Potgooi: Joernaliste vrees nou die gewone man

Dan en Karin Roodt oor die invloed wat joernaliste en die hoofstroommedia besig is om te verloor. In 1967 het Brian Bunting van die SA Kommunisteparty (regs op die swart-en-wit foto, saam met Joe Slovo) voorspel dat Afrikaners die onderspit teen die Engelse koerante sou delf vanweë hul groter sirkulasie, maar vandag gebeur die teenoorgestelde want die VSA se alternatiewe media beïnvloed Afrikaners en Suid-Afrikaners om meer reaksionêr en behoudend te raak.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Suidpunt

  2:46: Mooi, mev. Roodt, mooi!! Ek het uitgebars van die lag.

  Oor die algemeen sou ek dink: as mens eers op universiteit of in jou vrye tyd “oorredende tekste” studeer het, raak jy gou verveeld oor die voorspelbare eensydige manier van skryf in koerante. Onder andere lag ek my dood soos hulle ikone gebruik om die praatwerk te doen op dieselfde prinsiep soos by advertensies: ek sal byvoorbeeld nie ‘n produk koop as Bobby van Jaarsveld ‘n soort slaapmiddel gebruik nie. Want dit is ‘n drogredenasie: “as X iets dink of gebruik, is dit reg”. Soos ek pas geskryf het: Dit grens eintlik aan advertensiewese. Selfs toe ek nog in 2008, as matrikulant, die koerantkoppe gevang het, kon ek met die eerste oogopslag raai presies hoe die koerantberig se inhoud getik sou word. Ek was selde verkeerd.

  13:14: Dis ook ‘n bullshit-redenasie: want die persoon vergeet dat baie Afrikaners byvoorbeeld dikwels nie lief is vir lees nie (veral nie goed wat hulle heeltyd gysel nie): soos dit in hul sirkulasiesyfers toon. Dan ook: swart en wit lees Engelse dagblaaie. Dink ook aan die boeke wat onder sensuur geplaas was tydens Apartheid – soos O, Magersfontein: hoeveel sou daardie boek vooraf gelees het? Bykans niemand.

  24:46: Ek het dit in 2009 al gedink! My vermoedens word net weer bevestig.

  Selfs as ek byvoorbeeld ‘n brief aan PRAAG rig, probeer ek, waar moontlik, soveel uitkomste en alternatiewe moontlik onder mekaar lys, want daar is beslis nooit slegs EEN nie. Daar is voorbeelde en teenvoorbeelde, kritiek en teenkritiek, oorwegings, daar is denke wat jy deur die Rasionaliteit-bunsenbrander tot niet maak. Verder: wat vir die een geld vir die ander. Of teorie vs. praktyk. Laasgenoemde leer mens altyd op die harde manier. Ek is jammer, maar die joernalistiek het ‘n emosionele aambei-aanval geword om “die gemiddelde leser” te trek. Wel, dan verloor jy noodwendig ongelukkig die intellektuele room van die koffie; hierdie groep soek beslis meer uit die koerantteks.

  Weet jy wat vir my so snaaks is. Die Afrikaanse letterkunde het so lank geswerf deur die verskillende stadia van skuldbekenning, boetedoening, Grensliteratuur, die slawernyliteratuur, ens., meestal geskryf deur blanke Afrikaanssprekendes. Maar diegene wat hierdie tekste moet lees, naamlik die swart en bruin Suid-Afrikaners wat nie Afrikaans magtig is nie, doen dit nie. Al daardie energie is in wese gemors om die versoening te bewerkstellig.

 • Trog05

  Natuurlik is daar populisme in Suid Afrika. Soos verteenwoordig deur die EFF.

 • Terloops, die klankgehalte van dié opname was beter as die vorige met my en Gustav, maar ons is tans besig om met ons splinternuwe apparatuur te eksperimenteer en dus behoort die volgende heel professioneel te klink.

  • JESSEJAMES

   Dit is definitief ‘n verbetering. Baie dankie! Ek hoop die frekwensie van die gesprekke verhoog.

   Dit sal lekker wees as praag in die toekoms in ‘n “radiostasie” of selfs in aanlyn “tvstasie” kan ontwikkel.

   Wie presies sit agter die joernaliste wat Malema so bemark?

 • david ras

  Hier is ‘n “prettige” stukkie oor Bunting uit die boek van Gerard Ludi–“the amazing mr Fischer”–
  Prettig, want mens kan net lag vir die snert wat die Kommuniste kan uitdink–
  “—–the old platform of Carneson and Bunting:”We are peaceful people. We do not want war.But if the Government do not immediately hand power to us Communists we will have to start a war. But we will not be guilty of starting a war–it will be the South African Governments fault, because we are peaceful people” Illogical Communist logic–but once the “mass of the people is substituted for “us communists” as the Reds often do, then the above seems a noble and just demand. worthy of wide European , British, American and in facr world support, as is the case today.
  Dis net so logies as Malema en die ANC se alewige eise vir grond waarop hulle geen aanspraak het nie.
  Dieselfde Ludi het so tien daof so, voor de Klerk se 1992 referendum in ‘n brief in the Citizen gewaarsku'”–don’t vote yes, you don’t; know who you are dealing with..”
  Bogeenoemde stukkie uit Ludi se boek het omtrent dieselfde vlak van logika as die skrywes van Basson, Max du Preez en die ander Naspers woordsmousies.