Brief: Trump-oorwinning soos dié van DF Malan

Hierdie is die eerste artikel in ‘n reeks wat ek gedurende die loop van die volgende paar weke oor die Trump-fenomeen gaan skryf.

Ons het eergister ‘n nuwe wêreld om ons sien ontvou. Ek sê om ons, want in Suid-Afrika was die gemoedere vergelykbaar met die gedrag van die Bolsjewiste – toe hulle talle films in Rusland het na WO2 verbied het. Hoekom? Want die USSR wou nie hê hul burgers moet sien dat die gewone Amerikaner ‘n motorkar kon bekostig nie.

Party webtuistes het hulle kommentaarafdelings (wat al jare gesluit is) vir ‘n kort rukkie heropen, net om hulle vining weer te verwyder. Miskien omdat mense begin kla het oor die manier wat Trump gedurende die afgelope 18 maande deur die Suid-Afrikaanse media behandel is.

In dié artikel maak Adriaan Basson ‘n absurde voorstel: As Jacob Zuma soos Trump was, het hy ‘n muur rondom OR Tambo (ek noem die lughawe OR Tambo want ek het geen respek vir Jan Smuts nie) gebou om Moslems uit Suid-Afrika te hou.

Hy sê verder:

“I take pride in our Constitution and hard-won human rights, but we should never, ever take these for granted.”

Ek het die volgende kommentaar in reaksie daar probeer plaas:

“What rights? Freedom of speech? Limited beyond absurdity. Gun ownership? Doesn’t appear in the Constitution. Property rights? Listen to Malema.”

Die kommentaar is nie geplaas nie. Volgende keer sal ek net ‘n aanstootlike Pepe the Frog plaas. ‘n “Rare Pepe” soos ons in Altregse kringe sê.

Selfs ‘n paar Engelse joernaliste het laatmiddag begin erken dat Trump onmoontlik slegter as Zuma kan wees.

Die “plaasmoord-ontkenner” Nechama Brodie (wat gereeld met Steve Hofmeyr en sy lojale trolle op Twitter baklei) het ‘n beroep op veral die Suid-Afrikaanse Joodse gemeenskap gedoen om hulle waarneming van Altregse kommentaar op sosiale media te verskerp; seker sodat strafregtelike klagtes op ‘n daaglikse grondslag teen “haatpriesters” gelê kan word.

Vele nie-blanke Twitter-glanspersoonlikhede het aangehou om oor wit rassisme, wit rassisme, wit rassisme te kerm. Die klagtes van seksisme is oor die afgelope paar weke gebriek, miskien omdat die lesers van hierdie mense self vanaf patriargale kulture afkomstig is.

Op die berugte #BlackTwitter is die aandag verskuif vanaf die weereens trotse Amerikaners na ons blanke minderheid. Blankes moet mooi verstaan dat hulle in SA onder ‘n progressiewe gelykheidstelsel bly en dat ons politieke partye, stigtings, howe ens. nie sulke Trump-gedrag sal duld nie. Vele Black Lives Matter-aktiviste in Amerika het gesê dat hulle na Suid Afrika wil verhuis, omdat Julius Malema en Mmusi Maimane meer met hulle eie anti-blanke rassisme in gemeen het as die “KKK-President”.

Piet Croucamp het vir George Orwell op sy Facebook aangehaal. Iemand het hom oor Hillary se korrupsie uitgevra. Hy het die epos-storie as onbelangrik probeer afmaak. Van ons Praaglesers het daar ingevaar, maar hulle kommentare is nie beantwoord nie.

‘n Vriend van my het ‘n paar jaar terug ‘n gesprek in ‘n Britse kafee afgeluister waar twee Britte oor die DF Malan-verkiesing van 1948 gepraat het. Alle aandag in Suid-Afrika word op Hendrik Verwoerd geplaas, maar die Malan-verkiesing was die een wat in ‘n Boerekonteks met Trump vergelyk kan word.

Blanke Suid-Afrikaners het ná die Mandela-orkaan en die depressiewe Bush/Blair-tydperk kontak met ons pioniersvriende in die Weste verloor. Dis nóú – terwyl daar groot Altregse winde wêreldwyd waai – tyd om dit reg te stel.

– Vicky

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.