Reserwebank kap terug oor nasionalisering

Deel op

Die president van die Reserwebank, Lesetja Kganyago sê die bank vind dit moeilik om politieke risiko in die land te voorspel, maar het gewaarsku dat die nasionalisering van die Reserwebank baie ernstige gevolge vir die land sal hê.

Sy opmerking kom nadat die minister van minerale bronne Mosebenzi Zwane voorgestel het dat die gesag van die Reserwebank om banklisensies uit te reik onttrek word en dat dit die verantwoordelikheid van die minister van Finansies word.

Kganyago wou hom nie uitlaat oor die huidige politieke druk nie, maar het benadruk dat die Reserwebank sy werk onafhanklik en sonder vrees of vooroordeel doen.

Tydens ‘n besoek aan die SABC het hy gesê die land se kredietgradering word bepaal deur die struktuur van die politieke instansies in die land en gesê graderingsagentskappe word gelei deur faktore soos die regering se vermoë om geld te bekom en skuld te betaal.

Vroeër die week het die ANC se adjunksekretaris-generaal Jesse Duarte (foto) gesê die Reserwebank het versuim om die waarde van die Rand te beskerm omdat die bank in privaatbesit is.

Duarte het ‘n dwarsklap na die Bank gemik, en gesê die ANC het gevra vir ‘n verduideliking van waarom die rand “so senuweeagtig is”.

“Ons Reserwebank moet ons rand beskerm, maar die Reserwebank is in private besit, en daarom het ons ‘n probleem,” het Duarte gesê.

Duarte het ook verwys na die nuwe wysigings aan die Wet op die Finansiële Intelligensiesentrum wat verpligtinge op banke plaas om “polities invloedryke mense” te ondersoek.

Duarte het gesê dat indien ‘n enkele familie, soos die Guptas uitgedryf kan word, kan ander suksesvolle swart maatskappye volg. “Beteken dit dat ‘n swart maatskappy wat nie ‘n wit vennoot het nie en nie ‘n front is nie, staan ​​nie ‘n kans nie?” sy het gevra.

Dit is weens hierdie verpligtinge wat die vier groot banke bankdienste aan die Guptas onttrek het.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.