Reserwebank kap terug oor nasionalisering

Die president van die Reserwebank, Lesetja Kganyago sê die bank vind dit moeilik om politieke risiko in die land te voorspel, maar het gewaarsku dat die nasionalisering van die Reserwebank baie ernstige gevolge vir die land sal hê.

Sy opmerking kom nadat die minister van minerale bronne Mosebenzi Zwane voorgestel het dat die gesag van die Reserwebank om banklisensies uit te reik onttrek word en dat dit die verantwoordelikheid van die minister van Finansies word.

Kganyago wou hom nie uitlaat oor die huidige politieke druk nie, maar het benadruk dat die Reserwebank sy werk onafhanklik en sonder vrees of vooroordeel doen.

Tydens ‘n besoek aan die SABC het hy gesê die land se kredietgradering word bepaal deur die struktuur van die politieke instansies in die land en gesê graderingsagentskappe word gelei deur faktore soos die regering se vermoë om geld te bekom en skuld te betaal.

Vroeër die week het die ANC se adjunksekretaris-generaal Jesse Duarte (foto) gesê die Reserwebank het versuim om die waarde van die Rand te beskerm omdat die bank in privaatbesit is.

Duarte het ‘n dwarsklap na die Bank gemik, en gesê die ANC het gevra vir ‘n verduideliking van waarom die rand “so senuweeagtig is”.

“Ons Reserwebank moet ons rand beskerm, maar die Reserwebank is in private besit, en daarom het ons ‘n probleem,” het Duarte gesê.

Duarte het ook verwys na die nuwe wysigings aan die Wet op die Finansiële Intelligensiesentrum wat verpligtinge op banke plaas om “polities invloedryke mense” te ondersoek.

Duarte het gesê dat indien ‘n enkele familie, soos die Guptas uitgedryf kan word, kan ander suksesvolle swart maatskappye volg. “Beteken dit dat ‘n swart maatskappy wat nie ‘n wit vennoot het nie en nie ‘n front is nie, staan ​​nie ‘n kans nie?” sy het gevra.

Dit is weens hierdie verpligtinge wat die vier groot banke bankdienste aan die Guptas onttrek het.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Ja nee, duidelik het Duarte iets om weg te steek daarom die vrees vir ondersoek. As daar ‘n brokkie van IK iwers was sou sy tog besef het dat alles onder staats beheer tot niet gaan, of raak die geld in staatsinstansies nou te min sodat korupsie makliker opgetel word?

  • eduard

   SARB is, net soos sy eweknie, die Federale Reserwe bank in die VSA, in die hande van die edomjode.

 • Ou Transvaal

  Die Langneuse sal nie toelaat dat hulle goue eier genationaliseerd word nie .
  Die ANC verklaar nou openlik oorlog teen die wat die vermoee het om hierdie land totaal te vernietig en dit ook gaan doen want die ANC se gebruik datum het verval .
  Kyk wat in die midde-ooste en Noord-Afrika gebeur het met volkies wat hulle eie steel wil steel .
  Die Staatsdiens se pensioenfonds gaan nou verder leeg gemaak word , daar is ex-staatsamptenare wat nou al meer as agt maande vir hulle pensioen verwerking wag nadat hulle afgetree het!!
  Die Staat is bankrot en ons kan maar ‘n gryp na spaargeld in banke deur een of ander verskuilde belasting foefie te wagte wees .

 • Rooikop

  Vele andere het al in die grond opgeëindig deurdat hulle dit durf waag het om die sentrale banke se mag te gryp en/of ondermyn. Van die onlangse gevalle is JFK, blykbaar ook Ghadaffi. Ek stem gladnie saam met die hele reserwebank idee nie maar een ding is seker: As die ANC nou vinnig sy greep op die land wil verloor dan moet hulle aan die reserwebank probeer stamp. In hierdie proses sal ons rand sommer nog tienduisendvoudig verswak en dit sal natuurlik ons as gewone burgers heeltemal verarm.

 • Robert Strauss

  Mense, los die Jode vir n slag uit, dis Zuma en die ANC wat dringend geld nodig het om hulle ondersteunings basis en lewensstyle te onderhou en die banke is nog die enigstes met geld oor. Dat die banke nog genationaliseer gaan word is n uitgemaakte saak, dit gaan gebeur. Die PIC en ander staatspensioen fondse is al klaar leeg gestroop.

  Lynne Brown spring rond soos n hanswors met n lap terpentyn in haar gat om SOE beleggers en
  befonders te paai met “alles is nog reg” asof hulle haar glo!! Nog Futuregrowths en Jyskes gaan volg.

  SAA het “vergeet” om sy skuld van R250 miljoen by Standard Bank terug te betaal, maar dis geen probleem nie, Standard Bank kliente sal nou maar net elke maand nog so n paar rand meer vir hulle bank kostes elk betaal en siedaar SAA skuld probleem opgelos! Ek het intussen weer vir my n Matras Bank rekening oopgemaak, die Clivias
  in die tuin vervang met wortels en tamaties, weer geleer om brood te bak. En bestudeer BitCoins.

  Ja, die ou stoere boere wat in 1994 so blikkies boontjies en bully beef opgegaar het, was toe al die tyd reg, hulle was ons net so 20 jaar voor die tyd!

  • G

   Terwyl jy aan jou boelie bief smul dink ‘n bietjie wat bates werd gaan word. Daar is sekere mense wat baie sal kan koop met Matras Bank se fondse. Dis presies daai mense wat vir hierdie scenario wag.

 • Rooikop

  Daarvan is ek terdeë bewus. Die spul sorg dat elke persoon/regime wat aan hulle vat opgevoeter word. Ek hou net so min van die bankiers as van ons huidige regering. Ek dink juis dit is hoekom die anc aan bewind is. As hulle so aanhou sal hille verwyder word