Bedekte gesigte in Nederlandse parlement

Deel op

In Nederland, begin 2016 meer lyk soos 1968 omgekeer eerder as 1933, soos die postmoderne wêreldbeskouing in die versapper beland.

Vir diegene wat nog nie hierdie metafore verstaan nie: Dit is wanneer ‘n land se kernwaardes van vryheid en demokrasie só afgeslyt word deur ‘n stadige beweging van verowering, soos ‘n boerka in ‘n die Nederlandse Nasionale Vergadering, die sogenaamde hart van demokrasie.

Of in Suid-Afrika, as ‘n houtwerkdruipeling en sy rooi pette handgemeen raak in die parlement, terwyl die media dink dis doodnormaal en ‘n Britse bewonderaarsklub waardig.

Die simboliek wat dit verteenwoordig, is dieselfde as die plaas van varkkop teen die voordeur van ‘n moskee, skryf GeenStijl, ‘n Nederlandse webwerf wat verslag doen van binnekring politieke nuus. Gelukkig het die boerkaverbod tans voor die Parlement in Den Haag, waarskynlik ‘n meerderheid stemme om te wen.

Slegs die “ekstreem-wit” – soos hulle skertsend genoem word, want hulle het net wit leiers – ver-linkse partye GroenLinks en D66 is teen die boerkaverbod. Soos die indringers, het hulle vroueregte versaak en haat hulle hul eie land se geskiedenis.

Die verbod op klere wat die gesig behalwe die oë bedek, kan staatmaak op ‘n parlementêre meerderheid bestaande uit die VVD, PvdA, CDA, SP, PVV, Christelike Unie en die Groep Bontes/Van Klaveren en sal van toepassing wees op openbare vervoer, onderwys, gesondheidsorg en die regeringsgeboue.

Maar tydens die parlementêre debat vandeesweek ‘n paar nikab-draers die parlementsgebou binnegekom ten spyte van die duidelike reëls van die Huis wat bedekte individue volstrek verbied. Die reëls is geïgnoreer in soeke na legitimiteit van die boerkabende.

‘n LP van die Bontes/Van Klaverengroep het die nikab-draers aangespreek. “Ek dink dit is goed dat ons ‘n einde maak aan hierdie dwaasheid. Dit is nie ‘n gesig nie. Letterlik.”

Maar die ver-linkses het beswaar gemaak. “Dit is die gaste van die huis, wat met respek behandel moet word.” Waarop Van Klaveren geantwoord het dat dit eerder andersom moet wees.

‘n Groen-LP, Linda Voortman het dit duidelik gemaak dat hulle teen die verbod op die boerka sal veg, want “dit los ‘n probleem op wat nie bestaan”. Die Turkse LP van die Groep Kuzu Ozturk het gesê die verbod is teen die vryheid van godsdiens en dat die regering onbehoorlik inmeng met “vroueregte”. Hy het gesê: “Die staat moet nie ‘n feminis wees nie.” Hy het die verbod ‘n giftige maatreël genoem.

Die partye in die parlement teen die Boerka het ‘n meerderheid van 54 van die 75 setels in die Senaat, terwyl GroenLinks en D66 ver agter loop.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.