Suikerbelasting kan werke kos, sê Amerikaanse gaskoeldrankreus

Deel op

Coca-Cola Beverages Africa, die bottelerings- en gesamentlike onderneming tussen die Amerikaanse reus en plaaslike brouer SABMiller vrees dat Suid-Afrikaanse fabrieke sal sluit en winste sal halveer as die regering voortgaan met ‘n voorgestelde suikerbelasting.

Die Nasionale Tesourie het verlede maand aanbeveel dat ‘n heffing op suiker-versoete drankies geplaas word wat byna R11 miljard sal genereer in staatsinkomste.

Dit is gegebaseer is op die verbruikersdata vir 2012, soos aangehaal in die beleidstuk.

Die heffing is gemik op die vermindering van die verbruik van suiker en om produsente en verskaffers aan te moedig om die suikerinhoud van hul drankies te verlaag, volgens die regering.

Byna 27% van Suid-Afrikaners ouer as 15 is vetsugtig, volgens data wat gepubliseer is deur die Organisasie vir Ekonomiese Samewerking en Ontwikkeling.

Dit is die sesde hoogste koers onder 41 lande wat deur die OECD ondersoek is. Dit is ook die hoogste van die ontluikende markte na Mexiko, wat ‘n belasting op suiker-versoete drankies in 2014 bekend gestel het.

Suid-Afrikaners se verbruik van suiker deur verwerkte voedsel en koeldrank het sedert 1994 met 33% toegeneem en die land verbruik sowat drie keer meer Coca-Cola-produkte as die globale gemiddeld, volgens ‘n navorser by die Departement Voedselwetenskap aan die Universiteit Stellenbosch.

SABMiller besit 57% van CCBA, terwyl Coca-Cola 11,3% besit. Die balans word beheer deur die familie Gutsche.

As hierdie belasting was om geïmplementeer word daar is geen manier om die aantal werknemers, sê die maatskappy.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.