Dan Roodt: Ons mis jou al klaar, geliefde ‘Riempies’…

Met hierdie rubriek wil ek graag hulde bring aan een van PRAAG se getrouste ondersteuners wat op 25 Julie 2016 skielik aan ‘n hartaanval oorlede is. Ek het dit per sms van een van haar dogters verneem: “Goeiemôre, dit is Leonie se dogter. Sy het so baie van jou gepraat en daarom het ek dit goedgedink om te laat weet dat sy die 25ste Julie oorlede is aan ‘n hartaanval. Ons harte is baie seer.”

Vir ons almal by PRAAG was dit ‘n groot skok om te verneem. Ek weet nie presies hoe oud Leonie was nie, maar ek skat iewers in die laat vyftiger- of sestigerjare, dus word sy voortydig van ons weggeneem. “Riempies” soos sy op PRAAG se kommentaarafdeling bekendheid verwerf het, het jare lank feitlik elke dag op nuusberigte en rubrieke kommentaar gelewer.

Trouens, sy was verreweg die topkommentator op PRAAG wat vanaf 2010 toe ons na die Disqus-kommentaarstelsel oorgeskakel het, nie minder nie as 15 441 keer hier op berigte of rubrieke gereageer het (sien skermskoot hier bo)! Dié webblad het ‘n ewe groot rol in haar lewe gespeel as ons wat dit elke dag met inhoud moet bywerk.

Eendag het Leonie my per e-pos gekontak en gevra ek moet haar help om haar skuilnaam op Disqus te verander. Ook die skildery met blomme wat sy as profielfoto gebruik het, moes deur iets anders vervang word. ‘n Dag of twee later kry ek weer ‘n e-pos waarin sy sê dat sy nou ‘n “identiteitskrisis” beleef en dat sy weer die naam “Riempies” en die profiel met die blomme terug wil hê. Ek het haar toe vertel hoe om dit weer terug te verander.

Dikwels het sy ook per e-pos vir my voorstelle gestuur oor onderwerpe vir rubrieke of artikels, dinge wat sy meen verklaar of belig behoort te word. Gewoonlik was dit goeie voorstelle, en het ek die pen opgeneem en daaroor geskryf.

Ons het mekaar nooit in lewende lywe ontmoet nie, net per e-pos gekorrespondeer. Sy het vroeg opgestaan, want dikwels kon sy al vyfuur soggens kommentaar lewer of een of ander vraag of wenk per e-pos aanstuur. Ek weet ook dat sy baie trots op haar kinders en kleinkinders was, en af en toe oor hul prestasies laat weet het.

Riempies het elke boek gekoop wat PRAAG ooit uitgegee het, en soms uit eie vrye wil haar maandelikse debietorder verhoog sodat ons nog harder teen die huidige orde met sy heersende ideologie kon baklei. Sy was onbeskaamd pro-Afrikaans, patrioties en het tot haar dood vir FW de Klerk kwalik geneem dat hy in 1994 aan die ANC en SAKP oorgegee het.

Riempies was die teenoorgestelde van ‘n linkse maatskaplikegeregtigheidskryger (“social justice warrior”, oftwel SJW), ‘n konserwatiewe voorvegter wat daagliks op die internet vir volk en vaderland, maar ook vir Afrikaans, in die bres getree het. Eenkeer (op 5 Maart vanjaar) het sy vir my Eitemal se bewoording van “Die lied van jong Suid-Afrika” aangestuur en gemeen sy wil dit op Disqus plaas. In haar e-pos skryf sy:

Vanoggend het ek met hierdie lied van Eitemal in my kop wakker geword – met ‘n diepe weemoed dat ons nie tred gehou het met die moontlikheid van verraad deur ons leiers nie.

Sy haal die lied aan, tesame met die skakel na ‘n YouTube-video met die volgende kommentaar aan die einde:

Die lied word hier gesing deur ons Afrikanerweermagkoor wat in ‘n donker hotelkamertjie weggegee is aan Umkhontu we Sizwe wat nou sing Kill the farmer kill the boer.

Ek dink dit sal ‘n gepaste huldeblyk aan Riempies wees om weereens Eitemal se lied hier onder te plaas, tesame met die YouTube-video wat vir haar soveel beteken het.

Haar laaste bydrae op Disqus was op 23 Julie, dus twee dae voor haar dood, by ‘n berig oor die Universiteit van die Vrystaat wat teen die Hooggeregshof se uitspraak ten gunste van Afrikaans gaan appelleer.

Ons mis jou al klaar, Riempies! Dankie vir jou deelname en mag dit ander inspireer om ewe harstogtelik vir ons vryheid te pleit, soos jy dit so onverbeterlik gedoen het.

Die lied van jong Suid-Afrika

Woorde: EITEMAL; gewysig: P. MCLACHLAN

Musiek: HUGO GUTSCHE; verwerk: DIRKIE DE VILLIERS

En hoor jy die magtige dreuning?
Oor die veld kom dit wyd gesweef:
die lied van ‘n volk se ontwaking
wat harte laat sidder en beef.
Van Kaapland tot bo in die Noorde
rys dawerend luid die akkoorde:
Dit is die LIED van Jong Suid-Afrika,
dit is die LIED van Jong Suid-Afrika,
dit is die LIED van Jong Suid-Afrika.

Die klop van die Voortrekkerwawiel
het die eeue se rus verstoor;
die klank van die voorlaaierskote
het klowe en kranse gehoor.
Die diere het stil staan en luister,
die bome het bewend gefluister:
Dit is die KOMS van Jong Suid-Afrika,
dit is die KOMS van Jong Suid-Afrika,
dit is die KOMS van Jong Suid-Afrika.

Waar songloed in glorie die berge
oor hul fronsende voorhoof streel,
waar ruisende wind oor die vlaktes
met grassaad kerjakker en speel,
die land wat ons vaders gekoop het,
met bloed tot ons eie gedoop het:
Dit is die LAND van Jong Suid-Afrika,
dit is die LAND van Jong Suid-Afrika,
dit is die LAND van Jong Suid-Afrika.

Die golwende veld is ons woning
en ons dak is die hemelblou;
die Vryheid alleen is ons koning,
sy wagwoord is: “Handhaaf en bou”.
Die stryd wat ons vaders begin het
sal woed tot ons sterf of oorwin het.
Dit is die EED van Jong Suid-Afrika,
dit is die EED van Jong Suid-Afrika,
dit is die EED van Jong Suid-Afrika.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.