Rommelstatus vir SA om van Zuma ontslae te raak

Maandag het Standard en Poor’s Suid-Afrika na rommelstatus afgegradeer. Hulle het die naweek ‘n noodvergadering gehou, vermoedelik om ‘n kernkragoorkeenkoms van miljarde rande met Rusland te keer.

Die stap het die rand teen al die grootste geldeenhede laat verswak. Standard en Poor’s het die land se kredietgradering in Desember net een kerf bokant rommelstatus behou.

Die graderingsagentskap het glo besluit on Suid-Afrika af te gradeer na ‘n sub-beleggingsgraad “wat sy siening weerspieël dat die verdeeldheid in die ANC-geleide regering gelei het tot veranderinge in die uitvoerende leierskap”.

Moody’s het die regering se gradering van B-A-A-2 ook intussen op hersiening geplaas vir moontlike afgradering, wat ‘n verdere terugslag vir beleggersvertroue sal wees.

Moody’s het in ‘n verklaring aangekondig dat president Jacob Zuma se besluit om sleutelkabinetsposte te wysig vrae laat ontstaan het oor vordering wat gemaak word ten opsigte van die land se fiskale situasie en ekonomiese groei.

Moody’s se kennisgewing lig die regering in dat die agentskap bekommerd is oor die toekomstige doeltreffendheid van die land se besluitnemingsliggame en die onmiddellike gevolge wat dit vir groei en skulddelging sal hê.

Die Tesourie sê intussen hy is daartoe verbind om ‘n verantwoordelike fiskale beleid te volg. Die Tesourie sê in ‘n verklaring Suid-Afrika sal volhou met ‘n konsekwente beleidsraamwerk wat gematig en deursigtig op veranderende omstandighede reageer.

Die besluit volg op ‘n kabinetskommeling waarin die minister van finansies, Pravin Gordhan, en sy adjunk Mcebisi Jonas die trekpas gekry het.

Die rand het dadelik gereageer en gedaal tot ‘n laagtepunt van R13.71 teen die dollar. Teen 17:53 het dit op R13.67 teen die Amerikaanse geldeenheid verhandel.

S & P het gesê die uitvoerende veranderinge wat deur president Jacob Zuma het in gevaar fiskale en groei uitkomste gestel.

Die vooruitsigte op al die langtermyn graderings is nou negatief.

Die voormalige president Kgalema Motlanthe, het amptelik sy steun aan die private sektor, nie-regeringsorganisasies, arbeidsfederasies en opposisiepartye toegesê en Jacob Zuma gevra om te bedank.

Motlanthe het dié oproep gedoen tydens ‘n onderhoud met Bloomberg. Hy sê ‘n ineenstorting in die ANC se “demokratiese waardes” onder Zuma, en ‘n uitspraak in die Grondwethof dat hy sy ampseed verbreek het, het bewys dat Zuma nie die land kan regeer nie.

Motlanthe het olie op die vuur gegooi deur Zuma as iemand voor te hou wat nooit besin het oor dit wat in nasionale belang is nie en dat hy tot irrasionaliteit in sy optrede geneig is.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Verstommend hoe ‘n Staatspreisident maar bloot gade geslaan kan word terwyl die mees ondenkbare korrupsie deur sy onverhinderde toedoen plaasvind! Nie 53 miljoen vervalle Nuwe SA burgers (of is dit 80 miljoen daam met onwettige immigrante), nie marionette politieke partye, nie die ekonome, nie groot “Volksleiers” en nie die kerke kry dit gestuit nie. Wat gaan die verdere verarmende toekomseffek op ons burgers op grondvlak nie wees nie?

  • G

   Dieselfde as in Zim, dus met zero politieke plofkrag. Dis ‘n opvoerinkie vir die Londense banke wat te rassisties is om hul bates aan makatese en ‘gents from the orient’ af te staan.

   • Guest

    It’s called a well-aimed shot in the other foot, British financial powers injured the first foot in 1994, but they hobbled along stealing themselves blind. They’ll need the wheelchair soon and new noses now that they have cut their noses to spite their faces.

 • Vicky

  Die oorlog tusen Zuma en die ((())) gaan witwarm word, wees gereed.

 • Ou Transvaal

  Elke sent spaar geld in enige Bank , pensioenfonds en aftreefonds staan gevaar om soos mis voor die son te verdwyn of dit nou “Z” se skuld of die Banke , maar armoede vir almal lyk onafwendbaar.
  Die doringbos regering wat “Z” gaan vervang sal nog slegter wees alhoewel dit in die begin nie so sal lyk nie..

 • Rooikop

  Hulle het al vele kere in die verlede gesê dat die waarde van die rand teen ander geldeenhede hulle min skeel aangesien dit “white monopoly capital” is wat gepla is met hierdie. Die dom sotte besef nie eers hoe hulle ALMAL befoeter deur die rand verder te breek nie.

 • Nick

  Ek snak na my asem oor die nuutste Jacob-verwante alarm. “Rommel Status onafwendbaar” Maar dan besef ek met eens dat dit niks nuuts is nie. Dat hierdie net nog een van die menige valse histerie opvoerings is, gesamentlik aan ons gebring deur die media en die land se populistiese politici. `n Soort van gechoreografeer paniekbevange “waarskuwing”.
  Almal wie `n eiertjie wil uit pop is welkom om hul mening te lug by wyse van die dag blaaie en sosjil meedja met die nodige “righteousness” en “indignant outrage”.

  Daar’s net een voorwaarde !!
  Solank almal saam speel en maak as of die hele ding nog kan werk. Die laakbare individue wie die spot dryf met die hele gemors .. die kind wie dit waag om te sien dat die keiser poedel nakend is, hy moet summier vervloek word en is nog `n erger pes as die Zoeloe hoofman self.
  Wys nou uit aan die dwepers wie so sit en sanik dat hulle hiervoor gestem het terug in die vroeë 90’s dan word jy vertel “ons is verraai !” … “ons goeie bedoelings is met hoon beloon”. Dink nou byvoorbeeld aan mense soos geagte Steve Hofmeyer, wie gemeen het dat Roelf Meyer en sy span van Young Turks die land se enigste opsie was.

  Rommel status is nonsens ! Vir die afgelope kwart eeu reeds bestaan Suid Afrika in rommel. Ek sien geen rede waarom ons ons nie vir `n verdere half eeu kan verbeel dat als sal regkom nie.

  • G

   Ek dink jy is reg. In elk geval gaan die Britse rommel wat hulle na Zuma gaan aanstel net erger wees.