Die Reënboog brand Dominees!

In ‘n onlangse onderhoud met RT spreek die hoof van die Russiese Ortodokse kerk, Patriarch Kirill, homself as volg uit oor multikulturalisme:

Multiculturalism has no future, because it implies different cultures mixing, different cultures and religions poured together and shaken vigorously to create a kind of cocktail. That would be impossible because of deep-rooted traditions. If multiculturalism implies weakening people’s connection to their religion and traditions, it automatically makes them victims of discrimination and forces them to be defensive; so this very approach contains a dangerous source of division, and I mean the fundamental division of the brother-against-brother kind.

Vir jare lank al probeer ons hierdie einste boodskap oordra na vriend en vyand. Die idee van ‘n reënboognasie waar al die kleure forseer word om te meng verander die reënboog in ‘n snotstreep teen die plafon. Hierdie is een van die beste beskrywings van die gevolge van die sosiale eksperiment wat tans in ons land plaasvind.

Mens kan nie help om te wonder hoeveel van ons predikante sou dit waag om so stelling te maak nie? Te veel van ons geestelike leiers skram weg van die kultuur-politiese probleme wat hulle lidmate elke dag moet konfronteer. Is hierdie stilswye oor die sake van die dag nie dalk ook een van die kernredes hoekom die kerke leegloop nie?

Dit laat mens dink aan die gesegde “Nero fiddled while Rome burned”.

“Wel, Dominees…. Rome se reënboog brand… “

J.S. van der Merwe

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Ben

  Op Pinksterdag was die Heilige Gees op alle vlees uitgestort en het mense in vreemde tale begin spreek: die uniekheid van elke taal was met ander woorde belangrik.

  • Daar is ‘n bietjie meer aan die spreek van tale op Pinkster dag, die vraag wat baie studente vra is of dit die verstaan of die spreek van die tale was. Was die mense se ore oopgemaak om wat gespreek was te verstaan, Dit maak meer sin, of het die Desiepels gepreek in die verskillende tale? Hulle sou hulle moes herhaal het vir elke taal. Maar dit word weer deur die liberale gebruik as ‘n teen argument vir wat gebeur het met die toring van Babel waar daar verkilende tale aan mense gegee was en hulle uitmekaar gejaag is. So die voorstaners van die sogenaamde Multikulturele kerke se dan dat Pinkster weer die samesnoering was wat almal bymekaar moet bring. Let wel op die woord “Multikultureel” dit se vir ons dat hierdie mense tog besef dat daar verkillende kultuure is.

   • Ou Transvaal

    Ek wonder of daar mense van die land Kus op Pinksterdag teenwoordig was,aangesien die sendings opdrag nie Kus ingesluit het nie .

    • Verkenner

     Baie waar, Paulus se sendings reise was nooit in afrika af nie, maar wel in Europa op en sy stelling was dat hy die Woord aan die hele Wereld verkondg het!
     Die jood(geldmag) weet deur verbastering verval jou kultuur, godsdiens, geskiedenis ens. en dan is dit maklik om te heers oor so n baster volk, want hul is self n bastering uit klomp volke.

     • Ou Transvaal

      Die verbintenis tussen die ‘Doom Profeet’ en die sprinkaan plaag is nogal treffend.

    • eduard

     Jesus Christus het vir Sy dissipels gese: “Gaan nie na die stad van die heidene nie, maar na die verlore skape van Israel”.
     As jy verbaster, verloor jy jou siel.

 • Ou Transvaal

  Ons mense bly lidmate van kerke want ons is geskool om die volledige pakket van doop, katkisasie, belydenis, trou en begrafnis waarop die kerk ‘n monopolie het slaafs na te kom…selfs ten koste van die ewige Lewe.
  Ons het ‘n prokureur vir ons regsake , ‘n polisieman vir ons veiligheid en ‘n dominee om ons in die “Hemel’ te kry , vraag is dit die regte Skrif pad.
  Die predikant se motor word betaal, mediesefond word betaal , pensioenfonds betaal,telefoon, vakansie en,en ,en. Dit deur mense wat sonder al hierdie geriewe moet klaar kom , om dan bepreek te word met “intrepetasies en opvattings” wat moeilik in die Skrif standhou….. en ons naiewe Volk laat hulle na ‘n ander Evangelie lei.
  Behoed die leraar wat wel poog om uit die dwang van die sanhedrin dring want sy loopbaan en al sy voordele is op die spel, my hart bloei vir hulle.
  In art 36 van die Nederlandse geloofsbelydenis word die gehoorsaamheid aan burgelike owerheid uit ge spel en dit verwoord gemaklik die kerk se gehoorsaamheid aan die regering tot so ‘n effek dat enige lidmaat se weerstand daarteen tugbaar is …dit beskryf oom dominee se gedienstigheid. Ek weet ek was daar en praat hier uit ondervinding.
  Gaan uit haar uit my Volk!!!

  • Betzie van Rensburg

   ” Ons het ‘n prokureur vir ons regsake , ‘n polisieman vir ons veiligheid
   en ‘n dominee om ons in die “Hemel’ te kry …………”

   Tong in die kies . En n dokter om ons so lank as moontlik van die hemel weg te hou.

   • Antonie Geyser

    TIC en n lyksbesorger om ons ‘in te spit’ teen n koste, ‘ashes to ashes’

  • Antonie Geyser

   Boek: ‘The Fundamental Doctrines of the Cristian Faith’, die redenasie en insig deur die skrywer is helder daarin

  • Mattewis Kat

   Yip, was ook daar en amper mislei. Johan Heyns se leuens het my oë laat oopgaan.

   Dis omrede van die Paterskap ‘n beroep gemaak is, dat die Pater aan Mammon oorgelewer is. Oor die jare is nie slegs aan die predikant se basiese behoeftes voorsien nie, maar is hy aan beide materialisme en sekulêre humanisme oorgelewer want “as ‘n man sewe jaar op varsity gestudeer het, moet hy ‘n Mercedes ry en as gesiene lid van die gemeenskap in ‘n luukse groot huis woon”. Die ironie is toe die regte besigheidskerke van die VSA hierheen oorwaai, toe lyk Pater se Mercedes nie meer so blink soos Pastoor se Ferrari nie. Nou is vele van die “tradisionele” kerke ook getransformeer met die vermaakliheid van groot orkeste en dansende poppies, en netsoos die Pastoor praat die Pater ook teenoor sy pelle van die “smart ouens” in sy gemeente as dié met die groot paleise en seiljagte. Niks hiervan is Christenskap nie, die teendeel is eerder waar!

   Die gemeenskap van die Heiliges moet geen vorm van geldwins motief hê nie, en die leierskap daarvan moet onder die spreekwoordelike tentmakers-vaandel plaasvind. Die geloofsbelydenisse, leerreëls, en artikels, is ook niks anders as menslike toevoegings tot die Woord nie, en ontneem laasgenoemde Sy krag en “lewende” aspek.

 • Ruben Schoeman

  En wie sy kruis nie neem en agter My volg nie, is My nie waardig nie.
  MATTHÉÜS 10:38

  Jesus het baie duidelik gesê dat as jy nie gewillig is om vervolg te word vir Sy naam en wet nie dat jy Hom nie waardig is nie.
  Die kruis is Sy tyd was n simbool van marteling en pyn.

  Christen wees is nie vir sissies nie.

  • Jip en soos ek na die Liberale beweging kyk lyk Soros al te veel na die voorganger van die AntiChris

   • Ruben Schoeman

    Ek stem saam. Ek sal baie graag wil weet hoekom iemand soos Soros die blanke man so haat, of haat hy die wereld en die blanke man staan in sy pad?

    • Soros is bekend daarvoor dat hy as jong lat sy mede jode aan die Nazis uitverkoop het in WWII, ek dink hy haat homself

     • Vicky

      Soros se stam is die kinders van Satan. Die Vader van alle leuens.

     • Maus

      Soros is ‘n vuil bliksem maar ek dink die uitverkoop aan Nazis is ‘n wolhaarstorie deur die pro-jood groep onder die alt-regses. Dis soos die leuen dat Hitler sy mense ontwapen het. Soros was nog kind gedurende die oorlog. Luister na onderstaande onderhoud.. https://www.youtube.com/watch?v=p8Ux5b6YM9A

     • Hy was 14 jaar oud ja, hy kon dalk nie veel gedoen het nie maar was oud genoeg om K.. aan te jaag. Onthou ook dat ‘n tiener baie beinvloedbaar is en dat dit dalk juis die begin kon wees van sy maniere.

      Ek glo hy haat homself en wil daarom die mensdom uitroei as mens so kyk na sy optredes

 • Ek het ‘n vriend wat erg liberaal is, hy is ‘n Pastoor en ‘n Professor van die regte. Hy verwys onlangs na die Rasistiese regse beweging wat tans oor die wereld spoel. Ek vra toe maar vir hom of hy nie dink dat dit dalk dink dat die Links Liberales te ver gegaan het nie en dat dit nou die antwoord daarop is nie. Verder vra ek hom ook of die gedwonge integrasie nie onder die selfde kam kan skeer as Apartheid nie.

  Ek wag nog steeds dat hy my daarop moet antwoord,

  • Antonie Geyser

   wat ek ook wonder is of antjie krog al haar huis se deure oopgegooi het vir anderskleurige familie, ons hoor niks; maar as jy antwoord kry van pastoor, plaas dit asb.

   • Vicky

    Krog se digkuns is baie gemiddeld.

   • Jy weet so goed soos ek dat die einde van die wereld sal aanbreek voor ons daardie antwoord het. LOL

 • Vicky

  Die Christendom was baie sleg vir ons ras. Ek weet daar is Christene hier wat dit nie wil hoor nie maar kyk woe was die Pous en NG dominees voete. Die Nuwe T is eintlik n radikale dokument, maar hy word nie so gelees nie.

  • Maus

   Ons ras was ook baie sleg vir die Christendom.

   • Mattewis Kat

    Dis waar. Die Christendom onder ons volk was niks meer as inhoudslose vormgodsdiens nie. In plaas van redding deur die Evangelie verkondig, is babas besprinkel en vorm-katkisasie beloftetjies geprewel wanner die ouderdom reg was en die laaste katkisasie klas bygewoon was. G’n wonder dat ‘n nuwe verdraaiing van die Woord in die vroeë jare 80’s die land ingesluip het. Nogal vreemd dat die ellende dit kortop gevolg het. Dis nou seker wat gebeur wanneer ‘n geslepe spul soos die Broederbond ‘n kerk as een van hulle front-organisasies gebruik.

  • Ruben Schoeman

   Gaan lees gerus die bybel en let op dat alles wat Jesus gesê het om nie te doen nie, doen die pous.
   Christen denkwyse het baie meer goed as kwaad aan die westerse beskawing gedoen.
   Enige een wat sê dat ons verder gevorderd sou wees sonder christen waardes het nog nie die bybel mooi gaan lees en die woorde daarin ondersoek nie.

   Die nuwe testament is n radikale dokument ja ek stem want dit is ook die enigste dokument wat sê jy moet ander bo jouself ag.
   Baie mense reken dat dit beteken jy moet jou huis se deure oopmaak vir die barbaar maar dit doen nie want jy moet eers sorg vir jou eie dat hulle God deur jou kan beleef, en dan kan jy goed doen aan die wat God aanvaar.
   Die wat nie Jesus aanvaar nie het hulle keuse gemaak en dit is tussen hulle en God. Hille kan vir hulself sorg.

   Ek stem ook nie saam dat ons verder gevorderd sou wees met tegnologie as dit nie vir die christene was nie want van die slimste wetenskaplikes was christene.
   En al was on baie verder gevorderd met tegnologie, waar sou ons waardes vandaan kom. Wie sou besluit wat is reg en verkeerd.
   N leeu wat n nuwe area oorvat byt al die welpies dood van die voorige een. Goed vir die nuwe, nie soo goed vir die welpie nie.

   • Vicky

    Ek waardeer jou kommentaar. Geloofsverskille is op hierdie kritieke stadium persoonlik vir my irrelevant.

 • Vicky

  Ek beplan n skrywe oor The Passion. Sal volgende jaar hier gepubliseer word.

 • Maus

  Die multikulturalisme van vandag laat my dink aan die beeld van Daniel met die voete gedeeltelik van yster en gedeeltelik van klei – ’n gedeelte van die koninkryk sal hard en ‘n gedeelte sal bros wees. “Hulle sal deur menslike gemeenskap onder mekaar vermeng raak, maar hulle sal nie aanmekaar vasklewe nie, net soos yster nie met klei meng nie”. Sonder die toedoen van mensehande raak ‘n klip los en tref die beeld aan hierdie voete maar verbrysel die hele beeld totdat niks daarvan oorbly. Die predikante is soos die Sanhedrin en Vrymesselaars deel van die toring van Babel span. Hulle smeer ook hierdie drogbeeld wat in goud gebore is aan die mense af as sou dit van God self kom.

  • Ou Transvaal

   Waargevat!!!M

 • Fork

  Godsdiens in nie die euwel nie. Die euwel is die mense wat die Bybel en godsdiens vertaal soos dit hulle pas en afdwing op mense.
  Die kerke in Suid Afrika het so aangegaan oor Apartheid.
  Nou dat die wittes so vermoor word is hulle tjoepstil.

  • eduard

   Die vertaling is maar ‘n probleem. Die enigste vertaling van die Ou Testament wat betroubaar is, is die Septuagint LXX. Palio-hebreeus was ‘n bastertaal tussen Aramees en Fenesieers. Voor 124vC het palio hebreeus nie ‘n alfabet gehad nie. Die sogenaamde spykerskrif wat die edomjode gebruik, was eers in omtrent 900AD ontwikkel. Die Oos Europese Ortodokse kerke gebruik net die Septuagint.

   • Maus

    Die Septuagint bevat ook ekstra hoofstukke o.a in Daniel asook ekstra boeke.

    • henkst

     Al die groot godsdienste van die wêreld werk met ‘n boek.
     Die boek vertel die verhaal van daardie godsdiens se godheid. Dit vertel van die interaksie van daardie godheid met die mens. Daar is karakters in verhale wat leef met die veronderstelling dat hulle lewe gerig word deur die ingrype van hulle goddelike, dat hulle lot bestem word en hulle handel en wandel bepaal word deur hulle goddelike. Hulle boek gee ook reëls van hoe mens moet leef om in verhouding met daardie godheid te leef, sodat jy ook iets daarvan kan ervaar. Dit vertel hoe jy die godheid se guns kan wen, om dan miskien post mortem beloon te word vir jou getrouheid.

     • Maus

      Godsdienste werk met ‘n boek, maar dis nie noodwendig hoe hul begin het of hoe dit veronderstel is om te werk nie. Abraham het nie ‘n boek gehad nie. Die dissipels het nie die NT gehad nie. Joh 1 praat van Logos as die oorsprong van alles.. “In die begin was Logos, en Logos was by God, en Logos was God”. Verskillende vertalers het die Griekse term Logos verskillend vertaal. Martin Luther het dit “Zeitwort” (Geeswoord) vertaal, maar in ons Bybels is dit bloot “Woord”. In die algemeen is “Woord” ‘n ander naam vir Bybel, d.w.s ‘n boek of geskrif. Tog is Logos (rede, of beredeneerde vertoog) die teenoorgestelde van klakkelose navolging van enigiets.. of dit nou ‘n gesnede beeld of watookal is. My teorie is dat wanneer iets klakkeloos word dan word dit afgodsdiens. Dis die verskil tussen Geloof en neerwerp voor drekgode. Jesus Christus was/is Logos, maar die mense was vasgevang in hul drekgode.. natuurlik weer onder beheer van Skrifgeleerdes en Fariseers.. hulle wat Hom wou ombring.

     • Ou Transvaal

      Dit is eienaardig dat Martin Luther nooit gekwoteer word vir sy grootste werkstuk nl. die ontmaskering van die (((Jode))) .Inteendeel word hierdie grootse openbaring stil gesmoor selfs deur die Lutherane en dit was verkleineer deur onderandere Calvyn wat self (((jood))) was. Die reformasie van 500jaar gelede is in alle opsigte onafgehandel en word tans genigeer om terug te gaan na moedertjie toe.

     • Maus

      Dis verseker onafgehandel. Dis die verskil tussen om vir jouself te dink (Logos) en waar moedertjie vir jou voorse en jy dit napraat asof jy dit verstaan want jy wil tog so graag aanvaarding kry.

     • henkst

      Johannes neem sy idee van die Logos uit Spreuke 8 waar Wysheid beskryf word as
      ’n personifiasie van God. Kyk byvoorbeeld na verse 22 en 23:
      “Die Here het my geskep
      Hy het met my begin;
      Ek is die eerste wat Hy gemaak het,
      Lank, lank gelede.
      Ek is lankal daar, van die begin af,
      Voor die aarde daar was.”
      Die ooreenkoms tussen hierdie verse en Johannes 1:1-3 is opvallend. Johannes
      vervang eenvoudig “Wysheid” met Logos. Wysheid was egter ’n vroulike begrip
      (hokmah of in die Grieks sofi) wat suggereer dat dit sy oorsprong gehad het in ’n
      matriargale samelewing

    • Ou Transvaal

     Die ekstra hoofstukke van Ester het die potensiaal om die hele sendingrigting van kerk te vernietig , dit is waarom dit uit die Bybel gehou is . kyk veral na Ester 10;10

     • Maus

      Vir my is die Bel en die Draak (Daniel 14) nogal betekenisvol. Dat ‘n Skrifgeleerde of Fariseer dit uit die Bybel wil hou want dit wys hoe hul saamsweer in families en groepe en wat hulle werklik moet dink van die mense wat hul meesleur en gebruik. Ek dink dis heel toepaslik tot ons predikante en professore.

 • Kalium_Chloraat

  Die meeste “Dominee” kerke speel ‘n getallespel. Reg/verkeerd is relatief, want konflik moet vermy word aangesien dit die getalle negatief sal beïnvloed. Hierdie kerke sal, soos weerlig, die pad van die minste weerstand (en getalleverlies) volg

  • Ou Transvaal

   Die nimmereindigende gekabbel oor selfde geslag verhouding ondersteun jou standpunt totaal.

 • Met meer as 50 jaar in die kerkbanke en 22 jaar in die sendingmilieu lyk dit vir my dat politiek, internasionale handel en die kerk maar van dieselfde stel basies beginsels gebruikmaak, nl. geldmaak. Al lg. organisasies het natuurlik kop-knikkende en instemmende mense met geld in die sak nodig. As ek wedergebore is verteenwoordig ek Christus (of Yahushua soos wat my Messiaanse en Joodse kennise dit wil vanuit die Hebreeuse konteks). Die kerk en die Doominies of Pastore en Reverends het egter in persoonlike ondervinding, in klub-soortige eiesinnigheid, in die herkepping van God in eie beeld en die herhaaldelike vertaaling van Skrif na eie voorkeur, ‘n doodsklok geword i.p.v. lig en lewe in alle sfere van die samelewing.

  • Ou Transvaal

   Groot Versuim …….KOLSKOOT!!

  • Verkenner

   Baie waar, elke land word deur een of al drie (Godsdiens, politiek en geld) regeer en die kerk klim altyd op die politieke wenperd van die tyd. Kyk bietjie na die groot invloed wat die roomse kerk op die politiek in Europa het, daar gebeur weinig sonder die toestemming van die pous. Die mens is so verkneg aan hul kerk en is meer bekommerd oor wie hul gaan trou, doop, begrawe ens. as oor of hul siele werklik gered is. Kerke het besighede geword wat mense moordenaars is, fisies en geestelik en waarvan die roomse kerk n sprekende voorbeeld is deur sy (haar) geskiedenis!

   • Verkenner, – die uitdaaging na mening is om ‘n dringende en tersaaklike praktiese oplossing vir beter geloofsmeelewing en uitlewing vir die blanke Boere Afrikaner te vind, want meeste wantrou nou die kerk maar huisselle het nie die wil, ruggraat, momentum en impak wat nuwe “Kruisvaarte” kan stuif nie. Dominee daar vanuit die Seminariums van Simon Magus het nie ‘n saak nie, en is meer polities ge-inspireerd om Kairos of seksueele verwarring ter wille van die Geldgod in sy “eet-alles-vir-soetkoek-op-Sondag” gemeente te implimenteer as om die stil stem van die Helige Gees en die volle praktiese omvang van die Skrifte te gehoorsaam ( dit nog met Jakobus 3:1 tersyde gelaat!).

 • Jared van Niekerk

  Die NGK is te besig om die pot goud onder die ander reënboog – die homoseksuele een – te jaag, om hulle aan die menings van gewone, heteroseksuele gemeentelede te steur. Daar is ‘n verbete aanslag van die Moffia, oa die Gaums, op die fondamente van die kerk, wat die NGK wil dwing om Jan en Koos (en seker ook in die toekoms Jan en Wagter) te laat “trou” in die kerk.

  • Ou Transvaal

   Die “vredeliewende ” mense se vernyn leer ‘n mens nogal hoekom behoudendes altyd onderdruk word, gekombineerd daarmee hou hulle ook net nie op nie..alles natuurlik onder die humanistiese jy- mag- nie -oordeel towerwoord.

 • Matt Heyns

  Die mensdom is nie die ewige waarhede beskore nie. Die ewige waarheden is gevolglik nie “Kerk” beskore nie. Die “Kerk” verkwansel citroen as vye om sy gemaklike leefstyl te finansier. Nog erger: Die drie in een Griekse son god word aanbid. Die evangelie is baie beslis in die moeilikheid. Kyk gerus hier:
  I see the panic on your face, Church.
  I know the internal terror as you see the statistics and hear the stories and scan the exit polls. I see you desperately scrambling to do damage control for the fence-sitters, and manufacture passion from the shrinking faithful.
  I want to help you.
  You may think you know why people are leaving you, but I’m not sure you do.
  You think it’s because “the culture” is so lost, so perverse, so beyond help that they are all walking away.
  You believe that they’ve turned a deaf ear to the voice of God; chasing money, and sex, and material things.
  You think that the gays and the Muslims and the Atheists and the pop stars have so screwed up the morality of the world that everyone is abandoning faith in droves.
  But those aren’t the reasons people are leaving you.
  They aren’t the problem, Church.
  You are the problem.