Frankryk se ‘misdaad teen die mensdom’

Emmanuel Macron is vinnig besig om die nar van die Franse verkiesingsveldtog te word nadat hy kolonisasie ‘n “misdaad teen die mensdom” genoem het.

Tydens sy besoek aan Algerië aan die begin van die week, het Macron nie net te kere gegaan oor die “misdaad teen die mensdom” nie, maar ook die “ware barbarisme” daarvan veroordeel, in ‘n onderhoud met die Algerynse kanaal Echorouk News, uitgesaai op Dinsdag 14 Februarie.

“Kolonisasie is deel van die Franse geskiedenis (…). Dit is deel van die verlede wat ons ten volle in die gesig moet staar deur verskoning te vra aan diegene teen wie ons hierdie dade gepleeg het,” het hy gesê sonder ironie. In die nadraai van die onderhoud, het verskeie politieke leiers van die Republikeine (LR) en die Front National (FN) ten sterkste beswaar gemaak teen die rasbyter se opportunisme.

Tydens ‘n vergadering in Compiègne (Oise) Woensdagaand, het die Republikeine kandidaat François Fillon, dié opmerkings “onwaardig van ‘n kandidaat vir die presidentskap van die Republiek” genoem.

“‘n Tyd gelede het Macron positiewe aspekte aan kolonisasie verbind. Dit beteken Emmanuel Macron het geen ruggraat nie. Hy sê net wat diegene wat na hom luister wil hoor,” het Fillon aan byna 4 000 mense gesê. “Dit pas nie by ‘n staatshoof nie.”

In Oktober het die voormalige Minister van Ekonomie Macron aan Le Point vertel tydens die kolonisasie van Algerië “was daar marteling, maar ook die opkoms van ‘n staat, rykdom, ‘n middelklas. Daar was elemente van die beskawing ingebring.”

Voormalige Eerste Minister Jean-Pierre Raffarin het ook Macron se naakte manteldraaiery Woensdagaand op BFM-TV uitmekaargetrek: “Slaan die Franse, bring hierdie stories om te verdeel, te hermobiliseer, ek sien die verkiesingskommer agter dit alles. Dit pas nie by ‘n staatshoof om te gaan letsels oopkrap wat nog baie seer is nie.”

Die FN het die verklarings van die stigter van En Marche! veroordeel. “Nie net tevrede met die wil om ons op te los in ‘n groot globalistiese bad nie, moet Macron Frankryk in die buiteland afkraak. En hy streef daarna om te lei?” het die veldtogdirekteur Marine Le Pen, David Rachline opgemerk. Wallerand de Saint-Just, tesourier van die FN, het Macron beskuldig omdat hy “Frankryk in die rug steek”.

Die joernalis van die Algerynse TV-kanaal Echorouk News was self oorbluf deur die liggewig se opmerkings en selfs die verlinkse Groene Emmanuelle Cosse, Minister van Behuising, het dit veroordeel: “Ek sou nie die term gebruik nie want ‘n ‘misdaad teen die mensdom” is ‘n baie spesifieke regsterm en ek dink ons ​​moet die regte woorde gebruik in die regte plek,” het sy aan France2 gesê.

In 2012, het Francois Hollande kolonisasie tydens sy toespraak by die Algerynse Parlement veroordeel as ‘n “onregverdige en wrede” koloniale stelsel, en “die lyding wat kolonisasie gebring het oor die Algerynse volk”. Maar Hollande het egter nooit die regsdrempel oorgesteek nie. Macron het hom nietemin geloof vir sy pogings om gedurende sy termyn van vyf jaar ‘n “stabiele” en “sterk” verhouding met Algerië te bou ná die sesde nag van immigrante geweld in Parys.

2012 was die 50ste herdenking van Algerië se onafhanklikheid van Frankryk. Die Harkis, ‘n groep wat uitgedelg is deur dekolonisasie, het aan die Franse kant tydens die Algerynse oorlog geveg. Sowat 250 000 Harkis wat koloniale Frankryk teen Algerië se “vryheidsvegters” verdedig het is eenvoudig aan hul eie lot oorgelaat.

Dit is juis dekolonisasie wat tot die slagtings en massamoorde gelei het. Daaroor het Macron nie ‘n woord gerep nie.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Verkenner

  Kan nie vestaan wat is dit in die “Blanke” om altyd te kruip voor die barbare van die wereld nie en altyd hul guns te soek nie! Verniet maak jul julself mooi en verf jul julle oe swart vir die guns van die ander volke, hul sal die Blanke nie spaar nie…dit het begin by Kian en Abel, Esau en Jakob,Imael en Isak ens.

 • Suidpunt

  Ag my liewe genade! Kolonisering kry jy in elke liewe samelewing! Vra maar ons eie Shaka wat ‘n hele Zoeloeryk ingepalm het. Hy kon netsowel Keiser Julius Caesar (in die kleine) gewees het. Vra maar die Jode, vra maar die Babiloniërs, vra maar die Perse, vra maar die Grieke, vra maar die Romeine, vra maar Japan, vra maar vir Sjina, vra maar vir die Arabiere – waar is daar nie ‘n enkele bevolking wat nie op die een of ander wyse grond beset het, net om self later beset te word deur mense wat magtiger of slimmer as jy is (wat jou tegniek vervolmaak het) nie? C’est la vie. Selfs jou brak koloniseer die lamppaal met ‘n goue straaltjie: so is sy aard. Die kat begrawe sy kitteltjies in jou blombedding, so is sy aard.
  As ek Frans-Guyana met die Krugerpark vergelyk, oordryf ek: want die Krugerpark bestaan al uit glaskastele! Maar selfs Suriname, net oorkant die rivier, het verder ontwikkel as daardie land. Die Hollanders het hul werk daar deeglik gedoen: hulle het die mense geleer hoe om te werk (want hulle het self ingespring en die voortou geneem)… Die Franse het die mense geleer hoe om in ‘n utopiese paradys te leef waar jy “opsioneel” hoef te werk. Die geld pluk jy eenvoudig uit ‘n betonboom (die kitsbank). By ‘n referendum of hulle onafhanklikheid of Franse geld wou kry, het die Franse geld gewen. ‘n Misdaad teen die mensdom? Vir seker!

 • Is kolonialisme en gepaardgaande blanke baasskap werklikwaar iets om op trots te wees? Watter
  voordele en nadele het dit uiteindelik ingehou vir die meeste hedendaagse mense wat woonagtig is in lande wat voorheen kolonies was? In hierdie http://www.spiritualiteit.co.za/artikel-westerse-invloed-in-afrika.php artikel verwys ek as volg na sommige van die nadelige gevolge van beide kolonialisme en sendingwerk:

  “Nigerië se bevolking het toegeneem vanaf 16 miljoen in 1900 tot 152 miljoen in 2010. Transvaal se
  bevolking was 1,4 miljoen en Natal s’n 1,2 miljoen in 1900. Suid-Rhodesië se bevolking het toegeneem vanaf 734 000 in 1900 tot Zimbabwe se 11,6 miljoen in 2010… Westerse chemiese en mediese wetenskappe het veral gehelp met die beperking van die aanwas van Tsetse vlieë en die bestryding van siektes soos bv. malaria. Dit het ongelukkig aanleiding gegee tot die toenemende bevolkingsgroei in Afrika. Die nadelige gevolge wat laasgenoemde op die omgewing het, soos o.a. besoedeling, die vernietiging van
  reënwoude en die uitwissing van verskeie dierespesies, moet ook in ag geneem word… Die antieke beskawings van die Romeine, Grieke en Egiptenare het ook gerieflikheidshalwe gebruikgemaak van die goedkoop arbeid van die omliggende volke wat deur hulle verower en verslaaf is. Die geskiedenis word herhaal in dié opsig dat die unieke kulturele waardes van gewese Westerse kolonies [ek moes eintlik verwys het na ‘gewese Westerse koloniale magte’] ook geleidelik sal wegkwyn namate hierdie lande binnegestroom word deur veral Moslem-immigrante afkomstig vanaf die Derdewêreld.”

  • Suidpunt

   Jaco, ek dink nou aan iets anders. Kom ons gestel die kolonialisme het goedkoop hulpbronne verskaf, wat tegnologiese ontwikkeling aan die gang gesit het. Die feit bly staan, iemand het uit die proses gebaat – en ek dink nie dit was die Weste of die kolonies nie.

   Daar is ‘n wet genaamd “Die wet van die remmende voorsprong”. Dit wil sê, tegnologie neem tyd en veral geld en dikwels lewens in beslag. Hoe langer jy talm om byvoorbeeld elke liewe nuwe tegnologie te koop en te gebruik, hoe meer spaar jy geld, totdat dit nie meer langer ekonomies regverdigbaar is nie. Ek haal aan:

   “‘n Bedryf of organisasie, veral in die tegnologiese gebied, kan ‘n produk met groot vernuwingswaarde ontwikkel en kommersialiseer, maar later geneë voel om eerder op die wins te bly teer en noodsaaklike beleggings vir vernuwing te besuinig. Te midde van die finansiële inspuitings en beleggersbelange, gaan die produk dikwels deur verskillende ontwikkelingstadia en “groeipyne”, waarvan die produk (soms onsigbaar) steeds die littekens dra. Mededingers kan dan eenvoudig die eindstadium van die vernuwende produk namaak en verder op verbeter sonder om enige skade te ly van die geld wat bestee is in die groeifase. Hierdeur kan hulle vinnig ‘n groot markaandeel inpalm, ten koste van die oorspronklike vervaardiger van die geesteskind.”

   Nou kyk ons na plekke soos Japan en Suid-Korea en veral Singapoer, laasgenoemde het ‘n skielike opbloei in die 1990’s beleef, maar is oorskadu deur Suid-Korea in die 2000’s. Jy moet verstaan: die prag wat jy hier sien is Westerse tegnologie wat gekry is en op verbeter is. Apple moes groot geld uitput om die iPhone te ontwikkel. Hier kom Samsung, trek die planne op deur “reverse-engineering”, en daar verskyn die S-reeks. Die winsmarge is eksponensieel hoër as Apple s’n. Nie alleen is die produk ‘n verbetering nie, maar die produksiekoste is aansienlik minder. Apple prosedeer. Hofsaak na hofsaak en Apple het as die verloorder uit die stryd getree (nog geld in jou sak minder!). Onthou – almal het begin by Nokia wat geweldig baie eksperimenteer het in die vroeë 2000’s. Ons onthou nog die legendariese Matrixfoon van die laat-1990’s. Ons onthou ook die Nokia 7710, wat sy idee weer gekry het by die Palmtop + Foon. En Nokia is dood. Hy is verkoop aan Microsoft. Palm weet ek nie of hulle nog leef nie. BlackBerry is dood. Siemens het sy selfoonafdeling toegemaak (al was hul selfone uit die boonste rakke).

   My vraag is nou… naas die tegnologievraagstuk… daar is indirekte maniere hoe mens ander lande ook eintlik bevoordeel. Hoe sou Saoedi-Arabië en al die ander OPUL-lande vandag gelyk het as die petrol- en dieselenjin nie bestaan het nie? Dis ‘n nagbank vol geld wat jaarliks uit jou land sypel na die koffers van die sjeiks of oliebaronne. Maar die wiele moet tog aanhou draai, tot die elektriese kar miskien opdaag. Dan praat ons weer van die lithiumkonings. Of die waterstofkonings. Wat kon jy nie alles met daardie geld in jou land gemaak het nie? Ons is albei dit eens: die fout is nie soseer die tegnologie nie, maar die mensdom self.

   As die Weste sou ondergaan – ek dink Tokio of Seoul gaan die nuwe Londen en Berlyn word…

 • sussie se vissie

  Voel vere vir die Franse.
  Nes ‘liberation before education’ sommige stompsinniges verdom gelaat het, moet hierdie here maar hul bord pap van
  liberté
  egalitê en
  fraternité diep skep en vreet.
  Spul deur die jare gekenmerk met hul agter-die-skerm ‘machinations & manoeuvrings’ as n lot waarmee jy nie oorlog-toe kan gaan nie.
  So. Fnok hul.

 • Kalium_Chloraat

  Werk die Engelse deel van die PRAAG webtuiste. Ek kry dit nie gelaai nie.

  • Rifrug

   Nee, my chemiese vriend … praag.org is al vir meer as twee weke stukkend!

 • Mattewis Kat

  Frankryk het die weerlose eilandbewoners van Frans-Polynesië met kernwapens bestook dat hulle gloei in die donker vanaf 1966 tot so laat as 1996, maar terselftertyd (Aug ’77) die hardste getjank toe ons (Advena/Kentron Sirkel) ondergrondse kerntoetse wou doen. Nou verstik hulle in hul eie rioolwater, lekker man! Natuurlik weet ons dat die spul waarteen hierdie sogenaamde “misdade teen die mensdom” gepleeg is nog groter wreedhede teenoor mekaar en ander gepleeg het, wat natuurlik te veel inligting is vir die dom swaar brein van die liberale Macron om te begryp. Netsoos die de Klerk / Meyer bende wil hy nou net voetjies was. Ten minste sien sy mens hom as die sotlike nar wat hy is.

  • Suidpunt

   O, jy’t ook hierdie video gekyk. Hulle het eers in Wes-Afrika se woestyne getoets, ja. ‘n Mens kan nogal giggel oor Amerika se paniek in 1958…