Daggaverslaafdes verheug oor regsbeslissing wat nog ‘n skadelike middel toelaat

Deel op

Regter Dennis Davis van die Kaapse hooggeregshof het Vrydag beslis dat Suid-Afrikaners die reg het om dagga in die privaatheid van hulle wonings te kweek en te gebruik.

Hy het die parlement twee jaar tyd gegee om wetgewing hieroor te wysig. Verslaafdes glo dat dagga moet op dieselfde wyse as sigarette en alkohol behandel word.

Die logika is besonder vreemd, want gebruikers wil beweer dat omdat ander middels skadelik is, moet Suid-Afrikaners blootgestel word aan nóg ‘n skadelike middel. Dit is klaarblyklik net ‘n daggabenewelde brein wat tot so ‘n onsinninge gevolgtrekking kan kom.

Daggaverslaafdes sê die produk het “industriële voordele, toerisme voordele en skoon energie voordele”, nog aanduidings van die afwesigheid van denke by daggaverslaafdes.

Die regsman wat die saak gebring het names ‘n dosyn gebruikers, het gesê “die afvalprodukte van stingels kan gebruik word vir petrol” wat daarop dui dat hy ‘n hele land aan totale verslawing wil onderwerp, maar kwalik ‘n greep op die werklikheid het.

Gareth Prince, wat ‘n grondwethofaansoek oor dagga gebring het, is verheug oor Davis se beslissing. “Ons is nie tweede-klas burgers nie, ons is nie misdadigers nie. Ons beoefen ‘n kulturele praktyk wat dagga gebruik insluit. Die meeste mense in Suid-Afrika is goed vertroud met daggakultuur.”

Daarmee het hy ‘n raak beskrywing van swart kultuur gegee en bygevoeg dat dit “armoedeverligting” sal help. Vermoedelik sal verslaafdes se wil ontbreek om in opstand te kom wat armoede betref. Daggagebruik verswak ‘n vermoë om rasionele besluite te neem.

Dr Lize Weich, senior psigiater en dosent aan die Universiteit Stellenbosch, het gewaarsku dat dagga verslawend is en ander mediese komplikasies, insluitend hartaanvalle inhou. Een studie het bevind ‘n byna vyfvoudige verhoogde risiko daarvan in die uur na gebruik voorkom, asook aritmieë (abnormale hartritme) en beroertes.

Rook is die mees algemene manier om dagga in te neem en die daggarook bevat ook karsinogene (kankervormende middels) soortgelyk aan dié wat in tabakrook voorkom.

“Verder kan dagga lei tot verskeie psigiatriese komplikasies, soos paniek, angs, depressie of psigotiese simptome,” het Weich verduidelik. Swaar cannabis-gebruik is gekoppel aan ‘n verminderde pro-sosiale doelgerigte gedrag, apatie en ‘n gebrek aan motivering.

Langtermyn daggagebruik kan ook geheue en die vermoë om inligting te verwerk beïnvloed. Die gebruik daarvan in swangerskap is gekoppel met neuro-gedragsprobleme by kinders.

Die ontwikkeling van adolessente breine is veral kwesbaar vir die negatiewe gevolge van daggagebruik. “Dit is veral gekoppel aan swak opvoedkundige prestasie, vroeë skoolverlating, en later werkloosheid en ‘n laer lewenstevredenheid en selfs ‘n afname in IK,” sê Weich.

Adolessente wat met dagga deurmekaar is lei aan verskeie psigiatriese probleme in hierdie ouderdomsgroep, insluitend ‘n verhoogde risiko van die ontwikkeling van skisofrenie en lei tot ‘n hoër risiko van motorongelukke.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.