‘n maand gelede, wou Trump alle Siriese vlugtelinge tot die Verenigde State van Amerika verbied, insluitend die kinders waaroor hy nou so te kere gaan.

Die vinnige ommekeer van sy administrasie se verbintenis tot die Siriese konflik het reeds duidelik geword toe die Amerikaanse ambassadeur by die VN, Nikki Haley die Siriese regering van die chemiese aanval begin beskuldig het, sonder enige bewyse hoegenaamd.

Die getuienis van die White Helmets, ‘n groep wat ten nouste verbind is met die terroriste, sou nooit in ‘n hof geslaag het nie.

Verlede week het Nikki Haley, VN-ambassadeur, gesê die VSA gaan Assad met geweld verwyder: “Dink ons hy is ‘n hindernis? Ja. Gaan ons net daar sit en fokus op kry hom uit? Nooit.”

Die Amerikaanse minister van buitelandse Rex Tillerson, het gesê: “Ons het ‘n baie hoë mate van vertroue” dat die Bashar al-Assad “regime Sarin senugas” gebruik het.

Volgens AFP het verskeie getuies berig oor ‘n “vrot reuk” en groen kleur. Beide Sarin en Soman is in suiwer vorm kleurloos, smaakloos en reukloos. Duidelik word Tillerson vir die gek gehou.

Jihadiste het Vrydag die Amerikaanse aanval op ‘n regeringsvliegbasis in Sirië verwelkom, volgens AFP verslae.

“Slaan een vliegbasis is nie genoeg nie, daar is 26 luchthavens dat burgerlikes te teiken,” ‘n sleutelfiguur in die Army van Islam faksie, Mohamed Alloush, tweeted.

Op dieselfde dag ‘n honderd jaar gelede het die VSA aangesluit by die Eerste Wêreldoorlog.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.