Thys Human: Soweto-jeugdag – die ware oorsprong

Op hierdie 40ste herdenking van die Soweto-opstand, is dit gepas en nodig dat die werklike oorsaak van daardie opstande weer eens duidelik gestel word: Dit was nie die gebruik van Afrikaans as onderrigtaal soos vandag steeds valslik beweer word nie. Dit was ‘n regstreekse gevolg van PW Botha se onwettige en uiteindelik mislukte aanval in Angola wat tot gevolg gehad het dat die wêreld vertel is dat die Suid-Afrikaanse soldate uit Angola verslaan en weggejaag is en die indruk wêreldwyd, maar veral in Afrika en hier in Suid-Afrika geskep is dat die Afrikaner kwesbaar is.

In vandag (16 Junie) se Naspers-blaaie is daar weer ‘n artikel onder die opskrif “Bloed vloei oor Afrikaans”. Dit is ‘n liegstorie wat nou al 40 jaar lank verkondig word en wyd geglo word – veral danksy die soort berigte in Afrikaanse media. Maar dit bly ‘n liegstorie en ‘n verdoeseling van die ware feite.

Die liegstorie probeer veral oor die jare steeds vir dr. Andries Treurnicht, latere leier van die KP, die skuld gee vir die opstand van Soweto se jeug. Feit is dat Treurnicht slegs die adjunk-minister van Bantoe-onderwys op daardie tydstip was en dat die besluit dat Afrikaans saam met Engels en waar moontlik die swart kind se moedertaal, as onderrigtaal gebruik moet word vir sekere vakke, reeds aan die begin van 1975 – LW ‘n goeie 18 maande voor Junie 76 – geneem is en geleidelik geïmplementeer is. Treurnicht was bloot die adjunk aan wie die taak toegeken is.

Die vraag kan met reg gestel word hoekom daar nie dadelik na die Kabinetsbesluit oor Afrikaans opstande begin het nie? Die antwoord moet egter teruggevoer word na die einde van 1975 toe Angolese troepe op SA wagtroepe by die Calueque-dam net noord van die Suidwes-Angola-grens geskiet het.

Met totale minagting van ‘n kabinetsbesluit vroeër in 1975 dat slegs wapenhulp aan Jonas Zavimbi en Holden Roberto gegee mag word en geen, herhaal geen, SA troepe in Angola ingespan mag word nie, het PW en sy tog so gretige weermaghoof Magnus Malan, ‘n mengelmoes van taamlike flentergat swart Portugese soldate en ‘n klompie Boesmans in Angola ingestuur om die Angolese te verjaag.

Hulle het dit ook goed gedoen, maar hulle toe in die Kubaanse soldate vasgeloop. Net daar is PW en sy generaals gedwing om SA troepe met pantserkarre en selfs Mirage-vliegtuie in te span. Angola is behoorlik binnegeval – maar sonder die medewete laat staan nog goedkeuring van John Vorster en die kabinet. (Sien nota onderaan)

Ondanks uiters moeilike omstandighede met vol riviere en ook sterk weerstand deur die Kubane, het die Suid-Afrikaanse gevegsgroep tot op die drumpel van Luanda beweeg. PW het aan Vorster en kie vertel dat dit net ‘n verkenningsgroep, ‘n “recce group” is totdat Lang Hendrik met een sy besoeke aan die CIA se man in Zaïre hoor wat aangaan en toe na Vorster is met die inligting dat dit ‘n hele brigade is wat PW daar ingestuur het en dat dit Suid-Afrikaanse troepe is wat Angola feitlik beset.

Vir iets soos drie weke of langer kamp die SA soldate uit net buite Luanda voordat die Amerikaners by monde van die State Department amptelik aankondig dat hulle die Suid-Afrikaanse optrede afkeur. Vorster en kie besluit om hul troepe terug te trek en dit word ook gedoen. Daar is ordelik teruggetrek met enkele agterhoede-gevegte wat deeglik gevoer is – en daarvoor moet Magnus en sy topbevelvoerders erkenning kry. Van vlug en uit Angola gejaag was daar hoegenaamd geen sprake nie – maar dit sou SA se vyande, buite én binne die land – nie afsit nie.

Benewens die feit dat die MPLA en die Kubane toe tot teenaan die Kunene trek en Swapo se terroriste kort op hulle hakke kampe in die suide van Angola en net noord van die Suidwesgrens kan inrig, gaan daar dwarsdeur die wêreld en ook in SA ‘n koor van stemme op wat jubelend juig: Die Boer is kwesbaar! Die Boere is deur Afrika in Angola verslaan en uit die land gejaag!

Daar moet ook onthou word dat die gewone man in Suid-Afrika nie van hierdie dinge geweet het nie totdat Vorster vroeg in 1976 ‘n openbare aankondiging daaroor gemaak het. PW het met sy wette wat enige berigte oor weermagaksies verbied het, gesorg dat die kiesers nie weet van sy oorlogeskapades nie. Om presies te wees, selfs die volle kabinet het nie geweet dat SA troepe in Angola geveg het nie.

Maar ek het daarvan geweet want ek het toe in Londen gesit as Perskor se Europese korrespondent. Ek het elke dag die vloedgolf berigte in die Britse pers gesien. Veral die Financial Times in Londen het besonder goeie kontakte in Zaïre en Zambië – en waarskynlik met die CIA in daardie lande – gehad en sy berigte was deurentyd in die kol. Ek het feitlik elke dag berigte na Suid-Afrika geteleks (geen e-pos, ens. in daardie dae nie!), maar dit is nie gebruik nie weens PW se sensuur. En ná die aankondiging dat die troepe teruggetrek word, het die berigte oor die “neerlaag” van die SA troepe en die “kwesbaarheid” van die Afrikaner in oorvloed in die buitelandse media verskyn.

Soweto ’76

Enkele weke na Vorster se aankondiging, het die onrus onder swart skoliere begin. Berigte oor wanneer die eerste skoolboikotte en opstande begin het, verskil, maar volgens Wikipedia was daar reeds in April 76 betogings, klasboikotte en selfs geweld, soos skole wat afgebrand is. Die storie is versprei dat die swart skoliere in opstand gekom het teen regeringsbesluite dat Afrikaans saam met Engels die onderrigtaal in sekere vakke moet wees. Daar was baie duidelike bepalings dat moedertaalonderrig eintlik die belangrikste was, maar die feite rondom die hele kwessie is so verdraai dat baie mense in Suid-Afrika en selfs ondersteuners van die NP geglo het dat die taalstorie waar was.

Maar ek dink nie daai taalstorie was ooit die ware of hoofrede nie. Ek dink dit was, tipies van swart Afrika, bloot ‘n handige verskoning om hul werklike oogmerke te verdoesel, nl. om die Boer, die Afrikaner-regering wat na hulle mening kwesbaar was, te vernietig. Dit is tog so tipies van swart Afrika om hul eintlike oogmerke so te verdoesel. Dit word vandag nog gedoen met liedjies soos “Kill the boer” wat eintlik teen wittes en in besonder Afrikaners gemik is.

Die onrus en geweld het veral in Junie 1976 opgevlam en daar is ‘n hele aantal mense gedood – sommige van hulle wittes en selfs ‘n paar wit polisiemanne wat glo met assegaaie doodgesteek is, maar ook ‘n hele aantal swartes wat doodgeskiet is in reaksie deur die polisie. Vreemd dat die dood van wittes en polisiemanne vandag totaal verswyg word!

Die onrus en geweld is egter betreklik gou deur die veiligheidsmagte vasgevat, maar wat gebeur het, het Suid-Afrika dwarsdeur die wêreld oneindig groot skade aangedoen. Die wêreld is vertel dat die wit regering sonder meer swart skoliere doodskiet en doodmartel – soos in Steve Biko se geval.

Soweto ’76 het ook groot skade aan John Vorster se premierskap aangerig. Daar was baie duidelik bitter min vertoue in sy oordeelsvermoë en in sy durf om sterk op te tree. Dat hy versuim het om sterk teen PW Botha op te tree oor sy totaal onwettige en onnosele misbruik van SA troepe, het sterk teen Vorster getel in die binnekringe. En Vorster se swakheid het PW en sy trawante se hand versterk om met hulle finale uitklophou te kom om Vorster en sy kroonprins Connie Mulder uit die kussings te lig en beheer oor die NP-regering te verkry.

Slotsom

Dit was dus nie Afrikaans as onderrigtaal wat tot Soweto 76 aanleiding gegee het nie. Dit was PW en sy gereelde pogings om die bynaam Piet Wapen “waardig” te wees, wat regstreeks en onregstreeks daartoe aanleiding gegee het. En dit was helaas die begin van die einde van Afrikanerbeheer oor die land. Van daar af was dit net een steil afdraande na 1994.

Nota oor inval in Angola

Daar is verskeie bewyse dat Vorster en die Kabinet nie van die inval geweet het nie.

My goeie vriend en kollega van destyds, At de Beer, wat Perskor se man in Washington was, het blykbaar by Pik (wat toe ambassadeur in die VSA was) gehoor dat die ding selfs vir die kabinet stilgehou was.

Eschel Rhoodie vertel in sy boeke, “Die Ware Inligtingskandaal” en “PW Botha, The Last Betrayal” dat sy minister, Connie Mulder, en van sy kabinetskollegas nie amptelik daarvan geweet het tot kort voor Vorster se aankondiging nie.

Met my terugkeer na SA einde 1979, het ek as redakteur van Oggendblad direksievergaderings van Perskor bygewoon. Op een daarvan het ek kans gekry om met MC Botha, destydse minister van swart sake, hieroor te gesels. Hy het bevestig dat die kabinet nie ten volle ingelig was nie. Hy self het eers van die SA troepe in Angola gehoor toe hy ‘n vergadering van die SA Veiligheidsraad moes bywoon en iemand dit toe daar ophaal. “Ek was diep geskok dat PW en sy generaals sulke dinge kon doen en toegelaat was om dit te doen,” het hy toentertyd aan my gesê. Ek wou baie graag oor hierdie dinge skryf toe PW en sy handlangers met hulle “nuwe bedeling” idees begin het, maar ek is afgeraai om dit te doen want PW en sy manne was in totale beheer en hulle sou my op een of ander manier die stilswye opgelê het.

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Jared van Niekerk

  Uitstekende rubriek, Thys. Die gebeure in Angola was die resultaat van ‘n staatsgreep in Portugal en ‘n marxistiese bewind wat uit Lissabon besluit het om sy Afrikakolonies prys te gee. Agter die skerms het die Amerikaners die SAW ook aangehits om Angola binne te val, maar toe later het die CIA sy steun onttrek.

  Die ander interessante ding was dat die hopelose ANC op daardie stadium ‘n verslane, niksseggende klomp terroriste en kriminele was wat in die buiteland weggekruip het (al verskil in 2016 is dat die klomp kriminele nou in Nkandla en die parlement wegkruip). Hy is totaal onkant gevang deur die onluste, wat eintlik meer deur onder andere Steve Biko en sy trawante aangehits is, en waarvoor Biko welverdiend soos die plaag wat hy was, moerland toe gestuur is deur die Veiligheidspolisie.

  • ThysH

   Dankie vir die “hou van”, maar ek moet een feit regstel. Die Amerikaners het NIE SA aangehits om Angola in te val nie. Hulle het net – deur middel die CIA se man in Afrika en sy kontakte met Lang Hendrik van den Berg – vir SA gevra om wapens en sulke logistieke steun aan Savimbi en Roberto te verleen. Dit is toe wel gedoen – en dit is waar dat daar ‘n paar Suid-Afrikaners by bv Savimbi se hoofbasis was om mense in die wapens op te lei, maar die Kabinetsbesluit van vroeer in ’75 hieroor het dit duidelik gemaak dat slegs wapens voorsien sou word – en geen troepe nie.

   • Jared van Niekerk

    On 14 October, the South Africans secretly initiated Operation Savannah
    when Task Force Zulu, the first of several South African columns,
    crossed from Namibia into Cuando Cubango.
    The operation provided for elimination of the MPLA from the southern
    border area, then from south western Angola, from the central region,
    and finally for the capture of Luanda.[35] According to John Stockwell, a former CIA officer, “there was close liaison between the CIA and the South Africans” [33]
    and “’high officials’ in Pretoria claimed that their intervention in
    Angola had been based on an ‘understanding’ with the United States”.[36] The intervention was also backed by Zaire and Zambia.[37]

    • ThysH

     Jared, dit is waar wat Stockwell geskryf het oor “high officials in Pretoria” se mening dat die VSA hulle in die saak gesteun het. Dit was PW Botha en sy beweerde kontakte met die Pentagon wat die storie versprei het. Hulle het glo voortdurend gese dat hulle ‘n verstandhouding met die Pentagon bereik het – en dit is moontlik dat daar sekere mense in die Pentagon was wat sulke klanke gemaak het. Maar – en dit is die kern van die saak – die Amerikaners het by monde van hulle State Department uiteindelik baie duidelik gese dat hulle NIE die SA optrede steun nie. Pik Botha het volgens my inligting aanhoudend vir John Vorster gewaarsku dat die Amerikaners uiteindelik nie die optrede sal steun nie. Hy was toe reg. Stockwell was Lang Hendrik se kontak met die CIA. Sy boek In Search of Enemies werp ook lig op die saak.

     • jan

      Ronald Reagen was ons goedgesind maar sy regering het sy steun aan ons afgestem./ gestop.

     • Johanw

      Gerald Ford was die president van die VSA tydens ons Angola eskapade in 1976. Die U draai van die VSA ten opsigte van militêre ondersteuning aan SA onder sy bewind dink ek was ook eerder uit ander geledere. Dit lyk of die Republikeine oor die algemeen die RSA met sy blanke regering ondersteun het.

     • jan

      Ja maar ons onttrekking uit Angola het saamgeval met die einde van Reagen se termyn 1989 Hyt ons 8 jaar lank gesteun..
      Hopelik isTrump die volgende Reagen. Nê Johanw?

     • Rooikop

      Die enigste politikus om te vertrou is een wat jy se assies strooi – nie eers ‘n lyk begrawe nie en jy moet seker maak dit is die politikus wat in die braaier ingaan voor jy te opgewonde raak.

 • jan

  Juslaaaaik Thysh dankie vir die een soos Ouma gesê het :”so met ‘n druksoen uit my hart uit!!”

  Op 6 Mei – 50 jaar gelede is die eerste ongevalle van die finale aanslag teen die Afrikaners gedoen met die afskiet van die helikopter in Terresbaai aan die Kus vd Dood. Tobie Winterbach die loods se broers loop steeds met sy geval se koerantberigte in hul koffers. Hulle kan dit steeds glad nie verwerk nie – hulle rou en weeklaag steeds so dat dit pateties aangrypend is om te aanskou. Hulle kon sy oorskot uitken aan sy blou toonnael.
  .
  Dit was 1966. 4 maande voor Verwoerd se teregstelling deur die wittes – terwyl Vorster minister van Polisie was

  Ons het saam grootgeword.

  Die Soweto projek was 10 jaar later

  Watter ongelooflike prys het ons jongmanne nie betaal vir PW se grootheidswaan en Pik se Baalkultus se verraad nie?

  Dankie vir die geleentheid om so bietjie perspektief te gee.

 • Hans Onrust

  “Dit is tog so tipies van swart Afrika om hul eintlike oogmerke so te verdoesel. Dit word vandag nog gedoen met liedjies soos “Kill the boer” wat eintlik teen wittes en in besonder Afrikaners gemik is”.
  In het fenomeen Plaasmoord komt toch wel naar voren dat er sinds 1994 de daad bij dat woord wordt gevoegd als er ‘kill the Boer wordt gekrijst. Dat er vervolgens na duizenden aanvallen met termen als ‘loondispuut’ wordt ontkend en wordt verzwegen kan zeker als typisch gelden.

  “Vreemd dat die dood van wittes en polisiemanne vandag totaal verswyg word!”
  Vreemd ? Wat is hierin de betekenis van vreemd ?
  Is het niet juist bekend en normaal en gebruikelijk dat moord van zwart op blank van nul of generlei waarde is onder dit van buitenaf ingestelde anc sacp schrikbewind ?
  (om nou even politiek correct te zwijgen van de moorden en geweld aan het blanke adres door ‘migranten’ in West Europa sinds de jaren ’60)

  De branden en geweld op en rond de scholen en uni’s van de afgelopen jaren zijn geen aanleiding om het anc sacp schrikbewind te bestormen in de wereldpers.
  De anc sacp heeft klaarblijkelijk een vrijbrief tot misdaden tegen de mensheid en racisme van het zuiverste water. Vrijheid en veiligheid the African way.

  En toch was de censuur onder PW niet zo onlogisch.
  Heden ten dage is er wel ‘e-pos’ enz. maar denk bv. maar niet dat we in Holland ook maar iets horen over de NL F16’s boven IS-gebied of operaties in Afghanistan.

  p.s. morgen gaan we in een originele T55 rijden. Reden die ook in Angola of waren daar al tegen suikerriet geruilde T62’s en 72’s en route ?

 • Riempies

  Thys baie dankie vir hierdie stukkie Afrikaner geskiedenis.
  Ek gaan dit koopieer en n geleentheid reël om dit te bespreek, ook met my
  kleinkinders. Ek is seker dat jy n skatikis van relevant inligting met jou
  saamdra – deel dit met ons assebief van tyd tot tyd – so ver as wat dit vir jou moontlik is.
  Nogmaals baie dankie.

 • ThysH

  Pas ‘n aansienlike verkorte weergawe in kommentaar op daardie video op Naspes se webblad probeer plaas. Dis onmiddellik verwyder.

  Siesa! Wat ‘n spul lafhartige liegbekke! Dis werklik tyd dat hierdie Afrikanerhaters se voortdurende afkraking van Afrikaners en Afrikaans in en op Afrikaans gestop word. Miskien sal Zuma dit vir ons doen!

 • kaiavas

  Ek was ‘n junior offisier betrokke by die befaamde Brug 14 – einde ’75. Elke aand by die ‘ordergroep’ was 2 yanks teenwoordig wat soms lugfoto’s en brokkies informasie voorsien het. Die dag waarop die organisasie vir afrika eenheid besluit het dat hulle die kommunistiese MPLA as Angolese Regering herken, het die yanks verdwyn – nooit weer gesien nie. Volgende dag het dit tot ons ore gekom dat die VSA ons teenwoordigheid in Angola veroordeel.

  • ThysH

   Dit was seker mense wat noue kontak met die Pentagon gehad het en die Amerikaners was aanvanklik net so bekommerd oor die Kubane in Angola. Sien my antwoord op Jared hieronder.

 • Cousin Vinnie

  Natuurlik was Afrikaans nie die rede vir die hele liegstorie nie! Dit gaan nog steeds kamstig oor Afrikaans, maar dit gaan eintlik oor die Afrikaner en Boereland se minerale! Gaan kyk wie het die Anglo Boere Oorlog gefinansier nog lànk voor 1976! Dit is steeds dieselfdes wat nou druk vir siviele oorlog en hongersnood! Gaan kyk wie het al die jare die ANC gefinansier en wie finansier ook die EFF, dan het julle die antwoord! Of dink iemand hier Lord Renwick en ander in London is nie n Boere haters nie?

 • Karel Combrinck

  Die gebeure wat mnr Strydom beskryf het ongetwyfeld bygedra tot ons uiteindelike ondergang in 1994. Die belangrikste faktor bly egter die moord op dr Verwoerd van 16 September 1966. P.W. Botha sou onder dr Verwoerd as Eerste Minister nie gewaag het om sy onbesonne manewales uit haal nie.

  • Krisjan Lemmer

   Karel,ek stem. Dr.Verwoerd het nie nonsense gevat van kabouters nie,.
   En dis juis hierdie kabouters/boelies met die metaliteit,,lojaliteit en visie van n nat kleibaksteen wat ons ondergang teweeg gebring het na sy dood.
   Mev Helen Suzman was vir Dr.Verwoerd bang soos die duiwel vir n slypsteen en ek glo ook Dr.Anton Rupert en die Kaapse gespuis.
   Die wat hom nie gevrees het nie [ sy intelek] het hom repekteer en ek vertrou die wat hom respekteer het was by verre die meerderheid.

 • Rooikop

  Dit is inderdaad in interressante hoek waaruit Thys hierdie benader. Ek dink hy is reg.

  So ‘n paar opmerkings oor die inval in Angola: Soos ek die storie gehoor het oor Angola het die VSA ons gevra om dit binne te val – dit het gegaan oor olie in die Cabindastreek. Die ZA troepe het goed gedoen en net buite Luanda gelê die dag toe die olievelde aan die VSA toegeken is (Chevron gedeel met Sonangol wat dan ook saam met Total&Elf gewerk het). Net daar het ek toe verstaan dat die VSA omgespring het en ZA se soldate gedreig het dat hulle lugaanvalle van hulle vliegdekskip wat op daardie stadium naby Luanda was sou loods as die ZA weermag homself nie dadelik uit die voete maak nie. Hoe waar hierdie is weet ek nie maar dit is wat ek by oorlewering vertel is deur manne wat blykbaar by die goed betrokke was – van die wat self daar in die veld gelê het.

  Dit sal my gladnie verbaas as hierdie juis ou pasela wêna se onwettige optrede was nie – saam met die ander botha (pik). Hierdie begin al meer klink of die 3’e mag waaroor die volkies so baie praat eintlik uit die blanke politieke geldere kom. PW se oorname was ‘n reuse stap in die rigting waar ons onsself vandag bevind.

 • Johanw

  Interessante assosiasie met militêre swakheid wat die swart massas betref en afleidings ten opsigte van Past Worries se kordaat inval in Angola. Was self betrokke by Op savannah en jou artikel skep nostalgie. Hoe die swart jeug propoganda kon glo dat die SAW aan die verloorkant was in Angola is moeilik om te begryp of miskien is dit juis relevant gesien in die lig van die chaos waarin SA tans is.

  Ons is ook meegdeel dat die VSA hul steun ontrek het aan die SAW se teenwoordigheid in Angola en vandaar die terugkeer na SA of eerder SWA in 1976. Nietemin ‘n interessante en prikkelende artikel Thys. Een vraag wat altyd opkom is waarom was/is die VSA se mening so geweldig invloedryk op die handelinge van SA en seker ander lande ook?

  • Johan

   Finansies. In 1986 was elk van die 18 rykste Amerikaners individueel in beheer van meer geld as wat die SA begroting was – meedeling van Basil D’Oliveire (joernalis van een van die Engelse koerante).
   Apartheid se boom was uitgeslaan deur die ekonomie. Net soos die ANC s’n nou uitgeslaan word deur die ekonomie.
   Die feit in isolasie is natuurlik net die gevolg van wat in die artikel, Karel Combrinck se kommentaar hieronder en binnegevegte in die NP, die verydeling van enige saamstaan tussen Afrikaners omdat meeste baas wil wees en met ‘n diktatorshand wil beheer, verantwoordelikheidsontvlugting, slaafse navolging van NP en ………
   Dit is nie net PW nie. Pik Botha was ‘n junior advokaat en diplomaat met die Den Haag-saak. Hy het eenvoudig die media oorgeneem en elke dag allerlei stories aan die koerante vertel tot ergenis van die senior advokate. Was die dron*gat w*t**r vasgevat sou dit ook veel beter gegaan het. Sy vernietigende rol sou uitgeskakel gewees het. Hopelik sou hy hom dan dodges**p het uit selfbejammering.
   Hier maak ek my nou skuldig aan ‘n persoonlike aanval. Pardon.

  • Kalium_Chloraat

   Ek dink ook nie dit was die jeus se persepsie dat SA kwesbaar was nie. Ek dink dat dit goed beplan was.

 • Karel Combrinck

  Tale is deur die geskiedenis heen en dwarsdeur die wêreld in mense se kele afgedruk. Die taal wat by uitstek al op ander mense afgeforseer was, is Engels. Die groot sonde hier was dat die taal wat sogenaamd in mense se kele afgedruk was, Afrikaans was. Die Engelse propaganda het verkies dat dit Engels moes wees.

  • Rooikop

   En almal was te doof om te besef dit is eintlik wat aan die gang is!

 • Anton Schutte

  die redes en die geskiedenis wat daarop gevolg het tersy; die foto se alles wat n mens nodig het om te weet waarom die onluste van ’76 gebeur het; die goeters is van natuur geweld-dadig, en is in sy element as iets brand, lyd of verbreek word. N pikanienie se oogies straal (net soos kinders wat kers persentjies oopmaak) as hy n buiteband, n bottel petrol en a doosie vuurhoutjies het. Kyk maar na die soortgelyke geweld noord van Suid Afrika, waar Afrikaans nog nooit n gesproke taal was nie…

 • ThysH

  Baie interessante artikel, Afrikanus. En andermaal wys dit dat dit die PAC was wat eintlik daai gebeure en Sharpeville georganiseer en beheer het. Die ANC was nie naby nie, maar vandag loop hulle met die hele ding en spog!

  Ek hoop jy met met ‘n goeie pensioen of uittreebedrag uit die staatsdiens weggekom. Ek het tot ’96 onder Budlender en Hanekom geswoeg, maar toe darem beter omstandighede verkry as Joe Seremane se skakelman by die grondkommissie. Nuuskierig om te weet wie jy is. As jy wil, kan jy epos in vertroue stuur aan thyshuman@gmail.com.

 • jan

  ThysH vraag aan jou:

  die groot raaisel vir my is hoedat dit moontlik is dat ‘n afvallige teoloog soos jy vir wie ek beskuldig het van Satanisme met jou bekende anti-Bybelse anti-Christelike vendetta en verwysing na ‘Goddom Chriistene’ en jou bekende ateistiese Baal-beleidenis wat jy gedurig koester — hoe is dit moontlik dat jy van alle mense Dr Dominees Treurnicht se assistent kon wees tydens of na die onluste tot met sy dood? Hmmm ??
  Hoe is dit nou moontlik dat jy jou eertydse werkgewer nou so voortreflik verdedig?

  Is julle Perskor ouens maar almal so vals soos Naspers syne.?

  Vertel ons dat al jou anti-gotter goeters maar net polimiek pompery vir die pret is.

  Ek sal dit graag wil weet.

  • david ras

   Thys, as ek mag inspring hier….Jan, Thys het nerens ooit geskryf dat hy dr Treurnicht se assistant was nie. Hy het deurentyd as ‘n Koerantman vertel wat gebeur het.
   Ek deel ook nieThys se mening oor God nie, maar as hy NIE gese het waarvan jy hom beskuldig nie, is jyself skuldig aan ‘n oortreding van die negende gebod.
   Is jou nou gereed om die eerste klip te gooi …?

   • jan

    David moet tog nie so stress nie
    Ek en oom Teoloog Thysh kom ‘n laaaang pad saam ons het ‘n oop verhouding – baie soos ‘n bordeel of soos Waaksaam en die leeujag.

    Ek het ook uit die diepte van my hart opreg bedank vir sy eerste skryfsel wat nie ‘n afvallige teologiese boodskap het nie. – polimiekpompery.

    Want ek weet hy kan ons baie interessante goed meedeel. Miskien sal ons nou meer aangename verrassings van sy kant af verdien.. Hoop beskaam nie.

    Ek het al baie gewonder hoe lyk die regte Thysh en of hy ooit bestaan soos Sparrow?

 • boerseun

  Die hele kwessie oor Afrikaans in swart skole in Soweto (en uiteraard die res van die land) in 1976 is steeds verwarrend vir my. Kan iemand asseblief presies verduidelik watter tale die swart kinders in onderrig is – voor 76 en watter tale na 76. Het hulle Afrikaans (as tweede addisionele taal?) as verpligte vak gehad? Ek weet die taalkwessie was ‘n verskoning om regimeverandering te weeg te bring, nogtans.

 • Hendrik Jordaan