Nie Zim of SA weet hoeveel Zimbabwiërs in SA woon nie

Deel op

Die groot aantal ongedokumenteerde Zimbabwiërs wat onwettig in Suid-Afrika vertoef, hou ‘n bedreiging in vir die veiligheid van Suid-Afrika, asook Zimbabwe se belange in die land, het ‘n diplomaat Dinsdag gewaarsku.

Zimbabwiese ambassadeur in Suid-Afrika, Isak Moyo het in ‘n onderhoud gesê tydens ‘n bilaterale vergadering tussen die twee lande in Harare, dat die meerderheid van Zimbabwiërs, honderde duisende, onwettig in Suid-Afrika woon.

“Ek dink dit is ‘n kwessie wat ‘n impak op die veiligheid van Suid-Afrika het en ook ‘n invloed het op die belange van Zimbabwe, want ons kan nie so ‘n groot aantal mense hê wat geen dokumentasie het nie,” het hy gesê.

Hy het gesê hoewel hy nie spesifieke syfers van diegene het wat onwettig in Suid-Afrika is nie, is seker dat dit die 260 000 wat spesiale vrystellingspermitte dra ver oortref.

“Niemand weet die getalle van die mense nie, omdat die meeste oorgrenslopers is. Sommige organisasie uit te voer studies terwyl sommige koerante net gooi figure wat verskyn oordrewe, maar die feit is dat ons regtig nie know.The Suid-Afrikaanse regering nie weet en ons as ‘n ambassade weet nie, “het hy gesê.

Moyo het gesê die Zimbabwiese regering was nog in gesprekke met hul Suid-Afrikaanse eweknieë aan die lot van die 260,000 spesiale vrystelling Permitte wat volgende Desember verstryk vestig.

Hy het gesê die kwessie word waarskynlik bespreek by die bilaterale vergadering in Harare.

Moyo het ook sy kommer uitgespreek oor die groot aantal Zimbabwiërs in Suid-Afrikaanse tronke, wat hy gesê het ‘n paar duisend is.

“Dit is jammer dat ons ‘n paar duisend mense het wat ook gekoppel is aan misdade en dat ons voortgaan om hierdie misdade te pleeg, sommige van hulle baie ernstig,” het hy gesê.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.