Jaap Steyn: ANC benadeel Afrikaans, dog NP-bewind het wel Afrikatale bevorder

Verskeie kommentators meen dat die veldtog teen Afrikaans eintlik oor politiek gaan. Dit aanvaar ek. Daarby dink ek egter dat die politiek van vergelding ook ’n rol speel.

Maar dis die moeite werd om te kyk na ander gewilde argumente. Klasse moet toeganklik wees vir alle studente – en nie-Afrikaanse studente kan nie Afrikaanse lesings volg nie. Dit was tot onlangs die vernaamste argument wat anti-Afrikaanse aktiviste teen Afrikaans as voertaal aanvoer.

In die geval van die meeste histories Afrikaanse universiteite het hierdie argument sy geldigheid verloor, want hulle bied alle klasse ook in Engels aan.

Daar moes dus nuwe argumente teen Afrikaans bedink word, wat aan die Universiteit van die Vrystaat (UV) gebeur het.

Die UV het ’n parallelmediumbeleid gevolg. Wanneer daar van dié beleid afgewyk is, was dit ten gunste van Engels. Minder as ’n jaar gelede het die rektor, prof. Jonathan Jansen, die eerste stappe gedoen om Afrikaans af te skaf.

’n Volksblad-berig van 7 Mei 2015 lui dat ’n gesprek oor die hersiening van die UV se taalbeleid begin het ná voorstelle deur studente dat Afrikaans in die klaskamer moet verdwyn en dat die onderrigtaal voortaan net Engels moet wees.

Jansen noem dié studente se argumente vir Engels in ’n brief aan studente en dosente:

 • Die praktyk van afsonderlike klasse in Afrikaans en Engels lei tot skeiding van rasse, aangesien die meeste swart studente die Engelse klasse, en die wit studente hoofsaaklik die Afrikaanse klasse bygewoon. Dit is strydig met die UV se integrasiebeleid.
 • Die vermoede bestaan dat studente in Afrikaanse klasse bevoordeel word wat betref “eksamineerbare inhoud”, aangesien die opsomming van die hoofsaaklik Engelstalige handboeke net die noodsaaklikste inligting saamvat wat nodig is om te leer en waaraan studente getoets sal word.
 • Die herhaling van klasse in Afrikaans en Engels plaas ’n dubbele werklading op dosente terwyl hulle die tyd vrugbaarder aan navorsing en ander akademiese pligte kan bestee.

Verskeie instansies en akademici het op die berig oor die verengelsingsplanne gereageer. Voorspelbaar het dit geen indruk op die UV-topbestuur gemaak nie.

Prof. Hennie van Coller het in ’n lang Volksblad-artikel gewys op hoe prof. Jansen Engels ten koste van Afrikaans bevorder het. Van Coller was vir 26 jaar die hoof van die UV se departement Afrikaans en Nederlands, Duits en Frans. Hy is ’n voormalige voorsitter van die Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns.

Hy het soos volg op Jansen se argumente geantwoord:

“Die beskuldiging dat Afrikaanse studente bevoordeel sou word deur Afrikaanse dosente berus op persepsies (omdat hulle skynbaar beter presteer?) en nie op feite nie.

“Die UV-bestuur se besluit om so ’n onbewese beskuldiging as belangrike argument te opper om ’n taalbeleid weer te bekyk, kom neer op die bevraagtekening van Afrikaanse dosente se integriteit.”

Dat hierdie argument onsin was, blyk daaruit dat dit nooit weer geopper is nie.

Van Coller gaan voort:

“Dat afsonderlike taalklasse apartheid sou bestendig, is onwaar, omdat die klasse oop is vir almal – ongeag geslag of kleur – en talle studente anders as wittes daarin (in Afrikaanse klasse) sit.

“Boonop word integrasie op soveel ander plekke op die kampus nagestreef (van die koshuise, studentepolitiek, sport en die verpligte eentalige Engelse UFS 101) dat dit ’n drogredenasie is.

“Al geldige beswaar teen parallelmediumonderrig is die herhaling van lesings, maar indien verskillende dosente dit behartig, is daar geen verdubbeling vir dosente nie. En die verdeling van groot klasse is in baie departemente reeds die gebruik vir dekades.

“Maar ek vrees, beredeneerde en logiese argumente (hoe vriendelik ook gestel) gaan geen effek hê op ’n uitkoms wat vir my vasstaan nie: ’n eentalige Engelse universiteit waar Afrikaans selfs nie in enige openbare ruimte geduld sal word nie. En hierdie toekomsvoorspelling berus op wat in die verlede by die UV gebeur het.”

Wat daarna aan die UV gebeur het, toon dat Van Coller dit heeltemal gelyk gehad het. Dit kon die topbestuur ook regkry deur die regte mense aan te stel vir die komitee wat die taalkwessie moes ondersoek. Dié komitee het uit elf lede bestaan van wie die meerderheid hul vooraf reeds in die openbaar en boonop herhaaldelik ten gunste van Engels as die enigste (nagraadse) onderrigtaal uitgespreek het en dikwels (soos in die geval van die voorsitter en nog een lid) ook fel anti-Afrikaans was. Slegs twee lede was pro-Afrikaans of pro-meertaligheid.

’n Stemming op die kampus is geïgnoreer omdat die uitslag glo nie as onweerlegbaar beskou kan word nie: 2 562 het gestem vir “slegs Engels”, 1 107 vir Engels as primêre onderrigtaal, maar met tutoriale in Afrikaans en Sesotho, en 3 323 vir die huidige beleid van parallelmedium-onderrig. Wat personeel aan die hele UV betref, is daar ’n voorkeur vir Afrikaans as voorkeurtaal vir institusionele kommunikasie (55%) teenoor Engels (43%). Op die Bloemfontein- en Suid-kampus is die voorkeur vir Afrikaans onderskeidelik 61% en 59%, terwyl die Qwaqwa-kampus 86% vir Engels gestem het.

Op een van die inligtingsessies oor die taalbeleid het een student beweer Afrikaanse studente word onregverdig bevoordeel omdat hulle in hul moedertaal kan studeer.

Nog ’n student het gevra hoe enigiemand bevoordeel word deur iets van die een groep weg te vat sonder om iets tot ’n ander groep by te voeg: “Dit klink vir my baie soos wanneer sommige mense hul bene verloor het en ons almal nou ons bene moet afsny om gelyk te wees.”

Dr. Munene Mwaniki, hoof van die departement linguistiek en taalpraktyk aan die UV en ook ’n lid van die taalkomitee, het geantwoord: “Miskien moet ons begin vra wie het daardie mense se bene in die eerste plek afgesny.”

Hy laat dit dus lyk asof dit die Afrikaanse studente se skuld is dat swart studente nie deur middel van hul eie tale kan studeer nie. Dit is onwaar.

Nooit in die afgelope 22 jaar het die bewind enige poging aangewend om Afrikatale vir akademiese doeleindes te bevorder nie.

Die vorige bewind het die Afrikatale probeer bevorder deur moedertaalonderrig daarin uit te brei. Dit hét ook gebeur ondanks teenkanting van die sprekers van dié tale. Ná die 1976-onluste ten gunste van Engels as enigste voertaal in swart hoërskole is Engels ook al hoe meer in laerskole ten koste van moedertaalonderrig ingevoer.

Omdat Afrikaanse studente danksy moedertaalonderrig goed presteer, wil die betogende studente dit van hulle afneem sodat almal ewe swaar moet kry. Dié argument het reeds jare lank ’n eie benaming: equal misery vir almal. Behalwe natuurlik vir die studente wat Engels as eerste taal het.

’n Mens presteer die beste in jou eie taal of ’n taal wat jy so goed as jou moedertaal kan besig. Waarom gun die betogers nie hierdie vryheid aan Afrikaanse studente – en aan hulself – nie?

Neem deel aan die gesprek en lewer gerus hier onder kommentaar!

L.W. U gebruik die Disqus-kommentaarafdeling op eie risiko en PRAAG, die redaksie of enige verwante persone of entiteite aanvaar geen verantwoordelikheid vir u kommentaar en watter gevolge ook al daaruit mag voortspruit nie. Terselfdertyd vereis ons dat u ter wille van beskaafdheid, redelikheid en die gerief van ander gebruikers, u sal weerhou van kwetsende taalgebruik, vloekwoorde, persoonlike aanvalle op medegebruikers, twissoekery en algemene "trol"-gedrag. Enigeen wat só 'n laspos word, sal summier verbied word en sy IP-adres sal insgelyks versper word. Ons sal ook nie huiwer om, waar nodig, kriminele klagte aanhangig te maak teen individue wat hulle aan dreigemente, teistering of intimidasie skuldig maak nie.
 • Johann Schutte

  Die artikel sluit af met `n redelike, maar insiglose vraag. Van Coller se aangehaalde teenargumente is insgelyks redelik en logies, maar reflekteer ook `n gebrek aan insig.

  Die NSA taalbeleid word allermins deur `n behoefte aan taalverandering gemotiveer. Dit het min tot niks met die implementering van `n werkbare en bevredigende onderrigmedium te doen.

  Die agitasie en argumentasie ten gunste van ‘vernuwing’ verskuil die ware motief: Tiranie, Wreedheid, Onteiening, Intimidasie.

  Geen navorsingsresultaat, pleidooi, diplomasie, of regsproses, aangebied of bedryf deur enigiemand op aarde sal enige impak he op die verdere ontplooiing van die taalbeleid nie.

  • Betzie van Rensburg

   By aanskoue hiervan , tesame met jou woorde Johann , kom die verwysing na ‘ demoonsaad ‘
   in my kop op . Hoe verskriklik dit dan nou ook mag klink.

   • Johann Schutte

    Die wreedheid is skrikwekkend Betzie. SA is ook reeds daar, dis nog net die op die vlak waar die gemeenskap opdaag om dit te aanskou nie.

    • Betzie van Rensburg

     Enige inkongruensie ( jy verwys gepas na intellektuele en morele inkongruensie ) is
     altyd n gevaarlig .By sommige mense is hierdie gapings soos diep kraters . Waansinnig die gevolge van soveel chaos , want niks klik sinvol inmekaar nie .

  • jan

   Daar was geen erger wreedheid as die ABO uitwissingskampe van gay Vrymesselaars Milner en Kitchenner en Rhodes en Robertz Jameson nie.

   Die vroue en kinders in Maart op oop waens gelaai net voor die winter en na tentkampe geneem. Tot minus 30 grade in die winter . Na 6 maande is 20 duisend reeds dood wittes en swartes!! van bloodstelling en masels disentrie oa.
   60 duisend plaas huise is afgebrand en al die vee doodgemaak – ook die wild is afgemaai.

   Groot geheime skandaal is dat die boervrouens ook stelselmatig verkrag is deur swartes onder bevel van wit verraaiers bendes soos Piet de Wet… Christiaan se broer en vrymesselaar. Verraaierboere het die krygers se vee gesteel en in Lesotho gaan wegsteek.

   Lees Ingelsman Pakenham en besef dat niks wat die swartes doen kon erger en wreder wees as die gewapende roof van die Ingelse Vrymesselaars nie..
   Hierdie selfde Wit EFFERS en Wit OGOTTERS sweep nou die barbare op om die Chriisten Boerevolk uit te wis.

   Thysh en Hans Pietersen maak geen geheim daarvan nie – dis op rekord.

 • JDTAKL

  Dit gaan alles oor wraak.

 • ThysH

  Dan, dit het eintlik niks met hierdie uitstekende artikel van Jaap Steyn te doen nie, maar ek sien elders ‘n bewering dat die Front Nasional geskeur het. Kan jy ons bierjie inlig oor wat daar aangaan? (hierdie is al plek wat vir my sinvol lyk om die vraag te vra).

  • 11petrus2

   NOU WIE KAN DIT NOU WEES

   Front Nasionaal SA – blad

   22 uur

   VERKLARING VAN BESTUURSLEDE

   Die onderstaande bestuurslede van Front Nasionaal verklaar hiermee:

   1) Dat ‘n interne dispuut binne die party ontstaan het vanweë ons verbintenis tot die soeke na ‘n politieke oplossing vir ons volk, teenoor ‘n ambisieuse oornamepoging van leierskap deur ‘n groepie mense.

   2) Ons regsadviseur het aanbeveel dat ons op hierdie stadium geen verdere uitsprake maak of in debatte betrokke raak nie in belang van die party.

   3) Ons stel dit wel duidelik dat ons besig is om ons opsies te oorweeg met die oog op die hantering van die aangeleentheid.

   Geteken:

   3 Maart 2016

   Hannes Engelbrecht (Nasionale Leier)

   Daniël Lötter (Nasionale Inligtingshoof)

   Gordon Fox (Partyvoorsitter)

   Lenel Cotty Wessels (Buitelandse Skakelbeampte)

   Dean Dart (Nasionale Jeugleier)

   Jannie Kuhn (Provinsiale Leier: Noord-Kaap)

   Carlo Viljoen (Provinsiale Leier: Wes-Kaap)

   Anell Fourie (Provinsiale Leier: Noord Wes)

   Babs Lotter (Streeksleier: Suid-Kaap)

   • ThysH

    Ek het hierdie verklaring toe wel later op FN se blad gesien, maar dit verduidelik net mooi niks – behalwe dat daar wel probleme in die party is. WIE is die “groepie mense” wat probeer om die party oor te vat? Kan jy – of enigeen – vir ons name gee?

    NS: Ek soek nie na die inligting uit sensasie nie. Ek betreur dit as daar nog verdere verdeeldheid in Afrikanergeledere kom – en hier is blykbaar alweer so iets aan die gang – maar ek kan nie en wil nie enigeen veroordeel nie.

    • jan

     My Hel Thysh ! en wat van jou dekadeslange vendetta teen Afrikaner Christene? Hoe vals kan mens wees?
     Vir wie werk jy? Vir wie moet jy die name deurgee?

   • G

    Gaap. Wat het die “nasionale leier” van sy eie drinkspan nou weer by NI verneem wat hom so roer?

    • 11petrus2

     Nou wie sou hierdie Dronk- Hulp Liga dan nou wees as ek mag vra, want die ‘roomers’ en ‘bloomers’ lyk my meer geplant as gesaai ……….amper soos aan die einde van die Anglo Boere oorlog toe meer as 40 % van hulle in die veld was …!

     • G

      Jy dink seker nie die “nasionale leier” is gesaai nie? Hy’s ‘n plant wat met alkohol natgehou word.

     • Guest

      The plants should take notice. Reinhard Gehlen told his operatives to study the methods used by the Polish resistance to the Nazis. I met a old man who was in the Polish resistance, I asked him what their methods were, he told me that they targeted for assisination those who did the actual torture sessions. One reason the Polish resistance did so well was that they had previously been occupied by both Germans and Russians. They knew they might be occupied again but over time would re-gain their freedom. In 1939 realising they would be occupied once again they formed good “underground” organisations. Very difficult for plants to take roots.

 • Betzie van Rensburg

  Oor bene afsny net dié gedagte : soms sny sekere mense hul eie bene af .

 • 11petrus2

  Jaap Steyn: ANC benadeel (maar dit was mos tog alles deel van die 1994 onuitvoerbare taal ‘Big Deal) Afrikaans, dog NP-bewind het wel Afrikatale bevorder.(sic)…..Nou wie is/was deurgaans verantwoordelik/nounog vir die finansiering/bevordering/opstokery ten gunste van engels. Ek weet net engels is bv. met n rottang via my gat in my kop ingedonner en dit deur n betaalde departementele taal jingo ‘genaamd’ ‘Miss sou en sou met n afrikaanse van’…..Wat Afrikaner taal gurus klaarblyklik toevallig toetentaal miskyk is die werklikheid dat parasiet engels- joodse Empire Builders nog altyd proksies in SA geskep het om sinistere doelwitte te beryk, vergeet maar van al die mooi multikulti taal toegifte……. Klaarblyklik wil/ kon die Afrikaner politieke elete nog nooit hierdie Joods Engelse dimensie truuk behoorlik toepas/begryp/vervolmaak nie want hulle het hoeka twee gaate waarin hulle skuil en die Afrikaanse media is dan al lankal versmous ook. En hier is die liefde vir geld en n stads 4-trek voertuig die groot dryf ? Gaan kyk maar hoe dit op kampusse lyk….Te ‘smooth’ vir woorde!

 • Riempies

  Vanoggend het ek met hierdie
  lied van Eitemal in my kop wakker geword – met n diepe weemoed dat ons nie tred
  gehou het met die moontlikheid van verraad deur ons leiers nie.

  DIE LIED VAN JONG SUID-AFRIKA

  Woorde: EITEMAL; gewysig: P. MCLACHLAN

  Musiek: HUGO GUTSCHE; verwerk: DIRKIE DE VILLIERS

  En hoor jy die magtige dreuning?
  Oor die veld kom dit wyd gesweef:
  die lied van ‘n volk se ontwaking
  wat harte laat sidder en beef.

  Van Kaapland tot bo in die Noorde

  rys dawerend luid die akkoorde:

  Dit is die LIED van Jong Suid-Afrika,
  dit is die LIED van Jong Suid-Afrika,
  dit is die LIED van Jong Suid-Afrika.

  Die klop van die Voortrekkerwawiel
  het die eeue se rus verstoor;
  die klank van die voorlaaierskote
  het klowe en kranse gehoor.
  Die diere het stil staan en luister,die bome het bewend gefluister:

  Dit is die KOMS van Jong Suid-Afrika,
  dit is die KOMS van Jong Suid-Afrika,
  dit is die KOMS van Jong Suid-Afrika.

  Waar songloed in glorie die berge
  oor hul fronsende voorhoof streel,
  waar ruisende wind oor die vlaktes
  met grassaad kerjakker en speel,
  die land wat ons vaders gekoop het,
  met bloed tot ons eie gedoop het:
  Dit is die LAND van Jong Suid-Afrika,
  dit is die LAND van Jong Suid-Afrika,
  dit is die LAND van Jong Suid-Afrika.

  Die golwende veld is ons woning
  en ons dak is die hemelblou;
  die Vryheid alleen is ons koning,

  sy wagwoord is: “Handhaaf en bou”.
  Die stryd wat ons vaders begin het
  sal woed tot ons sterf of oorwin het.

  Dit is die EED van Jong Suid-Afrika,
  dit is die EED van Jong Suid-Afrika,
  dit is die EED van Jong Suid-Afrika.

  Die lied word hier gesing deur ons Afrikaner weermagkoor wat in n donker hotel kamertjie weggegee is aan Mkontu we Siswa wat nou sing – kill the farmer kill the boer.

  https://www.youtube.com/watch?v=KpYXulYcMk8

 • Riempies

  “{Die vermoede bestaan dat studente in Afrikaanse klasse
  bevoordeel word wat betref “eksamineerbare inhoud”, aangesien die opsomming van
  die hoofsaaklik Engelstalige handboeke net die noodsaaklikste inligting saamvat
  wat nodig is om te leer en waaraan studente getoets sal word.]”

  Dit is nou die naaste aan die waarheid wat die ANC en hulle
  kader seker ooit sal kom. Verskraal kennis tot op derdewereld standaard, en
  sorg dat die Afrikanerkinders nie hulle vermoë maksimaal kan ontwikkel nie.